|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Super Moderator
|
![]()
Ja nisam muzicki obrazovan ali mi ova cevapova tehnika zvuchi dosta logicna. Mislim C-dur je i dalje C-dur a E-dur je E-dur ali pri transponovanju melodije i harmonije iz jednog u drugi tonalitet zapravo je jedino bitan odnos izmedju tonova nezavisno od trenutnog tonaliteta, koji se u tom sluchaju najlakshe opishe unificiranom varijantom u vidu relativne solmizacija.
Ja sam koristio slicnu foru pri sviranju klavijature. S'obzirom da nisam neki pijanista najlakshe mi je da razvijam temu na bijelim dirkama (C-dur tj. A-mol), samo namjestim transpose za tonalitet koji mi treba. Slican je pristup sa "bare" hvatovima i prstoredom kod sviranja skala na gitari. Prostim mijenjanjem pozicije na gitari se sheta kroz tonalitete dok je orjentacija potpuno nezavisna od njih (tonaliteta). Zbog toga mi se ne da uchit klavir jer za svaki akord morash nauchit poseban prstored.
![]() |
#32 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
ovo sto cevap kaze jedino i logicki ima smisla, pa taman da covik nema pojma o notama. jer je solmizacijon bitno odredit relativan odnos medju tonovima ljestvice a ne dat drugo ime (nick) apsolutnim tonovima. ![]() bdv: zna li ko slucajno kako se na gitari capaje re dim?! i je li re dim isto sto i fa dim?! ![]()
![]() |
![]() |
#33 | |||
Ivan Lekic
|
![]() Quote:
![]() C dur - C D E F G A H C - Do re mi fa sol la si do G dur - G A H C D E fis G - sol la si do re mi fa sol Gospodo , da vam objasnim .. svako skolovan kada mu das note da ti procita u G ili bilo kojem duru a da note cita po vasem tako bi se zbunio da ne bi znao gde se nalazi !!! Ovo o cemu ti pricas nema blage veze .. Jedno je to sto je tebi to logicnije a drugo je sta je pravilno .. Ti mozes note citati i sa drugim inicijalima .. niko ti ne brani ![]() Cevap,Sandro i ostali istomisljenici .. kod mene bi pali ispit ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Ivan Lekic
|
![]()
Sto bi rek'o Stojko:
"Nemoj bre bato da brkas pojmove .. Suljevi su suljevi a pluca su pluca" ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
ton magistar
|
![]()
ivane, molin te odluci se! je li f=fa ili je fis=fa?
je li ges isto fa?! je li fisis isto fa ili je to sol?! da nije mozda cukar? iako ja vise volin slanu pitu. ![]() malo si me zbuni... bdv: evo sad bas konponiran jednu pismu iz re dura. ![]()
![]() |
#36 | |
Ivan Lekic
|
![]() Quote:
F - FIS - fa G - GES - sol znaci ako ide melodija D - FIS - A - AIS - H - FIS - D - CIS - H Ispravno se cita solmiz.RE - FA - LA - LA - SI -FA - RE - DO - SI Kapiras .. To je tako i nema drugacije .. To sto pricaju instrumentalisti je nesto skroz drugo .. tako i teoreticari kada citaju note u TENOR kjucu ili ALT kljucu .. ili BAS kljucu .. Znaci stvar veoma jasna i stavljam tacku na ovu ovako glupu raspravu .. u redu je ako ste mislili drugacije i ako vam je tako lakse .. ali to nije ispravno i ako je vec covek pitao kako treba nemojte ga uciti pogresno ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Pro Member
|
![]()
U' bre, jes complicovano!
Zato je Dzoni pjevao : fa - fa - la - si - mi - ti - fa - la - ti, ........ Jadan zbrkao 'si' i 'ti' pa mu ispala takva pjesma. Shta ces - dechko muzicki neobrazovan pa mu i nije neki text. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
i ni mi jasno kako fis moze bit fa, a ges sol kad je to isti ton?! ako jedan te isto ton moze bit i fa i sol, zasto onda i c i e nebi mogli bit do?! mislin da se ode ves radi o tonskoj diskriminaciji. ![]() zasto bi crne tipke imale veca prava od bilih!? ![]() dakle, ovo je po tvojon logici. ako c hoce bit fa oli sol, zasto mu uskratit to pravo?! ![]() zivila ravnopravnost medju tonovima! fraternite-egalite-liberte!!! ![]() nego, ivane studiotonce, reci ti meni sto je sa recimo cis durom?! sto je u cis duru f a sto je fis!? :roll:
![]() |
![]() |
#39 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Nisam Teo da se mesam u diskusiju, ali ovo je pravo pitanje... ![]() Kako ti je ovo palo na pamet samo? :roll: |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
ton magistar
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
M-audio Profire2626 ili druge kartice | veliborv | Computer Hardware | 4 | 04-04-2009 10:40 AM |
Slu?alice Grado SR80 ili neke druge | Ghost Dog | Monitoring | 0 | 14-03-2009 09:02 AM |
Muzicki instrumeni | OFF | Predlozi i sugestije | 7 | 22-04-2005 10:30 PM |