Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-05-2015, 09:52 AM   #31
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Mislim da opet tema klizi u pogresnu stranu, procitajte awacsov pocetni post, surovo je istinit. Posebno podvlacim deo o autoritetima.
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2015, 12:31 PM   #32
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: O forumu i Q faktoru

Quote:
Originally Posted by igormink View Post
problem je što ovakvi forumi po defaultu stavljaju tehnologiju ispred glazbe, to je neminovno jer nas sve zanima kako nešto posti?i sa nekim kompresorom, delayom, reverbom i sli?no, ali u šumi svega toga izgubila se ideja (generalno re?eno) zašto to radimo. Fale autori i dobra glazba neovisno o žanru. Kada bi imali ispred sebe izvrsnog autora, aranžera, pjeva?a, glazbenika mislim da bi u drugi plan pala ideja o 100 kanala, efekata i ostale stvari koje frustriraju (barem mene). Eto, možda ja to gledam malo romanti?no, ali treba se vratiti ideji stvaranja dobre glazbe i studija kao mjesta koje to podržava, a koje nije samo sebi svrha. Trenutno mi se ?ini da je tako, pa postaje dosadno i nezanimljivo, a to se onda mora nužno preslikati i na forume.
Pa eto, ti si hodajući primer da postoje i oni koji posmatraju stvari na drugačiji način. Hoću reći, na osnovu muzike koju nam s vremena na vreme šalješ može da se zaključi i šta hoćeš i šta umeš, i čemu ti služi tehnika.

Što bi se reklo: jedan screenshot vredi hiljadu reči, a jedan zvučni zapis vredi hiljadu screenshotova. Čitajući tvoje, DaBearove, Arthurove, Bokijeve, Shotove, Janove, a i Znakove, Spartakusove, Moglijeve, Nemanijine ili Alekove postove znam s kim razgovaram. Isto važi i za one koji su katkad učestvovali u raznoraznim miks-vežbama na forumu.

Manje-više to da li pričamo o muzici ili tehnici, ZVUK nam je svima zajednički imenitelj. Daj mi da čujem šta radiš, znaću s kim razgovaram. O mnogim članovima pak ne znam ništa osim da su umeli da otvore nalog i instaliraju neki DAW softver, ali i to je preslikano iz fizičkog života. Svako može da ima testeru u kući, ali ga to ne čini tesarom.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 13-05-2015 at 02:24 PM. Reason: alek019 + pravopis
awacs is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2015, 01:52 PM   #33
boycek68
Junior Member

boycek68's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
A jeste se zakačili za to ?to sam rekao... uh...

Vrlo je jednostavno.
----
Ja mislim da je problem u nekompentenciji. Previ?e je ljudi koji jednostavno NE ZNAJU. Ali valjda ih ego vodi da moraju davati odgovore pa i na ono u čemu nisu ba? na čistu. Jel to neka samopromocija ili ne?to... ne znam...
--------------
To je kao stara birtija u ulici. Ne mo?e? da ne uđe? i popije? jednu s nogu, makar stare ekipe nema. A prepuno je srednje?kolaca koji urlaju, tuku se i razbijaju ča?e.

ajde banajte me zbog prostačenja pa da znam za?to sam oti?ao...

Mislim da su ove iznad rečenice jedan od problema foruma,pametni se ne ?ele utrkivati sa budalama! A najglasnija je Cubase SX generacija (čast izuzecima)😄 A drugi problem je verovatno nedostatak vremena zbog posla ljudi koji stvarno znaju dosta o produkciji.Forum je odličan ima mnogo dobrih tema pa ko trazi odg neka prvo pretra?i teme 😄👍

Sent from my iPhone using Tapatalk
boycek68 is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2015, 02:34 PM   #34
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Evo resih i ja da se javim... U poslednje vreme nista ne pisem, odgovorim na pokoji zalutali private i pokusavam da prodam nesto na oglasima - ali ni to ne ide... Privuklo mi paznju ovo vase dopisivanje, pa reko da dodam koju, onako sa distance...

Prvo - ovaj forum je oduvek bio mesto na kome se prepucavalo oko raznih stavova, pa bar u poslednjih 5-6 godina. Kada sam dosao ovde - istih ovakvih tema je bilo - "kako je propao rumski, part I, II i III" i tome slicno. Neki drugi ljudi, isto su tako otisli, pa isto ovako komentari zasto li su to ucinili i slicno...
Dakle - nista se nije promenilo, sve je isto potpuno, kao i pre 6-7 godina (ja bese 2008 dosao, jel tako?)

Znaci - ako vam je za utehu, taj "protok kadra", se desava i desavace se uvek.

Drugo - nekada davno, raditi u muzici bilo je nesto, jer se pesma radila kao sto se radi masinski deo u preciznoj mehanici, uz svo prisustvo gomile pomocnih masina U novije vreme - prevagnula je ona Bogijeva "sta producenta briga kako radi kompresor ako mu se dobro cuje" i sada svi nesto produciraju za male pare uz sasvim pristojan kvalitet, nemajuci pojma sta se desava "iza kulisa" raznih usavrsenih matematickih algoritama... Naravno, to ih ne sprecava da sebi dozvole da se prave pametni (npr. moje omiljene: - "kompresor sece vrhove sinusoide" i "kompresor menja frekventni sadrzaj, dovodeci do aliasinga" - primeri potkrpljeni totalno uverljivim i verodostojnim YT linkovima)

Naravno, preveliki EGO i potreba za samopromovisanjem cine da ti ljudi pisu, i da drugi ljudi odgovaraju i da dolazi do zucnih rasprava. Mislim - nije to teologija, zna se kako neka sprava radi (za sada je tako, mada ljudi prave neke kvantne kompjutere, a nisu sasvim sigurni da su odgonetnuli tajne kvantne fizike, pa nesto pretpostavljaju, mozgaju... zapravo i ne znaju kako to radi - ali radi.)

E posto sam jedno 10 godina stariji, meni licno vise nije vazno sta neki tamo Lacky ili Tajsam misle o tome. Gledam kako da nabacim posao koga je sve manje i sve teze je naplatiti, i shvatam da vreme koje trosim u prazne prepiske (pa i ovo sada sto pisem) mnogo vredi i steta ga je traciti na ljude koji te posle naprave budalom...

Takodje vidim da sam jos uvek moderator, nije fer prema drugima da tu budu neki neaktivni clanovi kao moderatori, mozda je dobra ideja naimenovati "neke nove klince", mozda im dati potsticaj, to je dobar nacin da forum zazivi, mada kazem - meni licno ne izgleda kao da je zamro potpuno, ali je svakako malo "splasnuo" trenutno.
Old 13-05-2015, 06:01 PM   #35
bole
Member

Quote:
Originally Posted by idvi View Post
...nije mi namjera provocirat i dalje solit..ALI ti prijatelju o?ito nisi detaljno pro?itao taj jeb..nesretni forum.
JA SAM DOBIO ODGOVOR..od nekih ?lanova jer koliko god sam postavi i uvalio glupo pitanje ono nije bilo POMO? ve? KAKO VI RJE?AVATE.
I priznao da sam na neuk na?in i potpuno glupo postavio pitanje...ali gle chuda MODERATOR me poslao u "pi?ku materinu" i to lepu.
I opet ponavljam da cijenim Bockie na njegovom doprinosu ovom forumu i
nikad ama ba? nikad ga ne bi poslao u pi?ku materinu a kamoli lepu
Ljudi kojima je pun k.. na ovom forumu likova koji postavljaju "glupa" pitanja ili bar toliko glupa da on misli da su glupa..jednostavno ga ignoriraju..ilti to ne ?itaju. ALI ne vre?aju lika jer da je to praksa 80% ?lanova bi i?lo u "pi?ku materinu" i to lepu.
I lepo bi na forumu ostali samo MODERATORI koji psuju (pi?karaju) i lepo pametno postavljaju pitanja i sami sebi odgovarali..na ta ista pitanja..i to lepu pi?ku materinu.
Ja ne mislim da te je iko poslao u p.m. i da je iko tebe licno psovao. Mislim da je bilo generalno , kao kad neko opsuje drzavu zato sto ... a procitao sam, detaljno, jer mi nije bilo jasno pitanje tj. razlog zbog kog pitas, to jest tvoje zanimanje za nacin kako to drugi drugi rade. Ok, sad mi je jasno da si shvatio da si postavio lose pitanje koje nema mnogo veze sa audio produkcijom.
Old 13-05-2015, 06:07 PM   #36
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Ja bih jos jednom zamolio clana Idvi da se kontrolise i prestane da glumi uvredjenu mladu (jednom sam to ucinio preko pm, sada drugi put). Mislim da niko ovdje ne zeli sukobe vec normalnu raspravu na temu koja je core rumskog. Sta je bilo, bilo je (a nije bilo niceg).

Sto se tice samog foruma, on ima svoj razvojni put, ali izgleda da kao i sve stvari u ovoj zemlji (barem vecina stvari u ovoj zemlji) ima predodredjenje da propadne... Pa sta sad, makar se necemo predati bez borbe .

diviner is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2015, 06:53 PM   #37
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

ljudi samo se opustite i razmishljajte o muzici evo jedna numera da se opustite..

https://www.youtube.com/watch?v=2SpzQp0M-40
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2015, 10:12 PM   #38
sira
Senior Member

sira's Avatar

Po raznoraznim forumima sam vec godinama, i ovo je jos uvijek najozbiljniji forum na kojem tu i tamo nesto napisem, moram priznat da mi je bio izvor mnogih saznanja i da mi je jako pomogao i u poslu (produkcija audio jingleova i reklama) a i u hobiju (sviranje i produkcija glazbe).
Istina je da je malo zamro u zadnje vrijeme, ali cak i ovakva rasprava pokazuje da je jos uvijek velikom broju ljudi s velikim znanjem jos stalo do foruma, pa znam da cu i ubuduce moc ovdje pronac zanimljivih saznanja, a nadobudnih i egocentricnih ce uvijek bit, pogotovo na internetu gdje takvi ne moraju gledat sugovornika u oci dok pizde.
sira is offline   Reply With Quote
Old 14-05-2015, 07:00 AM   #39
igormink
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Pa eto, ti si hodaju?i primer da postoje i oni koji posmatraju stvari na druga?iji na?in. Ho?u re?i, na osnovu muzike koju nam s vremena na vreme ?alje? mo?e da se zaklju?i i ?ta ho?e? i ?ta ume?, i ?emu ti slu?i tehnika.

?to bi se reklo: jedan screenshot vredi hiljadu re?i, a jedan zvu?ni zapis vredi hiljadu screenshotova. ?itaju?i tvoje, DaBearove, Arthurove, Bokijeve, Shotove, Janove, a i Znakove, Spartakusove, Moglijeve, Nemanijine ili Alekove postove znam s kim razgovaram. Isto va?i i za one koji su katkad u?estvovali u raznoraznim miks-ve?bama na forumu.

Manje-vi?e to da li pri?amo o muzici ili tehnici, ZVUK nam je svima zajedni?ki imenitelj. Daj mi da ?ujem ?ta radi?, zna?u s kim razgovaram. O mnogim ?lanovima pak ne znam ni?ta osim da su umeli da otvore nalog i instaliraju neki DAW softver, ali i to je preslikano iz fizi?kog ?ivota. Svako mo?e da ima testeru u ku?i, ali ga to ne ?ini tesarom.

Pozdrav,

Vasa
Uf, te?ke su to rije?i, hvala
Ja si utvaram (kako bi rekao ?iro Bla?evi?) da sam sku?io kamo treba te?iti, ali jo? tonu ?ganaca moram pojesti da tamo i do?em ?to se ti?e zvuka, produkcije, komponiranja i sli?no. Ali neka, to me veseli
Komocija je problem, svi bi htjeli poprijeko, sa VST-om ne?to dobiti, a ne ide. Nedavno pitanje na Glazbenom forumu - neki bend je u nekom studiju snimao pjesmu instrument po instrument. E sad, logi?no, fali im ?ivosti i energije jer su rock bend. Prije nego im je palo na pamet probati to dobro uvje?bati i live snimiti, pitali su jel postoji neki VST koji bi to u?inio ?ivljim, toplijim i sve ostale floskule (sre?om nisu snimali kod mene). Na to pitanje ne postoji pametan odgovor, to je jedno od onih pitanja koje umrtvljuje forume i ljude koji ne?to znaju odbija od odgovaranja. Malo se treba preslo?iti u glavi i ciljati dobar izvor zvuka i jel se ima ?to za re?i ili ne, a onda se sve skupa mo?e uloviti sa 2 mikrofona i biti ?e dobro. Neki najve?i hitovi su tako nastali...
igormink is offline   Reply With Quote
Old 14-05-2015, 12:04 PM   #40
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

:
Quote:
Originally Posted by diviner View Post
Ja bih jos jednom zamolio clana Idvi da se kontrolise i prestane da glumi uvredjenu mladu (jednom sam to ucinio preko pm, sada drugi put). Mislim da niko ovdje ne zeli sukobe vec normalnu raspravu na temu koja je core rumskog. Sta je bilo, bilo je (a nije bilo niceg).

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules