Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-03-2013, 06:27 PM   #31
igormink
Member

Default Re: saturacija

Možda je ovisno o kojoj se vrsti glazbe i magnetofona radi, ali ja definitivno čujem razliku kod normalnih snimaka na svojim mašinama. S druge strane nemam baš neki vrhunski AD konverter, ali kad prebacim na komp ode midrange kvragu, nekako ostane tanko u sredini i kao da je zvuk fokusiraniji u jednu točku, izgubi širinu.
igormink is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2013, 06:43 PM   #32
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by igormink View Post
Možda je ovisno o kojoj se vrsti glazbe i magnetofona radi, ali ja definitivno čujem razliku kod normalnih snimaka na svojim mašinama. S druge strane nemam baš neki vrhunski AD konverter, ali kad prebacim na komp ode midrange kvragu, nekako ostane tanko u sredini i kao da je zvuk fokusiraniji u jednu točku, izgubi širinu.
Offtopic: kako si se snašao za "test trake" (alignment tapes) za te magnetofone?

Pozdrav,

Vasa
Old 09-03-2013, 06:48 PM   #33
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Quote:
Originally Posted by igormink View Post
Mo?da je ovisno o kojoj se vrsti glazbe i magnetofona radi, ali ja definitivno čujem razliku kod normalnih snimaka na svojim ma?inama. S druge strane nemam ba? neki vrhunski AD konverter, ali kad prebacim na komp ode midrange kvragu, nekako ostane tanko u sredini i kao da je zvuk fokusiraniji u jednu točku, izgubi ?irinu.
Aj daj nam neke primere da čujemo.

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2013, 06:52 PM   #34
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
E, sad i ti Kako da ti da uporedni primer direktnog zvuka sa magnetofona i istog tog zvuka kroz konvertor? Da uploaduje konvertovani fajl i svima nam po?alje po traku?

Pozdrav,

Vasa
Old 09-03-2013, 06:54 PM   #35
igormink
Member

Quote:
A kako će? usporediti kad ti mogu poslati samo digitalnu varijantu?

https://www.box.com/s/pmibkbce9vdbazx8kdw8

evo jedan instrumental (to sam sad zadnje radio). Nije najprecizniji jer je demo. Dakle snimano na 5 kanala na Telefunken, pa miksano na C37, pa prebačeno na komp. Između mastera na traci i ovoga ?to se mo?e čuti ima dosta razlike, na ?alost na lo?ije

Old 09-03-2013, 06:56 PM   #36
igormink
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Offtopic: kako si se sna?ao za "test trake" (alignment tapes) za te magnetofone?

Pozdrav,

Vasa
Imao sam vi?e sreće nego pameti Za c37 nemam traku, ali ju ima majstor koji ga je kalibrirao i doveo u red, tako da tu nije bilo problema, a uz Telefunken sam dobio test trake, tako da sam prije 2 tjedna i njega doveo u red po tom pitanju (isti majstor)
Old 09-03-2013, 07:11 PM   #37
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
E, sad i ti Kako da ti da uporedni primer direktnog zvuka sa magnetofona i istog tog zvuka kroz konvertor? Da uploaduje konvertovani fajl i svima nam pošalje po traku?

Pozdrav,

Vasa
Trip tripuje moj jaran, ha?!
Znači uvezeš sa trake u DAW i to odmah poništi svu "analogiju"...

Ne znam šta osim šumova i smetnji treba da čujem na ovom snimku, ali ako ti tvrdiš da se čuje razlika tako što si ovo samo snimio u DAW, onda je kod tebe u sistemu neki veliki zajeb.
Ja nisam čuo te razlike o kojima govoriš ni sa najvećim smećem od kartica, danas su kartice sve manje-više korektne što se tiče konverzije, ne shvatam šta tebi "sužava" sliku, kida srednje i ostalo što si pisao, ja to ne mogu ni da sanjam u najluđim snovima.
Da se ne pozivam sada na ADA800 Behringer i 46 puta provlačenja jednog istog snimka kroz te jeftine konvertere, nakon čega se nije čula nikakva razlika, to mi je sada tajno oružije...

www.dynamix-audio.com
Old 09-03-2013, 08:25 PM   #38
igormink
Member

Quote:
Trip tripuje moj jaran, ha?!
Znači uveze? sa trake u DAW i to odmah poni?ti svu "analogiju"...

Ne znam ?ta osim ?umova i smetnji treba da čujem na ovom snimku, ali ako ti tvrdi? da se čuje razlika tako ?to si ovo samo snimio u DAW, onda je kod tebe u sistemu neki veliki zajeb.
Ja nisam čuo te razlike o kojima govori? ni sa najvećim smećem od kartica, danas su kartice sve manje-vi?e korektne ?to se tiče konverzije, ne shvatam ?ta tebi "su?ava" sliku, kida srednje i ostalo ?to si pisao, ja to ne mogu ni da sanjam u najluđim snovima.
Da se ne pozivam sada na ADA800 Behringer i 46 puta provlačenja jednog istog snimka kroz te jeftine konvertere, nakon čega se nije čula nikakva razlika, to mi je sada tajno oru?ije...
Naravno da ne poni?ti svu analogiju, ali nije isto. Super, ako tebi za tvoju vrstu glazbe radi kompjuter, to je odlično. Ja bi volio da radi i meni, ali ne radi i kako sad da te uvjerim da je tako?
Da ti pustim A/B na istom pojačalu i monitorima, čuo bi, vjeruj mi

A najbolji dokaz koliko se ukusi razlikuju je to ?to meni recimo ?um uopće ne predstavlja smetnju (premda da, radi se o staroj traci i ima ?uma)!

Last edited by igormink; 09-03-2013 at 08:30 PM.
Old 09-03-2013, 08:42 PM   #39
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Nemaš ti mene šta da ubeđuješ, verujem ja tebi da ti čuješ razliku, ono što ne mogu da verujem je da se ta razlika zaista i dešava, jer na mojoj opremi ti ne bi mogao da čuješ razliku između trake i iste te trake snimljene u DAW, to ti garantujem, a moja oprema staje u četiri cifre.

Što se tiče ukusa, meni ta nesavršenost ne smeta, čak naprotiv nisi razumeo, pitao sam šta osim tih smetnji treba da čujem što će mi reći da je u pitanju traka.
Jer ako se patiš toliko dok koristiš traku i osim šumova i nesavršenosti ne dobiješ nikakve propratne-pozitivne efekte, u čemu je onda svrha?

Što se tiče vrste muzike i umišljaja kako nešto ne može da bude to u DAW nego samo na traci, to je najstrašnije tripovanje i ispoljavanje kompleksa i frustracija.
Svojevremeno su iskompleksirani i isfrustrirani bluzeri koje sam snimao namerno ostavljali takve falševe i promašaje, sve u glas ponavljajući kako neće da budu kao upeglani narodnjaci, odbijali su svaki napredak u opremi i zahtevali korišćenje najbuđavijih stvari koje sam imao.
Ne znam samo kako oni glupi Amerikanci snimaju dobrom opremom, verovatno oni ne znaju kako se svira i snima Blues.
Patetično...

Moj je savet da ti prekontrolišeš svoje konekcije ili ispravnost audio uređaja za digitalno snimanje, ako ti čuješ razliku samo tako što usnimiš stereo signal, onda ili snimaš na nečemu iz 1974. godine ili nešto nije u redu u lancu, verujem ovo drugo.
Poslednji put kad sam čuo ovakvu razliku je Cubase 5.1 koji je imao tako loš audie engine da je kvario čak i jednu mono traku unsimljenu u njega.

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 09-03-2013 at 08:46 PM.
Old 09-03-2013, 10:19 PM   #40
amaterius
Member

amaterski pristup ovome na čemu je zavr?io topic sveo bi se na osobno viđenje stvari. I dok Igor preferira zvuk koji je zamislio bez obzira prodao to kome ili ne i zbog kojeg muku muči sa svom tom starom tehnologijomm, kravadinka pristupa sa novom tehnolođi jednom ?irem spektru ljudi.
I vjerujem da 99,9 posto slu?atelja ne bi ni uz najbolju volju prona?lo razliku između digitalije i analogije....
Ali iz svega toga mogu i izvuči zaključak onog ?to sam pitao.
koliko shvatih saturacija je zlo u analogiji koje se navlja u obliku nekakve distorzije usljed pregrijavanja elektroničkih komponenti ili preciznije elektronskih cijevi...Da stvar bude smje?nija, danas kad se u digitaliji to preskočilo, mase faca muku muče kako da umjetnim putem, odnosno pisanjem kojekakvih skripti i kodova, dođu opet do onog ?to je nekad bio vi?ak...
amaterius is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules