Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-09-2005, 12:54 AM   #31
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Default Re: Stigao Auralex!!!

Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 15-09-2005, 04:04 PM   #32
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gianfranco
I jeste 60 stepeni! Samo sam sliku crtao otprilike... Ono crveno X (pozicija sedenja) je ustvari jos dole
a razumijem.. a i vidi se sa slika. znaci, ti si ustvari "smanjio" sobu vidim da imas okolo jos prostora..

Quote:
Originally Posted by Gianfranco
Kako rade bas trapovi? ..

..Sada u ovim novim uslovima kada sam je pustio izblamirao sam se sam pred sobom... Zesce fali basa! I ne samo to,nego kada jednom elementu nije dobro postavljena jacina,onda se ceo mix rusi kao domine...
Jednostavno,sve greske mix-a mi upadaju u oci... (tacnije usi )
e bas mi to treba. mislim relativno sam zadovoljan jer miksam s nearfield adamima u dosta vecoj sobi i ne preglasno, pa je utjecaj "sobe" nesto manji, ali svejedno - nisam bas 100% siguran ispod 150 Hz. stojni valovi mi jesu nize zbog vecih dimenzija, ali opet su tu..

mislim da cu samo nabaviti one vece trapove i tu i tamo par piramidica za HF i flutter echo zagusenje, i jedno par home-made difuzora. mislim da mi ne treba cijelu sobu zagusivati.

upravu si za domine, jer ako se prevaris u basu, kako ces onda pogodit srednje i ostalo..

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 15-09-2005, 08:35 PM   #33
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Quote:
Originally Posted by clusterchord
mislim relativno sam zadovoljan jer miksam s nearfield adamima u dosta vecoj sobi i ne preglasno, pa je utjecaj "sobe" nesto manji, ali svejedno - nisam bas 100% siguran ispod 150 Hz. stojni valovi mi jesu nize zbog vecih dimenzija, ali opet su tu..
Jeste manji uticaj u vecoj sobi,ali ne drasticno! Mozda je za 20% bolje slusanje a to je nedovoljno.

Svaka prva refleksija je bitna da se eliminise... Prvo sam bio instalirao ove zidove sa strane bez plafona i testirao slusanje... Opet mi je nesto falilo pa da bude idealno... onda sam podigao visoko iznad glave jedan ovaj 60cm*120cm Studiofoam Wedge,da testiram kako ce da bude kada budem
izlepio i plafon... Tek tada sam rekao WOW i tek tada sam dobio onako cist zvuk kako sam zamisljao...

Pozdrav!
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2005, 09:07 AM   #34
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

nije bas tako mala razlika - npr. imamo sobu za snimanje vokala i spikera koja je duplo manja od ove moje u kojoj miksam i radim mjuzu (aprox 9 m2 naprama 17 m2). tamo smo natrpali tih oriolik spuzvi i piramidica od jos neke druge firme , je..ga sad se ne sjecam koje, pa je katastrofa jos uvijek. ja nemogu tamo podnijet slusanje, pocne me bolit glava, a miksat nemogu ni u ludilu. ali ok je za snimanje reklama. jesu BM15 pasivci ali mislim da nije do toga.

ovdje isto nije bas gola soba - imam nesto tih oriolik spuzvi pa nema toliko hf i fluttera, ali morao bi dodati jos. jedino se osjeti dole oko 60 - 70 Hz kad malo glasnije miksam da pocinju "neravnine" po cijeloj sobi. do sada miksevi mi se solidno prenose u eter, ali moze i bolje..

nemam sad 2700 eura da bubnem ali mislim da cu ili naci nekog da mi izreze, ili uzet par auralex superbass trapova za prvu ruku..

jeli znas dali primaacoustic radi bass trapove, nesto kao u ovom stilu ?

clusterchord is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules