Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-08-2010, 10:14 AM   #31
MilTon
Member

Default Re: Debljina krivulje

Tomo, razumem o cemu pricas. Meni to lici na gustinu snimka, i siguran sam da je to vezano za analogiju. Kako god imali dobre alate u kompjuteru, sve to pada u vodu kada cujes neki miks radjen na "debelom" mikseru. Sto vise kanala, razlika je veca. Jednostavno, meni je zvuk na kompjuteru ostao jednodimenzionalan i supalj, ma sta pokazivali razni analajzeri i rms ovi, a da ne pricam o toplini, gustini i ostalim atributima zvuka. Da se razumemo, ne zelim da pocinjem temu ITB ili ne, tu je vec sve receno na ovom forumu, ali objektivno, kada slusam neke moje stare mikseve sa analognim magnetofonima, analognim stolovima, iako su mnogo losiji od danasnjih koje radim mahom ITB ili sa nekim analogno-digitalnim kombinacijama, cujem tu lepotu i gustinu samog zvuka. Pozdrav!
MilTon is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2010, 10:27 AM   #32
tomo
Member

tomo's Avatar

hvala, kejkz!

nasao sam stranicu na kojoj sam skinuo file pa najbolje
da vam dam taj link pa da znate tocno o cemu se radi.
naime, prvobitna namjena snimke je pokazati kako sa 2 do 3 mikrofona
se moze napraviti sasvim solidan sound, sto je upravo pokazatelj onoga sto
ste mi i govorili, da nije bitno imati iljadu mikrofona i iljadu i jednu spravu
uz to sve.
ALI 2. i 4. bubanj (snimka se sastoji od 4 razlicita snimanja)
mi je to TO! znam i da je to sto mi je dobro glasnije i koliko sam skuzio
ima tu nekog outboarda+konzola ali bilo gdje da gledam danas mi zvuci bubanj
kao 1. i 3. primjer, vise, manje. mogu se i oni jos napucat, pojacat, i to dosta i da li me shvacate sada barem malo?

link za video:
http://ronansrecordingshow.com/2009/...or-two-inputs/

link za wav:
http://ronansrecordingshow.com/wp-co...m-examples.wav
tomo is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2010, 10:27 AM   #33
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post
Jel' isti bubanjar i isti snimatelj?
.
Jes vala. A bubnjar ume itekako da bije, slušao i gledao uživo. Ni ostatak benda ne zaostaje. Tako da je ipak do epohe i standarda a ne do, odličnog, benda
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2010, 10:35 AM   #34
tomo
Member

tomo's Avatar

Quote:
Originally Posted by MilTon View Post
Tomo, razumem o cemu pricas. Meni to lici na gustinu snimka, i siguran sam da je to vezano za analogiju. Kako god imali dobre alate u kompjuteru, sve to pada u vodu kada cujes neki miks radjen na "debelom" mikseru. Sto vise kanala, razlika je veca. Jednostavno, meni je zvuk na kompjuteru ostao jednodimenzionalan i supalj, ma sta pokazivali razni analajzeri i rms ovi, a da ne pricam o toplini, gustini i ostalim atributima zvuka. Da se razumemo, ne zelim da pocinjem temu ITB ili ne, tu je vec sve receno na ovom forumu, ali objektivno, kada slusam neke moje stare mikseve sa analognim magnetofonima, analognim stolovima, iako su mnogo losiji od danasnjih koje radim mahom ITB ili sa nekim analogno-digitalnim kombinacijama, cujem tu lepotu i gustinu samog zvuka. Pozdrav!
e, to!
mislim, nije samo gustina, gustoca, kako god, jos puno stvari ali krenuo sam sa tim dobosom posto bih napravio opet topic o analogija vs digitalija, ITB vs OTB, prije je bilo bolje, sad je ovako, pa nije pa je......pa u nedogled...
i probao sam isto gledat ekvilajzerske slike snimke, ma to je sve do vrha napumpano, a opet toga svega iz zvucnika ne izlazi u dubini i sirini koliko u samoj glasnoci. izgleda mi sve ovo kao neka science fiction zavjera!!!

MilTon-e, imate vi iskustva sa svom tom opremom, mozete me usmjeriti koji cirka lanac bi bio usnimavanja i procesiranja da se dobije na toj masnoci, gustoci, debljini, sutu, impactu, kako god to sve nazvali? nadam se da se razumijemo.
Old 12-08-2010, 10:39 AM   #35
tomo
Member

tomo's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Jes vala. A bubnjar ume itekako da bije, slu?ao i gledao u?ivo. Ni ostatak benda ne zaostaje. Tako da je ipak do epohe i standarda a ne do, odličnog, benda
jos da napomenem uz to ubijanje bubnjara, ovi gore primjeri wav file-a,
svirao covjek koji je primarno producent, nije bubnjar, svira nikako.

plus, bubnjar mi bio i na metallici i rammsteinu, lars-u se zalete frlje na prijelazima, rammsteinov drummer gazi.
Old 12-08-2010, 10:49 AM   #36
MilTon
Member

Quote:
Originally Posted by tomo View Post
e, to!
mislim, nije samo gustina, gustoca, kako god, jos puno stvari ali krenuo sam sa tim dobosom posto bih napravio opet topic o analogija vs digitalija, ITB vs OTB, prije je bilo bolje, sad je ovako, pa nije pa je......pa u nedogled...
i probao sam isto gledat ekvilajzerske slike snimke, ma to je sve do vrha napumpano, a opet toga svega iz zvucnika ne izlazi u dubini i sirini koliko u samoj glasnoci. izgleda mi sve ovo kao neka science fiction zavjera!!!

MilTon-e, imate vi iskustva sa svom tom opremom, mozete me usmjeriti koji cirka lanac bi bio usnimavanja i procesiranja da se dobije na toj masnoci, gustoci, debljini, sutu, impactu, kako god to sve nazvali? nadam se da se razumijemo.
Skoro sam uporedjivao neke svoje mikseve na analognom, digitalnom stolu i ITB. Znaci, taj punch koji dobijem na analogiji (najvise u bas podrucju) i tranzijenti u srednjima, jednostavno ne mozes dobiti ITB. Jedino sto ti mogu preporuciti su pravila Googla sto se tice usnimka i da pokusas da izadjes u analogni svet, ili u neki skuplji digitalni mikser. Kada budes uporedio, sve ce ti biti jasno. To ne znaci da su ITB miksevi losi, na TV-u to sve zvuci kako treba, ali ko ima malo audiofilskog u sebi, cuce razliku. Sad, bilo bi neskromno da ti ja savetujem neki lanac, ali ako preferiras taj zvuk, mozda bi ti najjeftinija varijanta bila konverteri pa u analognu sabirnicu.
Old 12-08-2010, 11:04 AM   #37
tomo
Member

tomo's Avatar

Quote:
Skoro sam uporedjivao neke svoje mikseve na analognom, digitalnom stolu i ITB. Znaci, taj punch koji dobijem na analogiji (najvise u bas podrucju) i tranzijenti u srednjima, jednostavno ne mozes dobiti ITB. Jedino sto ti mogu preporuciti su pravila Googla sto se tice usnimka i da pokusas da izadjes u analogni svet, ili u neki skuplji digitalni mikser. Kada budes uporedio, sve ce ti biti jasno. To ne znaci da su ITB miksevi losi, na TV-u to sve zvuci kako treba, ali ko ima malo audiofilskog u sebi, cuce razliku. Sad, bilo bi neskromno da ti ja savetujem neki lanac, ali ako preferiras taj zvuk, mozda bi ti najjeftinija varijanta bila konverteri pa u analognu sabirnicu.
u konverter AD pa u analogiju? ako je vrh od konvertera to onda kul?
i tocno sto kazes, to je to: punch koji dobijem na analogiji (najvise u bas podrucju) i tranzijenti u srednjima.

bi se moglo to dobiti record-anjem kroz dobre preampove, analogne kompresore i EQ-ove, sve HI-class pa u konverter, na kompu bi imali sve kanale te onda van u pro mixetu kao suming, a mozda i ponovno EQaliziranje i pumpanje preampa?
svaki kanal posebno naravno.ili je vise manje stvar finishirana kada udje u AD converter?super mi je kad se izgubi transparentnost, to stvara odredjenu mistiku izvodjaca i pjesme, a jos sto mi fali je tocno sto ste naveli,
gore boldano.
Old 12-08-2010, 11:23 AM   #38
MilTon
Member

Quote:
Originally Posted by tomo View Post
u konverter AD pa u analogiju? ako je vrh od konvertera to onda kul?
i tocno sto kazes, to je to: punch koji dobijem na analogiji (najvise u bas podrucju) i tranzijenti u srednjima.

bi se moglo to dobiti record-anjem kroz dobre preampove, analogne kompresore i EQ-ove, sve HI-class pa u konverter, na kompu bi imali sve kanale te onda van u pro mixetu kao suming, a mozda i ponovno EQaliziranje i pumpanje preampa?
svaki kanal posebno naravno.ili je vise manje stvar finishirana kada udje u AD converter?super mi je kad se izgubi transparentnost, to stvara odredjenu mistiku izvodjaca i pjesme, a jos sto mi fali je tocno sto ste naveli,
gore boldano.
Da, na zalost, mora napolje iz softvera. Okreni obrni, sve se svodi na jos uvek nedovoljno razvijene algoritme za sabiranje u DAW softverima (jos uvek nedovoljno jak hardver). Znaci, po meni ide ovakav redosled kvaliteta sabiranja:
Cubase-Logic-ProTools LE-Scope platforma-ProTools HD-Pro digitalni mikser-Pro sabirnica i konverteri-Pro analogni mikser

Znaci, da ne znam kakav High End imas u usnimavanju, ako ga smiksas u Cubase, sa vise od 32 kanala, mrka kapa...

Last edited by MilTon; 12-08-2010 at 11:27 AM.
Old 12-08-2010, 12:17 PM   #39
tomo
Member

tomo's Avatar

Quote:
Da, na zalost, mora napolje iz softvera. Okreni obrni, sve se svodi na jos uvek nedovoljno razvijene algoritme za sabiranje u DAW softverima (jos uvek nedovoljno jak hardver). Znaci, po meni ide ovakav redosled kvaliteta sabiranja:
Cubase-Logic-ProTools LE-Scope platforma-ProTools HD-Pro digitalni mikser-Pro sabirnica i konverteri-Pro analogni mikser

Znaci, da ne znam kakav High End imas u usnimavanju, ako ga smiksas u Cubase, sa vise od 32 kanala, mrka kapa...

zasto - nazalost? da li je razlika ako ide unutra pa van na procesiranje kroz analog outboard ili se procesira odmah pri usnimavanju: mic-outboard-mixer-monitori. i tu smo onda, uz detaljno, visesatno slusanje i stelanje blizu finalnom soundu.
onda u AD pa u software-u jos minimalno stelanje ovisno gdje ce i kako ce leci drugi instrumenti? i onda van u sabirnicu ili na "master" mix pult pa nazad komplet snimak na medij spreman za CD 16 bit, u trgovinu.
kako su prije radili? slusali na monitore u reziji sa pomnim razmatanjem bendovskog zvuka misleci far away u naprijed?

da povucem jednu paralelu sa fotografskim svijetom.
digitalni fotoaparat, ispucac 100 fotki u mega rezoluciji, mega optika
i onda listas na kompu i gledas koja je najbolja fotka ne razbijajuci toliko glavu o tehnici snimanja, polozaju, fokusu, blendi, osvjetljenju, bojama, sjenama....jer znas da ces kasnije to moci "postelati" posto ti je fotoaprat bomba od 5 milja eura+objektiv si kupio novi koji je vauu!

ili budes profi fotograf, naucis sve i svasta, nacitas se knjiga, zavrsis skolu za to, budes u tom krugu ljudi, upijas znanje, savjete...i puknes 5 fotki razmisljajuci kako ces ih okinuti, bacis ih na komp i 3 fotke ti ispadnu genijalne, redakcija casopisa odluci koja ce ici od te 3.

cini se rizicno jeli, za danasnje mozgove i drustvo.
Old 12-08-2010, 12:24 PM   #40
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:

Uff... pa kontam da su i nova Metallica i Rammstein koristili sve te tehnike koje Tomo i ti pominjete pa opet, kako je Tomo rekao, nisu baš dobili rezultate koji se njemu sviđaju. Ili su miksali ITB, jbmlg Mora da ima još nečega

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules