|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Banned
|
![]()
Sve je mogu?e, medjutim ja sam nekako ubjedjen u to.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
Banned
|
![]() Quote:
Quote:
Recimo da ima? bubanj na 8. odvojenih kanala. Ti odlu?i? da ti se samo tri elementa sti?avaju za 3 % gdje je god aktivan vocal. (recimo da su to kick, snare i hi hat). Ostalih 5 ne ?eli? da se sti?avaju. Kreira? fino subgrupu "XY" i stavi? u nju ta tri elementa. I njima dodijeli? da se smanjuju x% svaki put kad je kanal sa vocalom aktivan. Normalno, (po?to ta tri elementa NISU na istom kanalu, ve? i dalje imaju svaki svoju traku/kanal) svaki od ta tri elementa ti posebno obradjuje? na njihovim zasebnim trakama i svaka promjena koju si izvr?io na jednom od njih, ne odnosi se na ostala dva elementa. SUBGRUPA nije isto ?to i kanal, ma da je sli?no! ![]() Eto, ne znam da li sam jasno napisao, ali nadam se da je iz ovoga vidljivo da je rad sa subgrupama rekao bih neizbje?an, posebno u "home" studijima. Quote:
Zapravo, Sidechainerom radi? istu stvar koju radi? recimo i sa automatizacijom! Ti limitira? odredjene zvukove u odredjenim trenutcima kompozicije. U ovom slu?aju, limitira? kick onda kad je aktivan vocal, recimo. (ma da je i to bio samo primjer, a ne neko pravilo kojeg se neko mora dr?ati!) Pozdrav. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Member
|
![]()
Kao prvo, Eon je vec rekao, kick ce se retko kad poklopiti sa glasom, sa zenskim glasom nema sanse, sa muskim samo ako peva zaista niske note. Ovo je dovoljan razlog da se uopste ne obazires na frekvencisjku relaciju kick-glas. Veca paznja se obraca nas bas gitaru i kick.
Kao drugo, automatizacija nije isto sto i s/c, istina je da i jedan i drugi smanjuju nivo odredjenom signalu, ali princip rada i upotrebe im je potpuno drugaciji. I kao trece, ti imas svoje misljenje, ja imam svoje, ne poklapaju se, ali to ne znaci da ne postujem tvoj princip. Pravila u studiju su veoma subjektivna, svako radi na svoj nacin, tako su nam i rezultati potpuno razliciti. Znaci potpuno postujem tvoje miseljnje, ali se ne slazim sa njim, bez ljutnje ok? ![]() Poz. P.S. Koristim pro tools TDM, mada su za mene subgrupe i dalje kanali, ne ulazni kanali, vec kanali koji sluze za miks i koji preuzimaju trake sa pro tools-a, nuenda ili bilo kog drugog softvera za snimanje. Zaista cu morati da proverim tu opciju o kojoj pricas jer za sada nisam koristio subgrupe na taj nacin, tj. nisam znao za tu opciju ... zivi bili pa videli ... i culi ![]()
![]() |
#24 |
Banned
|
![]()
Ajde, bi?e mi drago da i ja nau?im ne?emu boljega od sebe. (makar to bile i subgrupe)
![]() Naravno, i ja takodjer veoma po?tujem tvoje mi?ljenje Vai, jer se radi o osobi koja mnogo toga poznaje i iza koje stoje godine iskustva. Primjer sa odnosom KICK-VOCAL je bio (kao ?to sam gore i rekao) samo bezvezan primjer. Mogao sam spomenuti recimo odnos "Pad-Vocal" gdje sidechaineru zadaje? komandu da umanjuje pad za 2 % na svim onim mjestima na kojima je aktivan vocal. Ili "Violina-Vocal"... Ili "Ritam Gitara-Vocal"... sasvim nebitno. Javi do kakvog si zaklju?ka do?ao u opitima sa Subgrupama. Svako dobro. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
ton magistar
|
![]()
ma, ja mislin da vokal, u pravilu, nebi treba nista stisavat, jer cu se to svugdi cut ko pumpanje.
![]() |
#26 |
Banned
|
![]()
Ok Sandrob, razumijemo se. No, nisam mislio na neke nagle skokove u volumeu koji bi proizvodili to "pumpanje". Umanjenje volumea nekog instrumenta za od 2. ili 3. % skoro da se te?ko mo?e primjetiti uhom, ali mo?e doprimijeti nekim drugim (obi?nom uhu neprimjetnim) finesama, kojima se posti?a toplina op?e slike koju daje song.
Evo ba? sam danas slu?ao "Empty Garden" Eltona D?ona... jedan isti snare svira na strofama i refrenu, sa tim ?to je uvijek ti?i na mjestima gdje su ?uje vocal. ?im vocal stane makar na sekund (kada pjeva? uzima zrak!) taj svare udari ne?to malo ja?e! A ?im opet udje vocal, snare se sti?a. Normalno, to se sve mo?e i automatizacijom podesiti... Ovisno o tome koliko ko ima slobodnoga vremena. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
ton magistar
|
![]()
ja mislin da je to stvar maskiranja i da vokal maskira dobos koji ti se zbog toga cini tisi, a moze bit i da u zbog kompresije u masteringu dobos 'potone' na mistima di je glas.
dakle, ne virujen da je u pitanju sc. ![]()
![]() |
#28 |
Super Moderator
|
![]()
hmmm, pre neki dan slucajno slusah na radiu neku stvar i stvarno sam primetio da su pad i lead utihnuli kako se vokal pojavio i to sve na srednjim frekvencijama. mislim da je ovde mastering odigrao ulogu
![]() |
#29 | |
Banned
|
![]() Quote:
Nije bitno da li ?u to odraditi automatizacijom ili SideChainerom, ali - ukoliko sve odnose fino odradim i podesim, kompresor ?e imati "manje posla" ne? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Super Moderator
|
![]()
da istina ali algoritam kompresora je precizniji u ms nego li tvoja automatizacija
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
sidechain pomocu kjaerhus gca1..... | bezsmisla | Audio Produkcija - Tehnike | 24 | 25-11-2013 05:09 PM |
Sidechain pitanje | Igor | Audio Produkcija - Tehnike | 11 | 24-09-2008 11:45 PM |
Sidechain compressor | kravadinka | Audio Produkcija - Tehnike | 10 | 17-11-2006 11:41 PM |
sidechain kompresija u acidu | Blaze | Audio Produkcija - Tehnike | 5 | 19-04-2006 03:18 PM |