Ne?to sam konačno krenuo da čačkam i ustanovljam ?ta sve nije u redu sa slu?anjem u mojoj re?iji pa sam nai?ao na par pitanja koje bi konretno ovde postavio:
1. Da li je trač ili istina da zvučnici imaju različit odziv u zavisnosti da li im je kabl vezan na određen način, tj u određenoj fazi? Pričam o pasivnim zvučnicima, poput ns10, pa dal ima neke veze dal je "crveno oti?lo na crveno a crno na crno". Znam i veoma lako čujem kad su zvučnici međusobno u kontrafazi, ali ako nisu, da li ima nekog čujnog uticaja sam raspored polova
2. Znam da bass reflex i ostale konstrukcije imaju problem da im niske frekvencije obično nemaju dobar tajming, tj kasne za bassem iz samog drivera. Zanima me kako stoje stvari sa tajmingom subova kod kompresionih kutija koje su nabijene uza zid,ćo?ak ili pod? Imam neke matore hi-fi kutije kompresione koje odlično sviraju, za nijansu plitko kad su dignute od poda, al na podu i pri zidu imaju i lepu dubinu, a opet veoma dobar i zategnut bass. Da li ti subovi koji se nagla?avaju tim ćo?kastim pozicioniranjem, sti?u bez značajnog ka?njenja u odnosu na basseve, kao ?to je slučaj sa bass reflexom?
3. Kakva se promena po odziv zvučnika de?ava kada ne?to stoji na njima (ne?to sa pristojnom masom)? Klasično pitanje vezano za dr?anje NS10ki na nekom većem paru zvučnika - dal se menja odziv NS10ki i tih zvučnika i u kom pravcu? Moj neki pravac razmi?ljanja je da ako 10ke stoje na nekom drugom zvučniku, deo energije prenose na njega i bude ga kao neku dodatnu rezonatosrku kutiju, al pretpostavljam da ona niske frekvencije koje se tad javaljaju takođe imaju veće ka?njenje za bassem koji sti?e direktno sa izvora
4. Opet o ns10 - vezao sam ih zezanja radi sa velikom mrcinom od subwoofera , 12 inča Mackie HR120, i naravno, zvuči komično. Subovi kasne, nekako su nepovezani sa samim zvukom Yamahi. Dodu?e čačkanjem i pode?avanjem subwoofera uspeo sam da ih nekako pribli?im, da ne dekoncetri?e, vi?e kao neki informativni sub. Zanima me da li bih nekom delay kompenzacijom poput one koje oka?njavaju satelite na koncertnim line array sistemima, dobio ne?to? Čak nisam siguran ni kako bi to bilo izvodljivo na kompjuteru uop?te