Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-02-2013, 04:40 PM   #41
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Default Re: Slika je objasnila !!!

Ja mislim da je jedina poenta price da bar nekome u ovoj celoj jednacini: artist-prducent/inzenjer-publika/kupci, mora stati do kvaliteta. A ako mene pitate, na privom mestu to moraju biti inzenjeri.
Muzika ce se uvek deliti na komercijalnu i slabije komercijalnu Vecina publike nikad nece razmisaljti dublje o tome sta ih konkrento "radi" u nekoj pesmi ali nas kao bitne ljude u realizaciji tog produkta mora interesovati kvalitet opreme i ja tu ne vidim nikakv apsurd.
Ja stvarno ne mogu da zamislim koji to setup od 1500e moze biti dovoljan da se pesma snimi, smiksa i masteruje...

I jos nesto, to "znanje" koje se stalno provlaci medju starijim clanovima... pa gde ste ga stekli? Miksajuci kod kuce na prosecnoj opremi ili ste spavali po studijima, kuvali kafe i donosili burek? ...
I zasto opet mesamo pisanje muzike sa snimanjem iste?

Da li se recimo branoy zapitao zasto mu ni jedan mix ne zvuci kao ovi komercijalni ako je to sve moguce tako jednostavno uraditi na PC-u?

Last edited by MUzzY; 25-02-2013 at 04:44 PM.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2013, 05:46 PM   #42
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Tako nekako, nekome bi trebalo da je stalo do kvaliteta, to mo?e biti jedan od razloga.
Ali kad se na to gleda globalno i sa veće visine, poenta je u napretku jedinke i dru?tva uop?te, to ?ta misli publika u nekoj vukojebini je neva?no za celu planetu, ova civilizacija ima svoj tok, kakav god da je, jedna od stvari je i napredak ili bar ?elja za njim.
Da ljudska vrsta nije imala taj poriv da uvek napravi ne?to bolje i kvalitetnije, jo? uvek bismo čukali kamen u pećinama, a Branoy bi nam bio vođa plemena...

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2013, 05:53 PM   #43
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

hvala vam na tim recima i titulama!! znace mi.
ja sam uvek mislio i tezio tome da uzimam nesto sto mogu, i da mi PC bukvalno sluzi samo za EDIT i malo FX sta je ok, dok bi sve kanale vani slao u velicu SSL consoli s oxforda i u njoj pozabadane HARDWERE iz daleke zemlje "russije" i jedan impuls lexikon beli fini, sto stoji kao telefon na polici.
al ne-mozeee. jbg.

pozz
branoy is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2013, 06:01 PM   #44
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post

Ja stvarno ne mogu da zamislim koji to setup od 1500e moze biti dovoljan da se pesma snimi, smiksa i masteruje...

I
To je zato sto u tu cenu uračunava? outboard. Većina na?ih ljudi ima bar 10.000 evra nelegalnog vrhunskog softvera sa kojim se čuda mogu napraviti
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2013, 06:07 PM   #45
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

S'obzirom da je tu teoriju postavio DaBear koji radi na nekom ozbiljnijem nivou, pretpostavljam da ne pricamo o piratskim varijantama.

Sto se softwera tice meni je zaista dovoljan recimo "samo" Logic paket a gde je tu comp, interfejs i krsten mikrofon?

Treba ti 200e za Logic, bar 350e za sm7b (sto bi recimo bio moj izbor koji bi me spasao snimanja u akusticki ne tretiranoj prostoriji), oko 550e za krsten audio interfejs kao sto je apogee Duet i gde je tu komp? ...

Pc varijanta bi mozda i mogla jeftinije ali ne znam koji DAW dolazi sa gomilom dobrih sintova, drum semplova i loop-ova za te pare za koje mozes da kupis Logic. Mozda Studio One?

Last edited by MUzzY; 25-02-2013 at 06:12 PM.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2013, 07:00 PM   #46
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

Studio one..hmm cekaj da pitamo vodju plemena..hehe..
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2013, 07:08 PM   #47
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Ne znam samo otkud tolika ogorčenost tehnologijom i time ?to je ona sada dostupna mnogima za mnogo manje novca.
Verovatno bih i ja bio da sam dao mnogo novca za outboard, ali to bi bio samo moj kompleks i frustracija, ne bi bio istinski razlog da mrzim napredak jer sam ja dinosaurus koji se ne prilaghođava.
?to se tiče analognog zvuka, tek to je izvučeno iz konteksta.
ta boja koju mi sada jurimo nije nipo?to bila cilj, već propratna pojava, a tek sa dolaskom daleko savr?enijih medija za snimanje bez ?umova i distorzije nama fali malo toga, a to je već neka druga priča...
Potpuno si u pravu (u?tedeo si mi dosta kucanja), ali mislim da si se bez veze navukao i nasekirao.

Odličan je crte?, i sve je u njemu ironično i dvoznačno, samo je pitanje s kog kraja ga tumači?. Ja ga tumačim kao podsmevanje in?enjerima koji se lo?e na "skup zvuk". ?ta god to značilo, alo i?ta znači. Ali se makar manje sekiram nego ti.

Pozdrav,

Vasa
Old 25-02-2013, 07:35 PM   #48
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Brus Springstin je "Nebrasku" snimio četvorokanalnim Portastudio kasetofonom koji je krajem 70-ih kada se pojavilo ko?talo ispod 1200$, kada je album sniman(1982) - verovatno pola od prvobitne cene, a danas sprava, koja je nekoliko generacija posle tog Sprinstinovog Tascama, mo?e da se kupi za 60$. Eto kako doskočiti iPodima - snimati na opremi koja ko?ta manje od njih.
VukP is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2013, 08:13 PM   #49
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Potpuno si u pravu (u?tedeo si mi dosta kucanja), ali mislim da si se bez veze navukao i nasekirao.

Odličan je crte?, i sve je u njemu ironično i dvoznačno, samo je pitanje s kog kraja ga tumači?. Ja ga tumačim kao podsmevanje in?enjerima koji se lo?e na "skup zvuk". ?ta god to značilo, alo i?ta znači. Ali se makar manje sekiram nego ti.

Pozdrav,

Vasa
Postujem, ali sam to shvatio na drugaciji nacin - jednostavno, covek prikazuje koliko je novaca potrebno uloziti u skupu opremu, da bi se na kraju lanca taj snimak slusao na najjeftinijim kineskim slusalicama. To za mene nije nikakvo podsmevanje, vec prikaz tragedije danasnjeg vremena. A inzenjerima ne verujem da moze iko da se podsmeva, zato sto je kvalitetan snimak, kvalitetan i na najlosijim slusalicama, u poredjenju sa nekim drugim.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2013, 08:15 PM   #50
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ja ga tumačim kao podsmevanje inženjerima koji se lože na "skup zvuk". Šta god to značilo, alo išta znači. Ali se makar manje sekiram nego ti.
Slažem se i sa tom interpretacijom, samo ja nisam nasekiran, ne znam otkud ti to.

Kada je reč o 1500 Eura, ne bih baš napravio raspodelu kao MUzzY, nije da je to dovoljno para za sve, ali evo sa ovim iskustvom sada bih uzeo osrednji kompjuter za 500 Eura sa sve 24 inch monitorom, Quad Core i 8 GB RAM-a, dovoljno je.
Uz to uzeo bih za 150 Eura Scarlet 2i2, ili za 200 Eura neki Saffire 14 ili nešto tog tipa, ta dva preampa u toj karti će završiti posao i više nego dovoljno, uz to bih uzeo Reaper za 50 Eura i Komplete 8 za 100 koji je sada na popustu, eventualno Logic za 200 Eura, mikrofon bi bio AT2035 od 120 Eura, ili AT2020 za 90 Eura, što je isto samo bez LoPass i -10db switch.
Dakle to je za sada 1020 Eura u ovoj skupljoj varijanti ili 890 Eura u jeftinijoj, što znači ostaje mi oko 500 ili Eura za monitore, to bi svakako bili ESI osmice, koje takođe rade super, verujem da je cena 320 Eura, što znači ostalo bi mi oko 180 Eura za pluginove.
Kupio bih par Tone Boosters pluginova za nekih 100 Eura, eventualno još poneki Plug & Mix za isto toliko, možda još koji paket jeftinih pluginova eto tek da se nađe nešto što nema u Logic 9 ili Reaper 4.
Za početak bi korigovao sobu sa Apulsoft EQ koji košta 30 Eura, a ako bih uštedeo malo više uzeo bih Behringer DEQ2496 i to bi bila moja konfiguracija za 1500 Eura.

Navedena oprema uopšte ne mora da bude ova, ali za ovaj novac može da se bira danas šta će da se kupi, iako se bira samo ime, sve je na nekom istom nivou kad je reč o kvalitetu.
A rezultati?! Hajde da napravimo test jednog miksa, ja ću da radim u Reaper-u sa Cockos pluginovima, a naspram toga radićemo sa UAD-om pa da vidimo koliko jedan ovakav setup lošije stoji od nekog deset puta skupljeg.
Daleko bilo da je moj stav da ne treba kupovati kvalitetnu opremu, samo da treba malo stati na loptu i dobro razmisliti šta se zaista dobija za te velike novce...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 25-02-2013 at 08:26 PM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules