Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Live Sound

Live Sound Razmenite iskustva o uredjajima za live sound koji obuhvataju opremu i rad sa zvukom uzivo.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-05-2012, 10:06 PM   #31
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Default Re: Tambura?i

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Ne znam čemu toliko cimanje samo da bi dobio jedan mali deo eventualne koristi promene karakteristike mikrofona. Mo?e, ne ka?em, ali brate, cimanje, a neće? dobiti ne znam ni ja ?ta...

Snimke na koje smo navikli kada je tambura?ka muzika u pitanju su uglavnom pravile "dr?avne" produkcije, BG,NS i ZG, i to je ta tehnika i studiji koje su imali... Svi mikrofoni tradicionalno dobri za snimanje gitara (ne pojačala nego akustičnog instrumenta) bilo kondenzator ili dinamički i dobra postavka planova u miksu...

Grubo: Bas i kontra su u centru, primovi, bas primovi u stereo napred, čelo prateće drugi plan isto stereo, upeglavanje...

Tu nema divljačkih L/R panorama i razlika u snazi, to je "d?ez" ovih prostora i usvirana banda sama upravlja dinamikom...

Tipičan primer, produkcija RNS s' polovine 90-ih...

+1 , sto manje filozofije bolji snimak.
Tamburasi se snimaju na "kec-dva" i to treba imati u vidu kada se radi odabir mikrofona i postavka istih jer je to po meni 70% krajnjeg zvuka.
Ako je dobar ansambl oni sami prave dinamiku, tako da je pola posla vec uradjeno jedino ostaje malo EQ ako neki od instrumenata ( ili grupe instrumenata) nija bas najboljeg kvaliteta.
Old 25-05-2012, 10:57 PM   #32
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
korisnika/clanova koji su, po prirodi, povrsni, ma koliko takvih clanova bilo.
Istina, ali te?ko je napraviti fool-proof forum kao ?to je te?ko napraviti i fool-proof no?. Jebiga, par puta sam se iskasapio dok sam sekao hleb ali nikad nisam proklinjao onoga ko je dizajnirao no?.

Pozdrav,

Vasa
Old 25-05-2012, 11:47 PM   #33
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Istina, ali te?ko je napraviti fool-proof forum kao ?to je te?ko napraviti i fool-proof no?. Jebiga, par puta sam se iskasapio dok sam sekao hleb ali nikad nisam proklinjao onoga ko je dizajnirao no?.
....
Fool proof? Mozda, to je stvar odluke i nacina razmisljanja, ... verujem da je ljudski pokusavati to i nadati se, sve dok se piskara po forumu... odlutali smo prilicno...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 26-05-2012, 11:17 AM   #34
sira
Senior Member

sira's Avatar

Hvala svima, stalo mi je da to dobro ispadne, jer ide u živo, a novi je vlasnik radija, i iako je prostor i oprema, ajme majko, očekuje da to bude na visini, a ja nikad tamburaše nisam ni vidio osim na televiziji, tako da prije ovog upita nisam ni znao koje tamburice postoje, a kamoli kako se koja zove, valjda će bit OK, gledao sam neke snimke po youtube-u od dotičnih tamburaša, mladi su, ali ćini se da znaju svirat kako treba, pa ću vjerovatno ić na neki od jednostavnijih sistema ozvučivanja, jer ne znam ni di bi postavio 12 mikrofona po studiju i 6 svirača, premalo prostora, i premalo vremena ću imat. cca sat vremena za sve napravit
sira is offline   Reply With Quote
Old 26-05-2012, 12:08 PM   #35
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Po veličini od najmanjeg: Prim, Bas prim, Čelo, Kontra i Bas...

Žice na ovim instrumentima su 5X tvrđe nego na gitarama i menjaju se tek kad puknu, što se ne dešava nekad i godinama......

Postoje graditelji, nema industrijski, na veliko proizvedenih koliko znam, i žice se kupuju dužno, komadno i nema ih u kompletima...

Sviraju se, po zastupljenosti najviše na prostorima:
severne Srbije - Vojvodina, istočna Hrvatska - Slavonija i širi jug Mađarske...!

Uz to i ono što imaš na Wiki, sasvim dovoljno za tonca. Naravno, preslušaj izvesnu količinu tamburaške muzike pre posla i polako, bez puno filozofije, kao da snimaš džez... Ničega puno, svega dovoljno! Obično se neiskusni zajebu pa namunje bas, kao da je rok ili pop muzika, pa na to obrati pažnju, najčešće bas fonira...sve meko i ujednačeno.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tamburica

Imaš i slike svih ostalih i kako se koji zove instrument pa pročitaj da odeš "spreman"...

Takođe imaj na umu da se tu i peva, ne mislim samo na pevača,već i cela banda ume da se dernja, pa i to treba pokriti, zato ja za takve stvari volim kondenzatore, pa ih postavim "na po' puta" i hvatam i instrument i vokal...

Čisto da vidiš o čemu pričam,ovo je neki hokus~pokus koji su neki ljudi radili, pa smo snimali "na 1,2,3", bez računara samo 2~track na MiniDisk.

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 29-05-2012, 10:52 AM   #36
sira
Senior Member

sira's Avatar

Evo da svima zahvalim, odradilo se i to, ispalo je dobro, na kraju sam stavio 3 komada Akg 414 na metar visine, dva krajnja panirao ih na 3 i 9 sati, bas ozvucio mikrofonom za kick bubanj ( to mu je dalo mekocu, nije bilo onog dleng-dleng zvuka) a za vokale stavio dvije bete 57 i dva sennheisera 835 i stvar je funkcionirala

Moram reci da su momci stvarno mladi i da su se malo previse opustili pa nisu bas svirali i pjevali na nekoj razini

Last edited by sira; 29-05-2012 at 10:54 AM.
Old 29-05-2012, 11:30 AM   #37
SNG
Junior Member

Quote:
Originally Posted by sira View Post
Evo da svima zahvalim, odradilo se i to, ispalo je dobro, na kraju sam stavio 3 komada Akg 414 na metar visine, dva krajnja panirao ih na 3 i 9 sati, bas ozvucio mikrofonom za kick bubanj ( to mu je dalo mekocu, nije bilo onog dleng-dleng zvuka) a za vokale stavio dvije bete 57 i dva sennheisera 835 i stvar je funkcionirala

Moram reci da su momci stvarno mladi i da su se malo previse opustili pa nisu bas svirali i pjevali na nekoj razini
Drago mi je da je sve proslo kako treba.
Hvala svima na komentarima, pogotovo Big Bockie-ju koji se na kraju ipak otvorio i rekao kako treba da se radi.
Bilo bi dobro ako bismo mogli i od Moritza da cujemo jos po koju rec posto on, kako sam cuo, sa tamburasima ima mnogo iskustva.
SNG is offline   Reply With Quote
Old 29-05-2012, 12:32 PM   #38
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Eheh, sad kopam po kompu i nadjem i ovo, nema na jutjubu... Knockin' on heavens doors od iste ekipe, lepo je ispala...malo dotegnuta u postu...

Old 29-05-2012, 01:14 PM   #39
sira
Senior Member

sira's Avatar

Evo kako je to i zvučalo, ispeglano radijskim procesorom

https://www.box.com/s/b04e58dfb36281b838fe
Old 29-05-2012, 01:30 PM   #40
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Dobar!

Banda je onako...ali je snimak vi?e nego korektan!

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules