Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-12-2011, 10:32 PM   #21
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: In studio with George Massenburg - Ep. 1 : miking the drums

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Džaba ti "plava linija" kad mikrofoni nisu "isti" Ili Dejo i ja nismo dobro napisali ili ti nisi dobro pročitao U krajnjoj liniji - ako nemaš dva ZAISTA uparena mikrofona - ništa ne fali ni MONO Overheadu.
Navukli me mangupi: http://www.gearslutz.com/board/so-mu...head-mics.html

http://www.soundonsound.com/sos/jan0.../studiosos.htm

Last edited by Znak; 10-12-2011 at 10:35 PM.
Znak is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2011, 03:24 AM   #22
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Čini se da si ipak u pogrešnom topiku - ovde masenburg objašnjava šta on voli i na šta obratiti pažnju prilikom snimanja u idealnim uslovima, sa sve stereo parom pa i ribonom za usput, a ne šta i na koji način pola sveta radi i opravdavs objektivnim okolnostima, poput tvoje. to ne znači da je masenburg u zabludi, niti da su ovi koji to ne mogu budale.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2011, 10:50 AM   #23
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Čini se da si ipak u pogre?nom topiku - ovde masenburg obja?njava ?ta on voli i na ?ta obratiti pa?nju prilikom snimanja u idealnim uslovima, sa sve stereo parom pa i ribonom za usput, a ne ?ta i na koji način pola sveta radi i opravdavs objektivnim okolnostima, poput tvoje. to ne znači da je masenburg u zabludi, niti da su ovi koji to ne mogu budale.
Ok, na topiku Massenburg miking drums već je i sledeći video (Massenburg miking guitars) bio offtopic, ali ni?ta stra?no. Ako pogleda? moj prvi post videće? da je dilema upravo oko toga za?to je pribli?io OH mikrofone. Zanima me i tvoje mi?ljenje o tome (priču o ribonu na dobo?u ćemo ostaviti za neku drugu priliku). Kod mene je OH na 135 cm od centra plastike dobo?a.
Old 11-12-2011, 03:29 PM   #24
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
.....Takoreći - nisu va?ne crvene tačke, va?na je plava linija.
.....
Ako je prostorija mala, a obicno jeste, ondaK i "plava linija" zavisi od prostorije i pozicije bubnja u istoj.
Vazno je slusanje.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2011, 04:36 PM   #25
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ako je prostorija mala, a obicno jeste, ondaK i "plava linija" zavisi od prostorije i pozicije bubnja u istoj.
Vazno je slusanje.
UVEK je važno slušanje. I UVEK je važna pozicija bubnja (ili bilo čega drugog) u prostoriji. A "plava linija" je prosto plava linija. Kao što uostalom i rekoh - to je akustička (što i Dejo kaže), a ne vizuelna osa. Mogli bismo da je nazovemo i "mentalnom" osom, ali hajde da ne idemo u totalnu apstrakciju...

Kako god bilo, cenim da je tu osu lakše pronaći uz pomoć "uparenih" mikrofona nego uz pomoć dva "neuparena" mikrofona. Kao što je recimo bolje raditi sa dva "uparena" zvučnika. U bilo kakvoj prostoriji. Doduše, ja sam verovatno poslednji čovek koji bi nekome smeo da soli pamet na tu temu, pošto radim sa dva zvučnika koji se isto zovu ali ne rade isto. Ipak, bar nikome ne savetujem da krene mojim putem (za razliku od onih likova sa Gearslutza).

Ni Massenburg (a ni moja malenkost) ne priča o konkretnim situacijama nego o principu. Principi se pak uglavnom predstavljaju s obzirom na "idealne" uslove. I u retko kom tutorijalu ili predavanju na temu stereo tehnika snimanja će neko obrađivati situaciju u kojoj leva strana bubnja gleda u betonski zid, a desna u špajz sa zimnicom Što naravno ne znači da je ta situacija nedozvoljena ili da ne može da donese kvalitetne umetnićke rezultate. Ako se baš tako hoće, ili ako se drugačije ne može.

Pozdrav,

Vasa

P.S. @Znak: što se tiče overheada koji su postavljeni "preblizu" jedan drugome: generalni princip "spaced pair" postavke mikrofona glasi: što su mikrofoni razmaknutiji utisak prostornosti snimka je veći, ALI na uštrb preciznosti lociranja zvuka. Dakle, ako želiš da ti zvuk koji dolazi oz overheada bude "prostorno definisan" (tojest da se zna gde je sredina slike) onda ih staviš malo bliže. Ako želiš da bude "prostoran", a nije ti naročito važno gde se nalazi sredina zvučne slike - razmakneš ih. Naravno u idealnim uslovima i sa dva "ista" mikrofona

Last edited by awacs; 11-12-2011 at 04:59 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2011, 04:53 PM   #26
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
UVEK je važno slušanje. I UVEK je važna pozicija bubnja (ili bilo čega drugog) u prostoriji. A "plava linija" je prosto plava linija. Kao što uostalom i rekoh - to je akustička (što i Dejo kaže), a ne vizuelna osa. Mogli bismo da je nazovemo i "mentalnom" osom, ali hajde da ne idemo u totalnu apstrakciju...
E to treba reci, to je "plava linija" koja se ne crta metrom nego nalazi slusanjem... da bi barem citaoci imali predstavu kako se dolazi do te linije...

Ovako mozda (bez uvrede, molim) nekom padne na pamet da pita za (tacni) ugao plave linije prema osi bass bubnja... i ako izbegnes da mu kazes tacan odgovor (posto ga ni sam ne znas) pomislice da krijes nesto od njega, jer ti NE VERUJE da ti dolazis do plave linije (samo) slusanjem... posto se on "ubi" slusajuci i ne kapira sta treba cuti... te ga verovatno za*ebavas, i neces nista da mu kazes KONKRETNO...
Dugo sam na forumu pa pokusavam da ekstrapoliram stotine i stotine diskusija na sleicne teme...
Quote:
Kako god bilo, cenim da je tu osu lakše pronaći uz pomoć "uparenih" mikrofona nego uz pomoć dva "neuparena" mikrofona.
Osa je obicno simetrala necega, u ovom slucaju iluzije zvucne slike iz STEREO para zvucnika, te da bi to bila i osa i simetrala, valjalo bi da BAREM mikrofni budu simetricni... odnosno upareni koliko je to u mogucnosti.
Quote:
Kao što je recimo bolje raditi sa dva "uparena" zvučnika. U bilo kakvoj prostoriji. Doduše, ja sam verovatno poslednji čovek koji bi nekome smeo da soli pamet na tu temu, pošto radim sa dva zvučnika koji se isto zovu ali ne rade isto. Ipak, bar nikome ne savetujem da krene mojim putem (za razliku od onih likova sa Gearslutza).
....
Upareni monitori (zvucnici)!?... bolje ne otvaraj Pandorinu kutiju...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 11-12-2011 at 04:56 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2011, 05:11 PM   #27
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Ovako mozda (bez uvrede, molim) nekom padne na pamet da pita za (tacni) ugao plave linije prema osi bass bubnja... i ako izbegnes da mu kazes tacan odgovor (posto ga ni sam ne znas) pomislice da krijes nesto od njega, jer ti NE VERUJE da ti dolazis do plave linije (samo) slusanjem... posto se on "ubi" slusajuci i ne kapira sta treba cuti... te ga verovatno za*ebavas, i neces nista da mu kazes KONKRETNO...
Pa, već sam napisao ovo:

Quote:
mo?e i da se gleda u Master Peakmetre, makar da bi se ustanovilo koliko Kick i Snare "?etaju" levo-desno u overhead mikrofonima. I "na neku foru" - kad se tranzijenti (peakovi) ta dva elementa dovedu koliko-toliko u centar sve ostalo dođe na svoje mesto.
Sad, na koji način će ko (i u kojim uslovima) to da postigne, nije toliko va?no. I, u krajnjoj liniji, da li je to uop?te va?no?

Pozdrav,

Vasa
Old 11-12-2011, 09:24 PM   #28
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Upareni monitori (zvucnici)!?... bolje ne otvaraj Pandorinu kutiju...
Juče dok sam isprobavao Masenburgovu postavku mikrofona nađoh se u čudu: zar je moguće da je TOLIKA razlika između dva OH mikrofona (koliko god da su unmatched), od kojih je jedan panovan 100% levo a drugi 100% desno!? A trudio sam se da nađem mističnu osu simetrije seta/sobe, itd...

Kad ono, cvrknuo mi visokotonac na desnom Tannoy-u.

Plavu liniju sam posle našao pomoću slušalica.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules