![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Ne bih voleo da budem pogresno shvacen, ali vec godinu dana koliko me zanima produkcija citam po internetu razna uputstva i tehnike koje cesto budu u suprotnosti jedna sa drugom, pa zbog toga zelim odgovore od coveka za kog smatram da zna najbolje i njegove odgovore prihvatam kao date,znaci bez daljih sumnji i trazenja drugog misljenja.
Dakle: 1) Koji je najbolji nacin za separaciju kick i bass zvuka? Da li osnovnu (fundamentalnu) frekvenciju jednog (kog zelimo da bude dominantan) "oduzeti" notch filterom od drugog ili postaviti side chain kompresiju preko multi band kompresora gde bi kompresor radio samo na bendu na kom se bas preklapa sa kickom (vec pominjana fundamentalana frek)? Tu ne mislim na off beat bas, ni na potpunu side chain kompresiju,bas i kik bi trebalo da "rade" zajedno. 2) Mislim da sam na SoS sajtu procitao da SVE instrumente treba "zaokruziti" filterima-hi pass sto je vise moguce i low pass sto je nize moguce a da se ne utice na kolor zvuka,dok neki drugi kazu da se hi pass/low cut NIKAKO ne stavlja na instrumente sa dominantnim bas frekvencijama,cak ne ni na 20Hz,sta je tacno? 3) Neki kazu da paralelna kompresija nije dobra jer moze da dodje do ponistavanja (phase cancellation) i zbog toga je ne treba koristiti na finalnom mixu (opet sa SoS sajta) dok drugi (mislim sa foruma DogsOnAcid,nisam bas siguran,davno sam citao) tvrde da je to najbolji nacin da se sacuva dinamika svih zvukova a u isto vreme i poveca cuveni "punch",kako sad? 4) Koji je najbolji nacin za lejerovanje zvukova-da li uvesti jedan koji ce biti najdominantniji a ostale polako pojacavati dok sve ne zvuci kako treba ili nabacati 3-4 komada i onda ekvilajzerom oblikovati jedan po jedan tako da se dobije zaokruzeni rezultat? Imam jos pitanja ali da ne preteram za prvi put i prvi post na forumu ![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
DaBear ako te ne mrzi | Coolman | Promocija radova | 2 | 28-10-2009 10:30 AM |
@DaBear:) sexy back 2006 rmx | Flamez | Promocija radova | 31 | 12-10-2009 11:41 AM |
Studio Druga Maca Feb1988 Awacs & DaBear | DaBear | Razno | 36 | 14-03-2009 06:52 AM |
SX - dva pitanja | HeatMan | Audio Software | 15 | 23-02-2007 07:08 PM |
Par PitAnjA | dlukace | Audio Produkcija - Tehnike | 29 | 30-09-2004 05:01 AM |