Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-10-2006, 03:06 PM   #21
kok
Junior Member

Default Re: Preko kamene vune

@ RetroMan

znaci kaze covek da bi se promenile karakteristike a?
Ne bi bila dobra za niske a odbijala bi visoke?

Pa jer bi cinila barem nesto... osim sto bi se talasala od buke ?
kok is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2006, 04:31 PM   #22
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by kok
...............

@ boggy

fala na dobrodoslici

jeste na te cvrste ploce fiberglassa mislim

ma i ja sam zakljucio da tu nema efekta istog kao kada nije upakovan u najlon
samo odbijam da se pomirim sa time skapirao sam cim nema protoka vazduha nema ni istog efekta... a cuo sam da bash upijaju zvuk kao crne rupe... puno ljudi ih koristi.

Ja ci dalje da ih stavim u bass trap-ove u coshkove mislim sa ivericom ispred i lepo da ih sklopim bez ikakvih rupa
a za ovo ovako da ih kacim po zidovima samo sa presvlakama... ne znam videcu
bash mislim da mi nece koristiti mnogo za viskoke frekvencije ako ih umotam u nesto plasticno... prilicno sam siguran da ce se zvuk odbijati
Mislim da to nije nikakav problem da se proba,... jednostavno, ako ih vec stavljas iza iverice u bass trapove, pa probaj ih i na zidovima, sa kesom ili bez nje... ALI preko kese stavi neki vuneni materijal ili coju... i mislim da neces imati neki veliki problem... karakteristike se razlikuju, to je neminovno, samo imaj jednu stvar u vidu, recimo, koliko su velike razlike bez icega i sa staklenom vunom u kesi i coji... ako tako posmatras stvari, onda ces se i sam uveriti da je ipak bolje i tako nego nikako... na to mislim sve vreme dok pisem o staklenoj vuni...

Znaci nemoj nista shvatati zdravo za gotovo, probaj i proceni na svoj sluh sta ti odgovara a sta ne... bez ulazenja u shvatanja mikro-pojava koje cine akustiku... sve sto radis sredjivanjem svoje akustike, radis za svoje usi, usi svojih saradnika i klijenata, te sa tim usima i probaj to sto si uradio... bez "predvidjanja"...

Quote:
Originally Posted by kok
a za azmafon... pa co sam ja za to odavno hvala na prporuci opet
videcemo sta ce biti. Najmanji je problem da ja odem po azmafon
nego me ovo gore izjedalo pa moro da pitam sta i kako...

ziveli
Azmafon je ODLICAN, ali je u odnosu na meku staklenu vunu skuplji... pa ko ima para moze ga koristiti do mile volje....

Zvincic "gura" kamenu vunu, ona je opet treca prica, isto dobra stvar,....
Realno gledano, ako cemo pravo, to su tri potpuno drugacija apsorberska materijala, izuzetno vredna, ali svaki radi malko drugacije... ai cene se razlikuju...

Cetvrto ne postoji, odnosno postoji ali je deset puta skuplje od Azmafona, i to su neki uvozni apsorpcioni materijali (dosta se koriste za bolnice u operacionim salama, posto zadovoljavaju neke specijalne kriterijume), i na kraju ostade Primacoustic... sa svojom cenom... i tu se prica zavrsava...

pozdrav

bogi

p.s. dobra zamena za staklenu vunu je cesljana ovcija vuna, ali tu imamo problem sa moljcima... i tako u krug...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2006, 08:07 PM   #23
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by kok
znaci kaze covek da bi se promenile karakteristike a?
DA, i sto je najgore, ne znas kako bi se promenile jer nemas performanse od kese.
Quote:
Originally Posted by kok
Ne bi bila dobra za niske a odbijala bi visoke?
Ne, na basove nema nikakav uticaj, posto je tanka basovi prolaze kroz nju kao da ne postoji, znaci ako ti treba bas trap mozes da stavis ako si bas navalio.
Ali koliko sam ja shvatio ti si se raspitivao za Broad Band Absorber, jer to je ono sto stavljaju na zidove i prekrivaju tkaninom, i to veoma dobro i ravnomerno apsorbuje sve frekvencije od 125Hz pa na gore (10 cm guste vune), a ako se malo udalji od zida, ucinak je dobar i na nesto nizim frekvencijama.
Quote:
Originally Posted by kok
Pa jer bi cinila barem nesto...
Nista korisno.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2006, 08:11 PM   #24
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by RetroMan
...

Nista korisno.

.....
Ovde si mislio samo na kesu na apsorber ili na kompletan apsorber od 10cm staklene vune u kesi?

Samo mi je nejasno, pa pitam

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 30-10-2006, 08:21 PM   #25
kok
Junior Member

Retro u pravu si... jeste najgore sto ne zna kako bi se promenile karakteristike

ne, nisam mislio da li bih sma kesa absorbovala bass vec da li bih se ponasala slicno kao i iverica na pravom bass trap-u, jer znam da si pomenuo da bi se ponasala kao rezonator?
da dobro si me shvatio, jesam pricao o Broad Band Absorberima

@ boggy
mislim da je Retro mislio na kesu

BTW kako radi Azmafon... to jest jer ste ga probali, deluje mi OK ali cini mi se da je suvishe tanak???
kok is offline   Reply With Quote
Old 30-10-2006, 08:31 PM   #26
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Ovde si mislio samo na kesu na apsorber ili na kompletan apsorber od 10cm staklene vune u kesi?
Pitanje se odnosilo na kesu, koja kod bass trapa ne cini nista korisno, a bitno kvari karakteristike Broad Band Absorber-a - 10 cm neke vune (najbolje kamene - najzdravija je).

RM
Old 30-10-2006, 08:52 PM   #27
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by kok
ne, nisam mislio da li bih sma kesa absorbovala bass vec da li bih se ponasala slicno kao i iverica na pravom bass trap-u, jer znam da si pomenuo da bi se ponasala kao rezonator?
Da bi se ponasala kao pravi rezonator mora biti minimum 5kg po m2 tezine, i mora biti razmak (vazduh) izmedju nje i vune bar 0.5 do 1cm (naravno u hermeticki zatvorenoj kutiji), sto nije slucaj sa kesom koja je direktno naslonjena na vunu i suvise je tanka. Umesto plastike se moze koristiti sper ploca iste tezine, ako se zeli zivlji zvuk, a iverica tesko da moze sluziti kao rezonator.
Quote:
Originally Posted by kok
BTW kako radi Azmafon... to jest jer ste ga probali, deluje mi OK ali cini mi se da je suvishe tanak???
Azmafon sam video, ali mu ne znam karakteristike. U principu kod odabira materijala za Absorbere najbitnija je gustina materijala i ako je gustina (kg/m3) ista, skoro da nema nikakve razlike izmedju najjeftinije vune i najskupljeg specijalnog sundjera. Sundjer je skup jer ne smrdi, zadovoljava protivpozarne kriterijume, lakse se montira i mnogo lepo izgleda. Znaci najbolje da stavis neku tvrdu (ali ne najtvrdju) vunu i preko nje nesto sto je iste ili manje gustine (kesa, iako tanka, ima vecu gustinu od vune) kao zastitu, to moze biti i tanak sloj Azmafona ili sundjera. To ce biti malo skuplje nego ako je samo vuna ali znatno jeftinije nego samo Azmafon, ili samo akusticki sundjer.

RM
Old 30-10-2006, 08:59 PM   #28
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by kok
...

Moze se spajati, lepe se table jedna na drugu. ("tackasto" i "po negde"... samo da se ne raspadne, ne formiras "film" od lepka)

Jedino je "skalamerija" malo slabasna, odnosno, pocupa se pamuk ispod lepka, ako krenes silom, ali ako negde samo stoji, i niko ga ne odlepljuje, onda stoji bez problema, ne raspada se sam od sebe...

pozdrav

bogi

Old 30-10-2006, 09:13 PM   #29
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by RetroMan
.....

Azmafon sam video, ali mu ne znam karakteristike. U principu kod odabira materijala za Absorbere najbitnija je gustina materijala i ako je gustina (kg/m3) ista, skoro da nema nikakve razlike izmedju najjeftinije vune i najskupljeg specijalnog sundjera. .....
Specificna gustina azmafona je veca od 60kg/m³ (zavisi od vlaznosti, njihov podatak)

pozdrav

bogi

Old 30-10-2006, 09:30 PM   #30
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Specificna gustina azmafona je veca od 60kg/m?
50 do 60 kg/m? je OK za Broad Band Absorber, da li mu znas cenu?

RM
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules