|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Member
|
![]() Quote:
Nego jedno pitanje - da li koristite efekte na master izlazu u toku rada sa projektom (svim kanalima) ili tek kada se zavrsi taj mix, pa se onda dodaju, l2, eq, enhancer, neki kompresor, bilo sta drugo (za master)??? To me bas zanima, zato sto sam provalio da treba iskulirati efekte na masteru dok se sve ne izmixuje kako treba. Mozda nije nista novo za vas ali mene tek posle odusevi kako stvar "pojacaju" ti svi efekti! Znaci ne koristim kompresiju da bi dobio na snazi u toku izrade stvari, vec na samom kraju, kad treba da se konvertuje mix u recimo wav. A radim sa veoma dinamicnom muzikom, 4x4... Sta VI mislite ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
ton magistar
|
![]()
nisan ja reka da ne treba uopce gledat analysere!!
voli bi vidit toga ko ce namistit najoptimalniju dynamiku u masteringu bez level metera. istina je da je uho najvazniji analajzer, ali je i najnesavrseniji i zato mu treba pomoc na sve moguce nacine :roll:
![]() |
#23 | ||
Ivan Lekic
|
![]() Quote:
Napomenuo bih da efekte koristim i kao insert i kao send efekte .. naime Reverbe obavezno kao send koje posle dodajem u editu na koju god hocu traku zavisno da li mi odgovara preset reverba a kompresore obavezno kao insert efekte .. tako je kod mene |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Super Moderator
|
![]() Quote:
Po zavrsetku je najbolje snimiti suvi mix i onda ga u audio editoru obradjivati ili provlaciti ponovo kroz karticu pa stavljati njene efekte... Kada jednom snimis suvi mix drzis ga za j*j* pa onda se zaje**vaj. @ sandro ma nema sanse da se moze mix iole profesionalno zavrsiti ako nemas neku ocnu vidljivost onoga sto slusas. Dinamika je prva pa gde je stereo slika, pa gde je kompatibilnost sa monom, pa gde je RMS itd itd.
![]() |
![]() |
#25 | ||
Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Pro Member
|
![]()
Ovako... Nivelisem bass, posto mom uhu definitivno nista ne smeta, pa pitch moz' se ebe u chmrtju! A sto se tice one glasnocje, neka je. Ne volim "prekompresiju" pa makar mi mix zvucao tiho kao nekocj Dire Straits...
![]() Quote:
![]() LM, celokupna problematika se odnosi jednostavno na "overall" glasnocju kada se sve to posle baci na glupi softverski mastering. Dakle, minimum master kompresije i L2 ali avaj, ta "overall" glasnocja NIJE dovoljno jaka. Sto ce reci po nashki: Pustim ti ja tako novog Stinga i onda pustim moju stvar (zavrsenu), al mora da je pojacam, ne cuje se tako glasno k'a Stingetova... ![]() eto, nadam se da sam malo bio jasniji... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Super Moderator
|
![]()
ma bitno je da sam mix bude sto bolje uradjen pa se i ne treba kasnije cackati nista. Ja sam prezadovoljan kada mi je mix po meri i bolji od bilo kog masteringa koji posle radim ( to je i zato jer ne znam dobro da radim mastering) a masteringom se vise moze unistiti od mixa nego sto se moze popraviti ako nisi strucnjak kao ja :roll:
![]() |
#28 |
Pro Member
|
![]()
Saljite mi neke delove pesama za mastering....naravno nemojte ih kompresovati na masteru .....Post je 30- 40 % miksa !
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Pro Member
|
![]()
sredjeno je
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Member
|
![]()
Ako sam ispratio celu pricu kako valja, odgovor je u samom pitanju. Jednostavno, Kick i Bass ti se u jednom momentu nalaze u fazi i dobijas +3dB na toj frekfenciji (koja je igrom slucaja noseca za oba zvuka). Probaj da je nadjes parametarskim EQom (veliki Q) tako stgo ces srezati tu frekfenciju i traziti po jednom od zvukova. Znaces da si pogodio onda kad dobijes nagli pad ukupnog nivoa za pomenutih -3dB
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pasivno sabiranje audio signala? | mildan | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 3 | 16-10-2009 07:22 PM |
transfer digitalnog dat signala u kompjuter | zak | Audio Produkcija - Tehnike | 2 | 02-02-2009 10:02 PM |
Gde, pored rumskog, promovisati svoje radove? | disco violence | Razno | 13 | 18-01-2007 09:43 PM |
Hans Zimmer pored Creamwarea... | puRe | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 7 | 04-02-2004 10:11 AM |