|
Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
MAO
|
![]()
Radio sam i kao mikroman i kao snimatelj zvuka za film, i nije mi i dalje jasno zašta se tu potroši dve godine zapravo. Prito, video sam gomiletinu umišljenih doktora nauka FDU kojma je "crkao mikrofon ili kabl" a onda im uključiš kabl. Da ne pominjem da par najboljih terenaca za zvuk, čije sam snimke imao prilike da postproduciram, nisu prošli pored bilo koje škole. U tom svetlu, tiha me jeza hvata šta li tek uspeju za tih godinu dana o produkciji muzike da slože. Toliko o tome
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Member
|
![]()
Nije mi uopste namera da se raspravljam na forumu jer sam clan jako dugo (vise citam nego sto volim da pisem), a pogotovo mi nije cilj da ulazim u sukob sa nekim od moderatora, ali mi se ne dopada ta generalizacija.
Niko ne kaze da se UČI godinu dana mikromanisanje vec se dobiju instrukcije, obajsni se sve kako, sta itd... a onda cele godine postoje vezbe i snimanja na kojima ti je to funkcija. Kao da si zaposlen. Sledece godine imas sansu da godinu dana radis na gomili snimanja kao snimatelj zvuka na terenu itd... Znaci nije poenta da ti godinu dana neko drvi kako da drzis pecaljku vec da vidis zelis li se time baviti u zivotu. E onda vecina kaze: "aauuuu sto je ovo teskoooo" (ali je dobro placeno - na filmu) i pozeli da se bavi postprodukcijom u koju je malo teze uci. Ne branim FDU, ali zelim da razbijem stereotipe koji se pricaju o toj skoli. |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Member
|
![]()
i ono sto je meni licno najbolje (kad je film u pitanju) je sto prodjes SVE POZICIJE od najnize do najvise (ne racunam supervizora zvuka jer to kod nas maltene ne postoji) i vidis sta te zanima.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Member
|
![]()
Pored toga "mikromanstva", na prvoj godini ucis vrste mikrofona, koji kako radi, kakve su konstrukcije, sta je impedansa, sta je osjetljivost mic, frekf. karakteristika, dinam. opseg, balans i nebalans veze, kakve konekcije postoje....konstrukcije i vrste shotgun micova, na kojim frek. je usmjeren i zbog cega, konstrukcija i namjena PZM mic, konstru i namj. mikrofona sa parabolom,.. kako rade gramofoni, kako se upisuje trag na plocu i kojom granicnom frekfencijom, kako se ocitava isti, kako rade i koji su dijelovi magnetofona, kako se upisuje zvuk na samu traku, cemu je vazna brzina, sirina trake, pri upisu signala, kako rade glave za snimanje kako za reprodukciju ( ne uci se u smislu da ces ga sutra servisirati, nego sta se desava sa signalom od izlaza iz mikrofona, preampa, mix.. preko glave za snimanje, pa trake, pa preko glave za reprodukciju...) pa onda kad krenes da ucis i o digitalizaciji audio signala, shvatis zasto je "traka toplija" ...ali i sta su njene mane... pa ucis o konverziji audio signala iz analog u dig, kakve su degradacije, kakve greske mogu da se dese.. o ditheru, jitteru, sempl rate.... i sve vezano za digitalizaciju audio signala... onda ucenje klasicnih vrsta stereofonije, binauralna stereo tehnika snimanja, binauralna reprodukcija .... onda snimanja pasivnih , aktivnih atmosfera u enterijeru, eksterijeru...
uporedo sa tim iz akustike pocinjes od cestice koja pomjera drugu cesticu "zvuka", pa dodjes do mjerenja impulsnog odziva prostorije i materijala kojima se apsorbuje, reflektuje, vrsi difuzija zvuka u nekom prostoru ( ne naucis kako da akusticki obradis studio sam, ali ti sasvim bude jasno npr. zasto kad spuzvom oblozis zidove NEMAS akusticki sredjen prostor i koji su nacini da izbjegnes neke probleme u takvim prostorijama ) ...ucis o govornom , slusnom aparatu covjeka...(npr. zasto se razdesavaju ushne koscice pri velikom SPL u ) ucis o mjerenjima, peak metrima, VU metrima, loudness metrima, koji koliko brzo radi i koji je pogodniji za sta .... ovo su neke teme koje se uce na prvoj godini pored tehnologije televizije, tehnologije filma, istorije filma, osnova not pisma, muz. instrumenata...
![]() |
#35 |
Member
|
![]()
Predavaci tamo nisu tute, to su ljudi koji su strucnjaci, koji rade pored fakulteta sa Dragojevicem, Paskaljevicem, sa Kusturicom... , koji rade akustiku opernih sala, dvorana, koji rade orkestracije za BBC serije.... a iz njihovih prica znam da se nekad muka muci u post produkciji zbog toga sto svakome pada na pamet da snima zvuk, jer je sasvim jednostavno ukljuciti mic u rekorder i stisnuti rec...
![]() |
#36 |
Member
|
![]()
E , cijela ova moja prica je u cilju da objasnim da se moze tamo nauciti, da se ima od koga cuti i da taj fax vrijedi. Nikakvo pametovanje nije cilj. Ja sam fax upisao poslije godina snimanja sto po studiju, Televiziji....poslije godina rada u rental firmi svih mogucih bendova, autora i grupa ex yu i ovih uvoznih i polu uvoznih.... imao sam svaki dan da kazem, sto se smaram s tim a vec radim, vec znam poso... a onda skontas da ne znas bas sve, da tu ima dosta da se cuje novog....
![]() |
#37 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
Bavim se mislju da ponovo pokusam sledece godine. Nisam mnogo mator, jedva da imam 34... ![]() Usao sam u taj svet pre 15 godina, mislim da sam prilicno dobar, ali jednostavno - ne mogu napred. Niko me ne shvata ozbiljno i treba mi nekakva "hartija" S obzirom da radim u pozoristu, upravo FDU je nesto sto bih trebao da jurim... Ali kad samo pomislim na taj test opste kulture ![]()
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 26-12-2011 at 12:08 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Member
|
![]()
On se penzionise vec 5 godina, al je tamo i dalje.
![]() Pokusaj opet..sto da ne. Uvek imas opciju studiranja uz rad... Mislim da ne treba iznositi hvalospeve ni za jednu skolu pa ni za ovu, i uvek ima onih koji ce izaci sa svim desetkama (a da ne znaju nista). Slazem se sa Psionic-om da je mnogo do pojedinca. Ajd pozdrav...nadam se da necu pisati postove neko vreme ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ovakav slucaj podrzavam! Ozbiljno, ali ti znas da ces nesto mozda i moci sa tim. Jedino sam protiv jer je , tvrdim, totalno neisplativo u 99% slucajeva ako nemas uslovno receno, razlog, kao ti. Jos bolje, ako te "zadrzavaju u mestu" jer nemas papir, trazi da ti plate skolovanje! Cak mislim da je to zakonski reseno da imas neko pravo na to, jel, ako "kuca" tako odluci... ![]() RTVNS je platio dva brda para privatnom jednom fakultetu za svoj kadar (koji ce sad da otpusta, po svoj prilici)...ali to cak moze i da da izvesnu sigurnost, da te ipak poslednjeg otpuste, pod pretpostavkom da zele da stite investiciju...a ne dzepove... ![]()
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 26-12-2011 at 12:22 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Member
|
![]() Quote:
mjesto ti treba, definitvno, ako nista, doci ce klinci koji su nesto zavrsili a ti ces im asistirati, biti manje placen ... Sto je vise ljudi sa smislenom skolom, bice nam bolji i koncerti, predstave, bendovi, orkestri, filmovi ... i nije bozije slovo spremiti taj prijemni. ne treba iznositi hvalospijeve, ali treba da stoji istina da se na tom fakultetu ne prica suplja prica i ne placa uzaludno niti da se iz iste izlazi kao ne znam ni ja kakav bog za zvuk koji svima moze da uzme posao...
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Hip-Hop muzika // karakteristike produkcije | alfom | Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike | 68 | 01-02-2012 12:11 PM |
Evo nesto iz moje produkcije | Manley | Promocija radova | 12 | 21-04-2007 12:25 PM |
Humanizovanje PC mixa i produkcije | Defragment | Tutorijali | 20 | 26-10-2006 09:51 PM |