|
Slobodan Marković Nas istaknuti umetnik, klavijaturista, aran?er i producent, radio Delta Project (with Sanja Ilić), Olivera Mandića, Dejana Petkovića, Dadu Topića ("Princeza", "Mia" ), Zdravka Čolića (Kad bi moja bila, Okano), brojne ?pice, d?inglove i najave TV i radio emisija.... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Aranzman je, bar u pop i rock i ostalim derivatima savremene muzike, kao sto legendarni Zvonimir Skerl kaze: SVE ONO STO JE U PESMI, A STO PEVAC NE PEVA, a ako se radi o instrumentalu SVE IZUZEV SAME MONOFONE MELODIJE... Iako pomalo surova, definicija je veoma tacna, jer u aranzman spada harmonizacija, formalni plan, odabir instrumenata, nacin na koji instrumenti sviraju, sve sto ti instrumenti sviraju, svaka nota, svaki "lick" svaki prolaz, svaka boja (ovo poslednje je danas moderno definisati kao "produkcija" sa cim se licno ne slazem, ali hajde...) Nadam se da sam malo pojasnio stvar...?
![]() |
#42 |
Member
|
![]()
jesi, pojasnio si mi. hvala.
#43 | |
Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
#44 |
Pro Member
|
![]()
Zavisi od karaktera pesme koju sam dobio, a ponekad i pitam kompozitora ima li neki uzor, kako bi zeleo, mada najvise volim da ostave sve meni, jer onda sam najmanje opterecen, moze i jedno i drugo.
Ako je balada u pitanju, prvo "usviram" klavir, pa zatim dodajem ostatak ritam sekcije, ili odsviram "akusticnu gitaru" (sample) pa na njemu gradim ostatak.Naravno sve je to kasnije podlozno promeni, narocito "groove" bubnja i bassa, a napominjem da bubanj UVEK kucam, skoro nikada ne koristim loop, izuzev ako sam pronasao neki fenomenalan shaker, ili hi hat, ili triangle, svejedno, mada tvrdim da iskusan muzicar i programer moze sa dobrim samplovima, ako je talentovan da sam napravi odlican groove, kombinujuci "kucane" naravno, kvantizovane i nekvantizovane delove. U poslednje vreme, mada sve manje i manje radim sa pevacima, u baladi najvise volim kad uspem da je napravim TOTALNO bez bubnja, ali ponavljam, SVE ZAVISI od toga kako te pesma "ponese", i zato NE VOLIM kada mi donesu demo pesme uradjen na nekom sranju od aranzera, jer mi taj ritam prilikom preslusavanja stalno "kuca" i unisti mi svu inspiraciju. Njavise volim da dobijem pesmu sa glasom, i JEDNIM rudimentarno odsviranim instrumentom, gitara, klavir, svejedno, sto se skromnije odsvira demo, to cu bolji aranzman da uradim, bar mislim tako... Ono sto skoro UVEK uradim, pre pocetka, je da zapisem okvirno note melodije i osnovnu harmoniju ispod, a zatim napravim formalni plan (u dogovoru sa textopiscem, pevacem, i kompozitorom) koliko strofa, (verse) dali ima "bridge", koliko chorusa (refrena, kako ovde pogresno kazu), ima li neki solo u sredini, kakva koda (kraj) i tako dalje, pa tek kada zavrsim pisanje osnovnih elemenata, ubacim graficki redosled delova pesme na "prazan kanal", obojim ga raznim bojama, i u "trackove" upisem " verse A, Verse B, Bridge, Chorus, Solo, Vamp, ITD ITD, tako da ako nesto kopiram, bude mi jasno odmah odakle, dokle, koji trekovi, do kog takta, i tako...To mi usredsredjuje paznju na sam aranzman i izbor zvukova, manira i "kontri", a ne opterecuje me "house keepingom" Nadam se da nisam dosadan, poz.
We are not alone in the Universe... Last edited by slowstar; 08-06-2007 at 05:17 PM. |
![]() |
![]() |
#45 |
Pro Member
|
![]()
Radili ste skoro nekom pevacu iz Prokuplja neke aranzmane i zvao me prijatelj koji treba da miksa taj materijal. Bas cu sutra otici do njega da cujem sve to.
p.s. Ne sumnjam da je lose... naprotiv vec mi rekao da su dobri aranzmani. Mozda se i znate ...Braca gitarista ...nekad svirao u Galiji. Last edited by sRce; 08-06-2007 at 11:36 PM. |
![]() |
![]() |
#46 |
Pro Member
|
![]()
To je bilo prilicno davno, pre nekoliko godina, jedva najzad da mu posaljem pojedinacne kanale, radi se o popravci nekoga ko mu je odradio prve verzije, sto je bilo katastrofa, a onda dosao kod mene da popravljam, pa mi lakse bilo da mu radim ponovo, iako su pesme vrlo vrlo osrednje, da ne kazem nesto gore.
napravim mu "rough mix" za pevanje, i tako to stoji 3 godine i vise, malo sam i ja kriv, ali najvise njegova nesigurnost. toliko sam mu malo naplatio da mu dodje skoro dzabe, al' ko velim, covek nastavnik muzickog...znas vec... P.S. Bracu verovatno znam, ali tek kad vidim lik mogu da se setim...
#47 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Malo OT: E sad, taj njegov proizvod ce se zvati remix, a zasto ne novi aranzman, ili kako vec da se to nazove, i u cemu je uopste razlika izmedju remixa i aranzmana, nije mi jasno. Kako bi ti (ili neko drugi) ovo prokomentarisao? RM |
|
![]() |
![]() |
#48 |
Pro Member
|
![]()
Postoji citava "plejada" DJ-eva, cija mi se muzika izuzetno dopada, iznenadjujuce, obzirom na moj licni izraz u muzici, a i godine, i oni se uglavnom bave "svojim kompozicijama", a ponekad i remixima. Razlika u terminu "aranzman" i "remix" je prvenstveno u tome, sto je aranzman PRVA OBRADA NEKE MELODIJE, kada se radi o POP muzici, a remix je kao sto mu i samo ime kaze PONOVNI MIX necega za sta vec postoji originalan aranzman, pa slao ti njemu samo glas, ili sve po kanalima, prvi aranzman je vec uradjen, pa se zato i zove aranzman, a nema prefix RE u smislu REmixa, jel' tako?
Napominjem da NIKAKO ne zelim da podcenim ili precenim nijednu od ove dve kategorije, samo moram da skrenem paznju da je gledano siroko i u proseku za ARANZMAN potrebno dosta vece znanje i iskustvo, nego za REMIX, ali opet, cast CASNIM IZUZECIMA, u kojima mi se vise dopada remix nego originalan aranzman...
#49 |
Pro Member
|
![]()
Skoro zaboravih:
dakle, ukoliko covek kome si poslao glas da ti nesto uradi, SIGURNO nije cuo originalni aranzman, nego ima samo glas, tojest melodiju, u tom slucaju, bar po meni, to ima sve odlike aranzmana, a ne remixa, tako da se moze zvati i aranzman, zasto da ne? Poz. izvini na naknadnom zvrljanju!
#50 | |
Member
|
![]() Quote:
logicno mi je naginjanje na kontrapunkt prilikom koristenja gudaca kao (gore navedeno) "artikulativnog" elementa.. pritom mislim na neke krace dionice koje malo vise dolaze do izrazaja, koje s nekim jacim akcentom "proturiječe" nekoj osnovnoj melodijskoj liniji.. medjutim, horizontalno programiranje gudaca u nekom "slow motion" dijelu skaldbe gdje se od njih ocekuje da "prosiruju" harmonijsku strukturu.. e tu mi taj horizontalni pristup nije logican.. cini mi se kao ce sama harmonijska struktura patiti zbog neke teznje ka kontrapunktu.. ili se varam ![]()
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Logic::: Aranziranje prozora | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 12-06-2003 12:23 PM |