![]() |
Molba za savjet u vezi sa miksom, masteringom i...
Dobar dan svima! Srećni praznici!
Ovo je moj prvi thread, pa da prvo kazem par riječi, i tako to, je l'?! :ups: Pratio sam ovaj forum već neko vrijeme, vidim da tu ima ljudi koji mnogo znaju o onome o čemu je neznam mnogo?! ...Početnik sam u producentskom zanatu (ako tako mogu da kažem) - bedroom varijanta, oko godinu i po dana (meni je 25). Samom muzikom se bavim duže, i ozbiljnije - to mi je profesija. Izmedju ostalog komponujem muziku za različite prigode, songove za predstave (uglavnom dječije) i sl. ...dok bih platili studio, muzičare, snimanje, miksanje itd., praktično ja nebih imao nikakve koristi od toga, pa sam u neko vrijeme odlučio da radim sve sam. Skupio sam neku siću od opreme: Yamaha GO46 audio interface Yamaha HS50 monitore Yamaha RH-5Ma slušalice Imam i neke zvučnike bezvezne, pa kofol slušam nešto i na njima :confused: Računar onako, dual core, 3GB RAM, sistem: XP SP2, koristim ga samo za DAW, operišem u Cubase-u. Yamaha YDP-131 Clavinovu sam imao ranije (ona mi služi kao midi controler, mada nema nikakvih opcija kontrole, kao što znate, i češće nakucavam note ručno). Mikrofone Shure SM57 i Behringer C3 i Tube Ultragain mic 100 preamp od kojeg su bolja predpojačala na GO46, koliko ja zapažam?! (...to cu uskoro morati zamjeniti nečim boljim, iako snimanje živih instrumenata nije primarno u onome što radim - uglavnom radim sa raznim semplovima instrumenata, softverskim simulacijama, simulacijama efekata i sl., ali snimam vokale, i to mi je dosad najslabija karika). Pored toga nemam nikakve uslove što se prostora i akustičkog tretmana istog tiče. Radim bukvalno u spavaćoj sobi :cry: Nema govora ni o simetričnoj poziciji prostoriji. Nisam posebno zadovoljan uslovima, ali eto :wink: mislim se pozabaviti ovim u budućnosti, kada bude bilo više love. E, sad da predjem na stvar...do sada sam krao neke dobro fore iz vaših postova i turtorijala, a dugo razmišljam da se obratim rumskom za savjete u vezi sa miksom i masteringom konkretnih projekata, pa ako bi neko bio voljan da posluša i prokomentariše, te me navede na pravi put?!...Ja zasad ne znam gdje sam?! Ja često čujem nedostatke, ali isto tako ne umijem da ih riješim. Ne poznajem dobro ni same alate pa se najčešće koristim nekim gotovim presetima kako bih riješio izvijesni problem, ili uradio nešto sexy 8-) ...sve neka instant riješenja uglavnom na kraju to najčešće nije to?! Veliki problem je što mi sve zvuči "ravno", neuzbudljivo...vjerujem da je to zbog toga što nedostaje manir žive svirke (znam da je to nenadoknadivo - to ne treba niko da mi kažete), vjerujem takođe da postoji i nešto u miksu i masteringu čime se može udahnuti duša pjesmi, koja je koliko-toliko aranžmanski solidno zamišljena. Onda, semplovi instrumenata su najčešće stereo, vrte mi se mnogo lijevo-desno?! Nisam siguran šta se u kom momentu dešava sa fazama, itd.? Evo jedna matrica koju trenutno radim, u pitanju je dječija pjesma, pa bih molio ako je neko od stručnijih ljudi rad da posluša i ponudi neki savjet?! (Nedostaje vokal). http://soundcloud.com/pedjahart/mi-e...svet-1/s-L0Qzn |
Re: Molba za savjet u vezi sa miksom, masteringom i...
...Aha?!
...Ovaj thread bi valjda trebalo premjestiti u podforum "Audio Produkcija - Osnove"?! Izvinjavam se ako sam zabrljao?! Hvala unaprijed na komentarima! Pozdrav! |
Hvala Pedja takodje. Dobrodosao :).
Sad poslusah pesmu. Aranzman je bas dopadljiv (kontam za pozorisnu numeru taman kakav treba, opet zavisi od predstave). Oseca se da je ceo snimak pomalo "ravan". Po meni bi za neke instrumente mogao koristiti druge (malo kvalitetnije) banke. Za prvu pomoc bi ti mogao pomoci: Crysonic-ov Sindo (recimo ver. 3.5). Prost alat sa kojim mozes "osveziti" i malo "nabudziti" semplove. (postoji i kontrola stereo-mono, dosta pri-setova, provuces ga kroz svaki "plici" kanal) Uzmi tutorijal prostudiraj, probaj, pa javi, po meni, za prvu pomoc moze da ti malo ozivi ceo snimak u nekoj meri. Pozz :D. |
[QUOTE=Filip_;320023]
Hvala na odgovoru Filipe! Ova nije za predstavu, ova bi trebala da ide na festival...nadam se da je smijem kačiti ovako (smatra li se ovo javnim emitovanjem :confused:) Radio sam u medjuvremenu još nešto malo na pjesmici, mislim da je malo bolja, pa cu je okačiti ponovo. Nisu banke mnogo loše, nisu ni plitke, samostalno zvuče solidno ...mislim da je problem negdje u miksu (u aranžmanu su podijeljene uloge instrumenata, tonski opsezi u kojim dionice obitavaju...nema mnogo neke kolizije izmedju registara i boja - pjesmica k'o pjesmica, samo fali ono nešto, haha:)). Mislim da ne radim baš sve kako treba, radim ustvari na neki svoj način, idući za zvukom, ali nikako da ga uhvatim, ni za glavu, ni za rep?! Probaću sa tim programčićem, da vidim šta se može uraditi?! Hvala na preporuci! |
Pozz
meni snimak zvuci ok, sto se tice boja instrumenata i sl.. nisam slusao na monitorima vec onako, kuhinjski stereo))) Pomalo neprecizno odsvirano, nepretenciozno... Nema produkcijski glamur, ako na to mislis, pomalo se vuce u ritmu... Ako zelis promeniti zvucnu sliku, probaj solo instrumente pustiti kao mono, bass, gitaru i sl, nisam bas popamtio sve Mislim da je ton bolji od izvedbe, pa uposli neke instrumentaliste koji mogu da daju malo gruva ili da ubacis neki instant ritam/pratnju sa aranzera;) jes psovanje za kompozitora ali probaj kako radi... nekad iznenadi |
Quote:
Upravu si što se gruva tiče. ...Ustvari, sve što kažeš tu, je manje-više na mjestu?! Izvedba i nije neka, ali eto ne jurim po svaku cijenu za apsolutnom tačnošću, nevolim da zvuči robotski, iako po meni negdje ovo čak tako i zvuči upravo tako?! ...Gdje se vuče u ritmu? Što se tiče instant pratnje, to izbjegavam pa i po cijenu da ne bude kako treba. Mislim, na kraju krajeva mogu ubaciti metonom da mi lupa, i eto mi pjesme :). Po meni se nemože to složiti tek tako (često na određenim taktovima pjesme akcenat i harmonska promjena dešavaju se na posljednjoj osmini koja se veže za naredni takt, onda ima tu dosta prelaza, ritmičke nedoslijednosti) - npr. ja bubanj tretiram pomalo kao "melodijski" instrument - u ovoj pjesmici to možda i nije tako (osim na momente), ali mi je veoma važno da složim dionice bubnja i basa kako sam zamislio - to često možda i nije baš najuspjelije jer nisam bubnjar, ali stavim se nekako u njegovu poziciju i lagano kuckam. Što se tiče zvučne slike, nisam bio siguran ni kako da panujem instrumente, kada se oni sami šećkaju lijevo-desno (svi imaju tu neku širinu, što bi se reklo), pa sam neke samo malo izmakao u jednu ili drugu stranu, a da mi je odnos strana otprilike izbalansiran. Bas je u sredini. Oko bubnja se nisam morao zazati, on je instant smiksan kako valja i dobro radi. Akustara koja svira ritam je stereo, skroz lijevo i desno ali je lijevo jača, jer klavir malo baca u desno :). Saksofon isto nešto ljulja tamo-'vamo - to mi nije jasno zašto prave tako, po meni bi trebalo da se snimi mono?! Orgulje takođe kao malo rotiraju, ali sve je to nagdje oko sredine, valjda neće mnogo smetati vokalu - vidjecu, to mogu valjda srediti?! Ovo za "produkcijski glamur" - e, upravo sam na to mislio :) KAKO TO?!? :) evo i novi link http://soundcloud.com/pedjahart/mi-e...et-new/s-uANjd Interesuje me mnogo, koristim li ispravno efekte - ima li kakvih grašaka u korištenju eq-ova, limitera, je l' snimak dovoljno glasan?! ...kako zvuče reverbi, chorusi - da li je išta tu na svom mjestu?! Kakvi su odnosi instrumenata u miksu?!...Je l' potrebno automatizovati nešto?! |
Quote:
Quote:
P.S. - Ovde je clan FrankoPanko (post negde na sredini ove stranice) okacio neke fajlove "txt", koji ti mogu biti jako korisni. http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12146 Edit: Poslusah sad ovaj novi link (na slusalicama nekim doduse), deluje mi malo bolji :). Pozz :D. |
Quote:
Quote:
Quote:
Pozdrav! :) |
Quote:
|
Stavite neki reverb. Vrlo suvo zvuci. Menjajte velocityje na programiranim bubnjevima, makar malo. Svi hihatovi i cinele vam zvuce istovetno. Za solo (trubu ili sax) promenite VST i koristite samplemodeling trumpet ili sax. Zvucace malo bolje. Ma to mozete dodati i neki dilej. Sve kanale bubnjeva stavite na neku grupu, pa dodajte kompresor da makar malo sjedini semplove. Mozda da se doda altiverb na grupu sa impulsom neke prostorije koja bi unela neku zivost u ove semplove, ili mozda jos bolje, koristiti neki bubanj koji ima vec "producirane" boje tipa EZ drummer ili sl. Mislim da je zapravo to bolja solucija. Mozda za obicne groovove bez prelaza koristiti neki od njegovih vec programiranih gruvova. Zvucace vise bubnjarski.
Eto za sad to, pa kad uradite promene onda cemo da vidimo dalje. Nadam se da sam pomogao. |
All times are GMT +1. The time now is 08:37 AM. |