Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-01-2014, 08:49 PM   #31
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Default Re: BFD3 je dostupan svima :)

Ja isto sve eksportujem u wav i onda bounce nazad u projekat. Kontakt biblioteke su ogromne, nekad cak i sa 1024 bufferom vo?te cpu. Inače ne podnosim kad ispred sebe ne vidim waveform (vst slučaj).

A pravi maheri na 1 dan lepo zakupe studio sa najboljim mikrofonima i konverterima i naprave svoje semplove od 2-3 seta bubnjeva i onda lepo ima? svoje signature semplove
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 09:00 PM   #32
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Originally Posted by branoy View Post
de posalji kad mozes par ali opasnih tutorijala, jer ja ne znam sta bi gledao na youtube kada tamo ima milijardu klipova. msm znas sta meni treba, pa mi to posalji, posto znas koji su i gde si ih nalazio , kad ti nije mrskoo
Bas sam pre neki dan video fenomenalne video tutorijale za mixing,mastering

Code:
http://www.magesy.me/44827-groove3-tracking-and-mastering-series-1-tutorial.html
a takodje i fenomenalan tutorijal za bfd3 gde je u nekih 40tak minuta sve objasnjeno oko koriscenja istog

Code:
http://www.magesy.me/44826-groove3-bfd3-explained-tutorial.html
Ovo su sami neki zadnji koji su izasli a imas ih na stotine

Sve ima Branoy, ali izgleda nema ko da gleda
Old 05-01-2014, 09:07 PM   #33
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

aha groove3 poznata firma, imam od njih dosta , ja sam ured svasta naskidao a nisam usao jednom da pogledam, tako i ne znam sta od toga valja, da mi je jedan veliki monitor pored ovog za rad dok gledam da odam radim sto i on, jer na jednom monitoru tesko skroz, a dzaba samo da gledam dok ja to ne pipnem.

stavio sam ovaj prvi na skidanje, bdf3 mi za sad ne treba jer nisam skinuo, veliko je to za mene, mozda nekad cisto da isprobam.
meni vise treba mix sta stavljati na audio kanale npr solo instrumente, bass , drum, opet sve to mozda i nepije vodu, ako i u mene nije isti drum i bas gtr i td kao u njeg, sve sto je on primenio na to , u mene ce mozda sasvim deseto zvucati
branoy is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 09:12 PM   #34
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Za Branoy

Boga mi, kod mene to ne ide tako brzo, sto se bubnja tice...
Dok je u vst (koji god da je) trudim se da ga postavim sto bolje, (ne racunam efekte naravno), vec npr stelovanje elemenata itd.. Pa onda dolazi export..i to svaki kanal posebno
npr. Dobos koji se sastoji najmanje od 3+3 trake, znaci samo za dobos 6 audio kanala (tj wav-a)
U neke od tih 6 kanala dobosa ulazi-snare bottom, snare overhead, snare room itd..i to sve suvo (eventualno neki compresorcic iz tog vsti ako lepo legne, zavisi)... Tako isto i za Kick..
Ne mixam u vst sve (vezano samo za snare) pa exportujem kao jednu stereo traku, jer kada udju drugi instrumenti koji se takodje isproduciraju kao audio trake, npr, zafali malo room-a, tako da imam na posebnom kanalu room i mogu ga korigovati, a da je sve miksano na jedan ne bih imao tu mogucnost (ne mislim na room reverb, ako se razumemo) ..itd itd itd...

By the way, veruj da mnogi producenti rade i programiraju bubanj, a siguran sam da nikad ne bi ni provalio da li je "zivi" ili vst..samo kao sto ostali rekose ima tu dosta posla i ipak malo znanja. Posto je rec o bfd i vsti drumsima, i Ognjen radivojevic je npr radio programing na nekom vsti, ali danima..

Last edited by Nemania; 06-01-2014 at 01:55 AM.
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 09:19 PM   #35
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

a odakle cu ja naci tih 6 dobosa? razlicitih ? msm jedan mi je ,samo moze biti lajer ako velocity crtam , al da odma svira 6 njih, gde ih naci sve? kad ja izeberem jedan na notu D2 ili E2 , malo mi sad to nejasno . jel to 6 razlicith snare spajas?
Old 05-01-2014, 09:27 PM   #36
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Originally Posted by branoy View Post
a odakle cu ja naci tih 6 dobosa?
pa u bfd-u , trebace ti dani i dani programiranja , bolje odustani
Old 05-01-2014, 09:39 PM   #37
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Joooj iskeno sam me malo mrzi toliko da kuckam, ali da pokusam ukratko i uprosceno da objasnim
Nisu to 6 razlicitih dobosa, daleko bilo..To je jedan te isti dobos i kada se on semplovao pre nego sto su ga ubacili u vsti, oko njega je postavljeno vise mikrofona, jedan ispod njega (bottom) drugi iznad, treci iznad glave (overhead) itd..Kada su ga usnimili svaki mikrofon je pokupio svoje i sve je to usnimljeno na svaku traku posebno , pa je tako preneto u vsti. (ovo je jedan od razloga zasto su neki drums vsti veliki, tj imaju puno gigabajta, nisu u pitanju samo Layer-i).. I kombinacijom tih traka dobijas zeljeni zvuk dobosa.(jednog te istog, naravno). To mozes naci u superioru koji si pomenuo da koristis, u addictive, bfd i bilo kom iole ozbiljnijem vsti..( battery ne koristim, ali mislim da tamo nema).

A sto si pomenuo vise razlicitih dobosa, ni to nije nemoguce, ponekad i pozeljno, spojiti npr dva dobosa, ali sve to zavisi od mnogo faktora i moraz da znas sta hoces da dobijes, a ne ono kao trazim-menjam presete, pa nesto zazvuci dobro...
Npr, kada programiram u midi (vsti), dobos koji koristim zvuci ocajno prva slika, ali kada se to exportuje u audio, pa malo isproducira, dodas compres, drum attac itd, pa na kraju obojis fx procesorom, dobije se potpuno drugacija zvucna slika...
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 09:40 PM   #38
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by STUDIOTON View Post
Nema potrebe niko da se vredja, situacija ne treba da bude toliko napeta , Dusan je vrlo iskusan i cenjen producent...
Quote:
Savetujem ti da spustis loptu kad je Dushan u pitanju, on je neko od koga samo mozes da naucis puno - a i svi generalno imamo da naucimo puno jer nismo nikad bili neka svetska elita u muzici. Bezveze je da zbog neke impulsivne tvrdoglavosti napravis sebi minus...
...zna?i kad napravim neki pristojan sajt sve ovo obavezno da stavim u "testimonials", da se zna da sam zahebat producenat! Rekli ljudi, evo materijalnih dokaza.

Quote:
mozda je onda meni do monitoringaaa?!! mozda ja ne cujem to sto vi cujete, mozda meni znaci zvucnici daju previse digitalan ton, ,, itd, ja kad pustim bilo sta iz kompa na TANOY system 600 kutije, jbg tu sve valja, .. onda se pitam!! nemoguce.. tu me nista ne udara u glavu, ne bode nikakva specijal frekvencija, sve je lepo..
Branoy, imao sam jednog dobrog drugara, koji se stalno ?alio oko nekih svojih problema a kad god poku?a? da mu da? konkretno, upotrebljivo re?enje, on udari u neku filozofiju za?to to ne mo?e?. Onda vremenom skapira? da je njemu cilj da se ?ali a ne da re?i svoj problem i da je njegovo ?aljenje i filozofija koja proizilazi iz toga, mnogo draga. Tako mi nekako i ti izgleda?. Nisam ja hteo da te kinjim, nego, ono, ti zapravo retko pita? a spreman si da da? svoje mi?ljenje pa onda ne razumem ?emu pri?a. A nisam ni ja neko va?no mudo u ?ivotu. Samo mi je smetalo jer mi je bio prazan stomak valjda, ?to sad opet isti post.

A iako nisam siguran da ti zapravo treba pomo?, evo da potvrdim to ?to je rekao i Studiotonac, tj da je problem sigurno u startu u programming-u a zatim u izboru bubnja sa kojim radi?.
Evo recimo ovo:
http://www.youtube.com/watch?v=GIg6aPUdOls
Ja bih zaista voleo da vidim prose?nog slu?aoca koji bi skapirao da to nije ?iv bubnjar.

Problem kada radi? traku za narodnjake koji nisu pop narodnjaci je ?to su bubnjevi zapravo "pogre?ni" u nekoj meri. Zato su pakao i truba?i za programirati, oni su jo? gori. Ja nisam mnogo radio te rumbe i to, ali da mi treba, ja bih pozajmio midi kit, izabrao nekoliko tipi?nih pesama, i doveo pravog bubnjara da mi na njemu odsvira te pattern-e. Ne samo da bih dobio odli?nu biblioteku za sopstvenu upotrebu, nego bih mogao da analiziram gde to oni ?ure i kasne, koji su im ghost udarci itd.
Generalni problem sa programiranjem je ?to je zapravo jako zahtevno. Ne samo da me nije mrzelo da gledam bubnjarske video ?kole i da sam malo ve?bao bubanj, da bih skapirao instrument, ve? je ?esto potrebno vreme dok se programira da bi se nabo neki odre?eni pattern koji ta?no radi sa pesmom. Zna?i igranje sa velocityjem, sa ghost udarcima, itd.
U principu ono ?to sam video da drugi najvi?e gre?e i ?to sam ja skon da zajebem je:
- Nedostatak strpljenja (I dan danas jednostavno nemam nerava da sedim dugo i programiram bubanj, mada se trudim da ako imam bubnjara pri ruci, zovem ?oveka da malo zajedno pro?e?ljamo bubanj, bar na sat vremena)
- Velocity - ne samo da ljudi nekad programiraju sa prejakim velocity-jem kao da bubnjar kuca svom snagom svaki udarac, nego ne razumeju da varijacije u velocity-ju koje treba da stvore utisak "?ivog" moraju da imaju odre?en smisao, ne mo?e tek tako da se i?ara hihat + - 15 velocity gore dole i kao eto, sad je ?ivo.
- gre?ke i varijacije. Nije lo?e imati na umu da ne mora uvek da bubnjar udari ?inelu i bas bubanj u istoj milisekundi, da mo?e da po?uri i zakasni na prelazu, malo zezne neki udarac u njemu itd itd itd. Zna?i sve ono ?to se na snimanju pravog bubnja izbegava, ovde mo?e da bude korisno.
- Pogre?no izabran komplet u startu koji je izabran na osnovu "wov" faktora. Dakle neko udari po kompletu, svidi mu se boja i onda posle taj komplet ne radi posao u toj pesmi. U ve?ini pesama bubanj zapravo nije "napucan", ?ak je mo?da neugledan. Ali dobro funkcioni?e.

- Previ?e direktnih mikrofona a puno ve?ta?kih reverba, ga?enje "curenja" u plugin-u. Treba ostaviti dobar deo curenja i osim kad se radi o muzici koja zahteva direktan udarac u glavu kao metal i hard rok, ostaviti dovoljno room-a i overhead pa, dodati direktne mikrofone koliko treba. Veliko je isku?enje (jer je jednostavnije po?etniku da napravi odnose) dodati overhead-a koliko treba da se ?uju ?inele, udariti hipass EQ pa onda praviti zvuk kit-a samo od direktnih majkova. Ima gde to radi, ali ako ho?e? rumba fazon a zvuk ti se pretvori u odvojene ta?ke u prostoru u kojima su noga dobo? i hihat, onda ?e definitivno zvu?ati neprirodno.

U principu, na tvom mestu, ja bih mo?da probao ono sa elektronac kompletom i snimio midi ?ivog bubnjara uz klik. To ti je pola posla, vide?e? ta?no u tom midiju ?ta radi, koji su mu patterni, dinamika, gruv, gde ?uri i kasni, gde je prljav.

Eto da ne bude da je beskorisna cela rasprava a mo?da i neko drugi ne?to pro?ita.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2014, 11:39 PM   #39
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

ma midi mi je najmanji problem.
za to je lako, vecina pesama modernih je uradjena kao midi file , lacampanela najbolji, izvadim iz neke pesme samo drum traku, i eto svirke te rumbe,

ne trazim ja ba sad da mi svira rumbu jezz varijanta s milion prelaza, meni je bitno da 3 udarca rade dobro, i to je to , kick , snare i hi hat. malo bongosa i to je to.

i opet mi je mrsko izvaditi i iz tog midi-a ritam, pa kucam ja to brzo, il odsviram pa quantizujem, pa onda fino u drum editor.

meni je dosta u bateryju da imam 4 kanala za drum. i samo da oni zvuce. ovo sa BDF i 6 mikrofona ne znam ni gde se pokrece, znam na kanalu da ima snare, kick, mixer i smanjim ,ili posaljem na mixer od DAW pojedinacno.

evo sad primer. cisto sam nesto na brzinu napravio, sve iz vsti, jbg export je sve stereo, mada hteo sam mono neke kanale. jer ne moze kick biti stereo, nije u realnom zivotu itd

i sad, kontam ajd da spustim -10db sve kanale. neki reverb na masteru cisto orjent imal pitkosti kad dam malo hala.

valjal sad ovako nesto? dal se isterati sta sad pipanjem mixom? msm nemam ja bolje u kompu, to je vsti.

sve sto imaju svi.

Old 05-01-2014, 11:50 PM   #40
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

jedno pitanje usput,, kako da dobijem kad snimam ekran sta radim ton kao iz Cubase?? imam presonus firepod10, i idem iz karte iza output neki u ulaz 7 i 8 L R , kablom banane, izaberem u programu screen recorder te ulaze, imam main level ulaza , i na kanalu, i kad pustim video sto sam snimio, grublje je, suvlje, prljavije, ne znam, jel to do ulaza ,, takvi konverteri?? ,, pre je bilo zakon na soundblaster, directix, nema nista prespajanja, snima sve sto cuje u kompu, i to je to, ovo mi je nelogicno ako je jos karta skuplja za 500eu od te soundblaster.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules