|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#14 |
Senior Member
|
![]()
VST kao gigabajtni sempler radi super. Radi i kao "analogna mašina". I super je u tom nekom monotimbralnom okruženju.
Ali, ako na svirci imaš brdo pesama gde postoje splitovani ili layerovani setupovi gde svaka pesma ima svoje presete, dok napraviš 16-tokanalni VST i isprogramiraš da svaki patch zove odredjeni MSB LSB na svom kanalu prodje toliko da si u medjuvremenu mogao da radiš honorarno za minimalac i da zaradiš još jedan synth. Problem VST sistema jeste što si unapred predodredjen po kanalima: ako si stavio MIDI kanal 1 klavir uvek će biti kanal 1. Ako si stavio da je footswitch sustain, biće sustain. A šta ako ti treba još jedan kanal klavira? Ne možeš instant da menjaš kanal 2 koji je recimo Sylenth u Ivory. Niti možeš da aktiviraš ARP ako VST nema svoj interni ARP. Ja ne znam da postoji MIDI CC funkcija koja će da kaže "promeni VST X na MIDI kanalu 2 u VST Y". Čak i da postoji, toliko je posla i glavobolje (i kablova! ![]() Plus, ako krene nešto po zlu, ne znam kako bi mogao da središ problem u hodu. Jedino da napraviš skriptu da se pri dizanju sistema pali DAW i u njemu željeni projekat... I usput sačekaš jedno 3-4 minuta dok se sve pripremi. A najveći je problem to što čovek koji krene tim putem mora ITEKAKO da bude edukovan i da ZNA ŠTA i ZAŠTO radi. Klinac od 17 godina može da napravi OK kombinaciju za Tritona Le, sam sam to radio pre 10 godina, ali da u to vreme isprogramiram sve ove promene? Hah! Ni danas nisam 100% siguran da bih umeo! ![]() Elem, evo nečega o čemu prosečan muzičar sa Balkana nikada ni ne razmišlja. Da bi mu VST workstation radio treba da kupi: 1. laptop - dovoljno dobar da pokrene 16 VSTova vrhunskog kvaliteta. od toga barem jedno 4 banke gigabajtnih semplera (klavir, organi, gudači, brassevi) 1a. SSD hard disk - u slučaju da ga laptop nema. 2. USB/FW audio interfejs - sumnjam da će ASIO4ALL da šljaka. ako možda i može, treba mu kvalitetan USB to MIDI kabl, onaj kineski što se kod nas prodaje ne šalje svih 16 kanala kako treba - provereno iz prve ruke. 3. adekvatan MIDI kontroler - jedan, dva, 61, 88 dirki, sustain pedale itd - kako god već želi. 4. licencirani VSTovi - postoje i FREE koji OK rade, ali koliko ja znam, oni su uglavnom FM i VA orijentisani. 5. licencirani DAW - ili ako postoji neki drugi program za tu namenu Kad se podvuče crta to u najboljem slučaju košta isto koliko i jedan dobar synth. Ipak, uz uloženo vreme za testiranje i optimizaciju sistema to meni košta i previše. Pošto znam kako Kurzweil PC3K6 radi po tom pitanju, uvek bih se pre odlučio za hardware. Čak bih ga i tebi od srca preporučio pošto vidim da ti treba "modularnost". Danas kad pogledam šta sve radim na svirci ne bih ni znao kako da izvedem to sa drugim spravama. Verujem da je slična priča i sa Kronosom. Rezime priče : VST-DAW - za neku svirku gde je sve uglavnom singl i vrti se oko standardnih strings-klavir-rhodes preseta, VST sistem može da zvuči super. Last edited by wladymeer; 30-11-2013 at 11:21 AM. |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Android koncept kreiranja muzike | Goran B | Razno | 0 | 10-08-2010 06:17 PM |
Kakav koncept !!!! | DaBear | Razno | 11 | 31-01-2008 10:02 AM |
Dobar koncept....? | OFF | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 13 | 24-01-2008 10:20 PM |
zanimljiv koncept... | zvincic | Computer Hardware | 5 | 17-06-2005 12:13 AM |