Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-06-2012, 03:30 PM   #21
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: Gregor Zemlji? eq tehnike pitanje

Quote:
Originally Posted by loscolorados View Post
hmm jel tako i sa 808-com, a ?ta recimo ako layerujem jedan rock kick i 808 i sad nemam jednu o?itu fundamentalnu frekvenciju u kicku
Ako vec lejerujes rock kick sa 808 ne treba ti low end info na njemu
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2012, 04:32 PM   #22
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

svaki kick ima svoju fundamentalnu freq, samo je moraš naći. A ako si layerovao 2 kicka, koji nemaju istu freq ili nisu u nekom valjanom harmonskom odnosu, ili menjaj semplove, ili odradi pitch shifting jednog dok se ne slože kako valja. i onda na nekoj grupi kick odradi ekvalizaciju kak ti se dojmi
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2012, 08:53 PM   #23
bubu
Member

jesam ja krivo skuzio, al zar nije gregor rekao da se ne trazi fundamentalna frekvencija nego frekvencija koja odgovara tonalitetu ostatka pjesme, kao da nastimavamo bubanj sa eq-uom? u slu?aju da je u tonalitetu onda isticemo fundamentalnu frekvenciju... Zar onda ne mo?emo na oba sample-a naci tu frekvecniju koja odgovara tonalitetu ostatka pejsme?

(vec mi se sve pomutilo u glavi, jer nisam nijednom nista isprobo :S)
bubu is offline   Reply With Quote
Old 29-06-2012, 12:18 AM   #24
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

jest ti se malo pomešalo, ali nisi na krivom putu. Dakle, neke osnovne frekvencije pesme određuje sam tonalitet iste i harmonije u njoj. Na nekim drugim topicima mogao si videti da je jako poželjno štimovati i štim bubnja prema njoj, tako da funkcionišu. Onda se to svodi na isto. Mada jako često ljudi ne obraćaju pažnju na to.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2012, 07:18 PM   #25
gregor z
Moderator

Quote:
Originally Posted by loscolorados View Post
Gospodine Gregor, ispod koliko se mo?e rezati bez straha da se ne?e cuti, odnosno, Dali je mogu?e odrezati sve ispod recimo 30 hz, 35 hz i koliki bi taj slope na low pass filteru trebao bit???

Kick drum - dali tu isto pristupate tako, bri?ete sve ispod fundamentala koji je recimo na 50 hz i onda ga pikujete tamo

SUB BASS LINE- druga?iji pristup ili...?

puno hvala, ?ast mi je da odgovarate i to za besplatno
Mo?e? rezati koliko hoče?...dok zvuči dobro...ja nekad skidam do 50-60Hz

slope - zavisi od aplikacije , kod mene najče?če 12 ili 24 db/oct

Ako kick nema konkretne energije na subu , sve "bri?em" i dodajem layer - ili sample ili sintetiziram na jomoxu - isto va?i za live kickove.

Za subbassline ista priča....najvip?e puta ga jo? dodatno "čistim" LPF-om i skoro sigurno side chain kompresiram na kick.

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote
Old 28-09-2012, 11:17 AM   #26
loscolorados
Member

Quote:
Originally Posted by gregor z View Post
Mo?e? rezati koliko ho?e?...dok zvu?i dobro...ja nekad skidam do 50-60Hz

slope - zavisi od aplikacije , kod mene naj?e??e 12 ili 24 db/oct

Ako kick nema konkretne energije na subu , sve "bri?em" i dodajem layer - ili sample ili sintetiziram na jomoxu - isto va?i za live kickove.

Za subbassline ista pri?a....najvip?e puta ga jo? dodatno "?istim" LPF-om i skoro sigurno side chain kompresiram na kick.

sad mi ne? nije jasno, evo jedan post direktno se sudara s ovim ili ne shotov post molim vas ras?istite mi to malo

Shotov post jo? iz 2003. o pronala?enju karakteristi?nih frekvencija, s posebnim osvrtom na vokale:

"Objasnit cu to na vokalima, iako naravno cijeli postupak vrijedi (i jednako se koristi) na svim drugim izvorima zvuka.

Znamo da vokal ima nekoliko bitnih frekvencija: oko 150hz, oko 300-400hz, oko 800-900 hz, oko 2KHz, oko 3KHz, 5 KHz, 12Khz.

Stvarno mi se ne da za svaku frekvenciju objasnjavat iz kojeg dijela tjela dolazi i na sto utjece.

Ajmo se koncentrirat na ovu najdublju frekvenciju, cisto kao primjer.

Hocete pojasnit razgovjetnost vokala u miksu, ne zelite ga poglasnjavat ili pretjerano kompresirat. Ona mu malo skratite najnizu osnovnu frekvenciju. Kako ju pronaci?

Uzmite bilo koji PARAMETRICKI EQ (Waves Q1-10, Ultrafunk...). Bitno je da taj EQ omogucava jako uske Q-ove. Za te stvari Waves Renaissance EQ-ovi nisu najbolji izbor jer su vrlo blagi.

Postavite Q na vrlo usku vrijednost (recimo u Wavesovom EQ na vrijednost oko 40). Dignite gain te frekvencije na maksimum (u Wavesima na +18db). Sad po malo - ali stvarno po malo - vozajte frekvencije u rasponu od 100 do 200 hz. U jednom trenutku primjetit cete da neka odredjena frekvencija pretjerano "zvoni" (gruva, pretjerana je). Sad samo promjenite gain na otprilike -5db i rasirite Q na oko 10-15. Vokal u ovoj varijanti puuuno bolje legne u mix, 200% bolje zvuci na klupskom razglasu (jer bas kutije u klubu ne pojacavaju toliko duboke frekvencije u bas podrucju vokala), ostavlja mjesta da bass gitara (synth, whatever...) bude definiraniji i blablabla...

Ista procedura vrijedi za bilo koje frekvencijsko podrucje. Na primjer, ako je vokal "preostar", vjerovatno mu treba pronaci rezonantnu frekvenciju (tako se to inace zove u teoriji) oko 2kHz-3.5KHz i to blago spustit.

Vrijedi pravilo da se niske frekvencije mogu spustati za vise decibela sa uskim Q-om, a visoke frekvencije za manje decibela ali s jako sirokim Q-om (Q moze biti cak i 2)."
loscolorados is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules