Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-04-2011, 02:41 AM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Sta kad ti se zgadi materjal...?

Quote:
Originally Posted by Khan View Post
Ovo je mnogo bolna tema... malo para, skupa oprema, sjebani zivci, ego-triperasenje na sve strane, mentalne bolesti, polne bolesti, tu pomaze samo budizam: "ZIVOT JE PATNJA." ... cisto da shvatimo gde smo....
au lele
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2011, 09:05 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Nemania View Post
Sustina kada radis za neke manje pare, od tebe traze "holivud", a kada im roknes cenu onda kako god da zvuci dobro je jer je i skupo...nazalost je tako..
I to ne samo u ovom poslu...!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2011, 09:17 PM   #3
Monroe/Rampart
Member

Monroe/Rampart's Avatar

Unaprijed se ispricavam na ogromnom postu, ali moram jednostavno...

Muzicari svaljuju krivnju na snimatelje/audio inzenjere, oni na muzicare i tako u zacarani krug isponova i isponova. Nazalost, i jedni i drugi su u pravu. Takodjer, i jedni i drugi nisu u pravu. Paradoksalna rečenica, ali...

Činjenica je da su albumi kod nas, sonički, kako bi se vani reklo, ne znam primjerenu rijec kod nas, vrlo cesto jako losi. Nije da su nesljusljivi, ali su nekoliko liga ispod stranih albuma snimanih u manjim studijima ili raznim project studio varijantama (i zbilja ne mislim na project studije gdje izvodjac preseli B sobu Abbey Roada u svoju vilu na brdu, nego istinski project studio). Primjetio sam cak i da, kao sto je donekle normalno, uskladjujuci svoj materijal s onim drugog izvodjaca/mix inzenjera (posto svatko zeli zvucati kao netko koga je cuo i tko mu se svidio), standardiziramo zvuk. Gotovo da imamo svoj neki 'balkanski' zvuk koji bi se jednom rjecju mogao opisati kao – blijed. Audio anemija. Kao i u svim porama drustva i u svim profesijama, kod nas rade isti ljudi vec decenijama i nema mjesta svjezoj krvi, no i ta svjeza krv ili uci od starijih ili jednostavno ne postoji, tako da danas caki snimci iz vrhunski opremljnih studija na Balkanu zvuce jednostavno mrtvo. Sve je tu, sve je zdravo snimljeno, nista ne šteka, čak ni materijal nije nužno loš, a gotova pjesma na kraju zvuci kao da bi joj jako dobro doslo 4-5 tura infuzije.

edit: morat ce u dva posta...

Last edited by Monroe/Rampart; 08-05-2011 at 09:19 PM.
Monroe/Rampart is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2011, 09:18 PM   #4
Monroe/Rampart
Member

Monroe/Rampart's Avatar

Dakako, novac igra ulogu, nemamo novaca za opremiti neki mega-studio, cijene audio opreme u Europi su znatno vise nego drugdje, a samim time kod nas jos ? skuplje, ali ima jos toga. Npr., vecina AE-a kod nas se svodi na dva tipa ljudi – striktne tonce koji rade u studijima i cesto miksaju i nerealne entuzijaste. Prvi su striktni zanatlije i nece uloziti u napredovanje dok god ono jeftinije i sto imaju „zavrsava posao“, dok drugi nemaju novca za priustiti si ludilo o opreme. Od svih domacih albuma, producenata i AE/ME-a, jedino mi Denyken zvuci konstano ok i ima konzistentan zvuk koji je iznad onog standardnog sto se cuje sa svakog albuma, a u zadnje vrijeme mi je samo iskocio decko koji je mixao „Tibet“ od Mandrilla (netko od mladjih clanova Leta 3, ako se ne varam). Album je muzicki li-la, mix nije sonicko savrsenstvo, ali zvuci suvremeno, hvala bogu. Znate ono kako nas kod mikrofona mame njihove mane, nacin na koji oni iskrivljavaju zvuk, posto niti jedan ne snima zvuk savrseno vjerno i realno? E pa nekad je u redu to preslikati i na pjesme. Da, super, Lady Gaga ima zvuk koji previse strci, koji je zgnjecen u masteringu, koji nema dinamike, koji je mixan tako da izbija djeci s mobitela i jeftinih earbudova, ali nakon njega neka balkanska pjesma zvuci kao da je na samrti, koliko god materijal zivahan bio. A ne skodi ni dodati kako nista nije toliko lose mixano kako se ovdje napljuje, sto cesto ima veze i sa osnovnim materijalom (uvijek ce netko vise napljuvati mix pjesme koja mu se i kao pjesma ne svidja). Istina, puno puta se desi da su izvodjaci neuki, da su majmuni, da zele cuda, brda i doline, da su arogantni, dotaci cu se i muzicara uskoro, ali istovremeno ne znam sto vi mislite da je vani ne znam kako drugacije? Da su vani u bendovima Einsteini? Da je prosjecan top40 bend sastavljen od Einsteina, Massenburga, Tommy Motole i Daltreya pa da imaju pokriveno sve? I vani ima bendova u kojima su muzicari u najmanju ruku sumnjivog znanja, pa se opet izvuce ploca zvucno i bude zanimljiva. Naravno, ima i mnogo, mnogo muzicara koji su toliko iznad kvalitete domaćih muzicara da je ponekad nerazumljivo kako mogu biti s iste planete, ali daleko od toga da su oni intelektualci. Naravno, nekad je dovoljno imati osjecaj za glazbu i onda nista drugo nije bitno, intuitivno im dolazi kako nesta savrseno snimit i odsvirat i bez ikakvog tehnickog znanja, ali isto tako, radio sam s dosta velikih, velikih bendova (nazalost, samo kao pravnik ili promotor, nikad u muzickom svojstvu) i ima ih takvih da sam uvjeren da su mnogi od njih mogli biti izvori onih urbanih mitova tipa „more bass in all frequencies“ ili hvaljenja mikrofona dok samo pjevaju u prazan stalak s pop-filterom. I opet – albumi im zvuce sjajno mixano, a muzicari su bagra debila koja se snimala u nekom prosjecnom studiju, jer im se svidjala zgrada u kojoj je studio. Dakle, da, ima jako puno muzicara koji misle da su sto puta bolji nego zbilja jesu i da se svjetski zvuk moze stvoriti sam od sebe, ali to ne opravdava 90% domacih AE/ME-a sto zvuce i mixaju po postulatima od pred 30 godina. Istina je da se 'tonce' ne placa dosta i da se cesto od njih ocekuju cuda iz nicega te da ih se ne cijeni, ali istini za volju, nisu ni zasluzili kvalitetom mnogo vise. Ja jesam za to da se poslovi odbijaju, da se drzi do neke razine, do digniteta, ne samo u glazbi vec na svim razinama, da se svaka pojedina usluga laca, od konstruiranja zgrada do pridrzavanja kaputa, ali u tom slucaju ce trziste sacuvati samo najbolje i najkvalitetnije, a u toj situaciji bi vecina danasnjih ME-a i AE-a zasluzeno propala kroz 3 mjeseca.

S druge strane, imamo muzicare koji kukaju i njurgaju kako nemaju para, kako je glazba u kurcu, kako se nema gdje probiti itd. Sve je to istina, bitnije je koga znas nego kvaliteta, nema outleta za glazbu kod nas, nema promocije, nema novaca, nema publike da zatvori krug vrcenja novca, nema interesa. Sve je to tocno i za sve bih to volio da je drugacije, no ne bi skodilo i da su muzicari dobri. Realnost je da kod nas ima jako, jako malo dobrih muzicara. Gotovo niti jedan svjetski. Kod nas ima jako dobrih session muzicara koji ce sve odsvirati onako kako im kazes i kako si naumio, ali gotovo niti jedan koji ce improvizirati nesta s cime se dignuti kvalitetu ploce za 20%. Nema ni autora. Jednostavno nema dobrih autora. Pa zar nije simptomaticno da na Balkanu ima nevjerojatan broj pjevaca koji su samo to – pjevaci, i gdje nastaje situacija da se 200+ pjevaca tuku za pjesme od 20+ autora, od kojih, pa makar i po statistici, barem 10+ je ispodprosjecno i mlitavo. Istina, moze se desiti da se vrhunski talent zagubi jer nema veza, nitko ga nema gurnuti i slicno, ali, isto tako, talent i ispliva ako postoji u ogromnom broju slucajeva. Kod nas ga, nazalost, jednostavno nema. Ne postoji. Ne postoji gotovo nitko ni tko bi prepoznao inovativan i dobar strani materijal. Mi smo generalno jako zatupljeni i kratkovidni po tom pitanju na svim poljima, ne samo u glazbi. Muzikalan smo narod utoliko da imamo sluha, da ja upoznajem klince po otocima koji mogu uz malo vjezbe savrseno reproducirati pasaže nekakvog Satrianija ili Maellstroma, ali nemamo jebeno nikog tko bi smislio nista sto bi bilo 1/10 toliko dobro kao neka strana fenomenalna pjesma. Pljujemo strani pop i synth-pop, seremo kako je to najniza vrsta muzike, za debile, tri osnovna tona i gluposti u tekstu, ali mi ne mozemo ni to napraviti. Kad i napravimo zvuci amaterski. Mozda ce netko reci da puno ocekujem, ali kod nas jedva da ima itko tko bi vani bio mrvu iznad mediokriteta, a kamo li ista vise. Uz to, to sto ne ciljamo dovoljno visoko nas je i dovelo do toga da smo zadovoljni s plocom dok god „se sve cuje i nista ne klipuje, sto oces vise“. Ja nikad necu rec da je pjesma losa ili je skippat ako je dobra, a nema dobar mix, ali, isto tako, odlican ili interesantan mix moze dignuti osrednju pjesmu, natjerati te da je poslusas. Mozda je aranzman i ideja losa, ali onda digni onaj dio koji je najinteresantniji i stvori od njega najistaknutiji dio da privuces slusaoca, a ne cmizdri da klinac iz garaze nije Hendrix. No, to sto mene los mix nece smetati da kazem da je pjesma super ne znaci da mix mora zvucati kao malo naprednija kazeta u odnosu na CD.

Takodjer, ne pomaze ni to sto beskonacno romantiziramo staru muziku. Doslovno mi je muka od toga. Ja priznajem da je kraj '60-ih i cijele '70-e bilo mozda i najinovativnije i najplodnije razdoblje, ali ne mogu slusati o tome kako danas nema dobre glazbe i kako je svaka nova inovacija uzasna. Idemo toliko daleko da seremo kako je mix, mastering i peglanje preseravanje, jer „Richie Valens je dobro zvucao i sa gitarom i bassom na jednom kanalu, a bubnjem i glasom na drugom“. Imate pravo, sto se mi preseravamo s tim napretkom kad su dobre pjesme postojale i prije dobre opreme. Mozart svoje skladbe nije ni snimao. Mozda bi se glazba popravila kad bi sve opet slusali i stavljali u mono, taj stereo je samo propaganda i trendovska stvar. To sto su '60-e i '70e bile najplodnije razdoblje s puno vecim postotkom kvalitetne muzike nego bilo koja druga dekada, vjerojatno ima veze i s nacinom zivota, s time sto se moglo zivjeti od muzike pa su se ljudi lakse odlucivali uci u muziku (ja znam nekoliko iznenadjujuce sjajnih glazbenika koji se bave svojom sluzbenom profesijom jer su zakljucili da se ne isplati, ni uz svu ljubav, ganjati muziku ovdje, pa idu cak toliko daleko da ni doma ne sviraju da se ne pomame za sviranjem) i time sto je prije bilo drustveno prihvatljivije, zanimljivije i vise cool biti muzicar, ali to ne znaci da danas nema stvarno, stvarno dobrih umjetnika. Je, muziku je teze naci jer imamo toliku nepreglednu kolicinu i lako se svako toliko zasititi, ali nije uopce tako dramaticna situacija kao sto neki pricaju (tu ne mislim na industriju, vec samo na cistu glazbu). Da netko iz svemira dodje i za savjet o glazbi pita nekog Balkanca, zakljucio bi da je no.1 greska sto nismo dekretom zabranili muziku nakon 31.12.1979. ili bar nakon smrti D. Bowieja.
Pa, covjece, mi kenjamo kako je Gaga ili neki lagani house smeće, govno bez supstance, ali takve pjsme imaju vise muzikalnosti, catchinessa i kvalitete nego 9/10 pjesama koje mi reklamiramo kao „inteligentan/ozbiljan pop“. Ne ide mi u glavu kako nasi ljudi ne mogu vidjeti ocite stvari. Mislim, druzeci se s nekim od najeminentnijih hr. gitarista i autora gitarsje muzike, dosao sam do zakljucka, preko njih, kako Clapton nema nimalo emocije, Frusciante (posebno u solo karijeri) je tehnicka smijurija, Flea je bassist za osnovnoskolske pjesmice, Homme neznalica, B.B. King zasario, a Enthwistle i Townshend su prerazvikani bez razloga. S druge strane, Satriani i Vai su bozanstva medju ljudskim rodom. Iako tu ima nekog naseg standardnog jala i „sta oni znaju bolje od mene“ mentaliteta, ovo, nazalost, nije pitanje toga. Vise je pitanje toga da mi ocito jednostavno nemamo senzibilitet za nista drugo osim klape, balkanske balade, starogradske pjesme i makedonskog ritma. I da nemamo ni zrno emocije. Hvalimo se kako smo uzasno emotivan narod, kako su nase sevdalinke, narodna glazba i etno glazba vrhunac emocije, a u drugoj glazbi smo slijepi, padamo samo na suhu tehniku (nije to samo u glazbi, doduse).

Sve u svemu, muzicari misle da su bolji nego jesu i da su uvijeti i novac sve sto im flai da snime odlicnu pjesmu, AE i ME-i misle da su muzicari losiji nego jesu i da su oni sami bolji nego jesu te da bi bili novi Serbani Ghenee i Toni Maserattiji samo kad bi „usnimak bio kvalitetniji i zdraviji“, a svi skupa su samo mediokritetni. To je bio zakljucak i nekih stranih A&R-a producenata kad sam im neformalno pustao snimke nekih nasih „progresivnijih“ bendova u pauzama posla – amaterski i prosjecno.
Monroe/Rampart is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2011, 09:46 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

jbt... i mene si prevazisao (po opsirnosti)... svaka cast!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 07:58 AM   #6
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Slazem se da nema hitova kod nas. Sve je slicno a sada u zadnje vreme svi furaju taj klubski electro fazon ...
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 08:41 AM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Ma publika je problem... nju treba menjati.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 12:14 PM   #8
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ma nema ničega, ajdmo ugasiti svetlo
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 12:25 PM   #9
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
ma nema ničega, ajdmo ugasiti svetlo
Gasi svetlo ! Razlaz !! hahahahaha... Prava stvar !!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2011, 01:06 PM   #10
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Ja ponekad bas mislim da nasi ljudi nisu kreativni ni malo. Sad bas nesto gledam spotove i ni u jednom spotu nema neka prica, neka radnja da se odvija vec to samo guzice preko celog kadra, ribice igraju, pevac/ica malo zapeva i to je to. Ja mislim da je sve to odraz naseg podneblja i ljudi koji to isto rade. Turcizam se pre primecivao samo tako dok sad ne znam kako stvari stoje. Svi valjda slusaju pesme od nasih izvodjaca koji nisu nesto spec po meni i onda se ugledaju na njih i po spotovima i po pesmama i po nacinu pevanja. I u USA-ju se ljudi ugledaju jedni na druge samo sto imaju na koga da se ugledaju haha )
ugljesa is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules