Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-04-2006, 08:00 PM   #21
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Default Re: Stereo Gitare!

Quote:
Originally Posted by Brka
Dosta pesama malo te?e rock muzike koje sam slu?ao obično stavljaju jednu gitaru skroz levo a drugu skroz desno tako da se dobije ba? prava snaga u zvuku(gitare sa distorzijom). Ja sam poku?ao da snimljenu gitaru sa distorzijom iskopiram u Cubase SX2 u drugi kanal, jednu bacim skroz levo a drugu skroz desno i ne dobijam razdvojene gitare već opet gitaru u centru. Jasno mi je zbog čega se to de?ava, ali me interesuje kako da bez ponovnog snimanja druge gitare iskoristim ovu istu ali da se čuju razdvojeno na posebnim kanalima?
trebas svaku mrrrvicu rastimat i pomaknut nekoliko milisekundi.

napravi trik!

1. snimi (mono) gitaru i posalji je u stereo grupu.
2. insertiraj waves doubler2 (ili 4)
3. za pocetak koristi default preset, ali mutiraj dry signal - neka ostane samo wet (livo-desno).

odmah ces dobit dvi gitare, ali se onda igraj sa paramterima dok ne dobijes bas ono sto zelis. narocito pazi da ti gitare ne kasne. jedan delay mozes stavit na 0 a drugi recimo oko 10.
pazi i na panorame. ja ih nebi bas stavi skroz livo-desno, nego oko -50/50... ali ovisi sto zelis.
Old 14-04-2006, 08:06 PM   #22
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Opet rizikujem da me neko optuzi da podilazim Duletu, ali sta cu, kad stvarno tako mislim.
Vec rekoh da se svira vise puta, a sad samo da konstatujem da :
1. Ne pocinjes da snimas, ako ne vladas deonicom (sto podrazumeva ili da je "treses iz rukava" ili da si navezbao, pa se opet vracamo na prvo)
2. Ako si ispunio prvi uslov, drugi je pro forma koji traje onoliko koliko jos jedna deonica gitare i zapravo ti oduzima mnogo manje vremena u studiju (pod uslovomm da ga rentiras).

Ako cemo iskreno, retko se desilo da sam seo sa idejom "idemo, pa sta snimim, snimim".
Obicno, kada mi je bitno (a uglavnom jeste), sedem, smislim, navezbam, a onda mi je sve jedno da li cu snimiti jednom ili sedam puta.

a sto ako je ric o improvizaciji?!
poslusaj od santane izvornu snimku 'europe' cut ces solo gitaru cilo vrime i livo i desno, a sigurno se radi o samo jednoj 'dionici', jednom odsviranoj.
pretpostavljam da je to santana radi sa dva pojacala, koje je ozvuci sa dva mikrofona i onda ih je maknu livo-desno.
Old 14-04-2006, 08:20 PM   #23
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Santanin chain je zapravo 6 pojacala i 3 pedale (Wah, delay i chorus) koji su umrezeni preko jednog control borda i njihovom kombinacijom postize sve boje.

Svako pojacalo je itekako ozvuceno, pa to sto imas dve gitare po stranama i nije neki trik u ovom slucaju.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2006, 08:57 AM   #24
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Santanin chain je zapravo 6 pojacala i 3 pedale (Wah, delay i chorus) koji su umrezeni preko jednog control borda i njihovom kombinacijom postize sve boje.

Svako pojacalo je itekako ozvuceno, pa to sto imas dve gitare po stranama i nije neki trik u ovom slucaju.
ok, ali radi se o dosta starom snimku, sa pocetka sedamdesetih i nikad prije to nisam cuo... a to sa 6 pojacala nisan ima pojma.

... i nisan ja reka da se radi o triku, samo san da jedan primjer.
Old 15-04-2006, 09:58 AM   #25
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Ma da. Covek svaki drive koji dobija, dobija kombinacijom pojacala, a ne pedalom.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2006, 10:52 AM   #26
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Ma da. Covek svaki drive koji dobija, dobija kombinacijom pojacala, a ne pedalom.
Ali zanimljivo, promenio je gitaru, proslo je toliko vremena, i prvi put kad sam na radiju cuo 'Smooth', (negde '98-'99), prepoznao sam Carlosa posle odsvirane 2 fraze.
Old 15-04-2006, 04:51 PM   #27
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Eto, a mene je uvek zanimalo kako na mnogim stvarima, razdvojeno zvuci obicna akusticna gitara, recimo dvanaesterac?? Bas sam pazljivo slusao i cesto nisam imao utisak da su to u pitanju dve gitare, vec jedna...previse mi to precizno zvuci i lepo transparentno, siroko...
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2006, 10:44 PM   #28
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli
Eto, a mene je uvek zanimalo kako na mnogim stvarima, razdvojeno zvuci obicna akusticna gitara, recimo dvanaesterac?? Bas sam pazljivo slusao i cesto nisam imao utisak da su to u pitanju dve gitare, vec jedna...previse mi to precizno zvuci i lepo transparentno, siroko...
ozvuci se sa dva mikrofona...
Old 16-04-2006, 02:03 AM   #29
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

dokle god je izvorna funkcija zvuka jedna( jedna ruka odsvirana) , sta god vi njoj radili, nece zvucati toliko dobro kao dve unisono odsvirane gitare. Ponavljam da se nisam previse bavio time jer mi je sta god radio, to zvucalo kontrafazno i bolesno, nikako bogato... a to vazi i za dva mic-a na jednom pojacalu. Sta je tolko tesko snimiti ponovo zaboga... a za improvizacije razumem, al pre bih rekao da su to neki kratki i brzi delay-i..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2006, 11:07 PM   #30
markoni
Junior Member

markoni's Avatar

Quote:
Originally Posted by Brka
Stvarno nisam normalan!
Kao da mi je teško da snimim istu deonicu više puta pa da ih razbacam levo i desno. Verovatno sam mislio da ako odsviram jednom perfektno i sa osećajem, sigurno da baš tako više nikada neću odsvirati. Ali ako se dovoljno dobro navežba...
U svakom slučaju
HVALA SVIMA NA PODRŠCI!

ovu sto si odsvirao perfektno stavi lijevo, a ovu sto odsviras osjecajno stavi desno

Last edited by markoni; 11-06-2006 at 11:11 PM.
markoni is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules