Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-01-2010, 11:34 AM   #21
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Default Re: Potrebno misljenje o gitari Gibson SG Voodoo

zlobisha pricam o svim gitarama

ima novih gitara jeftinih gde ti posle pola godine zica preseche konjic i spusta se sve nize i nize.... em ne stimuje em zuji

ako me razumes

a drvo je posebna prica o tome bi mogo da napisem par strana

pozz
korenjak is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2010, 12:29 PM   #22
zlobisha
Senior Member

zlobisha's Avatar

Quote:
Originally Posted by korenjak View Post
zlobisha pricam o svim gitarama

ima novih gitara jeftinih gde ti posle pola godine zica preseche konjic i spusta se sve nize i nize.... em ne stimuje em zuji

ako me razumes

a drvo je posebna prica o tome bi mogo da napisem par strana

pozz
Ma, kapiram. Mada bi to bio najmanji problem. Ja i dalje ne kapiram ?ta oni to tamo rade sa tim gitarama. Probao sam bar tri puta kvalitetnije Epiphone, koji su takođe novi...

http://www.myspace.com/igorsimic
zlobisha is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2010, 02:30 PM   #23
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Moje misljenje je ovakvo:

Posto izradjujem instrumente i poznajem drvo razlozi mogu biti sledeci:

Posto se svet toliko ubrzao zbog dostupmosti informacija i artikala....danas svako sanja da bude zvezda........jer polako svi dobijaju uslove za to.....

samim tim i potraznja i proizvodnja je ogromna.....a to povlachi da danas retko ko ume i hoce da sedne i nesto izradi sa mirom i posvecenoscu...

kad se radi rucno...potrebno je par meseci da se izradi instrument....pritom se dugo bira i slusha komad rveta ...pazi se da su mu godovi usmereni kako treba dane dodje do upredanja kasnije....jer se drvo sushi i nakon sto nam se uchini da je suvo......

danas se sve svodi na reciklazu....od otpadaka se prave petodelni vratovi viseslojne gitare....prodaje se magla.....a svi dobro znamo da solid body gitare iako su teske zvuce najbolje

ovo ubrzanje vremena i hyper rast trzista doveli su do toga da se danas zadrzava samo sminka i finish.....kao i logo.......jer ljudi pate da im tu pishe to i to ime

ali ne shvataju da te i te korporacije vishe nisu te i te korporacije....da je to kupio jos davno neko drugi i gladniji novca koji u sebi nema duha i posvecenosti da odrzi kvalitet....

danas se umesto da se drvo pazljivo bira ...uzima bilo koji komad stavlja u susharu sushi se vestacki....obradjuju ga frezeri i pantografi po kalupu......pritom ga rastresu ....

a da ne ulazim u to da sama gustina godova i tezinski kvalitet drveta nije ni blizu .....onim standardima koji se jos kako znaju ali se svesno previdjaju...

cast izuzecima.....kad se dobro zagledaju pojedine fender gitare moze se uociti da je npr....vrat i dalje jedan plemenit pazljivo biran komad javora.....

detalje koje uradi ljudska ruka i oko........masina ne moze dostici....

ja sam zavrsio vajarstvo na Fakultetu primenjene umetnosti..... nas je provesor uchio da je umetnost nastala iz greske...tj. neponovljivosti......jer kada ljudska ruka radi ornament na primer koji se ponavlja.....ona uvek nacini malu gresku sto svakom ornamentu daje posebnu licnost.....dok masina robotski i mehanicki odradi sve jednako i hladno

ono sto je zivo je jedinstveno neponovljivo......a ono sto je mrtvo je jednako i ponavlja se.....

dakle savrsenost je skupa malih nesavrsenosti i nesimetrija ...to svaki komad cini posebnom licnoscu........a sve to nastane u trudu da se uradi savrseno.....ali ostavi se prostora da zivot tu dela....sam puls srca koje ucini da ruka zadrhti ...i napravi razlicitost koja je neprimetna ali daje zivot i licnost predmetu....

profesor nas je jednom pitao u cemu je razlika izmedju reljefa koji uskopa masina i koji iskopa ljudska ruka?

odgovor je bio u ljubavi koju zivo bice utka dok radi na njemu....

dakle iza tog dleta stoji zivo bice koje to sve gleda ispituje i dostimava

odnosi se prema svakom komadu osluskujuci bas njegove potrebe

to je najfiniji fajntjuning na svetu....

masina to ne moze jer nema svest u sebi , nije ziva.....ne pleshe sa komadom koji obradjuje....ne bori se sa njim ....ostavljajuci mogucnost i da izgubi bitku
...vec ga siluje po zadatom algoritmu....

i tu je kvaka danas se ne prave gitare sa ljubavlju vec sa predciljem da se sto vise proda i da se digne sto vise love da se ima kapitalna moc....

lepo je neko napisao ovde...nekad su majstori u gibsonu izradjivali te gitare sa puno paznje i ljubavi....ljudi koji to vole.....i koji su posveceni....

danas to rade pantografi i trake....

loe drvo......resenja koja su projektovana tako da ..radi poso a manje kosta...

sve je otislo u Q

uzmi bilo koji gibson iz davnih dana i pogledaj samo kao su ugradjeni sedefi
sa koliko paznje.....

danas mashine rade to isto ali fali zacin ljubavi

ruchni rad je obezvredjen....majstori prognani ko indijanci....i polako dolazi do robotizacije svega

ipak necu da kazem da sve to danas sto izlazi ne valja....

ali gradnja instrumenta je jedan ziv dinamican proces......jedan ziv odnos Djepeta(majstora) i Pinokija(gitare)....gde oko majstora stalno prelazi preko tih oblina uocava nepravilnosti dotanjuje doteruje.....osluskuje......pipne ovde cacne onde......

to je jedna prava borba sa materjalom koji ima svoju cud a lichnost majstora ga kroti i pripitomljava....

to je nesto sto traje.....i dok traje ne sme da se misli na novce jer oni zagade,narushe taj mir.....i teraju coveka da se ubrzava ......i da tu harmoniju muti.....

taj mir u radionici pod lampama .....ili svetiljkama ne sme da se zagadi ...to je nesto SVETO

tako se i kvari kvalitet kada ga nadvlada kvantitet uslovljen pohlepom koja se tajno uvuche u coveka

ovako kako je danas....moze i to...

ali fali ta magija.....nestala je jer je covek ohladneo....usled ubrzanja za koje ne vidi da nije nuzno

pozz

Last edited by korenjak; 17-01-2010 at 02:45 PM.
Old 17-01-2010, 02:48 PM   #24
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Bravo Korenjak na ovom metafizickom pogledu na modernu industriju i nekadasnje zanatstvo Nazalost surova istina
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2010, 02:55 PM   #25
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Sad but true

Srecom jos ima zivih ljudi i njihovih malih pecina gde vreme stoji...

i izadje iz tih pecina po nesto lepo da sija u ovom mraku

i ima srecom jos onih koji umeju da to poznaju.
Old 17-01-2010, 04:15 PM   #26
zlobisha
Senior Member

zlobisha's Avatar

Jako lepo i inspirativno...

Old 17-01-2010, 07:43 PM   #27
dawid
Senior Member

dawid's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post
Ko sto naslov kaze Potrebno misljenje o gitari Gibson SG Voodoo. Video sam da jedan prodaje novu za 700 evra...

Jel' ko probao tu gitaru. Ima li gde kod nas da se uzme nova, i po kojoj ceni. Uvek sam voleo zvuk SG. To je dobra cena. Da li je ta gitara kvaliteta kao i stari, dobri SG?

Nisam u toku, nisam svirao, ni pratio sta se desava recimo 10 godina. Miuslio sam uzeti neku dobru gitau, pa da pitam sta mislite o ovoj?

Hvala svima...

Bolje skuplji epiphone nego jeftin gibson. A za 700 eura mozes kupiti dobar epiphone i uzeti eventualno neki gibson magnet (moj slucaj). Dugo sam u studiju imao Gibson LP studio i moj epiphone LP Studio sa gibson alnico magnetom....i bolje mi je radio epiphone. Mnogo puta sam uporedjivao i uvek isto. Jbg...
dawid is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2010, 09:54 PM   #28
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Uh, iscrpno korenjak, toliko rada se mora prokomentarisati, dakle, bravo, na zalost stvari tako stoje, nadajmo se da mladjima usi nisu skroz otisle od tech-NO! turb-O!, te da ce prestati da sponzorisu korporativne monstere koji prave sve losije instrumente. Jebes logo, slusaj! Nego opet smo malo otisli od pitanja...
Khan is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2010, 11:19 PM   #29
zlobisha
Senior Member

zlobisha's Avatar

E, da... Ako neko hoće starog Gibu, ima u Music trade-u jedan sa početka 70ih. Les Paul je u pitanju, deluje fino, ali nisam je probavao. Cenu ne znam, mislim da je oko 3000e, pa ko voli nek izvoli.
Samo da napomenem, ja ne radim za tu firmu...

Old 18-03-2010, 01:18 AM   #30
Klekih-petra
Junior Member

SG Voodoo je bio los pokusaj gibson-a da udje na metal/goth/new wave ...trziste
Sta se desilo...dobio si Jordana koji igra golf...naravno lose
Salim se naravno,ali sustina je da u toj klasi/zvuku ima mnogo boljih gitara...mene je vise iznenadio promasaj Robot-a, koji je fantasticna gitara, zadrzao je sve kvalitete starih LP-ova i Reizdanja, a uveo je par novina koje potpuno imaju smisla u pogledu distopije kvaliteta muzike.Neka vrsta cyberpunka, gde gitara treba da postane zivo bice...izgleda kao neka invalidska proteza!
Ali ipak su fanovi LP-a Bluzeri u dusi pa ce tesko neki drugaciji model doziveti komercijalni uspeh koliko kod da valja....Pozdrav!
Klekih-petra is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules