Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Goran ?impraga

Goran ?impraga Producent i clan grupe Biber razgovara sa vama ne temu produkcije. Radio vi?e godina sa Kornelijem Kova?em i na nekoliko projekata Gorana Bregovi?a. Takodje radio i sa Pavlom Aksentijevi?em, Rambom, Van Gogom, na projektima Bebi Dol, Bombaj ?tampa, Tifa, Kerber, K2, Kiki Piloti. Na velikom broju komercijalnih projekata od Hari Mata Hari, ?eljko Samard?i? pa do Seke Aleksi? ,Mitar Miri? itd. itd...

Thread Tools Display Modes
Old 04-06-2008, 12:27 PM   #41
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Re: Zgode i nezgode

Quote:
Originally Posted by La notte View Post
Prje 10-12 godina dosao kod mene neki alternativni bend u usponu na snimanje.
Rekli su da su nedavno snimali u jednom digitalnom studiju (tako su se onda zvali studiji koji su snimali na ADAT-e), ali da nisu nista uspjeli napraviti jer je tonac imao problema sa sinhronizacijom (Dogadjalo se povremeno da se adat-i raspadnu).
Posto sam ja tada jos uvijek radio na magnetofon (MS16, 1") rekao sam im da kod mene nema s tim problema. Postavim mikrafone za bubanj, gitarsko pojacalo i vokal, bas gitara direktno u pult i velim im da zviznu jedan tejk za probu.
Kad ono, katastrofa! Nakon tri takta svaki ima svoj tempo. Bubnjar pokusava ulovit gitaristu (gitarista je sef benda), basista lovi malo jednog, malo drugog.... U glavnom, do kraja pjesme se nisu nasli!
-Jesi snimio?
-Jesam
-Ajde da cujemo
Dotrce oni veselo u reziju, ja pustim i gledam njihovu reakciju.
Gitarista zamisljeno slusa i negdje na pola pjesme kaze:
-Stari moj, i ti imas problema sa sinhronizacijom. zar ne cujes da su ti se svi kanali raspali!!!!
-pa, ne mogu se raspast kanali na magnetofonu.
-Oces reci da sam ja gluh?
Rekao sa im da cu podesit meg i da cu ih nazvati.
Normalno, nikad ih nisam nazvao.
I tako se sve sretno svrsilo. Jos su neko vrijeme vjezbali, a potom tiho nestali bez i najmanjeg (zvucnog) traga
jao mrzim te neprijatne situacije gde ludi pokushavaju da izgledaju normalno i da te nateraju da mislish da sa tobom neshto nije uredu.. umeju toliko biti jebeno navalentni i ubedjeni u sebe da je to nenormalno...

eto, meni bila neka kvazi pevachica.. i kao, ja je snimam.. i sad, sa leve strane prozor i ona u studiju.. ja okrecem glavu na desno i kao gledam u pik metar da ne zaklipuje a vrishtim od smeha u sebi.. i to je taj nevidjeni osecaj.. smejem se bukvalno sam sebi, shto sam toliko bedan..

i sad, ona izlazi.. ja je pozvao "imamo dovoljno materijala" aj zajebi, dodji vamo.. i ona dolazi.. i kao.. aj ugasi auto tune.. ja je gledam (naravno auto tune nisam ni stigao da dignem) i kazem joj, ma jok, opusti se.. ona: pa vidi shta mi radi sa glasom! ne samo da ti falshira program nego mi i skroz nesigurno zvuchi glas..

elem, ja joj kazem da je termin proshao i sve to.. i da je ovo ok, da ce se iskoristiti neshto..

da bi se riba na kraju zalila na mene kod lika chiji je bio studio..

ne ne.. jednostavno, voleo bih da imam srca da izbacim tako nekog napolje pa nek se snadje kako zna i ume.. al jbg.. nisam takav...

i posle se uvek zavrshi isto.. osecam se jadno, ceo dan sam potroshio, i josh cu nekoliko dana potroshiti dok je vratim u harmoniju..

a o reperima van takta da ne pricham.. lik napishe strofu gde je prvi lajn tri rechi a drugi je 20. i naravno, to ne moze da se odrepuje u ritmu, i on kao, ubrzava ti matrica..

mislim, metak u chelo i sebi i njemu odmah
HeatMan is offline  
Old 04-06-2008, 03:06 PM   #42
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
jao mrzim te neprijatne situacije gde ludi pokushavaju da izgledaju normalno i da te nateraju da mislish da sa tobom neshto nije uredu.. umeju toliko biti jebeno navalentni i ubedjeni u sebe da je to nenormalno...

eto, meni bila neka kvazi pevachica.. i kao, ja je snimam.. i sad, sa leve strane prozor i ona u studiju.. ja okrecem glavu na desno i kao gledam u pik metar da ne zaklipuje a vrishtim od smeha u sebi.. i to je taj nevidjeni osecaj.. smejem se bukvalno sam sebi, shto sam toliko bedan..

i sad, ona izlazi.. ja je pozvao "imamo dovoljno materijala" aj zajebi, dodji vamo.. i ona dolazi.. i kao.. aj ugasi auto tune.. ja je gledam (naravno auto tune nisam ni stigao da dignem) i kazem joj, ma jok, opusti se.. ona: pa vidi shta mi radi sa glasom! ne samo da ti falshira program nego mi i skroz nesigurno zvuchi glas..

elem, ja joj kazem da je termin proshao i sve to.. i da je ovo ok, da ce se iskoristiti neshto..

da bi se riba na kraju zalila na mene kod lika chiji je bio studio..

ne ne.. jednostavno, voleo bih da imam srca da izbacim tako nekog napolje pa nek se snadje kako zna i ume.. al jbg.. nisam takav...

i posle se uvek zavrshi isto.. osecam se jadno, ceo dan sam potroshio, i josh cu nekoliko dana potroshiti dok je vratim u harmoniju..

a o reperima van takta da ne pricham.. lik napishe strofu gde je prvi lajn tri rechi a drugi je 20. i naravno, to ne moze da se odrepuje u ritmu, i on kao, ubrzava ti matrica..

mislim, metak u chelo i sebi i njemu odmah

Ubrzava ti matrica,xaxaxa zajeban si ti igrac reci cu je tom decku da je u pravu

Imao sam i ja jednog sto ne moze da peva dok ne uzme mic u ruke,kralj.Ja ga pitam pa sto si sada fals a on mi kaze "NE UMEM DA PEVAM DESNOM RUKOM"da moram da sacekam da prebaci mic u levu ruku.Strasnooooooooo
master29 is offline  
Old 10-06-2008, 02:40 PM   #43
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

hahahahahahahah.. frka a?

idi, ne zelim da se smaram sa hand held pevachima/pevachicama, a kamoli da mi se vrtljaju i pevaju nogama..

100% visha cena i aj u tri pershuna.
HeatMan is offline  
Old 11-06-2008, 05:22 AM   #44
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
hahahahahahahah.. frka a?

idi, ne zelim da se smaram sa hand held pevachima/pevachicama, a kamoli da mi se vrtljaju i pevaju nogama..

100% visha cena i aj u tri pershuna.
Ja najvishe volim kada pevaju prepedikularno,kad im gemajzlice od blebingera dodju pored stika od mikrofonskog kabla,tada logicno pevaju daltonove skale i cekaju da im se upali rarna.Sta god im kazes poslusace te koliko god da se trude da pevaju rukama i nogamaE sad salu na stranu nekima bi bilo bolje da pevaju rukama i nogama kad glas imaju ko ove svrake sto mi trenutno piste pored prozora.Kod mene u kraju svrake piste od 5h do 7h ujutru(trenutno)a u studiju svrake piste po celi dan,svaka cast izuzetcima sa kojima smo radili juce od 17 pa do malopre .
master29 is offline  
Old 11-06-2008, 11:17 PM   #45
eterno
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Lou View Post
jos jedna dobra radijska fora: nazvao lik u program i predstavio se kao Derim, i odmah je uslijedilo pitanje voditeljke: " DERI-ME, koja ti je muzicka zelja?"

joj 994 post... hvata me trema...
Bio je fazon "Deri-me prijatelju" u Top Listi Nadrealista

Koga interesuje neka pogleda oko 2:10 min
http://youtube.com/watch?v=yzugC_FV4EY
eterno is offline  
Old 27-08-2008, 11:53 PM   #46
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Ovako: već pomenuti studio "Plava ?upa", rane osamdesete, grupa U ?kripcu snima osnovne matrice (bubanj, bas, gitara) kod Dragana V. za svoj prvi album. Ostatak smo snimali i miksali u Studiju 5 PGP RTB. Producent (Sa?a Habić) tra?i da bas i gitara idu pravo u mikser, koji se nalazi na spratu.

Bend (Milo? Obrenović, bubnjar, Zdenko Kolar koji menja na?eg basistu koji je u vojsci i ja) smo u studiju koji nema nikakvu vizuelnu vezu sa re?ijom. Postoji multi-core razvodnik i gore i dole, ali ima samo XLR konektore, a Zdenko i ja imamo samo 1/4" TS "d?ekove". I, nema frke, silazi Dragan sa "motorcanglama" iliti "kombinirkama", iliti klje?tima i cvikuje nam kablove, časom ih blankira, gura ?ice u rupe od XLR-a, malo ih učvrsti ?ibicama i ka?e: "Samo nemojte mnogo da se mrdate, da ne ispadnu ?ice, zalemiću ja posle kako je bilo".

Dragan, veliki ludak (u onom pozitivnom smislu) i veliki car. Trebalo mi je par decenija da shvatim koliko je njegovo tumačenje produkcije popularne muzike zapravo zdravo. Pijaca: proda? boraniju, zaradi? za paradajz i to je to.

Danas imamo 24-bitne konvertore koji nude teoretski dinamički opseg od 144dB ('ajde da ka?emo da je to u praksi oko 110+dB) i rezultate koji klipuju kao da su snimani na diktafonu sa auto-rec-level opcijom. OK, izađoh iz okvira teme.
Old 29-08-2008, 08:38 AM   #47
Gmile
Member

Gmile's Avatar

Na kraju jos radnog jednog dana prije nego sto zatvorim Nuendo, pozovem onaj njegov notepad i pisem podsjetnik za sutra, npr: - Nasnimiti tercu, gitaru panirati vise lijevo, srediti reverb vokala, dodati tambourine na refrenu, napraviti na improvizacije fade out, itd, itd, lista je vec podugacka, a klavijaturista koji sjedi pored mene razgoracio oci i u nevjerici pokazuje na kompjuter: ''I ON CE SVE TO DA ZAVRSI DO SUTRA?''!
Gmile is offline  
Old 29-08-2008, 11:47 AM   #48
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Quote:
Originally Posted by Gmile View Post
Na kraju jos radnog jednog dana prije nego sto zatvorim Nuendo, pozovem onaj njegov notepad i pisem podsjetnik za sutra, npr: - Nasnimiti tercu, gitaru panirati vise lijevo, srediti reverb vokala, dodati tambourine na refrenu, napraviti na improvizacije fade out, itd, itd, lista je vec podugacka, a klavijaturista koji sjedi pored mene razgoracio oci i u nevjerici pokazuje na kompjuter: ''I ON CE SVE TO DA ZAVRSI DO SUTRA?''!

aaaaaaaaaa ne verujem VR'
Old 30-08-2008, 01:11 AM   #49
XerXed
Member

Vec duze vrijeme sklapam "studio", borim se koliko mogu.Dve godine odjecu nisam kupovao,stedim na hrani ,ponekad odem na kafu i to mi je sav provod.Kupim ja Focusrite voicemaster pro,mackie big knob,e-mu 1212m,adam A7,LCD monitor ,NT2a, juce kupio od Mihajla ruDAW ONE.Dolazi danas prvi klijent (pacijent) ,hoce da mu radim nekakvu pop baladu.Ulazi on u studio! A ja sebi odradio u reziji ,ubacio ugaonu (cetvorosed na ugao) i iza nje ostaje prazan cosak,pa ja tu ubacim plavu neonku. I sad gleda on (pacijent) gluvu sobu ,kao sve ok ,ulazi on u reziju ,sjeda na ugaonu ,i pitam ja njega :kako ti se cini sve ovo , jesi li zadovoljan opremom i tako to.."Kad ce on:ma ovo je nevidjeno ,bio sam u mnogo studija ali ovaj je stvarnoo...ali moram da ti priznam ,najjace mi je ovo sa neonkom."

Kasnije shvatim da nije on kreten ,vec ja.Ja se jadan trudio da mu objasnim ,a on sve vrijeme gledao zidove.
XerXed is offline  
Old 30-08-2008, 11:51 AM   #50
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

heh.. tako sam se i ja opremio.. potroshio grdne jebene pare na studio..

i glavna stvar kojom se ljudi odusheve je elektrichna brava i jebena lampa koja je vezana za zvono.. a sve je to uradjeno iz moranja.. kao "super je sve super je studio.. super je oprema, najbolje do sada..." i onda se igraju sa elektromagnetom..

a obe stvari su iz moranja uradjene.. zvono vezano za lampu, daleko su ulazna vrata.. josh kad bi znali da imam kameru i na ulaznim vratima, mislim da ne bi kraja bilo njihovoj sreci i zanimaciji..

a brava sa elektromagnetom je bila potrebna tu jer su vrata debljine 20 i kusur cm, i nema normalne brave koja moze da se stavi u njih..
HeatMan is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules