Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-11-2004, 08:24 AM   #21
nESbo
Member

nESbo's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ivan
Sandro ima pravo , ne treba gledati sve te analyzere i sl. Samo slusaj i kada kazes to je to nema greske .. Uho je najbolji analyzer
Da, bas tako. I ja se ponekad zagledam u analyser i pokusavajuci tu da sredim stvar ja ubijem zvuk i onda se smorim! Na kraju batalim sve to i bacim se 100% na sluh. E kada tako odradim posle opushteno pogledam analyser i vidim - sve OK!

Nego jedno pitanje - da li koristite efekte na master izlazu u toku rada sa projektom (svim kanalima) ili tek kada se zavrsi taj mix, pa se onda dodaju, l2, eq, enhancer, neki kompresor, bilo sta drugo (za master)???

To me bas zanima, zato sto sam provalio da treba iskulirati efekte na masteru dok se sve ne izmixuje kako treba. Mozda nije nista novo za vas ali mene tek posle odusevi kako stvar "pojacaju" ti svi efekti! Znaci ne koristim kompresiju da bi dobio na snazi u toku izrade stvari, vec na samom kraju, kad treba da se konvertuje mix u recimo wav. A radim sa veoma dinamicnom muzikom, 4x4...

Sta VI mislite :
Old 08-11-2004, 09:06 AM   #22
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

nisan ja reka da ne treba uopce gledat analysere!!
voli bi vidit toga ko ce namistit najoptimalniju dynamiku u masteringu bez level metera.

istina je da je uho najvazniji analajzer, ali je i najnesavrseniji i zato mu treba pomoc na sve moguce nacine :roll:
Old 08-11-2004, 09:09 AM   #23
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Originally Posted by nESbo
Quote:
Sandro ima pravo , ne treba gledati sve te analyzere i sl. Samo slusaj i kada kazes to je to nema greske .. Uho je najbolji analyzer
Da, bas tako. I ja se ponekad zagledam u analyser i pokusavajuci tu da sredim stvar ja ubijem zvuk i onda se smorim! Na kraju batalim sve to i bacim se 100% na sluh. E kada tako odradim posle opushteno pogledam analyser i vidim - sve OK!

Nego jedno pitanje - da li koristite efekte na master izlazu u toku rada sa projektom (svim kanalima) ili tek kada se zavrsi taj mix, pa se onda dodaju, l2, eq, enhancer, neki kompresor, bilo sta drugo (za master)???

To me bas zanima, zato sto sam provalio da treba iskulirati efekte na masteru dok se sve ne izmixuje kako treba. Mozda nije nista novo za vas ali mene tek posle odusevi kako stvar "pojacaju" ti svi efekti! Znaci ne koristim kompresiju da bi dobio na snazi u toku izrade stvari, vec na samom kraju, kad treba da se konvertuje mix u recimo wav. A radim sa veoma dinamicnom muzikom, 4x4...

Sta VI mislite :
Sto se mene tice ja sve radim u projektu , kada sve odradim onako kako zvuci u samom projektu tako je .. posle sve zajedno mixam i obradjujem u Sound forge gde radim postprodukciju i finalni master ..

Napomenuo bih da efekte koristim i kao insert i kao send efekte .. naime Reverbe obavezno kao send koje posle dodajem u editu na koju god hocu traku zavisno da li mi odgovara preset reverba a kompresore obavezno kao insert efekte .. tako je kod mene
Old 08-11-2004, 09:40 AM   #24
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by nESbo
Quote:

Sta VI mislite :
Nikada ne treba raditi u mixu master efekte, ja sam se ispekao par puta ranije i unistio sve stavljajuci kompresore tokom mixanja.
Po zavrsetku je najbolje snimiti suvi mix i onda ga u audio editoru obradjivati ili provlaciti ponovo kroz karticu pa stavljati njene efekte...
Kada jednom snimis suvi mix drzis ga za j*j* pa onda se zaje**vaj.

@ sandro
ma nema sanse da se moze mix iole profesionalno zavrsiti ako nemas neku ocnu vidljivost onoga sto slusas. Dinamika je prva pa gde je stereo slika, pa gde je kompatibilnost sa monom, pa gde je RMS itd itd.
Old 08-11-2004, 11:18 AM   #25
nESbo
Member

nESbo's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
Nikada ne treba raditi u mixu master efekte, ja sam se ispekao par puta ranije i unistio sve stavljajuci kompresore tokom mixanja.
Po zavrsetku je najbolje snimiti suvi mix i onda ga u audio editoru obradjivati ili provlaciti ponovo kroz karticu pa stavljati njene efekte...
Kada jednom snimis suvi mix drzis ga za j*j* pa onda se zaje**vaj.
Pa da to ti pricam!

Quote:
Originally Posted by SandRob
nisan ja reka da ne treba uopce gledat analysere!!
voli bi vidit toga ko ce namistit najoptimalniju dynamiku u masteringu bez level metera.
Ma opusteno nikoga ja ne napadam! Samo govorim kako ja to radim (ako to nekoga zanima, hehe).
Old 09-11-2004, 02:08 AM   #26
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Ovako... Nivelisem bass, posto mom uhu definitivno nista ne smeta, pa pitch moz' se ebe u chmrtju! A sto se tice one glasnocje, neka je. Ne volim "prekompresiju" pa makar mi mix zvucao tiho kao nekocj Dire Straits...

Quote:
ako mislis na kompresiju samoga kicka, onda ce ucinit jos gore jer ce smanjit dynamiku i bit ce jos manja razlika u jacini kicka na pocetku pisme di, kako kvu kaze, treba bit tisi nego na kraju.
Cek cek. Totalno pogresno smo se razumeli, nisam to rekao... )) Ovako. Recimo da je sve iznivelisano i odradjen mix DO YAYA... Neka taj kick u master outputu ide maximalno do -6db i to kada je mix "najguscji" tj. poklapa se sa najvise instrumenata. Sad sto pitchKovani bass ume da grune taj output i do -4 to cu vec resiti, no to je druga prica.

LM, celokupna problematika se odnosi jednostavno na "overall" glasnocju kada se sve to posle baci na glupi softverski mastering. Dakle, minimum master kompresije i L2 ali avaj, ta "overall" glasnocja NIJE dovoljno jaka. Sto ce reci po nashki: Pustim ti ja tako novog Stinga i onda pustim moju stvar (zavrsenu), al mora da je pojacam, ne cuje se tako glasno k'a Stingetova... )))))))) A ne zelim da gruvam kompresiju i unistim dinamiku mixu radi toga. Zasto sam se onda i cimao oko samog mixa... :roll:

eto, nadam se da sam malo bio jasniji...
kVu is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2004, 09:04 AM   #27
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

ma bitno je da sam mix bude sto bolje uradjen pa se i ne treba kasnije cackati nista. Ja sam prezadovoljan kada mi je mix po meri i bolji od bilo kog masteringa koji posle radim ( to je i zato jer ne znam dobro da radim mastering) a masteringom se vise moze unistiti od mixa nego sto se moze popraviti ako nisi strucnjak kao ja :roll:
Old 28-01-2005, 01:36 PM   #28
Max
Pro Member

Saljite mi neke delove pesama za mastering....naravno nemojte ih kompresovati na masteru .....Post je 30- 40 % miksa !
Max is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2005, 03:24 AM   #29
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

sredjeno je malo sam citao, radio malo eq, compression i sl. i sad je RMS ok...
kVu is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2008, 06:15 AM   #30
Boki_R
Member

Boki_R's Avatar

Default Re: Slab nivo signala i pored 0dB

Quote:
Originally Posted by kVu View Post
taj kick u master outputu ide maximalno do -6db i to kada je mix "najguscji" tj. poklapa se sa najvise instrumenata. Sad sto pitchKovani bass ume da grune taj output i do -4 to cu vec resiti, no to je druga prica.
Ako sam ispratio celu pricu kako valja, odgovor je u samom pitanju. Jednostavno, Kick i Bass ti se u jednom momentu nalaze u fazi i dobijas +3dB na toj frekfenciji (koja je igrom slucaja noseca za oba zvuka). Probaj da je nadjes parametarskim EQom (veliki Q) tako stgo ces srezati tu frekfenciju i traziti po jednom od zvukova. Znaces da si pogodio onda kad dobijes nagli pad ukupnog nivoa za pomenutih -3dB

Boki_R is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules