|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Pro Member
|
![]()
Na zalost trenutacno boravim u Slatini i tu mi je sve...
Ja imam balansirane kablove ![]() Dao sam ga ja cim sam ga kupio da mi to pogledaju, onda su to slali u Rijeku na servis i vratili mi nazad, tip je probao u ducanu i bilo je sve ok, kad sam dosao doma opet ista prica... Uglavnom ima neke veze s tim Samsung monitorom?! To je 24" ...e da, kad ugasim komp zujanje iz zvucnika predje u dosta visoku frekvenciju i onda polako nestane Last edited by Maiv; 11-08-2010 at 08:06 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Member
|
![]()
moguće je da napajanje tog monitora stvara probleme, naime, svi ti consumer electronics aparati imaju SMPS napajanje (chopper). istina, uvi moderni pretvarači radena da frekvencijama reda nekoliko stotina kHz ili čak reda Mhz, ali im se ponekad pojavi potharmonik usljed opterećenja, "prljave struje", loših kondenzatora u napajanju, loše konstruiranog pretvaračkog ransformatora i slično. taj potharmonik može "pobjeći" nazad u mrežu i stvavrati ti probleme. događa se slična stvar kao kad imaš stari usisavač koji ima lošu ili dotrajalu supresiju na ulaznom kabelu pa ti se pojavi nekakvo VF istitravanje usljed preklapanja kontakata na kolektoru motora. po meni, možeš se spasiti na dva načina: ugradnja specijalnog odvojnog transformatora za struju i posebno uzemljenje (probaj googlat što je to balansirana struja, da sad tu nejdem off-topic). to rješenje u 99 % slučajeva rješava probleme sa šumovima, brumovima, zujkama i ostalim " bespatnim efektima" u studiju, naravno uz uvjet da je kabliranje studiaj odrađeno po PS-u, ali je i poprilično skupo. ima i jedno jednostavno rješenje sa filteriam za struju, maksimalno za snage do recimo 1,5 kW, to izađe do 50 eura po unitu u samogradnji (sam sklop košta oko 30 eura, ostalo je šminka). javi mi se na PM ako te to zanima, pa ču ti dat sav info, pa si to možeš i sam napravit
It's only vintage if it works. Other wise it's just old crap. Last edited by ELEKTROIVO; 12-08-2010 at 12:08 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Izolacioni/razdvojni trafoi sluze za druge namene (odnosno resavanje drugih problema)... koje u ovom slucaju tesko da mogu da postoje, posto zuji samo jedan monitor. Ako je sprava odnosno njen napajac neispravan, onda je ovlasceni servis neko ko bi trebao da se pozabavi ovim problemom... ne treba kupovati nikakve dodatne uredjaje, dodatno trositi novac, drugim recima. pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 12-08-2010 at 03:18 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Member
|
![]()
neznam Boggy, uz dužno poštovanje prema starijem i iskusnijem kolegi poput tebe, ali imao sam već takvih iskustava.
u ovom slučaju se događa da taj samsungov monitor stvara problem u vidu stvaranja zujke u sistemu. ako ta zujka putuje po struji, u tom slučaju će se stvar bitno popraviti "balansiraom stujom" ili filtracijom. balansiranu struju sam imao priliku implementirati u dva studija i svi takvi problemi su netragom nestali, naravno, uz odgovarajuće posebno uzemljenje samo za studio, a ovo jeftiniej rješenje koj sam predložio su pred nekoliko godina razni mutikaše ugrađivali u EURO konektor na strujnom kabelu, ljepo to ušminkali i prodavali po 100-njak eura kao vunder kabel za struju, osobito za pojačala, koji "stišava noise floor, smanjuje zujku i cjela sprava radi neusporedivo bolje" slažem se sa tobom da je možda bolje da čovjek odnese taj Samsung u servis, odnosno da se žali da mu to stvara problem, samo, pitanje je hoće li mu to uvažiti i zamjeniti uređaj. ako mu i zamjene uređaj, i drugi koji dobije će mu vrlo vjerojatno stvarati isti problem
![]() |
#25 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() u pitanju je jedan ZVUCNIK koji zuji... od dva ... a ne VGA displej. Ako zuji samo jedan,.... da li to treba razdvojinim trafoom resavati, ili se zvucnik odnese u servis da se vidi zasto taj jedan zuji? BTW, nije mudro savetovati stabilizatore napona, UPS-ove ili razdvojne trafoe za napajanje monitorske sekcije (DAC, Monitor kontroler, monitorsko pojacalo, monitorski zvucnici), jedino ako korisniku nije preterano bitno sta ce posle cuti iz tih zvucnika.... no tada mu mozda ni ne smeta sto jedan kanal zuji. pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 12-08-2010 at 11:25 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Member
|
![]()
pa da, u pitanju je jedan zvučnik koji počne zujati kada radi monitor od kompa... znači da ili taj zvučnik (pojačalo od njega) ima problem sa supresijom smetnji ili monitor od kompa izbacuje previše smeća u struju....
hm... nije mudro savjetovati stabilizatore i slično? u koliko sam studija bio a da nema nešto od te dodatne opreme? u jednom... i taj zuji... ti želiš reći da stabilizatori napona, RFI filteri, i odvojni transformatori degradiraju performanse pojačala i/ili opreme opčenito? neznam kako to onda uopće i radi kad uzmeš u obzir mrežne transformatore koji galvanski odvajaju, razne RFI filtere na euro konektorima (entry moduli), PFC i slično? da ne spominjem kada imaš neki komad opreme koji radi na 110 V, pa onda ili moraš koristiti step-down transformator ili ugraditi novi transformator u sam uređaj. možda sam još jako mlad i neuk pa mi očito nisu neke stvari jasne..... a možda i ono što UNITRODE, TI, MIT, National i ostali objavljuju u svojim seminarima, newsletterima i pubikacijama ne drži vodu...
![]() |
#27 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Kupio sam zvucnike i jedan je u startu zujao, ostavio sam ih par dana da rade (ne glasno) da vidim hoce li se sta promijeniti. Nakon toga vratio sam ga u trgovinu da mi ga servisiraju ili zamjene uvjeren da jedan zvucnik ne radi kako treba. Poslali su ga u Rijeku kod nekog ovlastenog servisera za Adam i javili se 2 tjedna kasnije da je zvucnik vracen i da je sve ok. Covjek koji radi u ducanu ga je probao i rekao da sve radi ok (naravno da radi kad nema tu interferenciju s monitorom). Kad sam ga doma spojio nazad pojavio se isti problem. Probao sam s okretanjem utikaca, spajanjem itd..i onda sam dosao do te spoznaje da mi smetnje izaziva monitor... Ono sto mi nije jasno je zasto se to dogadja sam jednom zvucniku? Osim monitora moze biti nesto i sa plocom ili grafickom karticom. Zujanje prestaje ako istekam kabl od graficke kartice iz kompa ili ako monitor istekam iz struje. Zujanje nije toliko glasno da bi ozbiljnije smetalo pri radu ali kad je tisina u sobi ipak se cuje, iritantno je i sto je u pitanju samo jedan zvucnik zbog stereo slike. Probat cu posuditi od nekog neki drugi monitor da vidim hoce li problem nestati... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |||||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Originalno napajanje nekog uredjaja i karakteristike mrezne instalacije je nesto sto se ocekuje da korisnik ima u lancu... bez ikakvih medju stepena. Sve dodatno je njegov problem. Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 12-08-2010 at 01:54 PM. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#30 |
Pro Member
|
![]()
Zvucna kartica i zvucnici su mi spojeni balansiranim kablom...ak na to mislis?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
LCD monitori | Solozabal | Computer Hardware | 0 | 27-05-2009 06:23 PM |
Monitori... Help! :) | zlobisha | Monitoring | 20 | 01-03-2009 04:04 PM |
monitori monitori monitori | balthazaar | Monitoring | 23 | 16-07-2006 08:00 PM |
veliki monitori vs mali monitori | liman021 | Monitoring | 4 | 13-07-2006 12:06 PM |
Monitori | dr.Ru | Monitoring | 19 | 24-09-2003 11:00 PM |