|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Moderator
|
![]()
ili odmjerak...
![]() Thumbs Up kolega!
![]() |
#22 |
Member
|
![]()
U literaturi koja se koristi u elektrotehnici ja sam uglavnom nailazio na prevod ''odmjerak'' jer se i Šenonova teorema prevodi upravo tako, teorema o odmjeravanju. Uzorak je možda bliži nekim drugim naukama (npr. uzorak tkiva i sl).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]()
Ma prica ko kako hoce, taj tehnicki deo recnika nam je potpuno nesredjen.
Ja sam nailazio i na frekvenciju uzorkovanja i na svakave izraze, doduse na visoj elektrotehnickoj. EDIT: mada kad bolje razmislim mozda sam na te izraze nailazio na internetu i na ovom forumu, ne u literaturi ...
Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice! ![]() Last edited by SumAnuT; 16-09-2007 at 10:18 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Member
|
![]()
E pa vidiš, sad si mi dao ideju
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Pro Member
|
![]()
Mene su npr ucili da se ne kaze ekvilajzer, jer ta rec nema koren u srpskom jeziku, vec ekvalizer. Ukoliko bi na ispitu rekao frekventno umesto frekvencijsko odmah bi isao kuci. Iako su slicni izrazi, frekventno se koristi u saobracaju, i nema veze sa audiom. Tako i sa tim odabiranjem, odmeravanjem, uzorkovanjem.
Cini mi se da je najprikladniji izraz odmerak, jer mi u digitalizaciji signala, zaista odmeravamo, dok mi je uzorak prikladniji za mediciniu gde se uzima uzorak necega, bez ikakvog odmeravanja. Plasim se samo da svaki profesor ima neki svoj recnik koji pokusava da progura i da se do nekog pravilnog recnika moze doci samo u simbiozi tehnicara i lingvista, nikako samo jednih ili samo drugih. Ima cini mi se vec zalepljena tema sa audio izrazima, ne znam sta se tu desava ... To je tema: -=Music Technology Recnik=-, ali to nije to sto si ti mislio ...
Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice! ![]() Last edited by SumAnuT; 16-09-2007 at 10:53 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
MAO
|
![]()
ma to je drndanje akademsko.. mozda nam recnik ne bi pomogao, ali prevodioc je svakako dobrodosao...
a sada trik pitanje za sve : Ako je u projektu bitdetph 32bit floatingpoint, sta se onda cuje na D/A konverterima koji su po prirodi 24bitni?? i ponovo, iz tog ugla, da li bih 24bitnim exportom takvog projekta, dobio rezultat koji sam cuo prilikom rada u 32bitFP projektu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Pro Member
|
![]()
Dobro pitanje
![]() Posto je trik pitanje, uzecu si slobodu da nagadjam. Ono sto znam, je da je nuendov mikser uvek na 32 bita FP, a verujem da je tako i u drugim sekvencerima. On uzima kanal po kanal, koji su recimo 16 bita, konvertuje signal na 32 bita FP, sabira ga, i vraca ga u bit depth koji je naveden u projektu. Potom signal salje "napolje", tj. na konvertor, koji opet u zavisnosti od toga koliki je bit depth namesten u projektu od kartice, konvertuje ili ne konvertuje signal. Dakle, odgovor na prvo pitanje bi bio, da ako je projekat u 32 bit PF, pri prolasku signala kroz konvertor, isti konvertuje signal na 24 bita ili koliko je vec odredjeno u projektu od kartice. Tako da je na drugo pitanje odgovor pozitivan, ukoliko bi sa 24 bit konvertorom, slusao 32 bita FP mix, identican rezultat bi dobio kada bi exportovao ceo projekat sa 24 bita, jer konvertor na izlazu iz kartice, svakako konvertuje sve sto cujes na 24 bita. To je pod uslovom da uvek slusas mix i exportovani signal na konvertoru sa istim bit depth. Posto je export projekta nezavisan od konvertora na kartici, ti bi mogao recimo da exportujes fajl u 32 bita FP i da ga odneses na neki 32 bita konvertor i onda bi verovatno neki marsovac cuo razliku izmedju 32 bit i 24 bit fajla. ![]()
![]() |
#28 |
MAO
|
![]()
ja ne znam za 32bitne D/A konvertere
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Moderator
|
![]()
pa nemash 32 bita d/a konvertere.. ali pluginovi na 32 bita rade bolje finije i preciznije.. samo radi toga se radi 32bt flowtin point..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Pro Member
|
![]()
Ne znam ni ja. Pricam teoretski sta bi se moglo desiti.
Ukoliko ti je projekat 32 bita FP a konvertor na kartici 24 bita, neko mora konvertovati 32 bita u 24 da bi konvertor na izlazu mogao da procita informaciju i prevede je u analogni signal. Verovatno kartica sama, koristeci CPU konvertuje sve u jezik citljiv izlaznom konvertoru. Opet dobro pitanje. Svi znamo da pri svakoj A/D konverziji nastaje sum kvantizacije, ali da li se isti sum javlja pri promeni bit deptha, tj onda kada je signal vec digitalizovan? Rekao bih da ne, ali evo pretrazih internet i ne nadjoh odgovor na to pitanje. Pretpostavljam da se pri smanjenju bitaze, samo odbacuju bitovi najmanje vaznosti. Mene takodje. Dobra si pitanja postavio, a sve sto imamo su moja nagadjanja ![]()
Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice! ![]() Last edited by SumAnuT; 19-09-2007 at 03:01 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pitanje za Boggy-a - (dithering) | LACKY | Audio Produkcija - Tehnike | 26 | 17-05-2006 04:23 PM |
dithering again (iliti samo ogrebi i blago tebi) | Arthur | Audio Produkcija - Tehnike | 25 | 12-12-2005 02:16 AM |