Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 11-01-2012, 11:07 PM   #1
Hart
Member

Default Molba za savjet u vezi sa miksom, masteringom i...

Dobar dan svima! Srećni praznici!
Ovo je moj prvi thread, pa da prvo kazem par riječi, i tako to, je l'?!
Pratio sam ovaj forum već neko vrijeme, vidim da tu ima ljudi koji mnogo znaju o onome o čemu je neznam mnogo?!
...Početnik sam u producentskom zanatu (ako tako mogu da kažem) - bedroom varijanta, oko godinu i po dana (meni je 25). Samom muzikom se bavim duže, i ozbiljnije - to mi je profesija.
Izmedju ostalog komponujem muziku za različite prigode, songove za predstave (uglavnom dječije) i sl. ...dok bih platili studio, muzičare, snimanje, miksanje itd., praktično ja nebih imao nikakve koristi od toga, pa sam u neko vrijeme odlučio da radim sve sam.

Skupio sam neku siću od opreme:
Yamaha GO46 audio interface
Yamaha HS50 monitore
Yamaha RH-5Ma slušalice
Imam i neke zvučnike bezvezne, pa kofol slušam nešto i na njima
Računar onako, dual core, 3GB RAM, sistem: XP SP2, koristim ga samo za DAW, operišem u Cubase-u.
Yamaha YDP-131 Clavinovu sam imao ranije (ona mi služi kao midi controler, mada nema nikakvih opcija kontrole, kao što znate, i češće nakucavam note ručno).
Mikrofone Shure SM57 i Behringer C3 i Tube Ultragain mic 100 preamp od kojeg su bolja predpojačala na GO46, koliko ja zapažam?! (...to cu uskoro morati zamjeniti nečim boljim, iako snimanje živih instrumenata nije primarno u onome što radim - uglavnom radim sa raznim semplovima instrumenata, softverskim simulacijama, simulacijama efekata i sl., ali snimam vokale, i to mi je dosad najslabija karika).

Pored toga nemam nikakve uslove što se prostora i akustičkog tretmana istog tiče. Radim bukvalno u spavaćoj sobi Nema govora ni o simetričnoj poziciji prostoriji.
Nisam posebno zadovoljan uslovima, ali eto mislim se pozabaviti ovim u budućnosti, kada bude bilo više love.

E, sad da predjem na stvar...do sada sam krao neke dobro fore iz vaših postova i turtorijala, a dugo razmišljam da se obratim rumskom za savjete u vezi sa miksom i masteringom konkretnih projekata, pa ako bi neko bio voljan da posluša i prokomentariše, te me navede na pravi put?!...Ja zasad ne znam gdje sam?!
Ja često čujem nedostatke, ali isto tako ne umijem da ih riješim. Ne poznajem dobro ni same alate pa se najčešće koristim nekim gotovim presetima kako bih riješio izvijesni problem, ili uradio nešto sexy ...sve neka instant riješenja uglavnom na kraju to najčešće nije to?! Veliki problem je što mi sve zvuči "ravno", neuzbudljivo...vjerujem da je to zbog toga što nedostaje manir žive svirke (znam da je to nenadoknadivo - to ne treba niko da mi kažete), vjerujem takođe da postoji i nešto u miksu i masteringu čime se može udahnuti duša pjesmi, koja je koliko-toliko aranžmanski solidno zamišljena.
Onda, semplovi instrumenata su najčešće stereo, vrte mi se mnogo lijevo-desno?!
Nisam siguran šta se u kom momentu dešava sa fazama, itd.?

Evo jedna matrica koju trenutno radim, u pitanju je dječija pjesma, pa bih molio ako je neko od stručnijih ljudi rad da posluša i ponudi neki savjet?! (Nedostaje vokal).

http://soundcloud.com/pedjahart/mi-e...svet-1/s-L0Qzn

Last edited by Hart; 12-01-2012 at 04:23 PM.
Hart is offline   Reply With Quote

Tags
aranzman, mastering, mix, pomoc!!!!!!!, savjeti

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules