Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-09-2012, 09:16 AM   #31
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: Početnik; mix i produkcija

Steve Duda (xfer, BSOD, NIN):

"I come from a time before video tutorials. I think the resources of the web are amazing, you can search any topic and learn more than you would ever possibly want to know, instantly. However I think it is better to be a little bit ignorant and not get too sucked in to the trap of feeling like you are lacking knowledge needed to make music. More than anything you are lacking the experience, which you can give to yourself, with time.

Just like some people can pick up a guitar and mess around with it for a few years, learn how to cover some songs, start writing their own, etc. you can do the exact same thing with electronic production. It is the better road to take, if you are the type of person who isn't afraid to mess around and simultaneously try to get a result out.

Ultimately music is an art form, approaching it with too much of a technical mindset makes for uninspired music. It is much better to create your own solutions as needed, and just focus on getting the music to sound like you want it to. Easier said than done maybe, but creating your own solutions to any situation is perfectly acceptable."
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2012, 11:10 AM   #32
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everbeatz View Post
Steve Duda (xfer, BSOD, NIN):

"I come from a time before video tutorials. I think the resources of the web are amazing, you can search any topic and learn more than you would ever possibly want to know, instantly. However I think it is better to be a little bit ignorant and not get too sucked in to the trap of feeling like you are lacking knowledge needed to make music. More than anything you are lacking the experience, which you can give to yourself, with time.

Just like some people can pick up a guitar and mess around with it for a few years, learn how to cover some songs, start writing their own, etc. you can do the exact same thing with electronic production. It is the better road to take, if you are the type of person who isn't afraid to mess around and simultaneously try to get a result out.

Ultimately music is an art form, approaching it with too much of a technical mindset makes for uninspired music. It is much better to create your own solutions as needed, and just focus on getting the music to sound like you want it to. Easier said than done maybe, but creating your own solutions to any situation is perfectly acceptable."

Ja to odavno govorim da nema bolje prakse od kopiranja pesma...bilo koja vrsta muzike je dobra. Probati iskopirati groove zivog bubnja i zvuk.. ili skinuti farbe od nekog hita sa sintisajzerima..
Uporedjivati onda i probati shvatiti sta oni imaju a ti nemas (mnogi se ovde pozivaju na "mastering" i "akustiku" a 90% zvuka moze da se dobije u programming fazi !!
Ja sam svojevremeno, (jako jako davno) sa dva ortaka radio "sound-a-likes" za Universal Asia !! Cak ni Universal nije hteo da plati licence da izdaje kompilacije sa originalnim pesmama tamo, nego smo mi odradjivali kompilacije (po njihovom izboru) koje su oni tamo prodavali u velikim tirazima (200-300 hiljada !!!)

U jedno godini smo uradili 160 pesama !!!!! Od Ricky Martina, preko Underworlda pa do No Doubt i Madone ...

Odlicna vezba !! Kad treba da skines glavne farbe, groove i pronadjes pevaca koji ce da odpeva slicno itd...steta sto su posle 2 godine stali, jer je bila dobra kinta (izmedju ostalog!!)
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2013, 12:43 PM   #33
amaterius
Member

da ne otvaram temu imao bih par pitanja za one koji su voljni pomoći
baziraju se na raznim postovima i tutorialima na internetu
1.export vst u audio
manje vi?e svugdje pi?e da mora bit, odnosno preporuča se, bez eq, comp, ikakvih efekata
e sad.slo?im si saund koji uključuje i eq i comp i jo? ne?to...trebam li to sve maknuti prije exporta u audio ..i onda opet sve ispočetka u audio traci...Naime i eq i comp su mi sastavni dio zvuka
2.HP LP
na?ao sam uputstva da se to radi u audio trakama kako bi se eliminirala nepotrebna energija koju tro?e resursi na mjestu gdje nema čujne frekve. E sad također stoji da ako se nakon toga exportira u novi audio trak da vi?e nije potrebno raditi HP LP u toj novoj traci.
Mo?e li se to onda napraviti već u vsti traki pa kod exporta dobije? već filtriranu traku ili...
3. kod exporta u audio saund mi vi?e nije 100% identičan unom u vsti..Radim li ne?to krivo ili je to normalna stvar..
4.ka?u postovi kako traka nikad nije pretiha već samo mo?e biti prejaka pa ide u kliping. No kod dodavanja nekih novih traka iz vsti-a zna mi biti novi audio jako jako tih u odnosu na ostatak(koji nije u klipingu).Da li sad sve ostalo jo? treba smanjiti ili mogu nečim dignuti taj pretihi kanal.(naime x tutoriala govori o tome da se u mixu prete?no mora sve bazirati na smanjivanju(oduzimanju) , nivo, eq...a ne na dodavanju

Jesam li ja krivo protumačio sve to ili.....
amaterius is offline   Reply With Quote
Old 16-02-2013, 01:55 PM   #34
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by amaterius View Post
1.export vst u audio
manje vi?e svugdje pi?e da mora bit, odnosno preporuča se, bez eq, comp, ikakvih efekata
e sad.slo?im si saund koji uključuje i eq i comp i jo? ne?to...trebam li to sve maknuti prije exporta u audio ..i onda opet sve ispočetka u audio traci...Naime i eq i comp su mi sastavni dio zvuka

2.HP LP
na?ao sam uputstva da se to radi u audio trakama kako bi se eliminirala nepotrebna energija koju tro?e resursi na mjestu gdje nema čujne frekve. E sad također stoji da ako se nakon toga exportira u novi audio trak da vi?e nije potrebno raditi HP LP u toj novoj traci.
Mo?e li se to onda napraviti već u vsti traki pa kod exporta dobije? već filtriranu traku ili...
Posmatraj "prebacivanje iz VSTi u audio" kao najobičnije "usnimavanje audio trake" i pona?aj se u skladu s tim. Dakle, ako bi neki hardverski sintisajzer, gitaru, bas ekvalizovao ili komprimovao prilikom usnimavanja onda to uradi prilikom exporta u audio. Ako ne bi - nemoj. Obe prakse imaju dobre i lo?e strane i nepo?teno bi bilo da ti iko ka?e da je neka ispravna ili neispravna.

Lično, ako mi neko ?alje trake na miksanje vi?e volim da dobijem "suve" audio trekove (bez EQ i kompresora), eventualno paralelno sa trakama na kojima su eksportovani insertovani efekti, čisto da bih shvatio generalnu nameru autora. Opet, ako sam i programira? i miksa? onda je bolje da eksportuje? ono ?ta si namestio, iz očiglednih razloga...

Quote:
3. kod exporta u audio saund mi vi?e nije 100% identičan unom u vsti..Radim li ne?to krivo ili je to normalna stvar..
E sad, to zaslu?uje poseban topic. Otvori novu temu sa nekim konkretnim primerom, po?to trenutno mogu da se setim bar tri razloga za tu pojavu...

Quote:
4.ka?u postovi kako traka nikad nije pretiha već samo mo?e biti prejaka pa ide u kliping. No kod dodavanja nekih novih traka iz vsti-a zna mi biti novi audio jako jako tih u odnosu na ostatak(koji nije u klipingu).Da li sad sve ostalo jo? treba smanjiti ili mogu nečim dignuti taj pretihi kanal.(naime x tutoriala govori o tome da se u mixu prete?no mora sve bazirati na smanjivanju(oduzimanju) , nivo, eq...a ne na dodavanju
Tutorijalima ne treba pristupati dogmatski. Su?tina je u tome da vidi? kako da sa ?to manje koraka dođe? do rezultata. Ako ti petnaest traka dobro radi zajedno, a ?esnaesta je tiha - pojačaj je (i obratno). Siguran sam da i sam misli? da je bez veze da sti?ava? gomilu stvari umesto da pojača? onu koja je tiha. Ako tako misli?, u pravu si

Pozdrav,

Vasa
Old 16-02-2013, 02:12 PM   #35
amaterius
Member

thnx
večino ovog ?to si napisao je ono ?to sam ja logički do?ao do nekakvih rje?enja.
No nekad logici mena ba? previ?e mjesta pa rađe pitam nego da startam sa krivim stavkama pa kad se poslije zakomplicira ispada da je start bio fulan.
Naime nai?ao sam na dosta postova sa sličnom tematikom gdje autori postova tjeraju jednu sasvim drugu politiku...Dodu?e mo?da je stvar u personalnom pristupu ..Primjerice ovo ?to si napisao ako sam programiram i mixam da onda exportiram sve.
Gotovo identičan topic ali sasvim drugačiji odgovor iako mi djeluje nelogično..
No jedna stavr koja mo?da kod mene donosi drugačiji pristup je ?to u principu radim paralelno i audio i vsti, pa ako mi ne odgovara ne?to otvorim vsti pa ga podesim drugačije te napravim novu traku..No tak film sigurno ne pali ako nekom ?alje? gotove trake na mix..

ako u?tedi? ne?to na manje cementa u temeljima, mo?e se desiti da ti poslije cijela kuća snosi posljedice..........
Old 22-02-2013, 09:57 PM   #36
amaterius
Member

kako ovo lagano upra?njavam tako dolazim do nekih novih prepreka odnosno raskr?ća.
Naime napravim ja D sliku paniranjem instrumenata i sve to mi ok zvuči ali sve u streljačkom vodu-u jednoj liniji.
Kako napraviti treću dimenziju odnosno dubinu.Npr bubanj ?elim pomaknuti u drugi red. Ima li pravila ili je pravilo da nema pravila.
Da li nabaciti neki reverb na grupu na insert ili napraviti fx. ...ili ne?to deseto
Iako mi se čini da bi stvaranjem fx trake dobio samo prostor oko bubnja...no mo?da sam u krivu
Ako nema pravila onda bih molio primjer kako vi to izvedete
Znam da su to početnička pitanja ali ja to jo? uvijek i jesam
Old 07-03-2013, 05:58 AM   #37
amaterius
Member

mo?da se netko nađe da mi odgovori ovo.
Moji početnički, ajmo reči, mixevi zvuče tako da sam sasvim zadovoljan no samo kad ih slu?am tiho.Onda zvuče toplo i velim ja sam zadovoljan
no kad pojačam gubi se ono ne?to i do izra?aja dolazi visoki spektar i vi?e nije to to.
Da li ej sve to stvar slu?anja...mo?da ne reagiramo isto na određene spaktre kad ja sve laganini ili ne?to sasvim drugo
Old 07-03-2013, 09:22 AM   #38
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
kako ovo lagano upra?njavam tako dolazim do nekih novih prepreka odnosno raskr?ća.
Naime napravim ja D sliku paniranjem instrumenata i sve to mi ok zvuči ali sve u streljačkom vodu-u jednoj liniji.
Kako napraviti treću dimenziju odnosno dubinu.Npr bubanj ?elim pomaknuti u drugi red. Ima li pravila ili je pravilo da nema pravila.
Da li nabaciti neki reverb na grupu na insert ili napraviti fx. ...ili ne?to deseto
Iako mi se čini da bi stvaranjem fx trake dobio samo prostor oko bubnja...no mo?da sam u krivu
Ako nema pravila onda bih molio primjer kako vi to izvedete
Znam da su to početnička pitanja ali ja to jo? uvijek i jesam
to nemoze da se objasni. Samo pokusavanjem mozes da skapiras kako se to radi. Takodje slusaj drugu muziku na slusalicama i uporedjuj prostore pan pozicije i efekte..
Probas - vidis - ponovis - probas opet - itd itd...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2013, 11:29 AM   #39
amaterius
Member

Naisao sam na jedan problem i ne znam da li je ovaj nacin ok ili postoje druge opcije.Naime npr.bas sadrzi razl.nacine sviranja,razl.saundovi,razl.jacine..
E sad kako ih pripremiti za daljnu obradu..da i svaki za sebe pa ih spojiti u jednu traku i dalje baratati tom jednom audio trakom ili do kraja ostaviti sve zasebno. Ista stvar je i sa snerom. Razliciti velocity razliciti karakter zvuka.Da li ostaviti sve za kraj ili napraviti zasebni mix i napraviti jednu traku..Radi se o vst instrumentima. Jos jedna stvar vezana uz cubase kako spojiti vise traka u jednu. Da li na solo potrebne trake pa export svega ili postoji opcija izvoza selektiranih traka u jednu....
Old 04-06-2013, 10:23 AM   #40
silzg
Member

silzg's Avatar

Imam dojam da u elektronskoj mjuzi danas sve tjeraju u što širu stereo sliku.
Čak i kick bubanj.
Ako me pamćenje dobro služi, osnovno pravilo u miksanju živih instrumenata je da kick i bass stoje u sredini.

Jel to pitanje razlike elektronskog i "živog" zvuka ili to pravilo više nije...pravilo ni u jednom smjerova?
Il sam ja nešto krivo povezao?
silzg is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules