|
Recenzije Ovde mozete postaviti svoje recenzije audio softvera, hardvera, intrumenata i studijske opreme. Postavite pitanja ili iskomentarisite napisane recenzije |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Ali nema veze jer Quote:
![]() ![]() Pozz
![]() |
![]() |
#42 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Tackice o kojima on prica su tackice koje on vidi u svom omiljenom editoru koji koristi.... kada dovoljno zumira svoj signal koga gleda... dobija tackice za svaki odbirak... na istoj frekvenciji signala koga konvertuje... povecanjem frekvencije odabiranja on vidi duplo vise "tackica"... te ne znam u cemu je problem pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#43 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() 44.1k ili 96k semplova NIJE kvalitet, to je tehnicka karakteristika usnimka ili cega vec... kvalitet u audio produkciji se ogleda u toj tvojoj "maloj razlici u zvuku". Tako je bilo oduvek, i nema razloga da se mesaju pojmovi. Quote:
![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#44 |
Member
|
![]()
A šta se desi kad se izvrši D/A konverzija? Nema više ni tačkica, ni duplo više informacija. Kao što reče mrkizoni, ko god radi na 96 K, finalni proizvod vraća na 44.1 (da bi ga spržio na CD). U tom procesu konverzije sa 96 na 44.1 potrebno je odbaciti polovinu odmjeraka. Koji će se odmjerci odbaciti, to je pitanje sprave koja to radi. Konačni wav će biti na 44.1 tj imaće 44100 odmjeraka ili 'tačkica'' po sekundi a moguće je da dvije sprave (karte, konvertori) koriste drugačije algoritme za spuštanje sampling rate-a pa tako svaka ponaosob odbacuje različite odmjerke i dobije se razlika u zvuku. Možda je neki algoritam bolji od drugog pa ostavi ''reprezentativnije'' odmjerke.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Member
|
![]()
Evo pada mi na pamet vrlo jednostavan, adaptivni algoritam, koji bi računao razliku u amplitudi dva ili više susjednih odmjeraka i ako je ta razlika mala, na tom ''mjestu'' bi prorijedio odmjerke. Ako bi se amplitude odmjeraka skokovito mijenjale tu bi ostavljao više odmjeraka da ne izgubi na definiciji. Znači umjesto uniformnog odbacivanja radi sa nekakvim adaptivnim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Nadam se da ti je jasno da u numerickom (pribliznom) racunu postoje greske odsecanja i da im je osobina da se akumuliraju,... i u obliku rezolucije odbiraka i u obliku propratnih "proizvoda" digitalne obrade Algoritmi za Sample Rate Conversion i Dithering se jos uvek razvijaju, i POW-R je jedan od novijih za dithering... njega sam vec naveo... Postoje razni, i najcesce su oni koji vrede icemu tajna, i njihov opis se ne moze naci u udzbenicima... Nije samo rec o odbacivanju odbiraka nego i o modifikaciji njihove vrednosti... Ovo o cemu sada zelis konkretno da diskutujes prevazilazi gradivo Elektrotehnickog Fakulteta i samo se ovlas dotice u udzbenicima.... vise da te informise da takva tehnologija postoji, i da to treba dalje proucavati, ako zelis vise o tome da znas... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#47 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() pozdrav bogi p.s. mada si krenuo putem "lossless" kompresije... ali nije bitno... vazno je da se otrgnes od knjiga... i to sto si u njima naucio pocnes da KORISTIS!
![]() |
![]() |
#48 |
Member
|
![]()
Slažem se, da vas ne smaram više sa ovim, meni je priča interesantna pa sam se ''naložio''
![]() Pozdrav! Last edited by Bota; 21-03-2007 at 10:27 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Psiho
|
![]()
Mislim da se nepotrebno opterechujesh selekcijom "odmjeraka". Naprosto mi je nevjerojatno da velik broj ljudi "iz struke" ima teshkoche s razumijevanjem ove teme, i ne samo na ovom forumu. Na israeltrance forumu su me nedavno proglasili heretikom zbog ove polemike... tamo pak bash nitko ne sumlja u idealnost CD standarda na 44,1 kHz
![]()
![]() |
#50 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
preporucite malo "sadrzajniji" minimal | waster | Produkcija Elektronske Muzike | 35 | 06-10-2009 03:42 AM |
Timbaland se "ponovio" malo.. | DaBear | Razno | 4 | 11-09-2009 11:31 PM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |
mozda ovi znaju "malo bolje"... | Moritz | Audio Software | 18 | 19-07-2005 01:37 PM |