|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Member
|
![]()
Voleo bih da pročitam koliko ću prostora "izgubiti" na konstrukciju, voleo bih da saznam da li je moguće izgraditi takvu sobu na "uradi sam" način, koliko su slo?eni akustički principi na kojima se zasniva (jezikom popularne nauke), koje proračune mogu sam da uradim, a za koje mi je potrebna stručna pomoć...
Čitaocima je potrebno objasniti za?to se uop?te upu?tati u izgradnju sobe i za?to je, kada se već eventualno odlučio da to uradi, bolje da gradnja bude utemeljena na "My Room" principima. Mislim da poredjenja sa ostalim tipovima soba treba da budu svedena na minimum, da bi se izbegao eventualni "rat" pristalica jednih ili drugih. Pozdrav i podr?ka. Branko |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
![]() |
![]() |
#23 | |||||
Moderator
|
![]()
Mislim da je cak i ovde dobro navesti neke konkretnije odgovore bez ulaska u detalje, da bi video ima li sustinskih nejasnoca ili neslaganja.
Quote:
S obzirom na cenu prostora, ovo moze biti tema za cak i neku diskusiju i racunicu, jedino ne znam koliko je to, sad, na ovom nivou (predstavljanje novog akustickog dizajna) neophodno uraditi, posto su to samo, recimo, dva razlicita nacina realizacije istog principa. Quote:
Quote:
Proracune mozes uraditi sam do granica koliko je tvoje znanje. MyRoom princip je skup zahteva i kriterijuma po kojima se definisu granice za proracune i dizajn. Nije bilo ambicija da se sam postupak dizajna i proracuna opisuje (posto to niko pre nas nije radio), jer se ocekuje da dizajner to vec zna. Takodje se nisam zeleo uplitati u nacin realizacije, upravo zato sto sve to zavisi zavisi od konkretnih potreba, velicine konkretne prostorije, znanja dizajnera, ali i budzeta kojim studio raspolaze. Na kraju i ja sam mogu to uraditi na barem dva prilicno razlicita nacina (realizacije), ako ne i tri. Quote:
![]() Osnovni razlog je sto se moze mala soba (ne manja od odredjenih dimenzija), na ovaj nacin, dovesti do zadovoljavanja EBU, AES ili ITU kriterijuma za sobe za kriticko slusanje. Pri tom postoje i druge karakteristike sobe, koje nisu opisane u navedenim dokumentima, a znacajne su u audio produkciji. Kao sto su manji zamor posle duzeg rada, brzo navikavanje na prostor, odlicna translacija miksa, udobnost u radu, olaksana koncentracija itd. Takodje postoji i uniformnost akustickog tretmana u svim pravcima, ne samo levo-desno, nego i napred-nazad, tako da, pored Massenburg-ovog Blackbird studija, predstavlja jedini dokumentovani dizajn upotrebljiv za surround, bez preteranih kompromisa. Quote:
Hvala!
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 24-05-2012 at 08:15 PM. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Moderator
|
![]()
Lepo napisano
![]() ... ne zaboravi na onaj japanski dizajn one kontrolne i ona je surround orijentisana i malko slična.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Moderator
|
![]()
Hm... da, samo mislim (sada) da ima prioritetnijih stvari da se ubace u 2000 reci. Svakako hvala na sugestiji, sigurno ce biti u nekom tekstu koji nije orijentisan na korisnike, kasnije.
![]() |
#26 |
Moderator
|
![]()
Jeste da ima? pravo.
Ali da napomenem za neupučene čitaoce, da ne misle da te "zezam", da su japanci to smislili 2008 godine, 2 godine kasnije nego ?to su Boggy i Zorica zamislili svoj MyRoom dizajn. Iz cca. 60 godina stereo akustičkih dizajnova i "must have" Initial Time Delay Gap-a" koje koriste RFZ&LEDE sobe (osim Hidley N-E, RRZ, ESS, Moulton room, Massenburgove, Svana acoustic, te japanske zamisli, FDRZ dizajna i jo? bi se ne?to na?lo) su B&Z sagledali od akustičkih dogmi (akustički dizajneri puni teoretskog znanja i zloupotrebljavanja rutine ne vide ?ume od drveča...) i primenili veoma zanimiv i dobar koncept u najgore akustičke misli; male prostorije! a za veče itekako nema ograničenja za?to ne MyRoom. Nagomilalo se eksperimenata, saznanja i sličnog te da su nam psihoakustički stvarno potrebne prve refleksije kod soba za kritičko slu?anje ali dakako mora da su primjerno kontrolisane. Svakako nakon ?to se odradi koliko mo?e efektivan specifički bastraping u specifičkoj prostoriji.
We are Dyslexia of Borg. Fusistance is retile. Your ass will be laminated. Nenad Patkovic https://www.facebook.com/NedPat34 https://www.facebook.com/aeracoustics www.aer-acoustics.com http://www.distopiksound.com/ https://mixanalog.com |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Opisati sve u članku od 2000 riječi je vrlo nezahvalno. To je kao pisanje šalabahtera - samo pišeš natuknice i nadaš se da ćeš to kasnije razumjeti! hehe!
Mislim da moraš probati razmišljati koja je to populacija koji čitaju Resolution Magazine i njima se prilagoditi. To su uglavnom ljudi koji već podosta znaju o produkciji, a vjerovatno su onda u životu i malo vremena proveli i po osnovama akustike. Dakle, možeš potpuno izbaciti sve što bi eventualno bilo vezano uz odgovor "zašto je akustika bitna/dobra/poželjna... bla bla". To je čitateljima tog magazina jasno. Zatim idi od one pretpostavke da večina njih zna za ove poznate koncepte (LEDE, RFZ, ESS itd...), i da otprilike znaju kako apsorpcija i difuzija funkcioniraju. Ne znaju možda istresti iz glave odmah sve formule i računice, al znaju neke osnove kao to da je masa ta koja zaustavlja zvuk, da obična tkanina neće apsorbirati 200 hz i da kartoni od jaja nisu dobra stvar. Razumiješ na što ciljam. Probaj objasniti ukratko što je fora MyRoom Designa - jel to kompletno nova koncepcija koju klijentov dizajner akustike treba proučiti pa primjeniti na klijentovoj prostoriji, ili je to kompilacija pravila iz svih ostalih (poznatih) koncepata i kako ta pravila primjeniti, jel to instant rješenje kakvo im prodaju Auralex i slični... daj odgovor na "što je to?". Zatim napiši malo o tome koji su parametri prostorije potrebni i koje su to prednosti tvog koncepta u odnosu na (sad lupam randomly) RFZ ili druge... Pa malo objasni koliko je kompleksan račun za dizajn akustike po MyRoom Design principu... jel to ljudi mogu sami ili im to stručnjaci moraju raditi. Ili ako je odgovor ovdje polovičan, onda koliko su ljudi sami u stanju to računati i do koje mjere mogu sami ostvariti rezultate. Zatim se naravno nameče i priča o ciframa - koliko implementacija ovakvog koncepta u praksi košta... I u zaključku još malo istakni prednosti tvog koncepta ako se primjenjuje na prostore malog volumena. Možeš također probati napraviti neku malu tablicu "pros&cons" koja se u pripremi može staviti uz glavni tekst gdje još u natuknicama istakneš što su prednosti MyRoom Designa a što su nedostaci (izmisliš nedostatke ako nisi u stanju objektivno ih pobrojati - napiši da ne valja za velike koncertne hale! hahaha!) Da ja sad to čitam, mene bi prvenstveno zanimao jedan suvisao tekst kao predstavljane koncepta, a malo manje bi me palilo čitati formule i detaljne specifikacije materijala koji se pri tome koriste. Ako bi me taj tekst zainteresirao onda bi išao dalje googlat. Možda za one koje interesira više o svemu tome možeš na svom sajtu posebno napraviti Q&A stranicu sa puno detaljnijim odgovorima na standardna pitanja koja si taj čitatelj nakon pročitanog članka od samo 2000 riječi može postaviti. Pa onda stavi na dno teksta taj link i ljudi će umjesto googlanja dolaziti direktno na tvoj web po odgovore. I na kraju... svatko svoga konja jaše - ti jašeš svog i dobro ga ishvali! Reklamiraš se! Boli te dupe!
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Koga bi voleli u Beogradu da vidite | AcaHari | Razno | 48 | 20-03-2007 01:07 PM |