Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-09-2013, 08:31 PM   #21
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Default Re: Retro Vintage Plugs

To ces uraditi sa po gasa, samo ako budes koristio instrumente iz tog vremena i ako budes panorame koristio kao sto su se nekada koristile.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2013, 08:35 PM   #22
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Nemania View Post
Ljudi nemojte da shvatite pogresno, kada radim neki projekat trudim se da to zvuci valjano i kvalitetno (i ovo ne zvuci lose,samo se nisam potrudio koliko umem). Saveti iskusnijih u necemu su nam svakako dobrodosli, e sad sto se meni boja glasa i nacin pevanja ovog pevaca u ovoj pesmi ne svidja to je valjda druga prica..
Postavio sam pitanje-thread jer me zaista zanimaju odgovori, koji ce mi svakako biti od znacaja i za ubuduce..
A to da li uzimamo kintu ili radimo za svoju dusu valjda nije od presudnog znacaja..Koliko sam ovde na forumu (8 god) skontao sam da on sluzi za razmenjivanje iskustava, pomoc, druzenje i sl..

Znak, ne umire i poslednja nada!
P.S. Vidim da si iz LO, i meni je supruga iz LO, pa kad budemo svracali, mozemo da organizujemo neko druzenje. Poz
Ma dobro sad... Nisam ni mislio da su vaskrsli Bodo, Davorin i ostalo dru?tvo. Doći ćemo i do te 1969. jednog dana, u dalekoj budućnosti. Okači ipak to ?to ima?, mene i dalje interesuje.
Za dru?enje sam tu, samo javi.
Old 25-09-2013, 09:32 PM   #23
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Nemania View Post
A to da li uzimamo kintu ili radimo za svoju dusu valjda nije od presudnog znacaja...
Nisam mislio na to, nisam to ni napisao. Nisam spominjao ?rad za svoju du?u?, nego ?su?tinu priče?. Su?tina priče je u tome da su tada?nji zvuk stvarali izvođači i izvođenje, a ne hardver i softver. Uostalom, kao ?to sam napisao, već ima? sve potrebne HW/SW alatke (ima? i vi?e nego ?to su oni imali), ali one su najmanje va?ne.

Pozdrav,

Vasa
Old 25-09-2013, 09:56 PM   #24
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Nego, jbš celu ovu moju kenj*žu — o kojoj pesmi se radi?

Pozdrav,

Vasa
Old 26-09-2013, 12:49 AM   #25
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Cisto malo da pripomognem (mozda)...

Zaboravi saturacije 'na svakom kanalu' - ne znam kakve to veze ima sa Indeksima i zvukom tog vremena...ah da, marketing mantra je "vintage zvuk je saturacija" To sto je danas fora da se sve 'tera u crveno' nekad nije vazilo, bar je znanje o nekim osnovama audio engineering-a bio na visem nivou nego danas

Ono sto zelis da postignes je skoro pa nemoguce u smislu da je zvuk tog vremena definisan performansom, izborom instrumenata i samim osnovnim tonom tih instrumenata (pojacala, klavijature, gtr, bass, drums, itd) - ako to 'ubodes', onda imas taj sound...estetika mixanja ce lako doci ako su prethodne faze ok

Pored toga, bitan je izbor mikrofona koji su se koristili u to doba i sam nacin snimanja, koji podrazumeva i neki prostor. Neki efekt procesori iz tog vremena su isto bitni za zvuk, ali to u stvari ulazi u ono sto sam rekao - ton.

Manje ce traka doprineti nekom finalnom tonu nego sto ce to uraditi zvuk vinila

Poenta je - ako ono sto si do sad uradio ne zvuci tj ne podseca na ton tog vremena moras se vratiti na produkcijski nivo pronalazenja pravog tona instrumenata (kao i u svakoj muzici). Trake (tj emulacije traka) nece puno promeniti sound da zvuci 'more like Indeksi'

Pozz
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2013, 12:49 PM   #26
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Da li hoćeš :
- da aranžman zvuči kao onaj njihov?
- da snimak tehnički zvuči kao njihov?
Iz tvoga pitanja o mogućem plaginu, može se zaključiti da pitaš o tonskom dijelu. Ipak, da pitam ; jer, da bi imao zvuk kao oni, trebalo bi se nasloniti na pjesmu koja aranžmanom podsjeća na tvoju (ili, bolje rečeno, kakvu si sliku zamislio u odnosu na njihov zvuk), odabrati dominantan dio instrumenata njihove zvučne slike i 'natjerati' ih da zvuče kao njihovi (npr. bas gitara kao Hohner bas, itd.). Zatim, tonski dotjerati vokal da zvuči kao u vremenu kada se bjesomučno nisu dodavali pršteći prezensi (sada kojekakvi exciteri), nego se naslanjalo na mekše srednjake, itd. itd., izbor reverba (eha, zavisi od godine snimka, odn. šta su koristili tada), ... , ... Gotovo sve se može čuti pažljivim preslušavanjem : instrument po instrument, vokal po vokal, efekt po efekt, ... , pomoću slušalica i dobrog para ušiju.
E, sad, ako se ispune te pretpostavke retro zvuka, onda finale prčkati sa npr. sonox inflatorom (ima i kod voxenga i ostalih boljih VST-aša), da se dobije kopija presvučena patinom.
p.s. Za još vjerniji takav snimak, vidio sam jedne prilike da je kolega čak izvozio na DVD traku (treba odličan uređaj), pa vraćao nazad.
Ipak, moslim da su kolege u pravu : što se opterećivati time? Da zvuči kao njihovo, trebaju ti : pjesma, aranžman i pjevač koji koristi slične ukrase kao Davorin. Mislim da tu nije bitan digitalni ili magnetofonski analogni zapis.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2013, 12:52 PM   #27
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Zaboravih : ako finale uradiš dobro i odvezeš ga u mono (vrlo pažljivo), dobićeš bar 50 % tog retro zvuka.
Može pomoći ovo :
http://www.nugenaudio.com/monofilter.php

Last edited by alfom; 26-09-2013 at 01:26 PM.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2013, 12:31 PM   #28
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Kako da zakacim mp3 na net?
Ima li neki sajt gde ne moram da se registrujem?
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2013, 02:42 PM   #29
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Talking Re: Retro Vintage Plugs

Ovo je najbrze, ako hoces brz upload bez registracije: http://www.sendspace.com/

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2013, 03:37 PM   #30
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Evo te stvari, jos uvek je radna verzija, tako da je sklona izmenama.

http://www.speedyshare.com/Cynjj/UNO.mp3
Nemania is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules