Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-08-2012, 06:23 PM   #31
quake2
Banned

Default Re: Flexifuser i perforirani difuzor

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Čuj, dogod ne imenuješ studio koji pominješ tvoja izjava ne može da se nazove "činjenicom" nego "tlapnjom, naklapanjem, čaršijskom pričom"... kako god.
Dokle god je ono sto sam rekao 100% tacno i potkrepivo dokazima,to ti je cika Vaso "cinjenica"...nije "cinjenica" kada uspem tebi licno i personalno nesto da dokazem i objasnim.Pricamo o akustici na ovoj temi,takodje ima dosta tema u zivotu gde se naklapa i prepricavaju se carsiske price, pa zato ne rekoh ime studija....da se ova tema ne bi pretvorila u to....nadam se da nisi razocaran zbog toga....

Quote:
Da ne pominjem "profitabilnost" vs. "acoustic design" Kakve veze imaju te dve stvari, aman?
A sto bih ja to sada tebi objasnjavao kada vec do sada nisi shvatio?....i sto ne pitas svoje prijatelje koji dok musterijama uzimaju preterane pare za akusticki tretman tvrde da to itekako ima veze jedno sa drugim?

Quote:
Obaška, "oštar zvuk" je potpuno besmislena izjava ukoliko se ne zna da li je zvuk "oštar" u Control Room-u ili u krajnjem rezultatu...
Pa citas valjda da pricamo o akustici....sad....ti probaj dalje sam da dokucis......

Quote:
Završio si vlastiti studio po sopstvenim nacrtima, radi u njemu u zdravlju i veselju. Kad se desi da snimiš i smiksaš nešto čime si zadovoljan pošalji nam da čujemo. U međuvremenu nas obavesti sa čijim rezultatima bi trebalo da uporedimo tvoje snimke.
Sto pricas u mnozini?....Moji klijenti su vrlo zadovoljni mojim snimcima i ima ih poprilicno za razliku od npm studija koji sam pominjao i gde ih je bilo ukupno, do zatvaranja troje i po ljudi....sto bih slao tebi snimke?....iskreno da ti kazem....nije mi zanimljivo da cujem tvoje misljenje o njima...izvini......i da te podsetim.....na temi smo o akustici.....znam da ne svracas cesto ovde,pa ako ti je lepse npm u pricaonici da nastavimo price koje si poceo....ja sam za.

Quote:
Do tada, samo da kažem da sam čuo par prilično dobrih mikseva iz par studija koje je dizajnirao jedan od ovdašnjih eksperimentatora.
I....sta si hteo time da kazes...ja sam napisao gore da ce majstor dobro nesto da smiksa i u spavacoj sobi ako zna kako...sta sad ova tvoja tvrdnja znaci?....hoces da kazes da experimenti nisu uspeli da naprave uslove GORE nego u spavacoj sobi i da se tu i dalje lepo moze mixati?Vazi,hvala....a sada odoh raditi.....i posto sam pretpostavio da decko koji je poceo temu hoce da radi studio u PODRUMU,imacu kasnije stosta o tome da mu napisem....a imamo ovde i neke ljude koji sa podrumskim sredjivanjima imaju podosta iskustva pa ce se i oni raspisati pretpostavljam....tako da beboplu...imaces raznih argumenata ovde na uvid....pa sam odlucuj i zakljucuj na kraju.Pozzzzz

Last edited by quake2; 17-08-2012 at 07:11 AM.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 16-08-2012, 07:44 PM   #32
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Dokle god je ono sto sam rekao 100% tacno i potkrepivo dokazima,to ti je cika Vaso "cinjenica"...nije "cinjenica" kada uspem tebi licno i pesnonalno nesto da dokazem i objasnim.Pricamo o akustici na ovoj temi,takodje ima dosta tema u zivotu gde se naklapa i prepricavaju se carsiske price, pa zato ne rekoh ime studija....da se ova tema ne bi pretvorila u to....nadam se da nisi razocaran zbog toga....

A sto bih ja to sada tebi objasnjavao kada vec do sada nisi shvatio?....i sto ne pitas svoje prijatelje koji dok musterijama uzimaju preterane pare za akusticki tretman tvrde da to itekako ima veze jedno sa drugim?

Pa citas valjda da pricamo o akustici....sad....ti probaj dalje sam da dokucis......

Sto pricas u mnozini?....Moji klijenti su vrlo zadovoljni mojim snimcima i ima ih poprilicno za razliku od npm studija koji sam pominjao i gde ih je bilo ukupno, do zatvaranja troje i po ljudi....sto bih slao tebi snimke?....iskreno da ti kazem....nije mi zanimljivo da cujem tvoje misljenje o njima...izvini......i da te podsetim.....na temi smo o akustici.....znam da ne svracas cesto ovde,pa ako ti je lepse npm u pricaonici da nastavimo price koje si poceo....ja sam za.

I....sta si hteo time da kazes...ja sam napisao gore da ce majstor dobro nesto da smiksa i u spavacoj sobi ako zna kako...sta sad ova tvoja tvrdnja znaci?....hoces da kazes da experimenti nisu uspeli da naprave uslove GORE nego u spavacoj sobi i da se tu i dalje lepo moze mixati?Vazi,hvala....a sada odoh raditi.....i posto sam pretpostavio da decko koji je poceo temu hoce da radi studio u PODRUMU,imacu kasnije stosta o tome da mu napisem....a imamo ovde i neke ljude koji sa podrumskim sredjivanjima imaju podosta iskustva pa ce se i oni raspisati pretpostavljam....tako da beboplu...imaces raznih argumenata ovde na uvid....pa sam odlucuj i zakljucuj na kraju.Pozzzzz
?to ka?e Mira Adanja Polak: "Ja ne govorim japanski, ali to mi uop?te ne smeta."

Pozdrav,

Vasa
Old 17-08-2012, 07:04 AM   #33
quake2
Banned

Quote:
?to ka?e Mira Adanja Polak: "Ja ne govorim japanski, ali to mi uop?te ne smeta."

Pozdrav,

Vasa
Jel vam Mira producirala ono "Crveno vino" ili....?

Ajd cucemo se tamo u pricaonici da decku ne kvarimo thread pa da mi pricas o tetka Miri....nemam sad vremena.Pozzz
Old 17-08-2012, 12:12 PM   #34
beboplu
Member

Quote:
Okrugli bas trapovi nisu ni blizu toliko efikasni kao ostalo... samo trose prostor za dzabe.
"objasnjenje" tvoje na kraju nisam uspeo da procitam do kraja, skroz sam se pogubio... uglavnom ako imas mesta.. stavi ugaone apsorbere gde god mozes, ali prati simetriju... pri tom ne zaboravi da imas i plafonske uglove, koji se mogu iskoristiti... nadji kompromis
meri pre i posle svakog tretmana, pa vidi koliko ti se to isplatilo ili ne.
Znaci ovako. Imam za taj zadnji zid gdje su mi na jednoj strani vrata koja su udaljena od zadnjeg zida 6 cm ideju. Pa evo skicirao sam na brzinu ideju. E sad mene zanima dal to tako moze tj. da li ta ideja "glumiti bas trapove" posto za super chink princip na tom zidu, bas zbog vrata, nemam mjesta a nekako mi pomicni chunk nije opcija.
Dolje cu staviti sliku pa komentirajte i iznesite sto vi mislite.
Bitna napomena Paneli bi isli od poda do plafona te bi naravno pratio simetriju i na lijevoj i na desnoj strani tog dijela znaci identicno bi bilo napravljeno i s lijeve i s desne strane sobe. Na zadnjem zidu sam vec zamislio kosinu kako bi razbio pravi kut. a mozda bi jos i u gornjim kutevima radio trokutaste kutne panele.

Quote:
Kakav pomak u fazi???
Pomak u fazi kod povratnih valova istom putanjom sam mislio da bi se mogao dogoditi u vezi ideje koju sam imao kada bi jos ispred tih kutnih bas trapova (panela) stavio okrugli bas trap iste ili neke druge gustoce. Napravio sam takodjer skicu neku na brzinu no mozda se tu i varam jer malo razmisljam o tome pa ne znam da li bi sita uopce dobio tim principom. Sve u svemu povukla me ideja posto ti kutni paneki ne bi mogli biti ne znam koliko sad debeli da stavim ispred nih okrugli bas trap . A izmedju njih da bude zrak pa da s time nesto pametno dobijem no nisam siguran jer ne mogu naci primjere toga na netu a jos manje neka mjerenja iste situacije.
Attached Images

beboplu is offline   Reply With Quote
Old 17-08-2012, 12:21 PM   #35
beboplu
Member

Quote:
i posto sam pretpostavio da decko koji je poceo temu hoce da radi studio u PODRUMU,imacu kasnije stosta o tome da mu napisem....a imamo ovde i neke ljude koji sa podrumskim sredjivanjima imaju podosta iskustva pa ce se i oni raspisati pretpostavljam....tako da beboplu...imaces raznih argumenata ovde na uvid....pa sam odlucuj i zakljucuj na kraju.Pozzzzz
Naravno jer meni je to i cilj jer uvijek je 5 glava pametnije od jedne. Sve u svemu samo zdravom diskusijom se moze doci do novih saznanja i mozda i nekih nevih nacina i stvari kako i sto napraviti.
To mi ej i cilj i svrha jer ne tvrdim da sam ja neki "akusticar" koji kuzi sve, naprotiv ja cu radje tvrditi da kuzim ponesto ali sam spreman i otvoren za ucenje.
Do sada sam podosta ovdje saznao i naucio i neka svoja stajalista potvrdio ili unistio i zbog toga mi je drago.

Nadam se sto vise konkretnih savjeta ovdje i ja cu ih ukoliko po mojim razmisljanjima imaju smisla i isplativosti u krajnjem rezultatu i primjeniti.

A to da se dobar miks moze napraviti u spvacoj sobi to smo vec odavno apsolvirali. Ja sad da krenem pricati kako sam i na sto snimao i miksao kad sam pocinjao prije skoro 20 godina ljudi bi umirali od smijeha. No poanta je da je to sluzilo svrsi u tom momentu. Tako sam se ucio , razvijao i napredovao i mislim da me je to vise izgradilo engo da sm odmah imao savrsene uvjete od 100m2, SSL pult, razne kompresore, EQ-e i ne znam sto vec sve ne.

No to je sad vec pisanje za temu koja bi se zvala "Na koji nacin ste snimali i miksali kad ste pocinjali"
Old 17-08-2012, 12:31 PM   #36
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by beboplu View Post
Znaci ovako. Imam za taj zadnji zid gdje su mi na jednoj strani vrata koja su udaljena od zadnjeg zida 6 cm ideju. Pa evo skicirao sam na brzinu ideju. E sad mene zanima dal to tako moze tj. da li ta ideja "glumiti bas trapove" posto za super chink princip na tom zidu, bas zbog vrata, nemam mjesta a nekako mi pomicni chunk nije opcija.
Dolje cu staviti sliku pa komentirajte i iznesite sto vi mislite.
Bitna napomena Paneli bi isli od poda do plafona te bi naravno pratio simetriju i na lijevoj i na desnoj strani tog dijela znaci identicno bi bilo napravljeno i s lijeve i s desne strane sobe. Na zadnjem zidu sam vec zamislio kosinu kako bi razbio pravi kut. a mozda bi jos i u gornjim kutevima radio trokutaste kutne panele.
Govorim o horizontalnom chunku iznad vrata u horizontalnom uglu. Inace za ove vertikalne, okrugli ili pravougaoni... svejedno... stavi sta god dodatno sto ti se uklapa i nije ti problem pomeriti
Quote:
Originally Posted by beboplu View Post
Pomak u fazi kod povratnih valova istom putanjom sam mislio da bi se mogao dogoditi u vezi ideje koju sam imao kada bi jos ispred tih kutnih bas trapova (panela) stavio okrugli bas trap iste ili neke druge gustoce. Napravio sam takodjer skicu neku na brzinu no mozda se tu i varam jer malo razmisljam o tome pa ne znam da li bi sita uopce dobio tim principom. Sve u svemu povukla me ideja posto ti kutni paneki ne bi mogli biti ne znam koliko sad debeli da stavim ispred nih okrugli bas trap . A izmedju njih da bude zrak pa da s time nesto pametno dobijem no nisam siguran jer ne mogu naci primjere toga na netu a jos manje neka mjerenja iste situacije.
Nista se spektakularno nece dogoditi pre svega zato sto koristis pretezno rezistivne apsorbere (a ne pretezno reaktivne), koji uticu samo na amplitudu zvucnih talasa... i to ne drasticno

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 17-08-2012 at 12:37 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2012, 07:52 PM   #37
beboplu
Member

Evo nakon duzeg vremena i jos mnogo istrazivanja raznih i puno raznih informacija sa raznih strana zapoceo sam radove na novom studiju.

Za pocetak sve cu korak po korak slikati kako se bude radilo pa tko zna mozda nekome nesto i posluzi u izgradnji studija.

Naisao sam na neke vrlo zanimljive ideje i rijesenja koje bi mogao primjeniti na neke specificne situacije za moj prostor kojim raspolazem.

Evo danas cu samo staviti slike i naposati ukratko sto se radilo a od sutra kreceme s masu novih pitanja jer sam proveo od ljeta u istrazivanju i proucavanju i imam puno nekih novih nedoumica , nejasnoca i pitanja pa cu biti zahvalan Boogyu i ostalima naravno na odgovorima, no kao sto rekoh sada prvo slike i kratki opis

Znaci do sad ste mogli vidjeti plan mog prostora nacrtan u Sketch Up programu no sad cete moci vidjeti zapravo sto je gdje i kako i sto i sve dalje

Prvo sam mijenjao prozore koji su 3 metra u duzinu i 70 cm u visinu jer je stolarija bila iz 60-tih godina i sve je bilo spigano i niej dihtalo nikako a s ulice se culo bas sve uz zatvorene prozore.

Kad su micali stare stokove toliko su bili "pa?ljivi" da su rasturili dobar dio zida tako da su me prvo cekali gradjevinski radovi i moram reci da sam prezadovoljan kako sam to napravio jer nisam prije nikad to radio.
E da samo da napomenem , sve sto se radi i sto ce se raditi sam radim s tim da neke tehnike po prvi put radim. Nakon cementa i pjeska i svega sto dolazi sve oko prozora sam oblozio stiroporom (5 cm) i na to knauf koji sam lijepio i zatiplao. Sve to lijepo izgletao, brusio brusnim papirom 1200 i 2000 i glatkoca je bila kao staklo kad sam zavrsio.

Slijedeci zahvat je bio pod. Naime ja sam imao plocice na podu i cokl od plocica. Nakon dosta istrazivanja razmisljanja pa racunanja financijskih stavaka jer sam limitiran iznosom odredjenih novaca odlucio sam se za osb ploce jer sam zelio drvo na podu. Na preporuku Boogya nisam stavio onu "gumeni" materijal koji se stavlja ispod laminata. Osb ploce su direktno stavljenje na plocice, znaci Osb utor-pero s time da su pricvrscene niskoekspandirajucom Pur pjenom. Ako je bilo iti najmanjeg razilazenja da se vidjela koja crtica medju osb plocama to je zapunjeno finom piljevinom. tako da je sada to sve kao da je iz jednog komada osb-a. Cokle sam presao bijelim primerom i nakon toga jedna ruka boje i izgleda kao novo.

Onda su na red dosli zidovi i farbanje. Sve je ofarbano za tili cas bilo.

Hehe i onda krece nesto na sto nisam racunao.
Kako sam skuzio da je struja u cijeloj prostoriji znaci sve uticnice su na istom osiguracu i na istoj fazi ( u kuci imam tri faze) zelio sam da ne bi se dogodilo da kad se upali lampa neka ili nesti slicno da mi oprema krene cudno raditi odlucio srediti i struju.

E sad je doslo do problema jer trebalo je provucijos jednu zicu kroz crijevo no tu se dogadja super stvar jer skuzim da iako je receno kad se kuca obnavljala majstorima da sve instalacije stave nove oni 1,5 m tog dijela kojije meni bas trebao nisu stavili novo nego su ostavili stau cijev aluminjsku iz 60-tih no na krajeve te cijevi su stavili novu zutu cijev da izgleda kao da su zamijenili i onda shvacam da ta jedna zica ne moze se provesti kroz tu cijev i sto slijedi...?temanje . E sad kad je kuca gradjena ta cijev je stavljena u spoj plafona i zida tako da sam morao od?temati jedan dio plafona. Nema veze bar ce struja biti dobra. I onda shvacam da je to gradnja kad se stavljala trijeska na kojoj je skoro 8 cm zbuke a iznad grede pa 32 cm zraka i onda betonska deka za slijedeci kat. Stvarno imam dobar Air gap od 32 cm
Stavio sam novu cijev u zid i el. instalacije i danas mi je tata zatvorio tu rupu u plafonu jer mi je trbala ipak mala pomoc s time jer nisam nikad jos radio s time da se sve trusi i da se nikakav vezivni materijal ne prima na to no on je nasao rijesenje i eto plafon je zatvoren ponovno.

Uh..malo sam se raspisao detaljno no eto ne sredjuje se studio svaki dan

a sad i slike a od sutra i pitanja nova...
Attached Images

Old 25-11-2012, 07:56 PM   #38
beboplu
Member

i slike dalje...
Attached Images

Old 25-11-2012, 08:01 PM   #39
beboplu
Member

Nakon sto je ofarbano i postavljen osb
Attached Images

Old 26-11-2012, 12:34 AM   #40
quake2
Banned

Reci cu ti i zbog tebe i zbog drugih koji ce ovo citati.....osb nisi trebao stavljati preko plocica.Ako si hteo drvo,sto maximalno podrzavam,onda si trebao ici sa parketom.OSB nema ni slicnu refleksiju drvetu,ipak je tu izgleda previse lepka i ko zna cega jos....na zalost refleksija osb-a se moze meriti sa refleksijama laminata,gipsa,iverice i slicnih materijala na zalost po "ruznoci", dok plocice "zvuce" dosta bolje....ne kao kamen,staklo ili drvo,ali ipak dosta bolje od osb-a....Dobra vest je da si sada napravio solidnu podlogu za parket ...onaj sto se slaze kao laminat ali je DRVO.....a losa vest je.....da ces jednom morati da ga kupis i da si ako ti nije bas do troska,imao zvucno dosta bolji patos nego sto ga imas sada..Pozzzz

Last edited by quake2; 26-11-2012 at 12:37 AM.
Reply

Tags
absorber, difuzor, izgradnja studia, studio, superchunks

Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests)

Posting Rules