Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-07-2012, 10:29 AM   #31
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: Sta je to sto stavite na SIROV VOCAL da bi zazvucao??

Kod mene je neki postupak rada na vokalu sledeci:

Prvo skidam suvisne stvari - tipa rezonancije koje mi smetaju, itd. Zatim neki preliminarni leveling, ako je potrebno, cisto da ga ujednacim kako tako bez nekih velikih artefakata - tu sam pomenuo da koristim Reaper-ovu verziju Vocal ridera, koja radi super i veca je kontrola. Ponekad manuelno odradim 'crtanje' volume envelope pre-fader.

Kompresija u nekoliko koraka - bolje vise da rade manji posao nego jedan vecinu.

Sto se tice eq-inga - bitan mi je kontext u koji uglavljujem vokal - mozda treba da bude manje, mozda vise jasniji i prezentan. Sve zavisi, uglavnom sam fan jasnih vokala i na tome najvise radim. Opet da pomenem da, kad krecem mix, odmah krecem s radom na vokalu, kao najbitnijem elementu - tad su mi usi najodmornije pa ih 'trosim' na najbitnije

Reverbi - Muzzy je pomenuo rverb - ne znam, on mi sad zvuci nekako 'staro', verovatno je do algoritma. Daleko od toga da je neupotrebljiv, ali nikako mi nije prvi izbor za vox.

Reverbe razbijam na ER i LR i uglavnom definisem ta dva preko dva razlicita reverb algoritma. Reverbi imaju tendenciju da zamuljaju previse ako im se pristupi olako. ER za space i definiciju prostornosti, a LR za decay/release - ponekad stavim saturaciju na to da mi se ne izgubi u mixu, jer kad se nabaca elemenata prva stvar koja strada je definicija prostora.

Stimam i predelay u tempu, mada ne iskljucivo striktno - brze ili sporije, zavisi od toga da li pojacavam/ubrzavam ili usporavam groove - ista stvar i sa delay-em.
Eq-ing reverba je isto kljucan faktor

Veci sam fan delay-a jer s njima postizem taj osecaj prostora bez da mi uzimaju previse mesta u mixu.

Harmonizing, ako je potrebno takodje. Moguce i neki flange, chorus, dist...jako puno krljam svega na vokal, ali umereno rekao bih - akumulacija svega na kraju mi daje taj 'finished vocal sound'.

Automatizacija svih tih efekata u mixu je nesto sto radim poslednje.
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 28-07-2012, 02:57 PM   #32
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

E da, odlicno si spomenuo tempo!
Ja uvek idem na matematicki precizna setovanja i onda stimam rep i predelay u zavisnosti da li zelim da nesto bude "zivlje" ili "tromije". Izezetno bitan detalj ako ne zelis da pesma i mix zvuci amaterski.

Rverb mozda zvuci ... zastarleo (sta god to znacilo ) ali definitvno radi dobar posao. Preferiram ga verovatno zato sto sam proveo dosta vremena ispitujuci ga pa se prosto osecam komotno dok radim sa njim. Jedinu konkretnu razliku u kvalitetu reverba sam osetio nakon sto sam koristio ozbiljne hardwerske reverbe (i UAD plate reverb koji me je naterao da stedim za tu kartu). Svi ostali mi nekako zvuce... slicno.

Inace, kul savet za saturaciju reveba! Igrao sam se sa kompresijom i EQ-om ali nisam mnogo obracao paznju na saturaciju. Ce da probam

Last edited by MUzzY; 28-07-2012 at 03:00 PM.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2013, 12:58 PM   #33
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Naravno da bi najvi?e voleo imati i karakterni kompresor koji bi koristio u mixu u realtimeu, umesto plugova, ali than again, i pola muz.industrije bi volelo da je danas 1988ma il tako neka zlatna vremena iste.
Nikako hardverski komresor u realtime-u! Ja uvek propustim vokal kroz hard. kompresor i snimim ga u daw. To je iz par razloga: Hardver se nikada na ponasa bas bas identicno i kompresor ce nekada sam od sebe propustiti po neki tranzijent koji nebi smeo, ili ce jednostavno malko drugacije nagaziti signal (to se odnosi na kompresore koji nisu hi-end). Drugo, editing je laksi kad vidis kako waveform izgleda nakon kompresije.
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2013, 08:55 PM   #34
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everbeatz View Post
Reverbe razbijam na ER i LR i uglavnom definisem ta dva preko dva razlicita reverb algoritma. Reverbi imaju tendenciju da zamuljaju previse ako im se pristupi olako. ER za space i definiciju prostornosti, a LR za decay/release - ponekad stavim saturaciju na to da mi se ne izgubi u mixu, jer kad se nabaca elemenata prva stvar koja strada je definicija prostora.
Jedna od varijacija na "saturaciju reverba" (voleo bih da je moj izum, mada sam siguran da nije iako sam s?m došao do te procedure): reverb kao Insert FX i kompresor na kraju lanca na tom kanalu. I igranje sa Dry/Wet odnosom, naravno. Ume da učini "jeftine" i "ne-baš-3D" reverbe jako korisnim - čak i vrlo kratak decay time postane malo duži baš onda kad je to potrebno, a inače ne "mulja".

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 09-01-2013 at 09:40 PM. Reason: da nije
awacs is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2013, 08:59 PM   #35
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Quote:
Originally Posted by VladaNS View Post
Nikako hardverski komresor u realtime-u! Ja uvek propustim vokal kroz hard. kompresor i snimim ga u daw. To je iz par razloga: Hardver se nikada na ponasa bas bas identicno i kompresor ce nekada sam od sebe propustiti po neki tranzijent koji nebi smeo, ili ce jednostavno malko drugacije nagaziti signal (to se odnosi na kompresore koji nisu hi-end). Drugo, editing je laksi kad vidis kako waveform izgleda nakon kompresije.
i to je tačno.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2013, 09:34 AM   #36
kissellii
Member

Quote:

Dosta se zajebavam sa room reverbima, chorusima, flangerima, a na tanje i manje ubedljiva grla u poslednje vreme za refrene i agresivnije momente u pesmi uglavnom snimam i peglam triplex.. ne duplex, nego triplex, L-C-R panorama..Od du?ih reverba koristim UAD plate 140 i Lexicone, Hall i sl
hvala za ovo deljenje, ja o snimanju vokala bas malo znam i puno korisnih inf sam procitao na ovom topicu

pitanje vezano za gore citirano:

da li sve igra tipa snimam vokal iz tri nasnimavanja sa tri razlicita mikrofona i onda rasporedjujem l-c-r i na kraju stavljam razlicite efekte na svaki ovaj kanal (npr chorus ovaj i onaj na strane i comp na srednji.....) ili tu ipak postoji neka uniformnost ?

ima li svrhe igrati se sa postavljanjem dva cardioda pod 45% kako bi se u jednom snimku uhvatila stereo slika ili se tim slabo sta dobija kod vokala?

znam da je sve dozvoljeno ali cisto me interesuju vasa iskustva
kissellii is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2013, 10:15 AM   #37
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Mozes da probas M/S tehnikom da snimis vokal. Onda imas dodatnu kontrolu sirine. Kao alternativna klasicnom dubleru (sa + i - 5centi ofseta).
Old 11-01-2013, 10:40 AM   #38
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ovo o čemu sam ja pričao je klasičan triplex, tri tejka istog setapa, pa onda vrlo slična obrada. Dejo je ranije preporučivao da se jedan kanal izduplira 3 put pa da se onda samo kompresori menjaju (različiti). Moš šta oćeš, igraš se dok ne zazvuči dobro. Ja za sad volim ovako, 3put isto, samo različiti tejkovi, i ti side kanali blago spušteni
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2013, 10:52 AM   #39
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Quote:
ovo o čemu sam ja pričao je klasičan triplex, tri tejka istog setapa, pa onda vrlo slična obrada. Dejo je ranije preporučivao da se jedan kanal izduplira 3 put pa da se onda samo kompresori menjaju (različiti). Mo? ?ta oće?, igra? se dok ne zazvuči dobro. Ja za sad volim ovako, 3put isto, samo različiti tejkovi, i ti side kanali blago spu?teni
Ja kad to radim, te "side" kanale nikad ne panoramiram ekstremno jer mi je to nekako neprirodno vec stavim npr. L35, R35. Neretko stavim i waves doubler.
Evo ovo sam radio npr, poslusajte celu stvar a posebno refrene na 1:10 i 2:30... Malo je skrndza zvuk jer je neko drugi uploadovao na youtube ocigledno u nekom jadnom kvalitetu:

http://www.youtube.com/watch?v=yINZXLB4DEo
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2013, 10:57 AM   #40
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Te varijante sa blagim panovanjem kljucnih elemenata u mixu mi uvek pokarambasi fazu. Ne puno ali dovoljno da mi nesto smeta.
Full L/R pan - FTW!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules