|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Member
|
![]()
Da to mi zvuci logicno.. Prihvatam savet. Probam, cujem, vidim pa javim...
![]()
![]() |
#22 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Potpuno si u pravu , narocito se cesto desava da kad dodjes do komercijanlog RMS a , krenu da iskacu hi hat ovi i cinele ...... Ja sam dosao do sledece kombinacije tokom vremena .... stavim neki limiter na master i podesim ga na nulu , limiter mi je stalno na vidnom mestu tako da uvek mogu da vidim koliko mi je glasan mix , kao i neki solo instrumenti ili kombinacije istih . Imam svoje limitere koje cesto koristim za razne zanrove .... uglavnom timeworks , ali cesto ako radim house loristim waves L2 , jeste da pumpa basove , ali to je ono sto mi i treba . Kad dodjem do odredjenog mixa ( oko 80 ak % .... ) pocinjem povremeno da bas " otpanjim " limiter , da vidim sta ce se desiti pri finalnom RMS u i onda vratim na nulu ..... na taj nacin sam svestan sta ce mi se odprilike desavati tj koji ce instrumenti da se potpe a koji ce da se suvise istaknu ..... Kad zavrsim , exportujem sa limiterom na nuli ..... ne brinem mnogo ako se tu i tamo " podsisa " neki peak , ali gledam da ne preteram .... Vrlo cesto koristim isti limiter i u postu .... mada to ne mora da bude pravilo ..... eto toliko ....... Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Member
|
![]()
Mislim da je pozeljno imati kod mixa na masteru limiter koji mislis koristiti kod masteringa koji tu i tamo mutiras da vidis sta ti iskace u mixu jer prije ili kasnije limiter je neophodan these days...
![]() |
#25 |
Member
|
![]()
Da da pokazalo se kao veoma korisna stvar. Hvala. Mada samo povremeno ga ukljucujem, cisto da proverim loudness..
![]() |
#26 |
Psiho
|
![]()
upravo sam zavrshio jedan mix pa imam jedno pitanje/sugestiju...
recimo smixam sa limiterom pa: A: maknem limiter pa komprimiram master (nema smisla jer se dinamika razleti) B: limitiran master komprimiram (ima puno vishe smisla) ili... C: uopche ne komprimiram limitirani master? Do sada sam svashta pokushavao i nekako mi se najbolje vidi napravit uredan mix bez limitera (uz limiter na grupi sa kick-bas-snare dionicom) i takav mix renderirat u wav. U histogramu pogledam prosjechne i maximalne peak-ove i uz malo truda i par preslushavanja namjestim limiter tako da skida samo maximalne peak-ove (koi proizlaze upravo iz sume grupa) dok prosjechni ostaju tik ispod limitera. Renderirani wav ide u trash a limiter na master i ponovo renderiram grupe s limiterom na masteru. Tako dobijem mix bez velikih peak-ova sa par dB headroom-a za master kompresor koi daleko lakshe radi nakon shto se skinu peakovi. Nakon toga EQ-om malo ushtipnem 250 Hz i po potrebi roll off ispod 32 Hz i tek onda limitiram sa L3 multiband maximizer-om. Obichno koristim wideband limiting jer tako L3 nastoi ochuvati medjusobni dinamichki odnos pojedinih band-ova. Drugim rjechima takav limiting ne narushi bitno tonalni balans. Ako to nie dovoljno glasno "olabavim" crossband i vrlo brzo stignem i preko -10 dB RMS no tu vech dodje do sitnih izoblichenja u dionicama koje su glasnije. Obzirom na ta izoblichenja definiram "priority" na svakom band-u limitera i (obichno) smanjim prioritet low-end band-a i tako sprjechim "pumpanje" basa. E sad... ne vidim nachina da radim mix sa L3 limiterom ukljuchenim na masteru, a s druge strane chitajuchi ovaj topic dobijam zhelju isprobat i ovaj nachin rada... samo onda moram koristit neki "no brain" limiter jer ovaj multiband nikako nie pogodan.
![]() |
#27 |
Pro Member
|
![]()
Timeworks ...... najmanje boji .....
A i obecao si da ces jednom poslati svoje radove ... sad me vec interesuje da cujem tu analitiku i na delu ![]() ( licno tesko mi je da poverujem da uspevas da dobijes RMS ispod -10 bez , ili sa vrlo malim izoblicenjem ... ali vredi probati , zasto da ne .... ) Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
MAO
|
![]()
Limiting, a ne kompresija.. ja nikad nisam imao srece sa klasicnom kompresijom mastera, samo limiting..
@Max - rece da ga na kraju exportujes sa limiterom na nuli, znaci tise nego sto si "proveravao"... zbog cega ? zbog eventualnog masteringa? Ja sam u zadnje vreme usvojio filozofiju da ne ostavljam nista masteringu (u ovome mi je umnogome pomogao daBear debatom na tu temu), jednostavno smixam sa limiterom onoliko glasno koliko ja zelim da izadje na CD-u... Ukoliko neko u masteringu ima potrebu i nacina da to dodatno pojaca bez sonicnih posledica, fine by me ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Member
|
![]()
Da ali sta ako ja recimo odlucim da cela kompilacija bude -13db rms i sve stvari podesim tako a ti mi posaljes limitovanu pesmu na -10RMS? ..
![]() |
#30 |
Psiho
|
![]()
Vratish mi je nazad i kazhesh da hochesh stvar na -13 RMS-a
![]() ne znam... nisam nikad ni mixao svoje niti korigirao tudje mixeve da dobijem XY dB RMS-a. Za svoje stvari obichno pazim da ne idu preko -11 dB a ova zadnja je izuzetak sa -13.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Koji Eq za gitaru koristite u miksu? | disco violence | Gitarska Produkcija | 28 | 05-08-2009 04:24 PM |
Opet problem u problem-programu | ANITA | Audio Software | 23 | 02-10-2007 10:14 PM |
problem veoma ozbiljan problem | alavuk | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 0 | 15-10-2006 02:47 PM |
Bass::: kako stvoriti vise basa u miksu | dr.Ru | Tutorijali | 1 | 15-05-2004 02:25 PM |