Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-08-2009, 01:30 PM   #31
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Adam A7 vs KRK VXT6

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Moze.......
Postavljanje suba akust. u ne sredjenu ne mora nuzno biti katastrofalno, tj. bice na papiru ali u praksi ne mora da znachi. Vishe sam se puta uverio
Par presedana ne treba da znaci da to treba savetovati svima okolo... moja iskustva sa subwooferom su suprotna, sto prakticna sto teoretska... isto tako vrlo je relativno sta tebi dobro radi a sta drugome... to je subjektivno i relativno (cuo si da je bolje nego u uslovima koje ti sad imas).

Ono sto sam ja hteo da iznesem je SAVET za sto veci broj citalaca ovog Foruma, a ne VERU u to da ipak ponegde moze i subwoofer (u sta ja ne VERUJEM)... svestan si i sam da jedinstven konkretan slucaj ne moze biti savet za Forum... generalno subwoofer donosi vise stete nego koristi... barem onima kojima monitori sluze da zarade za lebac. Ko to radi iz hobija... njemu je svejedno.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2009, 01:58 PM   #32
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Hmm... I ja sam malo staromodan... Dobar stari stereo 2.0...
Za sub moras biti macan da znas koliko kako i kada i gde...a i onda je to onako...hmmm...

cika Boggy je potpuno u prawu!!!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2009, 01:59 PM   #33
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Adam A6 vs KRK VXT6

Quote:
Originally Posted by alen View Post
.....jer sam bio kod nekoliko ljudi koji rade elektronsku muziku u sobicama od 10-tak kvadrata i gde je jednostavno malo veci monitor tu totalno nefunkcionalan......
Ne bih se slozio s tobom, a klijenti kojima sam ovo dole skoro radio ponajpre...

Ovi monitori dole su u sobici od "10-ak kvadrata"... full range od koliko hoces do 25kHz... 120dB prave u sobi k'o od sale, bilo koji muzicki materijal, bez cujne distorzije... bez cujnih divljanja sobe i stojecih talasa... i na merenjima u toj sobi se nisu pokazali lose... a soba je u osnovi bila 3.5x3.5m (kvadratni presek!) ali je sa namenskim akustickim tretmanom. Zbog svega toga... prilicno znam o cemu pricam. Pri tom je u pitanju skoro slican setup kao subwoofer sa satelitima... samo sto je to pravi trosistemski zvucnik, sa fiksnim polozajem woofera i time ocuvenom vremenskom uskladjenoscu, i adekvatnom i nepromenljivom skretnicom izmedju mida i woofera i jos kojechim...
vise o tome...
ovde -> http://www.rumski.com/forum/showthre...t=28935&page=2
ovde -> http://www.bozoel.com/component/opti.../lang,en/#1311
i ovde http://www.bozoel.com/component/opti...id,16/lang,en/

Znam... sve sto sada pisem prevazilazi jos vise okvire koje nam je covek postavio... i zato mislim da bi trebali da ostanemo u zadatim okvirima, a ne treba savetovati nesto sto NECE biti jeftino a pri tom najverovatnije nece opravdati ulaganja... kazem najverovatnije... sto ne znaci nikad... ali to sto nekom to radi... ne znaci da svako treba da potrci i kupi subwoofer zbog toga... u Srbiji ne moze da proba monitor u svojoj sobi, pa da ih vrati ako nije zadovoljan zvukom... setite se toga!

Pri tom za sve koji ovo citaju, imajte u vidu da sam par puta doziveo da cujem da "srpski akusticar" nudi klijentu subwoofer za Tannoy DMT15 (!) ili cak DMT215 (!!!) kao resenje za NEDOSTATAK bassa (!!!) na kraju, u "akusticki sredjenoj" prostoriji, posle zavrsenih radova...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 21-08-2009, 02:02 PM   #34
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by milos View Post
Za sada ima vise pobornika A7, mada znam da je sve to subjektivna stvar...
Kako se prenose na druge sisteme? Kontam da moras upoznati taj njihov hi-end da ne bi trpao previse visokih u mix, a kako proveravate sub frekvencije-slusalice ili sta?
Da li se moze dobro raditi sa kickovima - kompresija...?
A7 ja ne bi preporucio. Ja imam utisak da oni sve previse dobro sviraju, bass mi je nekako lenj, a visoki overhyped. Utisak slusanja na njima je nerealna pre-detaljna slika - bar meni. To vremenom rezultuje kao zamor materijala tj usiju

Samo ti nabavi te male KRK's i sub i za house si pokrio slusanje. Vecina ljudi koji se bave tom muzikom imaju takav setup i mixevi su im ok. Treba naravno i vremena da naucis svaki monitoring
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2009, 02:08 PM   #35
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Vxt6...

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2009, 02:42 PM   #36
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Par presedana ne treba da znaci da to treba savetovati svima okolo... moja iskustva sa subwooferom su suprotna, sto prakticna sto teoretska... isto tako vrlo je relativno sta tebi dobro radi a sta drugome... to je subjektivno i relativno (cuo si da je bolje nego u uslovima koje ti sad imas).

Ono sto sam ja hteo da iznesem je SAVET za sto veci broj citalaca ovog Foruma, a ne VERU u to da ipak ponegde moze i subwoofer (u sta ja ne VERUJEM)... svestan si i sam da jedinstven konkretan slucaj ne moze biti savet za Forum... generalno subwoofer donosi vise stete nego koristi... barem onima kojima monitori sluze da zarade za lebac. Ko to radi iz hobija... njemu je svejedno.

pozdrav

bogi
Uz duzno postofvanje prema znanju i iskustvu, ali zar nije i savet da sub wufer NE MOZE dobro svirati u netretiranoj prostoriji isto toliko losh savet kao i moj... Ipak verijem vishe svojim ushima nego tebi, sorry... Upravo ti moji presedani ti i ne daju pravo da tvrdis nesto zasigurno, zar ne? Neko ce to uzeti zdravo za gotovo verujuci tebi kao choveku sa reputacijom i znanjem (koje nisi stekao tek tako vec radom i radom i radom...) Od tebe kao struchnjaka ipak ochekujem da kazes: ljudi verujte svojim ushima, akustika nije bas chista matematika pa da se sve vec unapred zna, i ne moze se sve predvideti... Nisam dao savet da to mora dobro raditi, vec savet iz iskustvao tj. chuo i video.. Svaka prostorija je drugachija i kod nekoga moze biti horor od situacije ako kupi wofer, a kod nekoga ce raditi dobro (ponavljam bez bas trapova i ostalog)... Poenta je da nije pravilo da ce loshe zvuchati i to je fakat, ima jos primera sa prostorijama od 5 m2 i KRK 8 i zvuchi bolje nego chak i u studijima koji su tretirani akustichki.. Ovaj primer je soba kod Mike Tehnike, i neko reche da osmice u malim prostorijama prave sranja.. E pa to nije tachno drugari... S tim sto iza ledja u toj sobi kod Mike stoji najobichniji ormar dubine pola metra...
Ne pokusavam sad da bilo koga ubedim u bilo sta, zelim samo da kazem da sam chuo i video to sto sam i rekao, pa sad nek ispadne da sam lud i glup, nije mi bitno...
Nadam se da ne zvuchim kao da se nerviram i da zelim raspravu, mislim da je super o ovome raspravljati, svakako sam od Boggyja nauchio vishe sto cu od bilo koga sto se tiche ovih stvari... I iskreno sam zahvalan na nesebichnom deljenju znanja, mozemo samo da budemo zahvalni... Samo iznosim moja razmisljanja za koja smatram da nisu potpuno netachna...

Boggy, kazi mi da je sve u redu

Last edited by silicon science; 21-08-2009 at 03:11 PM.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2009, 03:30 PM   #37
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
....
Ne pokusavam sad da bilo koga ubedim u bilo sta, zelim samo da kazem da sam chuo i video to sto sam i rekao, pa sad nek ispadne da sam lud i glup, nije mi bitno...
.....

Ma bre... svako od nas je kojesta video i cuo u zivotu pa nije sve za savet... realno....

I upravo je problem u ovoj "mutnoj vodi" naci put kojim ces ici... upravo zato sto "sve moze" i "sve je moguce" i "sve radi" a guerilla produkcija nice na sve strane... i negde se mora podvuci crta i reci gde nesto radi a gde ne.. i ako ne radi u 90% slucajeva.. onaj jedan ili dva gde radi dobro nije dovoljno za trosenje novaca i trcanje u radnju... samim tim nije ni za savet.

Mozda sam ja lud i glup ali definitivno savet dozivljavam kao nesto sto treba da uradim a da ne pogresim preterano,... ALI ako mi neko savetuje nesto sto je rizicno a jos pri tom kaze da to radi kod Pere, a ne kaze da je zaboravio da to nije nikako radilo kod poprilicne vecine drugih, a da pri tom nisu bili krivi vlasnici tih sistema nego savetodavci... sta cemo ondaK?

Seti se da bez obzira na moje iskustvo... kakvo god da je... ja te stvari posmatram iz drugog ugla i sasvim je logicno da se to ne poklapa sa pogledom iz tvog ugla.. sa korisnickog pristupa... jer ja NISAM korisnik nego dizajner... a vi cete ionako nastaviti da vecinom monitore kupujete i birate kao usisvace i televizore... na pricu i bez slusanja ili bolje, miksanja... sto je osnovna poenta ovog threada.. ako i stotina drugih sa slicnom tematikom... savetovanje nekom koji monitor da kupi... a monitor je kao cetkica za zube... vrlo individualan i ono sto odgovara jednom ne odgovara drugom ... tako da su sva pitanja irelevantna... ali dobro... imamo slobodnog vremena za piskaranje pa eto....

pozdrav

bogi

Old 21-08-2009, 03:48 PM   #38
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
mozda sam ja lud i glup ali definitivno savet dozivljavam kao nesto sto treba da uradim a da ne pogresim preterano,... Ali a ako mi neko savetuje nesto sto je rizicno a jos pri tom kaze da to radi kod pere, a ne kaze da je zaboravio da to nije nikako radilo kod poprilicne vecine drugih, a da pri tom nisu bili krivi vlasnici tih sistema nego savetodavci... Sta cemo ondak?
+1
Old 21-08-2009, 03:51 PM   #39
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Ma bre... svako od nas je kojesta video u zivotu pa nije sve za savet... realno....

I upravo je problem u ovoj "mutnoj vodi" naci put kojim ces ici... upravo zato sto "sve moze" i "sve je moguce" i "sve radi" a guerilla produkcija nice na sve strane... i negde se mora podvuci crta i reci gde nesto radi a gde ne.. i ako ne radi u 90% slucajeva.. onaj jedan ili dva gde radi dobro nije dovoljno za trosenje novaca i trcanje u radnju... samim tim nije ni za savet.

Mozda sam ja lud i glup ali definitivno savet dozivljavam kao nesto sto treba da uradim a da ne pogresim preterano,... ALI ako mi neko savetuje nesto sto je rizicno a jos pri tom kaze da to radi kod Pere, a ne kaze da je zaboravio da to nije nikako radilo kod poprilicne vecine drugih, a da pri tom nisu bili krivi vlasnici tih sistema nego savetodavci... sta cemo ondaK?

Seti se da bez obzira na moje iskustvo... kakvo god da je... ja te stvari posmatram iz drugog ugla i sasvim je logicno da se to ne poklapa sa pogledom iz tvog ugla.. sa korisnickog pristupa... jer ja NISAM korisnik nego dizajner... a vi cete ionako nastaviti da vecinom monitore kupujete i birate kao usisvace i televizore... na pricu i bez slusanja ili bolje, miksanja... sto je osnovna poenta ovog threada.. ako i stotina drugih sa slicnom tematikom... savetovanje nekom koji monitor da kupi... a monitor je kao cetkica za zube... vrlo individualan i ono sto odgovara jednom ne odgovara drugom ... tako da su sva pitanja irelevantna... ali dobro... imamo slobodnog vremena za piskaranje pa eto....

pozdrav

bogi
Da... Slazem se... Mada sam pisao sve ono misleci na sobu, a ne na profi studio.... Taman posla... Greska moja sto nisam bio malo jasniji o chemu pricham, a to su kucni uslovi i monitori do 1000...
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 21-08-2009, 03:55 PM   #40
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Da... Slazem se... Mada sam pisao sve ono misleci na sobu, a ne na profi studio.... Taman posla... Greska moja sto nisam bio malo jasniji o chemu pricham, a to su kucni uslovi i monitori do 1000...
Onda je moj predlog bio da ostanemo u tim okvirima.. a za 1000 se tesko i dobar sub moze obezbediti... manite se subwoofera...

pozdrav

bogi

EDIT:

@silicon ... i da... VERUJEM TEBI da TI se dopao jedan sistem sa subwooferom... odnosno ne dovodim to u pitanje... dovodim u pitanje savet drugima da tako nesto (sebi) urade...

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules