Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-11-2008, 03:49 PM   #31
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Re: Blago overdrajvovane ritam gitare

@alfom: ma da.. par razlichitih pesama.. sa razlichitim dzitrama i plugovima.. ono.. maximumi koje sam izvukao..

@inovative: tnx
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2008, 04:01 PM   #32
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
ne znam.. jednostavno, svi plugovi mi nekako zvuche kao da nisu dovoljno prezentni.. uvek mi tako zvuche.. ne mogu nikako lepo da ih smixam.. te mi treba glasnije, te tishe.. pa se bacim na eq. pa na warmere, menjam boje.. pa dodajem josh..chak sam i paralelnu kompresiju probao..

kratki i uski mono>stereo reverb da se bar malo proshiri zvuk gitare..

ja stvarno ne znam shta josh da uradim.. sa chijom god gitarom snimao, i ko god bio svirach.. jednostavno, uvek mi fali neshto..

dok sa pravim pojachalima nikada nisam imao problema.. i moja gitara na dobrom pojachalu zvuchi "ko prava"..
Čuo sam ovo što si okačio i iskreno najmanje mi je smetalo to što su u pitanju pluginovi, a ne "prava stvar". Uostalom, i "duvačke sekcije" koje si tamo postavio su VST, pa šta?

Kod ritam gitare (bila ona funk, reggae, ska, rock, štagod) najvažnije je da je zglob desne ruke (ako si dešnjak) sve vreme radi u nekakvom "quantize clocku" (trenutno ne mogu da nađem bolji izraz). Dakle, ako se radi o šesnaestinama, desna ruka mora stalno da "svira" te šesnaestine (npr. neparne osmine naniže, a parne naviše), makar "u prazno". Ako je shuffle, onda desna stalno svira shuffle... Leva je tu da odredi konkretne note i njihovo trajanje (takođe važna stvar).

Kada slušam tvoj demo, čujem da ti desna ruka radi "samo kad je nužno", a da su note predugačke (leva ruka). Zato mi više od same boje gitare smeta to što su događaji van groova, pošto sviraš "partituru", a ne groove, i što trajanja nisu definisana. Jer, trajanje note određuje groove isto koliko i njen početak...

Sam zvuk je relativna stvar, poslušaj Stevieja Wondera - Superstition. Hohner Clavinet, nema velocity, nema expression, ali onaj stalni shuffle i trajanja nota po sebi donose sve što je potrebno. Mislim da bi Stevie mogao da postigne taj groove i na čembalu u SKC-u i na koliko-toliko naštimovanom pijaninu u nekoj muzičkoj školi. Ne bi bio taj zvuk, ali groove je ono što se računa...

Pozdrav,

Vasa

P.S. Da ne bi bilo da sam u off-topicu: samo da naznačim da hteo da kažem da se funk zvuk pun tranzijenata postiže uglavnom putem prstiju leve i desne ruke.

Last edited by awacs; 14-11-2008 at 04:06 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2008, 04:22 PM   #33
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post

Sam zvuk je relativna stvar, poslu?aj Stevieja Wondera - Superstition. Hohner Clavinet, nema velocity, nema expression, ali onaj stalni shuffle i trajanja nota po sebi donose sve ?to je potrebno.
bas sam nedavno skinuo ovu pismu u aranzmanu za gitaru bas i bubanj....zamisli samo koliko je zajebano taj njegov clavinet shuffle svirat na gitari a da to zvuci zanimljivo
Old 14-11-2008, 04:25 PM   #34
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
@alfom: ma da.. par razlichitih pesama.. sa razlichitim dzitrama i plugovima.. ono.. maximumi koje sam izvukao..

@inovative: tnx
Ma ?ta fali tim gitarelama? Pa VST(i) su! To nisu zavr?ni miksevi. Sjedne to lijepo uz druge instrumente. Sigurno! E, sada, ?ta si ti zamislio i kako treba biti, to je druga stvar. I ne vjerujem da je to maximum. Odmakni se od toga par dana.
Da li uvijek kao 'okidač' koristi? neku VSTi gitaru pa je farba?, ili ?ta?
alfom is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2008, 04:48 PM   #35
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

@vasa: sviram ja 16ine, necesh mi verovati.. samo izgleda da je ipak falio malo bolji mix da bi se chulo.. mada mrzi me da neshto mixam ako nije dovrsheno.. a inache, mogu ja da skratim te note koje su predugachke, al mi jednostavno.. uhh.. nije to to.. ne volim kad je perfektna svirka.. volim tu i tamo da bude neshto "out of tune" i da onako malko ispadne.. chisto da malo promeni groove..

@alfom: ma gitara je prava.. al su pojachala i pedale vst..

poz svima
Old 14-11-2008, 05:00 PM   #36
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by zvincic View Post
bas sam nedavno skinuo ovu pismu u aranzmanu za gitaru bas i bubanj....zamisli samo koliko je zajebano taj njegov clavinet shuffle svirat na gitari a da to zvuci zanimljivo
Ako ima? shuffle "u ruci" uop?te nije zajebano. Samo da objasni? rukama gde je shuffle, tj. da natera? desnu ruku da stalno radi u shufflu, a levu da zaustavlja tonove na pravim mestima... u shufflu .
Old 14-11-2008, 05:03 PM   #37
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

zashto to zovete shuffle.. to ne kapiram.. triole? kontre? mislim, tolko lepih srpskih rechi, a vi me zbunjujete sa shuffleom..

poz
Old 14-11-2008, 06:37 PM   #38
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
zashto to zovete shuffle.. to ne kapiram.. triole? kontre? mislim, tolko lepih srpskih rechi, a vi me zbunjujete sa shuffleom..

poz
Pa dobro, srpski izraz bi bio "zavlačenje". Ono kad svira? osmine/?esnaestine, a "misli? na triolu". Nekada se to zvalo swing, neki to jo? uvek zovu tako.

U stara vremena (kada jo? nije bilo groove kvantizacije, pre Cubase-a, u vreme Steinberga PRO 24 i ATARI ma?ina) programirao sam shuffle kao triole u kojima su svi off-beatovi bili znatno ti?i (grupa U ?kripcu, pesma Ma nemoj). Mo?e i tako da se tumači, ali nije va?no kako se ?ta zove, nego kako zvuči...

Pozdrav
Old 14-11-2008, 08:01 PM   #39
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
@alfom: ma gitara je prava.. al su pojachala i pedale vst..
ja mislio da ti je sve VST(i)
Onda si u pravu!
Svaki daljnji komentar je suvi?an
alfom is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2008, 08:54 PM   #40
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Pa dobro, srpski izraz bi bio "zavlačenje". Ono kad sviraš osmine/šesnaestine, a "misliš na triolu". Nekada se to zvalo swing, neki to još uvek zovu tako.

U stara vremena (kada još nije bilo groove kvantizacije, pre Cubase-a, u vreme Steinberga PRO 24 i ATARI mašina) programirao sam shuffle kao triole u kojima su svi off-beatovi bili znatno tiši (grupa U škripcu, pesma Ma nemoj). Može i tako da se tumači, ali nije važno kako se šta zove, nego kako zvuči...

Pozdrav
pa dobro.. i ja to zovem swing..

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
ja mislio da ti je sve VST(i)
Onda si u pravu!
Svaki daljnji komentar je suvišan
a shta sam beshe rekao? hahahahha...

poz
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules