|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() Da ne pravimo sprdnju od teme - iz očiglednih brannoy razloga, uvek će workstation živeti naspram VSTa - limitiranost i ezoterija čine svoje. Zato DX7 zvuči bolje uživo nego preko VSTa iako se u oba slučaja sve svodi na puku matematiku... Ja lično nemam ništa protiv VSTova. Jedino što nisam najsigurniji da li bi to moglo 100% da bude stabilno i koliko je u slučaju kvara brzo otklonjivo. Kod klavijature pošto je zatvoreni sistem je vrlo lako - power off->ON i idemo. Kod nas sa VSTovima obično rade polupismeni ljudi i onda naravno da to zvuči ko "Q". Ako Da Bear vidi ovu temu, itekako bi mi značilo da mi potpiše neke MEGA! hitove koji su radjeni isključivo na VSTu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Pro Member
|
![]()
Ja cu uskoro zavrsiti svog Frankestajna, pa cu baciti demo...
Pljuvanje po VSTu je veoma neosnovano, sviram vst live vec neko vreme....treba da vidite reakciju nekih muzicara kada prvi put cuju neke farbe na svirci... Naravno, workstation mi je baza, a VST nadogradnja...
![]() |
#23 |
Member
|
![]()
...treba da vidite reakciju nekih muzicara kada prvi put cuju neke farbe na svirci...
![]() ![]() ![]() sorry,sala naravno! |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
https://soundcloud.com/studiooff/sasa-tempera-demo-nova
![]() |
![]() |
#25 |
Senior Member
|
![]()
VST kao gigabajtni sempler radi super. Radi i kao "analogna mašina". I super je u tom nekom monotimbralnom okruženju.
Ali, ako na svirci imaš brdo pesama gde postoje splitovani ili layerovani setupovi gde svaka pesma ima svoje presete, dok napraviš 16-tokanalni VST i isprogramiraš da svaki patch zove odredjeni MSB LSB na svom kanalu prodje toliko da si u medjuvremenu mogao da radiš honorarno za minimalac i da zaradiš još jedan synth. Problem VST sistema jeste što si unapred predodredjen po kanalima: ako si stavio MIDI kanal 1 klavir uvek će biti kanal 1. Ako si stavio da je footswitch sustain, biće sustain. A šta ako ti treba još jedan kanal klavira? Ne možeš instant da menjaš kanal 2 koji je recimo Sylenth u Ivory. Niti možeš da aktiviraš ARP ako VST nema svoj interni ARP. Ja ne znam da postoji MIDI CC funkcija koja će da kaže "promeni VST X na MIDI kanalu 2 u VST Y". Čak i da postoji, toliko je posla i glavobolje (i kablova! ![]() Plus, ako krene nešto po zlu, ne znam kako bi mogao da središ problem u hodu. Jedino da napraviš skriptu da se pri dizanju sistema pali DAW i u njemu željeni projekat... I usput sačekaš jedno 3-4 minuta dok se sve pripremi. A najveći je problem to što čovek koji krene tim putem mora ITEKAKO da bude edukovan i da ZNA ŠTA i ZAŠTO radi. Klinac od 17 godina može da napravi OK kombinaciju za Tritona Le, sam sam to radio pre 10 godina, ali da u to vreme isprogramiram sve ove promene? Hah! Ni danas nisam 100% siguran da bih umeo! ![]() Elem, evo nečega o čemu prosečan muzičar sa Balkana nikada ni ne razmišlja. Da bi mu VST workstation radio treba da kupi: 1. laptop - dovoljno dobar da pokrene 16 VSTova vrhunskog kvaliteta. od toga barem jedno 4 banke gigabajtnih semplera (klavir, organi, gudači, brassevi) 1a. SSD hard disk - u slučaju da ga laptop nema. 2. USB/FW audio interfejs - sumnjam da će ASIO4ALL da šljaka. ako možda i može, treba mu kvalitetan USB to MIDI kabl, onaj kineski što se kod nas prodaje ne šalje svih 16 kanala kako treba - provereno iz prve ruke. 3. adekvatan MIDI kontroler - jedan, dva, 61, 88 dirki, sustain pedale itd - kako god već želi. 4. licencirani VSTovi - postoje i FREE koji OK rade, ali koliko ja znam, oni su uglavnom FM i VA orijentisani. 5. licencirani DAW - ili ako postoji neki drugi program za tu namenu Kad se podvuče crta to u najboljem slučaju košta isto koliko i jedan dobar synth. Ipak, uz uloženo vreme za testiranje i optimizaciju sistema to meni košta i previše. Pošto znam kako Kurzweil PC3K6 radi po tom pitanju, uvek bih se pre odlučio za hardware. Čak bih ga i tebi od srca preporučio pošto vidim da ti treba "modularnost". Danas kad pogledam šta sve radim na svirci ne bih ni znao kako da izvedem to sa drugim spravama. Verujem da je slična priča i sa Kronosom. Rezime priče : VST-DAW - za neku svirku gde je sve uglavnom singl i vrti se oko standardnih strings-klavir-rhodes preseta, VST sistem može da zvuči super. Last edited by wladymeer; 30-11-2013 at 11:21 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Motif, sa ugradjenim FW interfaceom, laptop, Forte kao host.... Prosto, na svirku osim klavijature nosim samo dodatni FW kaabl (laptop nosim odavno zbog tekstova), sve mi izlazi iz yamahe..... u master modu slozim sve (kao quick acc na kurzw)..... sviram jako sirok i nepredvidiv repertoar, od svetskih standarda i hitova do narodnjaka...... trudim se da koristim najbolje od obe strane
![]() |
![]() |
#28 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Druga prednost je da zatvoren sistem, komad hardvera uvek bolje funkcioni?e u live uslovima, a sve vi?e i vi?e se svira u?ivo, to je grana muzi?ke industrije koja nije u krizi. Tako da hardver ne mo?e nestati, ali mu pre vidim budu?nost kao nezamenljivo re?enje za live nego u studiju. Isto tako, ne vidim u budu?nosti workstation fazon u softverskoj formi, ali me sa druge strane zbunjuje da niti jedan proizvo?a? hardvera nije ponudio neki svoj plugin standard za klavijaturu. Na primer, ?elite u svom novom Korgu neki specifi?an analogni delay ili emulaciju nekog sinta i kupite je u online prodavnici, instalirate na klavijaturu i pi?ite. Dakle vidim budu?nost softvera u hardveru i sve ve?u mogu?nost custom-izovanja hardvera i njegovog povezivanja sa sofverom ali ne i obrnuto.
"Ni pro?li put nisam verovao u reinkarnaciju" www.triggerband.net www.facebook.com/bandtrigger Last edited by Dushan_S; 30-11-2013 at 01:56 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Hahah nisam nestao, pratim diskusiju.
Iskreno, ovo je prvi put da se na neku temu slazem sa svima. Ima tu dosta razlicitosti ko kako voli da napravi setup, ali u jednom se slazemo svi - dobar zvuk. Neko voli sebi da komplikuje zivot zarad nekog vudu tripa ako-uradim-ovo-zvucace-bolje pa pravi bez potrebe kompleksan setup, dok neko voli prosto i jednostavno upali-cacni-sviraj. Ono sto mi se zaista dopada je da se svest klavijaturista u zemlji dize na nov nivo, ispituju se mogucnosti, prave se kombinacije koje su tehnicki zavidne. Ono sto mi se pak ne svidja je sto su veliki igraci hardvera napustili dve stvari : da prave inspirativne patcheve i da prilagode instrument bendu. Za ovo prvo - iako sam ceo zivot teski protivnik preseta, ponekad ne zelim da budem dizajner zvuka nego kompozitor. Zelim da me neki preset inspirise da napravim nesto. E tu recimo softasi caruju. A za ovo drugo... tu ih i razumem samo me smara.... eq-wise prave se sprave da ti u radnji padnu gace koliko je veliko,siroko...a onda skapiras sa bendom to nema nikakvu poentu, ne izlazis nema te,e onda izvoli budi tehnicar sam sebi pa namestaj ... Cak nasi narodnjaci po tome cene klavijature,koliko IZLAZE u miksu na razglasu ![]() Mogli bi malo da progovore i ovi koje poznajem a mnogo vise imaju znanja i iskustva od mene ... znaju oni ko su ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Pro Member
|
![]()
eto vidis kad smo oko preseta, jbt npr moj triton le, od tri kombinacije po 127 boja, ja nemam dve kombinacije u svom PCG od celog korga, ako imam i njih, et toliko o njihovim presetima nastimanim za muzicare!
![]() totalno fulaju presete upotrebljive za svirku, ne znam na drugim klavijaturama,, sreca ja to napravim za neko vreme kao od salee po svom ukusu, i mogucnosti koliko imam u RAM-u. dok PROG , tu vec ostavim svasta nesto od korga, pa mogu iskoristiti u svojim COMBI.
facebook Brano Vujicic (Branoy) https://www.youtube.com/user/branolovehurts/videos http://soundcloud.com/branoy https://soundcloud.com/branoy-works http://www.reverbnation.com/branoy https://soundcloud.com/branoy-pa3x |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Android koncept kreiranja muzike | Goran B | Razno | 0 | 10-08-2010 06:17 PM |
Kakav koncept !!!! | DaBear | Razno | 11 | 31-01-2008 10:02 AM |
Dobar koncept....? | OFF | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 13 | 24-01-2008 10:20 PM |
zanimljiv koncept... | zvincic | Computer Hardware | 5 | 17-06-2005 12:13 AM |