Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-11-2013, 03:26 AM   #21
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Default Re: Koncept workstatina,buducnost ?

Quote:
A semplovi koji se koriste u njima se uvek provla?e kroz najanalogniju lampašku analogiju
Misliš Triton Extreme Valve Force?

Da ne pravimo sprdnju od teme - iz očiglednih brannoy razloga, uvek će workstation živeti naspram VSTa - limitiranost i ezoterija čine svoje. Zato DX7 zvuči bolje uživo nego preko VSTa iako se u oba slučaja sve svodi na puku matematiku...

Ja lično nemam ništa protiv VSTova. Jedino što nisam najsigurniji da li bi to moglo 100% da bude stabilno i koliko je u slučaju kvara brzo otklonjivo. Kod klavijature pošto je zatvoreni sistem je vrlo lako - power off->ON i idemo.

Kod nas sa VSTovima obično rade polupismeni ljudi i onda naravno da to zvuči ko "Q". Ako Da Bear vidi ovu temu, itekako bi mi značilo da mi potpiše neke MEGA! hitove koji su radjeni isključivo na VSTu.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2013, 09:10 AM   #22
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Ja cu uskoro zavrsiti svog Frankestajna, pa cu baciti demo...

Pljuvanje po VSTu je veoma neosnovano, sviram vst live vec neko vreme....treba da vidite reakciju nekih muzicara kada prvi put cuju neke farbe na svirci...

Naravno, workstation mi je baza, a VST nadogradnja...
Old 30-11-2013, 09:23 AM   #23
Era
Member

Era's Avatar

...treba da vidite reakciju nekih muzicara kada prvi put cuju neke farbe na svirci...

sorry,sala naravno!
Era is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2013, 09:31 AM   #24
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Era View Post
...treba da vidite reakciju nekih muzicara kada prvi put cuju neke farbe na svirci...

sorry,sala naravno!
ozbiljno, bre.... navikli svi na triton samplove

https://soundcloud.com/studiooff/sasa-tempera-demo-nova
Old 30-11-2013, 10:58 AM   #25
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

VST kao gigabajtni sempler radi super. Radi i kao "analogna mašina". I super je u tom nekom monotimbralnom okruženju.

Ali, ako na svirci imaš brdo pesama gde postoje splitovani ili layerovani setupovi gde svaka pesma ima svoje presete, dok napraviš 16-tokanalni VST i isprogramiraš da svaki patch zove odredjeni MSB LSB na svom kanalu prodje toliko da si u medjuvremenu mogao da radiš honorarno za minimalac i da zaradiš još jedan synth.

Problem VST sistema jeste što si unapred predodredjen po kanalima: ako si stavio MIDI kanal 1 klavir uvek će biti kanal 1. Ako si stavio da je footswitch sustain, biće sustain.

A šta ako ti treba još jedan kanal klavira? Ne možeš instant da menjaš kanal 2 koji je recimo Sylenth u Ivory. Niti možeš da aktiviraš ARP ako VST nema svoj interni ARP. Ja ne znam da postoji MIDI CC funkcija koja će da kaže "promeni VST X na MIDI kanalu 2 u VST Y". Čak i da postoji, toliko je posla i glavobolje (i kablova! ) oko organizovanja VSTa da radi kao full workstation da to barem meni ne dolazi u obzir.

Plus, ako krene nešto po zlu, ne znam kako bi mogao da središ problem u hodu. Jedino da napraviš skriptu da se pri dizanju sistema pali DAW i u njemu željeni projekat... I usput sačekaš jedno 3-4 minuta dok se sve pripremi.

A najveći je problem to što čovek koji krene tim putem mora ITEKAKO da bude edukovan i da ZNA ŠTA i ZAŠTO radi. Klinac od 17 godina može da napravi OK kombinaciju za Tritona Le, sam sam to radio pre 10 godina, ali da u to vreme isprogramiram sve ove promene? Hah! Ni danas nisam 100% siguran da bih umeo!

Elem, evo nečega o čemu prosečan muzičar sa Balkana nikada ni ne razmišlja. Da bi mu VST workstation radio treba da kupi:

1. laptop - dovoljno dobar da pokrene 16 VSTova vrhunskog kvaliteta. od toga barem jedno 4 banke gigabajtnih semplera (klavir, organi, gudači, brassevi)
1a. SSD hard disk - u slučaju da ga laptop nema.
2. USB/FW audio interfejs - sumnjam da će ASIO4ALL da šljaka. ako možda i može, treba mu kvalitetan USB to MIDI kabl, onaj kineski što se kod nas prodaje ne šalje svih 16 kanala kako treba - provereno iz prve ruke.
3. adekvatan MIDI kontroler - jedan, dva, 61, 88 dirki, sustain pedale itd - kako god već želi.
4. licencirani VSTovi - postoje i FREE koji OK rade, ali koliko ja znam, oni su uglavnom FM i VA orijentisani.
5. licencirani DAW - ili ako postoji neki drugi program za tu namenu

Kad se podvuče crta to u najboljem slučaju košta isto koliko i jedan dobar synth. Ipak, uz uloženo vreme za testiranje i optimizaciju sistema to meni košta i previše. Pošto znam kako Kurzweil PC3K6 radi po tom pitanju, uvek bih se pre odlučio za hardware. Čak bih ga i tebi od srca preporučio pošto vidim da ti treba "modularnost". Danas kad pogledam šta sve radim na svirci ne bih ni znao kako da izvedem to sa drugim spravama. Verujem da je slična priča i sa Kronosom.

Rezime priče : VST-DAW - za neku svirku gde je sve uglavnom singl i vrti se oko standardnih strings-klavir-rhodes preseta, VST sistem može da zvuči super.

Last edited by wladymeer; 30-11-2013 at 11:21 AM.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2013, 11:35 AM   #26
Matya
Member

Quote:
Originally Posted by darkstar View Post
Ajde kolege pa necemo valjda samo off i ja diskutovati ... bacite svoja razmisljanja na forum ....
A sto nas Darkstar navuce da se pobijemo ovde a on nestade?
Matya is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2013, 12:27 PM   #27
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post

Rezime priče : VST-DAW - za neku svirku gde je sve uglavnom singl i vrti se oko standardnih strings-klavir-rhodes preseta, VST sistem mo?e da zvuči super.
Ja razumem o cemu pricas..... ali ja sam resio ovako taj probl
Motif, sa ugradjenim FW interfaceom, laptop, Forte kao host....
Prosto, na svirku osim klavijature nosim samo dodatni FW kaabl (laptop nosim odavno zbog tekstova), sve mi izlazi iz yamahe..... u master modu slozim sve (kao quick acc na kurzw)..... sviram jako sirok i nepredvidiv repertoar, od svetskih standarda i hitova do narodnjaka......
trudim se da koristim najbolje od obe strane
Old 30-11-2013, 01:53 PM   #28
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
Misli? Triton Extreme Valve Force?

Da ne pravimo sprdnju od teme - iz o?iglednih brannoy razloga, uvek ?e workstation ?iveti naspram VSTa - limitiranost i ezoterija ?ine svoje. Zato DX7 zvu?i bolje u?ivo nego preko VSTa iako se u oba slu?aja sve svodi na puku matematiku...

Ja li?no nemam ni?ta protiv VSTova. Jedino ?to nisam najsigurniji da li bi to moglo 100% da bude stabilno i koliko je u slu?aju kvara brzo otklonjivo. Kod klavijature po?to je zatvoreni sistem je vrlo lako - power off->ON i idemo.

Kod nas sa VSTovima obi?no rade polupismeni ljudi i onda naravno da to zvu?i ko "Q". Ako Da Bear vidi ovu temu, itekako bi mi zna?ilo da mi potpi?e neke MEGA! hitove koji su radjeni isklju?ivo na VSTu.
?alu na stranu workstationi imaju jednu o?iglednu prednost koja ne dolazi od njihovog "ve?eg kvaliteta" ve? upravo obrnuto - oni su pravljeni oko ideje zatvorenog sistema. To je u nekim situacijama jako dobro. Kad je ?oveku ograni?en izbor, kada ima samo jednu spravu koja ima svoju logiku, on se koncentri?e na nju, ovlada njom i dobija dobre rezultate. Ljudi koji koriste hardver rezultat ?ele brzo, i ?esto im je bitnija upotrebljivost neke farbe nego da vrte potenciometre da bi napravili neki svoj zami?ljeni zvuk. Korisnici softvera sa druge strane, osim kad se radi o emulacijama, su ljudi koji ?ele maksimum fleksibilnosti u radu, koji ?esto ?ele da naprave zvuk i koji su spremni da vi?e ?a?kaju virtualni sint da bi dobili ne?to ?to im se dopada. Da postoji jasno tr?i?te koje bi platilo pravi VST workstation, neko bi ga napravio, ali njega nema jer ne postoji neko ko bi to kupio, bar ne dovoljan broj ljudi. Jer onaj kome na zapadu treba workstation, on ?e ga kupiti, ve? ima ponu?eno re?enje u hardveru, a zbog ve?eg standarda mo?e to da sebi priu?ti. ?ini se da u pasivnim krajevima kao ?to je Srbija to kod nekih ljudi stvara la?no ube?enje da je hardver po ne?emu magi?an i da je zbog ne?ega nemogu?e napraviti hardver u soft formi... ?to je naravno besmisleno jer je dana?nji hardver zapravo isto ra?unar.
Druga prednost je da zatvoren sistem, komad hardvera uvek bolje funkcioni?e u live uslovima, a sve vi?e i vi?e se svira u?ivo, to je grana muzi?ke industrije koja nije u krizi. Tako da hardver ne mo?e nestati, ali mu pre vidim budu?nost kao nezamenljivo re?enje za live nego u studiju. Isto tako, ne vidim u budu?nosti workstation fazon u softverskoj formi, ali me sa druge strane zbunjuje da niti jedan proizvo?a? hardvera nije ponudio neki svoj plugin standard za klavijaturu. Na primer, ?elite u svom novom Korgu neki specifi?an analogni delay ili emulaciju nekog sinta i kupite je u online prodavnici, instalirate na klavijaturu i pi?ite. Dakle vidim budu?nost softvera u hardveru i sve ve?u mogu?nost custom-izovanja hardvera i njegovog povezivanja sa sofverom ali ne i obrnuto.

Last edited by Dushan_S; 30-11-2013 at 01:56 PM.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2013, 02:54 PM   #29
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Quote:
Originally Posted by Matya View Post
A sto nas Darkstar navuce da se pobijemo ovde a on nestade?
Hahah nisam nestao, pratim diskusiju.

Iskreno, ovo je prvi put da se na neku temu slazem sa svima. Ima tu dosta razlicitosti ko kako voli da napravi setup, ali u jednom se slazemo svi - dobar zvuk.

Neko voli sebi da komplikuje zivot zarad nekog vudu tripa ako-uradim-ovo-zvucace-bolje pa pravi bez potrebe kompleksan setup, dok neko voli prosto i jednostavno upali-cacni-sviraj.

Ono sto mi se zaista dopada je da se svest klavijaturista u zemlji dize na nov nivo, ispituju se mogucnosti, prave se kombinacije koje su tehnicki zavidne.

Ono sto mi se pak ne svidja je sto su veliki igraci hardvera napustili dve stvari : da prave inspirativne patcheve i da prilagode instrument bendu.

Za ovo prvo - iako sam ceo zivot teski protivnik preseta, ponekad ne zelim da budem dizajner zvuka nego kompozitor. Zelim da me neki preset inspirise da napravim nesto. E tu recimo softasi caruju.

A za ovo drugo... tu ih i razumem samo me smara.... eq-wise prave se sprave da ti u radnji padnu gace koliko je veliko,siroko...a onda skapiras sa bendom to nema nikakvu poentu, ne izlazis nema te,e onda izvoli budi tehnicar sam sebi pa namestaj ...
Cak nasi narodnjaci po tome cene klavijature,koliko IZLAZE u miksu na razglasu i ja im ne zameram ama bas nista,jer ljudi vrlo opravdano zele da sviraju a ne da se bave peripetijama.

Mogli bi malo da progovore i ovi koje poznajem a mnogo vise imaju znanja i iskustva od mene ... znaju oni ko su
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 30-11-2013, 04:36 PM   #30
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

eto vidis kad smo oko preseta, jbt npr moj triton le, od tri kombinacije po 127 boja, ja nemam dve kombinacije u svom PCG od celog korga, ako imam i njih, et toliko o njihovim presetima nastimanim za muzicare! to nisam ni primetio dok nije darkstar napisao,,
totalno fulaju presete upotrebljive za svirku, ne znam na drugim klavijaturama,,
sreca ja to napravim za neko vreme kao od salee po svom ukusu, i mogucnosti koliko imam u RAM-u.

dok PROG , tu vec ostavim svasta nesto od korga, pa mogu iskoristiti u svojim COMBI.
branoy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules