Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-02-2011, 08:41 AM   #21
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Default Re: Kako napraviti hardware na bazi vst-a?

Quote:
Originally Posted by psionic View Post

Vec sam rekao da je distorzija jedan od najlaksih efekata za DIY. Evo jednog nasumicnog primera - nazvali su je "Stratotrasto". Meni bi za ovo trebalo 20 - 30e (najskuplje ovde su neki bolji potenciometri) i jedno slobodno popodne... Nemam pojma kako bi zvucalo.
Kazes nemam pojma kako bi zvucalo.Evo jednog totalno laickog pitanja,sta je to sto odredjuje zvuk distorzije,kad covek pocne da pravi nesto s namerom da dobije odredjeni zvuk.
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2011, 08:48 AM   #22
dogmeat
Member

dogmeat's Avatar

@disco
mislim da je tvoj zanos produkt olakog shvatanja dizajna hardvera, ne kazem ti ovo zato sto sam los covek, nego zato sto znam sta to ukljucuje, postoje jednostavnije stvari vezane za dizajn instrumenata, regularne pedale, efekti i slicno i to izrada klonova, po semama koje si skinuo sa neta ili sam precrtao sa nekog hardvera, opet, redizajn pedala nije toliko jednostavan, osim u slucaju fuzz-a i distorzije gde se igras tranzistorima i diodama i gledas sta ti daje uslovno bolji zvuk.
nesto naprednije ti je da radis sa mikrokontrolerima i da pravis svoje control surfaces-e, kao sto je monome npr, jer opet, tu samo hendlujes ulaze i izlaze iz mikrokontrolera, ali dsp je vrlo ozbiljna tema koja za sobom vuce poprilican broj ulozenih sati u savladavanje (ne na nivou nekoliko dana, nego nekoliko godina), a upravo je dsp ono sto ti treba za ovo sto si naveo, jer da bi BAS TU distorziju uspeo da vratis iz digitalnog u analogni domen, morao bi da znas dosta toga, u ovo ni ne ukljucujem da bi 99% vremena bauljao u mraku, jer ne bi imao cak ni referencu u vidu source code-a distorzije koju si naveo, jer pretpostavljam da je taj plugin closed source i da ga developeri ljubomorno cuvaju.
e sad, ako hoces da se igras, u poslednje vreme je pala cena mnogobrojnim platformama koje ti omogucavaju dsp development, u vidu dsPIC i atmelovih mikrokontrolera ili u vidu ARM platforme na koje mozes da instaliras neki linux prekonfigurisan za DSP obradu, pa da programiras u C-u.
meni za par meseci stize jedna takva ARM platforma, za, slicno kravadinki, granularni sempler koji zelim da napravim, samo je ovo one-off projekat, samo za mene
disco, napravi eksperiment sa samim sobom, procitaj najnoviji clanak na cdm-u, sa likom koji je dizajnirao studer plugin na UAD-u, pa ako ne zaspis na pola i ako posle toga ukapiras da vredi da se mlatis oko toga, procitaj ovo:
http://createdigitalmusic.com/2011/0...or-roger-linn/
pisao je tata svih hobista i inovatora, a vezano za motivaciju i sve sto te ceka kada dizajniras svoj hardver

za kraj, nisam siguran koliko ima smisla raditi nesto sto bi za mnogo manje vremena/novca moglo da se uradi ili sa vec spomenutim vmachine-om ili sa obicnom pedalom zalepljenom izolirkom za sansamp, pogotovo sto jedino sa vmachine-om znas da ces imati TAJ ISTI zvuk.
sa druge strane, ako te zanima ova oblast i spreman si da ulozis napor, pa i ako taj plugin bude ono sto te je uvuklo u programiranje/elektroniku, onda samo napred, nemoj da te bilo ko pokoleba!!!
dogmeat is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2011, 10:21 AM   #23
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Quote:
Originally Posted by dogmeat View Post
@disco
mislim da je tvoj zanos produkt olakog shvatanja dizajna hardvera, ne kazem ti ovo zato sto sam los covek, nego zato sto znam sta to ukljucuje, postoje jednostavnije stvari vezane za dizajn instrumenata, regularne pedale, efekti i slicno i to izrada klonova, po semama koje si skinuo sa neta ili sam precrtao sa nekog hardvera, opet, redizajn pedala nije toliko jednostavan, osim u slucaju fuzz-a i distorzije gde se igras tranzistorima i diodama i gledas sta ti daje uslovno bolji zvuk.
nesto naprednije ti je da radis sa mikrokontrolerima i da pravis svoje control surfaces-e, kao sto je monome npr, jer opet, tu samo hendlujes ulaze i izlaze iz mikrokontrolera, ali dsp je vrlo ozbiljna tema koja za sobom vuce poprilican broj ulozenih sati u savladavanje (ne na nivou nekoliko dana, nego nekoliko godina), a upravo je dsp ono sto ti treba za ovo sto si naveo, jer da bi BAS TU distorziju uspeo da vratis iz digitalnog u analogni domen, morao bi da znas dosta toga, u ovo ni ne ukljucujem da bi 99% vremena bauljao u mraku, jer ne bi imao cak ni referencu u vidu source code-a distorzije koju si naveo, jer pretpostavljam da je taj plugin closed source i da ga developeri ljubomorno cuvaju.
e sad, ako hoces da se igras, u poslednje vreme je pala cena mnogobrojnim platformama koje ti omogucavaju dsp development, u vidu dsPIC i atmelovih mikrokontrolera ili u vidu ARM platforme na koje mozes da instaliras neki linux prekonfigurisan za DSP obradu, pa da programiras u C-u.
meni za par meseci stize jedna takva ARM platforma, za, slicno kravadinki, granularni sempler koji zelim da napravim, samo je ovo one-off projekat, samo za mene
disco, napravi eksperiment sa samim sobom, procitaj najnoviji clanak na cdm-u, sa likom koji je dizajnirao studer plugin na UAD-u, pa ako ne zaspis na pola i ako posle toga ukapiras da vredi da se mlatis oko toga, procitaj ovo:
http://createdigitalmusic.com/2011/0...or-roger-linn/
pisao je tata svih hobista i inovatora, a vezano za motivaciju i sve sto te ceka kada dizajniras svoj hardver

za kraj, nisam siguran koliko ima smisla raditi nesto sto bi za mnogo manje vremena/novca moglo da se uradi ili sa vec spomenutim vmachine-om ili sa obicnom pedalom zalepljenom izolirkom za sansamp, pogotovo sto jedino sa vmachine-om znas da ces imati TAJ ISTI zvuk.
sa druge strane, ako te zanima ova oblast i spreman si da ulozis napor, pa i ako taj plugin bude ono sto te je uvuklo u programiranje/elektroniku, onda samo napred, nemoj da te bilo ko pokoleba!!!
Radi se o tome da nisam mogao da nadjem nikakvu literaturu na ovu temu,ovo sto si poslao je prvo sto sam procitao na taj fazon.Trebalo bi napaliti ovog profesora da sastavi to sa svojim studentima na vezbama.
Kad ovako nesto vidis(ko se time bavi) pomislis da je ipak bolje drzati se vst plugina po cenu konverzije signala.Mnogo vise dobijes nego sto izgubis.
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2011, 12:42 PM   #24
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by dogmeat View Post
@disco
mislim da je tvoj zanos produkt olakog shvatanja dizajna hardvera, ne kazem ti ovo zato sto sam los covek, nego zato sto znam sta to ukljucuje, postoje jednostavnije stvari vezane za dizajn instrumenata, regularne pedale, efekti i slicno i to izrada klonova, po semama koje si skinuo sa neta ili sam precrtao sa nekog hardvera, opet, redizajn pedala nije toliko jednostavan, osim u slucaju fuzz-a i distorzije gde se igras tranzistorima i diodama i gledas sta ti daje uslovno bolji zvuk
.................................................. .............................
+1 - Lepo receno. Ove zezancije od DIY shema za distorziju po netu su dobre za razbibrigu, ali dok ne napavis - ne znas sta te ceka. Jednio da neko postavi snimak...

Distorzija je jedno, a zvuk ampa je drugo sto daje trece tj konacni zvuk. Video si npr u NI GUITAR RIG pluginu, da se prvo odabere distorzija, pa se odabere simulacija zvuka pojacala i to je to. Distorzija je efekat koji ustvari distorzira (izoblicuje) signal sa gitare - najcesce rezuci mu vrhove (clipping) i pretvara ga u nesto drugo, menjajuci mu osnovni oblik i dodajuci mu harmonike. Nacin na koji moze signal da se izoblici, nije jedan i po tome se razlikuju razliciti modeli distorzija. Mogu da imaju i razne filtere za filtriranje i slicne stvari. E sad, ako taj zvuk propustis kroz gitarski pojacivac, dobices dodatnu kolorizaciju i to je uglavnom finalni zvuk. Nekad se distorzija integrise uz te gitarske pojacavace, tako da na pojacalu direktno biras zvuk. Poenta pojacala je sto svako to gitarsko pojacalo daje svoj pecat zvuku i da bi rekreirao odredjeno pojacalo hardverski, morao bi da upotrebis isti zvucnik/drajver kao original, isti pojacivac kao original, cak i isti oblik kutije. Dakle sama distorzija je cisto elektronski efekat, koji bi mogao da se lako napravi, dok je amp neka kombinacija akustike, elektronike i svega po malo...

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
Kazes nemam pojma kako bi zvucalo.Evo jednog totalno laickog pitanja,sta je to sto odredjuje zvuk distorzije,kad covek pocne da pravi nesto s namerom da dobije odredjeni zvuk.
E ovo bi morao da pitas nekog ko se bavi samim dizajnom hardvera. Odabirom komponenti za koje znaju kakve osobine imaju, primenjujuci razne njima znane pod-sheme za pojedine delove nekog uredjaja i tako dalje... Gledajuci u osciloskop, slusajuci kako zvuce pojedine faze rada...

Ako te ne mrzi da citas, evo malo teksta na temu distorzije : http://en.wikipedia.org/wiki/Distortion_(music)

Last edited by psionic; 15-02-2011 at 01:17 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2011, 01:30 PM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
Pa potpuno je neistrazena "tabela" ili "model" preslikavanja ljudskih emocija i subjektivnih dozivljavanja, i odredjenih nelinearnosti koje u audio signalu analogna elektronika moze da napravi.
Od onoga sto je meni poznato je da vam osecaj topline izazivaju jaci parni harmonici.... izrazeni neparni harmonici vam se ne svidjaju.(tacka)

Blago dozirana izoblicenja (do 0.005%) koja rastu sa 6dB/oct iznad 1kHz izbacuju taj opseg "ispred" ili kako kazete "in the face"... ali veca kolicina takvih izoblicenja (>0.01%) nema opisani uticaj .. nego vam se cini da vam signal zvuci "svetlije"... itd... eto.. to su neka moja iskustva, u oba zadnja slucaja frekventni odziv je ravan +/- 0.2dB (nema govora o nekom EQ shelvingu.... cela stvar je u, kako mnogi misle, "necujnom" THD)

Za pravljenje dobre distorzije bi trebao, uhapseni odlican gitarista koji zna sta zeli da cuje (iako to jos nije nikad cuo) i godinu ili dve eksperimentisanja sa svim i svacim sta moze da nekom padne na pamet... sa velikom mogucnoscu da na kraju ne bude nista znacajno uradjeno. Sve vreme pricam o hardverskom projektu.

Znaci.. metoda "bezuspesnih pokusaja".

Drugi nacin je cista (ne)sreca... nesto se napravi pogresno... i to tako ispadne "super"....

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2011, 01:46 PM   #26
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Drugi nacin je cista (ne)sreca... nesto se napravi pogresno... i to tako ispadne "super"....
Haha, e da, mislim da je prvi efekat distorzije nastao tako sto je nekom gitaristi crkla pedala, cisto sumnjam da se neko dublje bavio razvojem distorzije
Old 17-02-2011, 05:23 PM   #27
LAMPASH
Pro Member

LAMPASH's Avatar

Ljudi,ne pokusava disco violence da napravi samo analognu distorziju vec hoce da rekreira zvuk Dammit distortion plugina koji sam po sebi nije samo dist. vec u sebi ima emulacije 300 cuda koje daju sound sa Black albuma Metallice.Znaci,morao bi da odradi,ako zeli takav sound,kompletno pojacalo sa cabom i ko zna jos cime.
LAMPASH is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules