|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Member
|
![]()
To je ta neka Victor Wooten-ovska teorija, gde poistovecuje kako dete (u ovom slucaju on) naucio engleski jezik i da svira u isto vreme, dobro ne bas isto jer kaze da je krenuo da uci bass sa 3 godine ali da mu je u tom dobu muzika bila vrlo jasna kao i kad dete nauci da govori ali ne mari sto ne zna slova.
Vredi pogledati
#32 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
Ne znam, pocetak ide iz nekog tona, klasicne haus terce - kvinte, pa onda animals u nekom tonu, koji totalno iscaseno zvuci. E sad, ceo taj haus je teska sabloncina, sama melodija nije katastrofa, cak se moze i upotrebiti. Cekaj samo da prevedem to u neku "teoriju" koju znam, ne bi li ti to "strucno" objasnio - jelte ![]() Isao si C-dur: C - E tercu, pa onda C - F# pa kvinta C - G, to je taj neki osnovni haus trip. E sad, posle te melodijice, nikako mi ne ide prica iz Animals iz F-mola, msm to sam ovako srocio iz nekog tankog znanja teorije. Ne kazem da to ne sme nikako i da ne moze, ali tema iz animalsa mi nikako ne lezi uz tvoju melodiju. Nemam pojma u koje to skale spada i sta sme ili ne sme teoretski, ali ne zvuci bas sjajno... Mozda bi bilo lepse i smislenije, kada bi nastavak bio iz E-mola... Probaj. Mozda sam previse navikao na to kako zvuci Animals, ali ovaj pocetak je nekako trensi, a posle ide animals, totalno druga prica... Voleo bih da se neko potkovaniji teorijom javi, pa da lepo objasni, ja sada sedim sa malom akai 49 klavijaturicom u krilu, pokusavajuci da odgonetnem sta mi tu skripi... a zapravo pojma nemam ![]() |
|
![]() |
![]() |
#33 |
Superoperater
|
![]()
Pogledaj, molim te, sledeci klip: kako je Mocart Salijeriju objasnio kako da uradi svoj mars u cast dolaska Mocarta na Becki dvor. Znaci - epic! Salijeri je to fino odradio, njegov mars nije imao nikakvih losih postavki, nikakvih mana i neskladnih harmonija
Opet, previse se drzao nekih utvrdjenih pravila. Svirao ga je imperator Jozef licno, koji bas i nije imao nekog narocitog talenta za to. Onda je Mocart dosao i poigrao se temom na najkretenskiji moguci nacin, totalno iskocivsi iz tih sablona, ali takodje ne upropastavajuci harmoniju i osnovnu temu, opet uvodeci istu melodiju u totalno novu pricu. To je primer kako jedan muzicki genije razmislja - van okvira, ali opet moraju da se postuju odredjene stvari. To je muzika - ne postoje pravila, zapravo postoje jako stroga pravila, u isto vreme Izvinjavam se svima na ovolikom filozofiranju, bas me 'oce nesto ove godine ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Member
|
![]()
Genijalno znaci skenjao ga samo tako, a smeh na kraju je pobeda, mene je odusevio ovaj klip, verujem da je insert iz filma.
#35 | |
Member
|
![]() Quote:
On u ovom videu govori da je to mogao samo zato jer je imao slobodu. To ne znači da netko s 20 godina nebi mogao naučiti. |
|
![]() |
![]() |
#36 |
Pro Member
|
![]()
Sta god da se napise vezano da li je teorija neophodna (sa ili bez uvezbanog lsuha) da bi neko bio dobar kompozitor i pravo dobre melodije, ili da mu je potreban SAMO "sluh" svakako da ste upravu.
Ipak je ovo diskusija preko foruma tako da je nekad lako pogresno protumaciti napisan post na osnovu toga kako osoba koja cita komentar shvati isti sto moze izazvati odredjene emocije i shvatanje na osnovu nekog licnog stava i iskustva kada je uzivo npr. razgovarao sa nekim na istu ili slicnu temu. Recimo ja uglavnom kada vidim neku vecu filozifiju setim se par isfrustriranih ljudi iz mog detinjstva, koji imaju akademsko muzicko obrazovanje ali energije i stav prema zivotu isto kao zombi verzija Tomislava Nikolica. Takav profil bih etiketirao kao klasicnog hejtera i energetsku pijavicu i dovoljno je videti kakav je njihov zivotni opus...Nikakav jer (verovatno) zato sto su imali isti takav odnos prema zivotu i umetnosti i emocionalnom izrazavanju (a bez pravih iskrenih osecanja, ljubavi i strasti muzika ne moze da postoji). Takvi uglavom tvrde da samo ko ozbiljno poznaje muzicku teoriju moze i sme postati dobar kompozitor/muzicar. Ali usput, indiretkno saopstavaju njihovo licno uverenje da bavljenjem muzikom nije prava stvar za tu mladu osobu, pa onda obrazloze kroz muzicku i zivotnu filozofiju zasto. Uglavnom to bude "ako osoba nema sluh, ako nije od malih nogu krenula sa storgim obrazovanjem i ucenjem..." A izmedju redova dodaju kako nema para u tom poslu (citaj: mi nismo uspeli) - "Sta ce ti to, dosadno je bla bla bla". - A gde je zabava u svemu tome? Ne razumem na sta se konretno misli kada se kaze da osoba nema "sluh". Da li svi koji nemaju ono sto se popularno naziva "apsolutni sluh" ne mogu postati dobri muzicar? A koliko postoji ljudi sa apsotlnim sluhom i koji su proslavljeni kao autori i muzicari i oni koji imaju relevatan sluh i koji su takodje vrhunski muzicari (mnogo je vise ovih drugih). Postoji veoma mali procenat ljudi na planeti koji zapravo uopste ne moze da raspoznaje tonove, ali takvi i ne slusaju muziku jer im sve zvuci jednolicno. http://en.wikipedia.org/wiki/Amusia Ostali mogu razviti dobar tkz. relevantni sluh i dosta napredovati ali zahteva ozbiljnu posvecenost i rad na sebi, a rad na sebi i ulaganje u sebe je najisplatljivije ulaganje ![]() Zato mnogo je vazniji odnos prema muzici, stanje svesti i doza samokriticnosti kod individue od toga da li ume da prepozna notu cim je cuje ili mora da je potrazi na instrumentu da bi je sam odsvirao. Ako postoji predispozicija za bavnjenjem muzikom, bez obzira koliko godina osoba imala, ja je ne bih odvratio od takve namere da pocne da stvara muziku (ako postoji ono sto sam gore napisao, ljubav i potreba za izazavanje kroz muziku). Covek je postavio pitanje vezano za muzicku teoriju i to je za pohvalu, jer mnogo je njih danas koji uopste ne zele da nauce klasicnu teoriju, a moje licno uverenje i iskustvo je tako pokazalo da teorija ustvari veoma znaci, narocito psiholoski jer ljudi imaju potrebu da sve definisu i verbalizuju recima, i to utice na samopouzdanje kada znamo i razumemo sta radimo kroz definisana pravila. Samo ja kada se stritkno vodim pravilima i teorijom, to izgleda kao na ovom video klipu koji je postavio Psionic, vidim kako gusim svoju inspiraciju, ali kada je na slobodi poznavanje teorije samo dodaje jos veci gas ![]() Ulaganje u sebe je najisplatljive ulaganje, a to zahteva posvecenost, a zahvaljujuci internetu informacije su danas lako dostupne. Bitan je samo dobar pristup, imati viziju... I sa diskusje o izradi melodija za house i edm muziku dosli smo do klasike i Mocarta iako se teorija naravno moze primeniti na sve zanrove, u modernoj muzici sve je dosta svedeno i uglavnom jednostavno i svako ko zaista zeli da uci i napreduje i zatim napravi nesto dobro to i moze uciniti ![]() Zato neka pocne od osnovnih stvari ucenjem i primenom muzicke teorije i kroz rad na svojoj muzici ce eventualno prositiri svoje vidno polje. Last edited by DzoniPFC; 02-01-2014 at 12:39 PM. |
![]() |
![]() |
#37 |
Superoperater
|
![]()
@DzoniPFC
Slazem se sa jednim delom svega sto si napisao, ali ima nesto sa cime se i ne slazem. Prvo - apsolutni sluh i mogucnost da se napamet pogodi ton, se vezba i uci. Retki se rode sa time (zaista retki) Onaj koji ima relativan sluh, to ce brzo nauciti, ali onaj ko ga nema - tesko. Sa relativnim sluhom, covek se rodi, tj ima predispozicije, talenat, kako god i lakse mu je da shvati teoriju koju uci. Nema problema da raspozna da li neka melodija moze ili ne moze, da li se uklapa ili ne. Ali sluh, kao i bilo koji drugi talenat se vezba, uci i unapredjuje tokom zivota. Evo primer iz mog zivota: imao sam druga koji je isao u neku skolu gitare. Isao je godinama - svo vreme, od 1 razreda do 8 osnovne. Na kraju mi je svirao "lambadu" - koja mu je valjda bila neki diplomski. Sve note su imale isto trajanje, sve je bilo sacuvaj boze - jedva prepoznah da je to tema iz lambade. Uzeo sam gitaru, jedva znajuci kako uopste da proizvedem odredjeni ton - odsvirao sam je u jednom pokusaju, bez predhodnog uvezbavanja i nikada pre toga nisam ni pokusao da je sviram. Ja sam inace imao sam klavijaturu i nisam nikad isao na kurs ili u skolu... Naravno, on je rekao da nema pojma sta ja to sviram i tako smo mi mogli do sutra. Nije cak ni cuo sta to ne valja u njegovoj svirci... Mozda sam se lose izrazio: u 20 godina covek moze da krene da se bavi time, opet, mozda neko nije mogao ranije, imao je nepodesan splet okolnosti u zivotu, najzad je shvatio da treba da svira i da se muzicki izrazi. Ali - cudno je da neko ko to nosi u sebi, tek u 20. godini dobije zelju da se izrazi. Nije nemoguce, zavisi od niza faktora, ali u principu, komponovanje je vrlo kreativno zanimanje i covek to radi iz potrebe da sebe nekako izrazi emotivno ili kako god... A ti ljudi koje znas sa akademije - njima je kreativnost i sve ostalo ubila upravo ta teorija, bar su meni isti takvi to govorili... Kazu - zavrsis akademiju, a onda sve zaboravis i kreni da se bavis muzikom. Sto se tice teme - eto npr - uzeo sam ovaj trek i pustio. Cuo sam da mi prelaz nesto ne stima, a onda uzeo da vidim kako bih ja to uradio. "Dekodirao" sam tonove po nazivima i onda predlozio skok u E-mol. Dobro, ne mogu svi isto misliti i isto osecati, ali eto - probajte slobodno pa vidite sami sta bolje u ovom slucaju zvuci posle C-dura: E-mol ili F-mol... To naravno ne znaci da covek nema sluha i da ne treba da radi muziku, ali sumnju svih nas je izazvala uopste ta nesigurnost u originalnom pitanju: kako uraditi melodiju. |
![]() |
![]() |
#38 |
Pro Member
|
![]()
Uvek me zbunjuje kad se u nekoj pri?i pojavi u bilo kom obliku spominjanje "potrebe za teorijom" ili ?ak "?tetnosti" teorije. Teorija nije nastala pre muzike. Ona je nastala na osnovu razumevanja muzike, na osnovu onoga ?to je logi?no i zvu?no prijatno, da bi omogu?ila zapisivanje muzika, sistematizaciju, br?e u?enje i ovladavanje itd. Kad neko ka?e da je teorija ograni?avaju?a, to je kao da neko ka?e, "Ne mogu da automobilom odem gde ja ho?u jer me je teorija ubila... I?ao sam u auto ?kolu i sada zato mogu da se odvezem samo na mesta gde sam se vozio sa instruktorom".
Deo razloga le?i u tome ?to biti muzikalan, imati talenat za sviranje i izvo?enje, kao i odre?ene sposobnosti na instrumentu, nije isto ?to i biti kreativan. Naravno da neko mo?e postati dobar kompozitor i autor bez teorije ali to je zapravo zato ?to mu talenat omogu?ava da instiktivno, bez namere, "ose?a" pravilnosti i logiku kompozicije, iste one koje teorija opisuje. Tako?e, talenat mu mo?e omogu?iti da se poigrava sa tim pravilima i iza?e van njihovih granica. Niko ne?e postati manje kreativan zato ?to nau?i teoriju, kao ?to niko ne?e postati dobar autor ako pro?ita knjigu "kako napraviti hit". Ali lak?e je kad ?ovek zna teoriju, to je sigurno.
#39 |
Superoperater
|
![]()
Potpuno tacno, to i ja nekako pokusavam da kazem - teorija sluzi da objasni muzicke zakonitosti.
|
![]() |
![]() |
#40 |
Member
|
![]()
Ja teoriju ?elim znati iz razloga jer ja ne znam kako da svoju ma?tu prenesem u zvuk. Prvi put kada sam krenuo ne?to raditi s muzikom to je bilo u programu Virtual DJ prije par godina, onda sam prestao s time jer sam i?ao isprobati druge poslove (jednostavno nisam znao ?to u ?ivotu ?elim), probao sam sve od web dizaina, do web programiranja, i razne poslove s računalom. Onda sam se opet vratio na virtual dj, pa sam opet odustao i tra?io dalje, na kraju sam se vratio na produkciju. U virtual DJ mogu napraviti dobar mix, nije neto ekstra ali nije ni lo?e.
Produkcija mi se sviđa jednostavno jer svoju ma?tu mogu prenjeti u zvuk, melodije mogu krenuti raditi ali nakon nekog vremena se izgubim, bude ljepo sve i onda mi se dogodi da negdje pretjeram, ili bude premalo nečega. Smatram da se s teorijom budem lak?e nosio s tim problemima. Svi ka?u da se teorija mora zaboraviti kada radite, ali onaj tko zna teoriju i kada je zaboravi on podsvjesno radi po nekim pravilima. To je kao u nekom sportu dok ste na terenu ne razmi?ljate previ?e ?to ste radili na treningu jednostavno instiktivno radite ?to mislite da je dobro, a va?a podvjest se brine za va?u tehniku dok radite ne?to. |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pisanje tekstova i melodija - saveti | Eeva_r&b | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 56 | 24-08-2014 12:37 AM |
Melodija Menge? | koca | Gitarska Produkcija | 23 | 21-10-2013 02:02 PM |
Studio izrada | ggulin | Dizajn i konstrukcija studija | 3 | 02-10-2012 12:07 PM |
Harmonija koka melodija jaje, ili obratno? | Znak | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 15 | 27-03-2011 01:13 PM |
Izrada Aran?mana Na Tekst | MAČKON | Audio Produkcija - Tehnike | 4 | 12-03-2007 11:04 PM |