Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-12-2004, 09:59 AM   #31
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by clusterchord
OGGY: CLASSIC II: Svidja mi se na nekim vokalima jako, daje suptilni osjecaj 'topline ili 'debljine' - ali sve je to subjektivno i JAKO ovisno o aranzmanu. Ono sto mi se ne svidja kod njega, dosta mu je usmjerena osjetljivost na visoke, tj. ako ti pjevac imalo 'mrda' dogodi se neki k... sa visokima, postanu mi nekako fufljavi. druga stvar je: opcenito RODE zvuci genijalno sam za sebe, ali u miksu ne prolazi tako dobro, nije toliko jasan i treba farbati. opet ponavljam - ima vokala na kojima nisam skoro nista morao dirati a miks je bio prilicno gust, osim mozda 1dB na 8 kila.
ma potpuno ista stvar se meni dogadja sa rode ntv. na nekim (cak mogu rec 'na vecini') glasovima zvuci genijalno. toplo i visoki su preslatki, a ponekad se dogadja bas da zvuce 'frfljavo'

ja taj problem poprilicno rijesin sa de-esserom. prvo sa uadovim pultecom namistin prilicno sirok bandwith (mali q) na oko 12khz i to poprilicno naprdin, tako da glas bude poprilicno svijetao. nakon toga iskonprimiran sa uadovin la2a i nakon njega stavin de-esser. koji mi malo potamni (potopli) glas i prilicno ispegla te frfljave sibilante.

a sto se tice samog zvuka rode ntv, ja san ga svojevremeno i kupi zbog toga sto je onako sam po sebi, zvuca daleko bolje od svih mikrofona u toj klasi, pa cak i od mnogih skupljih modela.
zato je rode pozeljno imat u studiju.

Quote:
kad se nema para - prvo dobro pretpojacalo, pusti kompresore i farbe i tako dalje. to poslije dodajes kako stize nova lova. jeftini voiceboxovi kao Platinum , Toft i slicno su velika prevara. pogresni koncept.
je. i ja san dosa do toga zakjucka. zato mislin da cu ja najprvo uzet AD2022, a ostalo cu uzimat kako buden ima love. :roll:
Old 27-12-2004, 10:23 AM   #32
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by dr.Ru
Sandro, koliko se secam, ti si koristio kombinaciju TLA + Rode za vokale i oni su bili uradjeni odlicno (za moj ukus). Sta si koristio kao kompresor? Vokali su ti bili, ponavljam, odlicni.
sigurno san sve snima sa rode ntv i tla 5051, sa vrrrrlo malom kompresijom i relativno malim inputom (minimalna saturacija).
one acapelle san snima sa 2 rodea i 2 tla koristeci ortf stereo tehniku.
e sad, koje pluginove san koristi neman pojma. prije san koristi cw vinco kompresor i wavesov onaj neki modri komprersor sto na njemu ima samo treshold (nema ni attack, ni release, ni ratio kontrola).
za eq san koristi nuendov channel eq za cut i onaj neki modri pultecov klon od nomad factory za boost. za reverb san koristi cw masterverb i masterverb pro, a za acapelle san koristi sir.

danas za vokale iskjucivo koristin la2a (i ponekad iza njega stavin 1176ln da vokal bolje sjedne u mix) za lead vokal, a na grupu od backova stavin uad fairchild.
za eq koristin iskjucivo uadov pultec i pultec pro, a ponekad nesto srezem sa nuendovim channel eq-om.
od jeka koristin timeworks (za scope) p-100, uadov p140, poco classicverb i ponekad (narocito na acapellama) sir ili ir1.
Old 28-12-2004, 01:35 AM   #33
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

SANDROB: za stereo snimanje klasicnih klapa, zbora itd gdje zelis sve cisto i linearno - svjetski standard za to je Millenia HV3. nema greske. svi to redovito preporucaju cim je 'akustika' i cisti zvuk u igri. (Imam ga u STT1, i zvuci fantasticno u 90% slucajeva - na lead, na pratece itd)

Onda AEA84 'Ribbon' mikrofoni. oni daju extra finocu i detalj, kao niti jedan mali kondenzarorac - u pravilu zvuce 'tvrdje' i 'ostrije'. mislit ces da si otisao u raj.. 8). Vani snimaju zborove i okrestre s ribbonima naveliko. sad su dozivjeli preoporod , inace su se rabili davnih 50-tih i 60-tih. Takodjer su odlicni za bubanj overhead-e i tako dalje..

U svakom slucaju nebi preporucio C451, ako mora SDC onda barem KM184. mislim, ima i drugih opcija za OH i zborove, ali spadaju, kosto Oggy rece, u 'ferrari' klasu.. (Schoepps i tako dalje) ili se koristi vise kanala od dva, itd

U svakom slucaju , export cijena je 1500? za HV3 (2 ch.), a to je znacajno jeftinije od AD2022. A sto se preporuka i 'korisnika' tice, ima ih 10 na 1 za Milleniu - nemora znacit nista, ali nije lose znati..

u svakom slucaju ostalo bi ti vise love za stereo mikrofone

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2004, 08:17 AM   #34
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Hvala cluster. Jedini problem je sto se kod nas Great River i slicne sprave jako tesko nalaze, da ne kazem, gotovo nikako. Evo ti na primer sta imam u budget ponudi: Focusrite voice master pro, Twin track pro, Mindprint En voice, Tla 5051 (za koji sam cuo da nema nikakve razlike u zvuku, tj da je isti kao i 5050 samo sto ima procesore, a on mi se ne svidja), Dbx 376 i 386, Spl chanel one. Ja nisam pametan koji bih od ovih sprava izabrao. Taman pomislim "ovu cu", kad iskrsne neki novi momenat... Opet, jako bih lako bio pametan da nisam ogranicen budzetom jer tu mi je sve jasno, ali ovde gde treba da se nategne... Sta bi bio recimo tvoj izbor?
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2004, 09:03 AM   #35
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
SANDROB: za stereo snimanje klasicnih klapa, zbora itd gdje zelis sve cisto i linearno - svjetski standard za to je Millenia HV3. nema greske. svi to redovito preporucaju cim je 'akustika' i cisti zvuk u igri. (Imam ga u STT1, i zvuci fantasticno u 90% slucajeva - na lead, na pratece itd)

Onda AEA84 'Ribbon' mikrofoni. oni daju extra finocu i detalj, kao niti jedan mali kondenzarorac - u pravilu zvuce 'tvrdje' i 'ostrije'. mislit ces da si otisao u raj.. 8). Vani snimaju zborove i okrestre s ribbonima naveliko. sad su dozivjeli preoporod , inace su se rabili davnih 50-tih i 60-tih. Takodjer su odlicni za bubanj overhead-e i tako dalje..

U svakom slucaju nebi preporucio C451, ako mora SDC onda barem KM184. mislim, ima i drugih opcija za OH i zborove, ali spadaju, kosto Oggy rece, u 'ferrari' klasu.. (Schoepps i tako dalje) ili se koristi vise kanala od dva, itd

U svakom slucaju , export cijena je 1500? za HV3 (2 ch.), a to je znacajno jeftinije od AD2022. A sto se preporuka i 'korisnika' tice, ima ih 10 na 1 za Milleniu - nemora znacit nista, ali nije lose znati..

u svakom slucaju ostalo bi ti vise love za stereo mikrofone
u jebate
hvala ti na ovemu inputu 8)
ja san se uhiti avalona ko pijan plota, :oops: iako ti nisi jedini sto mi predlaze millenniu.
mislin da cu morat resetirat mozak.

nego, molin te pojasni mi koji je to AEA84? trazin na googleta, ali ne nalazin skoro nista. imas kaki link? izgleda da bi sa njim (i sa hv-3) zauvik rijesi snimanje klapa?
mislis li da bi AEA84 bio rjesenje i za akusticne gitare ili ipak neki sdcm?

kad kazes da nebi preporuci c451, jesi misli na snimanje klape ili opcenito (akusticna gitara mi je najbitnija) mislis da je KM184 bolji izbor?
Old 28-12-2004, 09:16 AM   #36
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

evo san nasa ovaj AEA r84. ajme kako je lip. :roll:
a di cu ga kupit?
Old 28-12-2004, 10:00 AM   #37
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Uopste mi nije jasno u cemu je fora sa ribonima. Njima opseg pada u visokim, a extended je u basovima, a opet ih svi hvale na "sva usta". Nikad nisam imao priliku da cujem kako rade (tj. da radim sa njima verovatno sam ih cuo na milion snimaka), ali mi nikako ne ide u glavu to da uprkos njihovog opsega mogu dobro da rade. Meni da neko pokaze grafikon ribona i pita da li zelim ovaj mikrofon, verovatno bih ga gledao kao da nije normalan. Medjutim, tesko da sam jedini ja pametan, a svi glupi . Verovatno to jeste dobro (samo meni jos uvek nije jasno kako).
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2004, 10:15 AM   #38
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

hm, vjerojatno mu ta karakteristika daje taj 'smooth high end'.

nego, ima jos jedna stvar koja me buni kod r84.
tamo na sajtu pise da je r84 bidirekcionalan, a krivulja nije ista sa obe strane.
takodjer me buni kako se bidirekcionalni mikrofon postavlja u stereo tehnikama, poput a-b, ortf (meni je ova zanimljiva za klapu), xy...?
Old 28-12-2004, 02:01 PM   #39
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

ako imas kreditnu karticu, onda ovdje:

http://www.mercenaryaudio.com/audenas.html

to su najrespektabiniji dileri pro audio opreme. Oni nadugo testiraju sve sto misle prodavati - tako da ono za sto oni kazu da je dobro i stave na lager..

mislim da se dade s njima dogovorit da ti racun posalju posebno, a stave neki manji u posiljku. osim ako ne kupujes na firmu - onda ti je svejedno jer PDV se prebija i ide u trosak..

Cuo sam stare 451 kako rade i to mi se svidjelo. ali pricaju za ove nove da nisu isti - da su previse svijetli, ali na neprirodan nacin - tvrdi i 'hrapavi'. bolje KM184, KM84, AT4041 takodjer a jeftiniji je. Imas i Earthworks, DPA i tako dalje. u svakom slucaju dobro je imati barem jedan SDC u studiju.

par ideja za akusticnu:

mid-side recording - dobar SDC na MID , i veliki tube ili LDC (sa polarnim patternom u "osam") na side
ako je miks s manje instrumenata, gdje je ak. gitara najvaznija onda: 2 puta AEA84 u x-y
ako je gusti miks i gitara 'vesla' samo mono U87 da reze,
ako je gusti miks a gitara 'prebire' KM blizu i eventualno U87 dalje - opet mono i sl.

s time da, ako je SDC u igri; za ak. git. je to cardioid, dok se za zborove i takve stvari koristi vise Omni. je..ga nema jednog idealnog rijesenja nikad.

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 28-12-2004, 04:13 PM   #40
fipke
Senior Member

fipke's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob
takodjer me buni kako se bidirekcionalni mikrofon postavlja u stereo tehnikama, poput a-b, ortf (meni je ova zanimljiva za klapu), xy...?
ima jedna tehnika pod nazivom 'Stereosonic' (ili Blumlein) koja spada u koincidentne parove (XY) i koriste se samo dva bidirekcionalna. postavljaju se pod uglom od 90step. tj. tako da polarni dijagrami obrazuju nesto poput deteline s cetiri lista ( + ).
Ova tehnika se obicno koristi kada radite u prostoriji sa dobrom akustikom, ali mane su da se dosta remeti balans direktnog i reflektovanog zvuka a moze da dodje i do ponistavanja faze ako izvor dolazi iz ugla od 45stepeni, sto naravno znaci da nije mono kompatibilna.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules