Go Back   Rumski Forum > Gost Foruma > Arhiva > Zoran Vračević - Vrač

Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...)

Thread Tools Display Modes
Old 25-09-2006, 11:24 AM   #21
perun
Pro Member

perun's Avatar

Default Re: Jačina zvuka

Quote:
Originally Posted by balthazaar
ok,

monitori su whafedale DPA 8.2 (6,5" low drive), a ?to se tiče postavke...za sada moram da se slu?im alternativnom dok ne sredim sobu, monitori su na pola metra jedna od drugog i od mene, svjestan sam da je to preblizu ali sada čekam obavim "sredjivanje"...eto

A gde su ti ti "veliki" monitori na kojima ti ne zvuci dobro miks???

Aha, ok... kapiram. Ti sve vreme pricas o jednom istom paru zvucnika! A razlicitim nivoima slusanja. Jasno. Onda moja prica ne stoji! Sredi malo sobu. Napunmi je nekim knjigama, tepisima, okaci nesto na zidove... Daaaj... Razmakni ih bar malo ako mozes. Pola metra izmedju zvucnika i tebe... NE VALJA!

Pozdrav... Bal...
perun is offline  
Old 25-09-2006, 12:20 PM   #22
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

evo i ja da podelim svoje iskustvo sa temom, meni se veoma cesto desava da kada slusam tiho, osnova pesme (kick/snare/vokal) izadje dosta napred, ispred pesme, i onda imam poriv da ga vracam nazad (u zavisnosti od cilja mixa).. medjutim, kada slusam veoma glasno, ta osnova se jaako mnogo utopi u ostatak tepiha (gitare, sintovi, reverbi), i skoro pa je ne razaznajem.. kick/snare nemaju punch-a, vokal postaje jedva razgovetan.. e sad moja prva pretpostavka je da je to do monitor/pojacalo kombinacije posto imam manje vise klasican Hi-Fi setup (vidi sajt iz potpisa), jer je ova pojava manje izrazena kod NS10ki, iako je i dalje ima. U takvim situacijama najcesce napravim dve varijante mixa pa musterija odluci na nekom 3cem, njemu znanom slusanju.. i ja takodje to nosim okolo na proveru..
Arthur is offline  
Old 30-09-2006, 11:51 PM   #23
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default Re: Ja?ina zvuka

Quote:
Originally Posted by DaBear
ajde slikacu (odozgo) mixer i monitore, pa cu da vidite polozaj i razdaljinu...sutra, posto nemam kameru u studiju.
pozz
majstore uslikali ga ? :]

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline  
Old 03-10-2006, 01:12 PM   #24
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Ne mogu da citam sve, samo da pitam: da li je i kome palo na pamet da ljudsko uho ne cuje sve frekvencije jednako na svim jacinama i da ako ti je sve lepo gruvalo na, lupam 50 db, kada pojacas na 80 (sto je preporuceni nivo mixanja jer su tada krive covekovog sluha "najpravije", a da je opet moguce slusati i ne napada nervni sistem) odnosi u frekvencijama ce se subjektivno promeniti, te ce se srednje frekvencije "stisati" u odnosu na visoke a pogotovo niske frekvencije.

Svi ste pojurili da kudite opremu pa nisam mogao da citam dalje, ovde je krivac ljudsko culo sluha koliko me znanje sluzi?

Last edited by SumAnuT; 03-10-2006 at 01:22 PM.
SumAnuT is offline  
Old 03-10-2006, 02:32 PM   #25
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

[QUOTE=SumAnuT]Ne mogu da citam sve, samo da pitam: da li je i kome palo na pamet da ljudsko uho ne cuje sve frekvencije jednako na svim jacinama i da ako ti je sve lepo gruvalo na, lupam 50 db, kada pojacas na 80 (sto je preporuceni nivo mixanja jer su tada krive covekovog sluha "najpravije", a da je opet moguce slusati i ne napada nervni sistem) odnosi u frekvencijama ce se subjektivno promeniti, te ce se srednje frekvencije "stisati" u odnosu na visoke a pogotovo niske frekvencije.

Nema veze...jako, slabo srednje... nadjes neki miks slican tvome koji je izasao na CD-u...uporedis na jako, uporedis na tiho...ako isto reze na jakom kao i njihov, i isto radi na slabom to je to!!
Ja UVEK uporedjujem pre bacanja na DAT...zaboravi se covek, nabrije visoke, bas,. utisa vokale , ili sta vec..navikne se. Pustis neki strani CD a on zvuci kao ki*a prea tvome...kad ono..tvoj miks prebudzen...!!
DaBear is offline  
Old 03-10-2006, 03:07 PM   #26
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Ok, to je jedno od resenja ovog problema, ja sam samo rekao da se to desasva radi covecijeg uha, a ne radi tehnike.
SumAnuT is offline  
Old 03-10-2006, 04:25 PM   #27
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT
Ok, to je jedno od resenja ovog problema, ja sam samo rekao da se to desasva radi covecijeg uha, a ne radi tehnike.
Obzirom na to kakva je tehnika... I kolika je i kakva prostorija... Nije samo do ushiju!
perun is offline  
Old 03-10-2006, 04:37 PM   #28
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by SumAnuT
Ma jesi ti u pravu, sasvim,... ali iscitaj na wikipediji kako se doslo do tih linija... pa onda uzmi u obzir da je tvoja opaska neupotrebljiva skoro sigurno za konkretan slucaj, jer (kao sto ces procitati) su krive nastale kao SREDNJA vrednost na vecem uzorku ljudi i sluze najvise za zastitu (VECEG BROJA) ljudi od buke... ali NE i svakoga pojedinacno...

Da se vratimo na coveka koji ima problem prilikom promene glasnoce monitoringa,... sta ce on sa tim krivama? Da uradi EQ?

Ne, ne preostajem mu nista drugo do da se NAVIKNE, i da zapamti kako "normalno" zvuci to na njegovom monitoringu i sa njegovim usima... nikakve krive (pogotovo sto su kod njega ko zna kakvog oblika) njemu u tome nece pomoci, osim sto je dobro, zarad opste kulture, poznavati da equall loudness contours (Fletcher-Munson) postoje kao termin, i znati otprilike sta one predstavljaju... a sta NE predstavljaju.

U ovom slucaju sigurno ne predstavljaju karakteristiku sluha nekog pojedinca, a ovde samo o njemu govorimo... i ako pogresi za pola decibela u sirem frekventnom opsegu, to ce da se cuje... itd.

Ponavljam, lepo je znati za Fletcher-Munson krive, ali su u ovom slucaju realno beskorisne. Ili da se lepse izrazim... imaju samo "akademski znacaj"

Bolji je DaBear-ov savet... straight-forward, i koriscenje talenta i vestine, navika... druge nema, odnosno ovde nauka ne pomaze.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline  
Old 03-10-2006, 05:00 PM   #29
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

evo, testirajte se sami malo

http://www.phys.unsw.edu.au/~jw/hearing.html

naravno, u grubo

Last edited by zvincic; 03-10-2006 at 05:03 PM.
zvincic is offline  
Old 03-10-2006, 06:01 PM   #30
strasni zmaj
Member

strasni zmaj's Avatar

koja ludnica, ej!!!

...rastura me glava od 16khz 0 db, ali zato 45 herca ubija! ...addicted to bass.
strasni zmaj is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules