Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-02-2005, 11:43 PM   #41
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gianfranco

Hvala na savetu,ali on vazi samo za neke muzicke stilove.
Recimo da bi se uradio album tipa Aleksandre Radovic,stvarno ne treba
nikakva jaca oprema.
Prosto molim administratore da me banuju (tako da mogu da citam postove, al' da ne mogu da pisem), posto ne mogu dovoljno dugo da se uzdrzavam... Al' sto je mnogo, mnogo je...

Jelte, mislis da mozes da produciras Alexandru Radovic i da je to lako???
Pa sto te onda niko nije pozvao da ga isproduciras, ili te zovu, a ti neces jer ti je ispod casti???

Bravo...Ma nema... Sve profesionalci i oni koji prave super muziku, samo steta sto to niko nece da slusa... K'o da se muzika pravi za visoko intelektualne vanzemaljce, a ne za glupe ljude koji nista ne razumeju... Celog zivota se zgrazavam ovakvih i onakvih jazzera od po 60 godina koji nikad nisu uradili nista izuzev da pljuju one koji urade po nesto... Jos mi sad fale takvi tripovi...

Druga stvar, ja ipak imam stvari koje su izdate , javno izvodjene, ucestvovale i bile ovamo i onamo (ti rece da ih nemas), pa ipak imam neopisivu zelju da ucim i gde god provalim da mogu da naucim nesto novo, eliminism sujetu. Ni meni nije pravo kada navucem sam sebi rogove, ali...jbg... sve je to deo skole... Nije me sramota da pitam ono sto neznam, niti me je sramota da pomognem onome ko zna manje od mene...

Valjda je poenta ovog forume (barem tako bese u vreme onog monolita 2001 (odiseja) ) da razmenimo iskustvo i znanje...
Old 09-02-2005, 11:58 PM   #42
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

"Love is in the air
Everywhere I look around
Love is in the air
Every sight and every sound"

lesha is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2005, 12:39 AM   #43
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by lesha
"Love is in the air
Everywhere I look around
Love is in the air
Every sight and every sound"

svaka cast, sad si i mene razljutio [tom pesmom]...
Old 10-02-2005, 01:04 AM   #44
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Vidim da nije samo meni danasnji dan za prepirku!
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2005, 01:07 AM   #45
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

idekius, stvarno ne vidim razlog napadanja zbog gorepomenutog komentara za koji inace mislim da je sasvim na mestu. Ako ima nekoga kome AR zvuci dobro isproducirano, smixano i bla bla onda stvarno nema o cemu da se vise ovde polemise.

druga stvar... primili ste maxa kao neka mala decica zeljna da nauce nesto novo i sada vam on, "jelte" kao otkriva toplu vodu. Pa kako sam ja mogao sve te gomile gluposti koje sam gore napisao i sam da naucim kroz rad. Koliko ste samo tutoriala kacili gde pise sve isto to sto je i max rekao i to MNOOOOOGO opsirinije i detaljnije objasnjeno? Sve mi se cini da ovde ima gomile likova koji se pale da imaju sto vise tog "mocnog" software-a i posle mi prodaju kao njihovo "umetnicko delo" gomilu fraza i loopova sa "drzmenedaj-beat" AKAI-a koji naravno niko nece provaliti jer je to samo jedan od milijarde drugih zavrsenih lupova i fraza. Takodje, mislim da ima i gomila onih koji nisu ni prstom mrdnuli u pogledu stvaranja i samonadogradjivanja vec samo dolaze ovde i lece svoje komplexe. Ko muziku shvata kao nacin i sredstvo da po*ebe neku devojku vise onda je taj zalutao ovde. Muzika je nesto sasvim drugo, nesto zbog cega bih sutnuo i najbolju ribu na svetu za mene, dobar zvuk je ono cemu treba da tezimo ne zarad postovanja drugih i tapsanja po ramenu, vec da lepo zaoukruzite to svoje umetnicko delo kao lepo i kvalitetno, NA SVOJ NACIN naravno!

Kakav je to producent koji ne zna da treba da se na drum i veliku vecinu kanala stavi kvalitetan room reverb (a impulsi jesu kvalitetni)? Kakav je to producent koji ne zna pravilno da koristi kompresor/expander/limiter i gate ??? Zapitajte se malo pre nego sto sebi date za pravo da se tako nazivate.

A kad smo vec kod toga, 90% (da da 90%) ljudi koje znam i koji imaju "onaj" software znam da pola od tih stvari nisu ni probali, a onaj drugi deo naravno nije ni ispostovao manual koji ide uz odredjeni VST ili VSTi, zato sto je dzabe naravno i sudi (uglavnom) po izgledu i presetima. Jel vam se to cini poznato? Kada nekom pokazem da postoji recimo u psp vintagewarmeru i REAR panel, kazu wow, pa ja to nisam znao... (ovo je primer samo). Najiskrenije, mozda je i bolje da se ta piraterija vec jednom unisti pa da pocemo i da cenimo nesto sto je neko mnooogo pametniji uradio za nas kako bi olaksao to nase "stvaranje".

p.s. mogu da se kladim da sada preko 50% foruma koristi samo impulse za room efekte jer vam je to neki baja koji je radio sa poznatima rekao, dok naravno o nekom Princeton (inace fenomenalnom) reverbu uopste i ne pomislja.

MAX, nista licno. Od mene naravno imas 10x RESPECT za sve sto si rekao i podelio sa nama, ali i Gianfranco je i te kako u pravu. Ovde smo da RAZMENIMO MISLJENJA, a ne da se prepucavamo oko toga ko je u pravu. To neka oni koji citaju sami presude. Uvredicu se samo ako se ti posle ovoga osetis uvredjenim.

I da, sto se tice mixeva, dobicete i nesto moje ali kada ja budem zadovoljan. Necu da saljem nista polovicno odradjeno i da se pravdam kako nisam imao vremena i sl. gluposti ili jos gore, da posaljem DEMO (taj izraz btw. u mom recniku ne postoji). Za razliku od nekih nisam neki izdrkani jazzer sa 60 godina u dupetu koji soli pamet drugima o tome sta je prava muzika, nego sam tek zakoracio u 21-u, verovali ili ne i slozicete se da jos uvek imam "fore". Znam da ce me posle ovog saznanja mnogo manje ljudi uzimati za ozbiljno, ali iskreno, zabole me.

toliko

poz svima
kVu is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2005, 01:24 AM   #46
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Idekius,zasto nisi ukljucio i nastavak citata "Sve moze da se zavrsi sa soft synth-evima i sample kolekcijama " ?

Ako ti mislis da su za ono neophodni neki Nord Lead 3,Virus,Waldorf Q i sl... onda je to tvoje misljenje.

Ako bih poceo da pisem u vezi ostalog sto si pomenuo,otisli bi smo u pi*** m****** od glavne teme.

Isto kao i Kvu,doci ce trenutak kada cu uploadovati nesto od svojih radova,pa onda sam proceni da li sam neki "propali jazzer"
Do tada ,ako sam nesto napisao sto mislis da je netacno ,ne slazes se i sl... onda je to ok.
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2005, 02:45 AM   #47
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

ma ja mislim da vi pojma nemate
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2005, 06:28 AM   #48
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gianfranco
Idekius,zasto nisi ukljucio i nastavak citata "Sve moze da se zavrsi sa soft synth-evima i sample kolekcijama " ?

Ako ti mislis da su za ono neophodni neki Nord Lead 3,Virus,Waldorf Q i sl... onda je to tvoje misljenje.

Ako bih poceo da pisem u vezi ostalog sto si pomenuo,otisli bi smo u pi*** m****** od glavne teme.

Isto kao i Kvu,doci ce trenutak kada cu uploadovati nesto od svojih radova,pa onda sam proceni da li sam neki "propali jazzer"
Do tada ,ako sam nesto napisao sto mislis da je netacno ,ne slazes se i sl... onda je to ok.
Ma sto se mene tice sve je O.K. i nisam ni rekao da nikada neces napraviti nista, taman posla... Ali bre brate, mnogo se mudruje i filozofira... GianFranco, nemam ja nista protiv tebe, daleko od toga, naprotiv, drago mi je sto si ovde, ali mi uopste nije drago kada diskusiju pretvoris u raspravu...

kVu, ti si mi vrlo drag i to sigurno i sam znas. Pricali smo telefonom, na ICQ...... tako da tek ne dolazi u obzir to da se ja nesto drndam na tebe, ali pogledaj malo svoje postove... ako sam procitas sta si pisao, lako moze da ti se desi da ti se ucini da je to ustvari pisao Bob Rock licno :roll: Ipak, moras da priznas, da si jos uvek pocetnik i da se jos uvek amaterski bavis produkcijom... Bas zbog toga ostavi mogucnost da nije sve bas onako kako napises... Moras da priznas da treba malo da se coolira i da se ne ulice ljudima u pola reci...

@kVu "Muzika je nesto sasvim drugo, nesto zbog cega bih sutnuo i najbolju ribu na svetu..."

'si poloodeo? Nikada mi to nebi palo na pamet... pu, pu... daleko bilo
Old 10-02-2005, 08:35 AM   #49
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

jebes ribe!! :roll: nego... znas li ti, dejane, svirat dvojku?! :P

jebenti. i meni bas lipo ne zvuci izjava da za nekoga ne treba imat neku opremu. ja mislin da nema te produkcije i toga izvodjaca di nebi dobro dosa bolji kompresor, bolji eq, bolji reverb... ali ako je gianfranco misli da nece radi nje kupit nekoliko vrhunskih hardwarevskih sintova (a to je misli) onda je u pravu.
svejedno, mislin da bi svi trebali malo obuzdat emocije, jer cemo samo sputavat raspravu. ako bilo ko bude mora mislit 'jebiga, sto bi ja sad napisa misljenje, kad ce me neko napast', onda u %! jebes taki forum!
ok, ok... nisan ni ja svetac, :roll: ali nevaja bit tvrdoglav.

meni je drago cut da kvu rastura s kompresorima, ali ja san producent i profesionalac (obziron da od ovega zivin - dakle, neovisno o znanja) a jos uvik nisan na 'ti' sa kompresorima, narocito sa multibandovima i m-s, a da ne govorin da san za one vari'nesto' prvi put cu od shota prije par miseci. cak i sa obicnima kompresorima cesto dvojin kako ih podesit.
teoretski znan dosta toga, jerbo se to moze nabubat iz bilo koje knjige, ali jebes ti to. ponekad vise vridi savjet i 'tip' (iskusnega) kolege nego sve teorije.
e! i sto bi sad mene bilo sram to priznat?!
na kraju krajeva, samo rezultati su bitni. 8)
Old 10-02-2005, 10:40 AM   #50
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Da "Srpska posla" sto bi se reklo iako ne vazi u bukvalnom smislu ali onaj koji zna razumece. Ne mislim da razvijam nacionalitet ali nebitno je, otislo se od teme i nije bitno ko koga slusa vazno je da se slusa i saznaje a to je upravo ono sto sam ja prosao. Shvatio da sa dobrim verbom poboljsam mix u masterovanju.

Sve u svemu svadja nije potrebna Gianfranco jeste u pravu i Max je i od obojice treba uzeti ono bitno za produkciju, ne treba se raspravljati nego iznositi misljenja bez emocija, a poznavajuci nase prostore svi su puno emotivni u svakoj raspravi, daje bre budite nemci

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules