|
Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...) |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
tacno !! |
|
![]() |
![]() |
#42 |
Vibrator
|
![]()
ok, u principu izbegavam da "nabijam" rms, ali me takodje zanima slucaj kada "mastering/limiting" treba da odradim sam.. koga tu treba slusati, da li je k-14 dovoljan?
|
![]() |
![]() |
#43 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Samo ti cepaj svoj fazon... pusti katza da zaradjuje svoje pare! ![]() pozdrav! ![]() |
|
![]() |
![]() |
#44 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Treba imati limiter ili kompresor na masteru pa makar i iskljucen i povremeno ga ukljucivati tako da Master ima RMS od npr - 13 da -9 db kada je kompresor ukljucen .... Tada ce da izlete neki instrumenti ( verovatno hi hat i jos nesto ) sto bi bilo vrlo nezahvalno skidati u postu , vec jednostavno smanjiti u mixu . Takodje ce se pojaviti razne nus pojave poput pojacanih visokih kao nepozeljnog " s " na vokalima ( sve ovo moze i ne mora ...... ) ali treba obratiti paznju Licno mixam u grupama .... i kompresujem grupe i uz paralelnu kompresiju cesto mi sam mix izlazi na rms koji dopusta da se u masteringu digne za 1 - 2 db ....... I onda nema iznenadjenja ...... Dzabe ti da juris zvuk na - 20 db RMS a kada on sigurno nece biti ni iz bliza takav na - 11 db ....... Naravno , kolliko ljudi , toliko pristupa ..... ne zelim da kazem da je Perunov pristup pogresan ....... Pozdarv |
|
![]() |
![]() |
#45 |
Moderator
|
![]()
Pozdrav svima,
O konkretnom naslovu threada ne znam nista, i hteo bi da malkice pojasnim RMS ili Root Mean Square ili nasim jezikom efektivna vrednost neke velicine, u ovom slucaju je to output level, ili izlazni nivo, fizicki je to u vasem poslu uvek nekakav elektricni NAPON (Voltage...). Racuna se po opstoj formuli: ![]() vise o teoriji i primeni RMS-a mozete naci na http://en.wikipedia.org/wiki/Root_mean_square Ono sto je uocljivo, je da je konkretan pojam vezan za fiziku, elektroniku, statistiku... U vasem poslu je nasao primenu zato sto ga je moguce napraviti u vidu instrumenta sa kazaljkom ili LEDarama, po nekom poznatom kriterijumu... Ono sto mi prvo pada na pamet da je takav instrument izuzetno koristan najvise za broadcast gde na modulatorima predajnika imate neka FIZICKA ogranicenja bas po pitanju RMS-a i peak vrednosti... te ga morate postovati... ili da bi se sprecila neka paljevina ili da bi se sprecilo sirenje na "tudje" frekvencije zbog prepobudjenog predajnika... Da ne tupim dalje... poenta moje price je da RMS nema ama bas nikakve veze sa muzickom produkcijom, i da je samo "pozajmljen" kao korisna "spravica" za proveru... dobar je za neku GRUBU procenu koliko vam je mix "spaljen" i to je sve... ALI (!) ako je u muzickoj produkciji VAZNO da pesma "radi" (kako kaze DaBear), a to znaci da "radi" za (ljudske) USHI sirokih narodinih masa... i ako pravila NEMA, onda vam ne preostaje nista drugo nega da "kalibrisete" vase usi i radite na njih, a RMS ostavite kao sekundarnu i NESIGURNU informaciju... koja vam sigurno nece reci da vam je pesma dobra ili ne. Kada bi pravili neki EGZAKTAN proizvod, to bi bilo ok... neko ce uzeti VOLTMETAR i proveriti sta ste to napravili, i ako je ok... onda ce vam dati pare za vas rad.... u suprotnom ce vam kazati da to popravite... mislim da vi to NE radite u sustini i da vam to nije priroda posla. Odnosno, iskreno se nadam da je tako, ok... eto... voleo bih da je tako... ziv sam covek. I jos nesto... ljudski sluh i emocije nemaju blage veze o tome STA JE TO RMS! RMS ne POSTOJI! Njega su ljudi "izmislili" da bi sebi olaksali razumevanje prirode, i to i dalje prilicno grubo. pozdrav bogi
#46 |
Pro Member
|
![]()
Ajd sad gledam ovaj waves SSL kompresor i nesto ne kapiram kako bih ga koristio drugacije u odnosu na Kjaerhus...Ali ok,moje misljenje je da ako vec kompresujem na masteru koristicu Kjaerhus,kao sto ga i obicno koristim...
ALI MI JEDNA STVAR NIJE JASNA!!!SLEDECA: Video sam da je neko vec pitao CEMU POZITIVNA VREDNOST TRESHOLDA,STA SE TIME POSTIZE?!...Unapred zahvalan na vasem odogovoru,i ocekujem da mi otvorite oci,sa ovim se ranije nisam susretao...pozdrav |
![]() |
![]() |
#47 | |||||||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
A sto se tice, ajde, nekog prosecnog RMS-a... Ameri se vrte na oko -14- -16 u mixdownu, mada nema pravila. Ovo su reci Chris Athensa, Sterling Soun, NY, koji nam je vrteo mastering za deo jednog svezeg projekta! Prema tome, njegovu pricu, a znas sta radi i koga radi... ne mozemo osporiti. Masterdzije najvise mrze nabrijane snimke pre samog procesa masterovanja!!! Jer takvim snimcima nema pomoci. Kazem, nemam pojma sta miksas i sta radis, ali se nadam da ne "preterujes"! Uostalom, tvoja stvar! ![]() Quote:
Pozdrav. ![]()
Atelje Trag Group, Belgrade www.ateljetrag.com Emmett Brown Technologies, Hollywood www.emmett-brown.com Last edited by perun; 22-08-2006 at 10:52 AM. |
|||||||
![]() |
![]() |
#48 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pa najbolje je da se nadje tip koji radi samo RnB na primer. Ima ih takvih..jedan radi samo house dobro, jedan rock, jedan RnB....i tu nema greske. On zna da treba da ga nabije do koske, kakav bas da mu da da se crncima tresu zvucnici u kolima itd! he,he... A sad, mislim da je dosta palamudanja oko ovakvih stvari..ljudi se uhvate za nesto i ne pustaju! Poenta foruma je da ti pomogne ako se nesto kupuje, pokvari, kako da setujes nesto u PC-ju itd... NIKO NA FORUMU NE MOZE DA VAS NAUCI KAKO DA RADITE MASTERING !!!! Vecina imaj razl. slusanje (i to ko zna kakvo), razzl. audio karte, zbudzene PC-je ..itd...Treba svako da se snadje na svoj nacin, pokusava na sve nacine da dobije najbolji sound i da SLUSA, SLUSA I SLUSA sta dugi ljudi napolju rade...a za to vam treba CD a ne MP3 (128kb) skinut sa net-a! Ima ljudi rade samo sa hardwerom, ima ih rade samo u kompjuteru, svima zvuci dobro, svi su happy, zivot ide dalje....a povrh svega, ako su pesme dobre, zvuk i nije toliko bitan Primer: Shakira - zadnji album - zvuci KAO DEMO!!! ali ima No.1 vec 2 nedelje, prodace milione albuma i j**e joj se (a i njenim producentima, ocigledno) za buss compressor, RMS itd... Last edited by diviner; 22-08-2006 at 09:54 PM. |
|
![]() |
![]() |
#49 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
Pozdrav! |
||
![]() |
![]() |
#50 | ||
Administrator
|
![]() Quote:
Quote:
|
||
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
pre master, master i finalni produkt. | Bo_13 | Slobodan Milunović - Boban | 39 | 19-05-2009 09:14 AM |
Primena Hardwerskog EQ u DAW (external FX; Waves Q-Clone) | idekius | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 28 | 16-12-2008 04:12 PM |
Tipovi kompresora.......... | OFF | Zoran Vračević - Vrač | 8 | 14-08-2006 10:03 AM |
Upotreba UAD kompresora... | idekius | DSP forum | 9 | 24-02-2006 12:15 PM |