Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-02-2006, 08:46 AM   #21
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Default Re: coBra studio Bijeljina + PRIMACOUSTIC

Quote:
Originally Posted by zvincic
ouch....za te cijene se moze puno vise uciniti...pod uvjetom da se zasucu rukavi a ne kupi gotovo rjesenje
I pod jo? jednim bitnim uslovom - da ZNA? ?ta radi?! U suprotnom i tih 500EUR koje ulo?i? najče?će mo?e? da baci?!

Ljudi nemojte omalova?avati ZNANJE, jer zbog toga ovaj forum i postoji... Znanje je najmanje cijenjeno na ovim prostorima! Nemojte da i mi budemo takvi!

@ FrankoPanko
Uz du?no po?tovanje, Primacoustic nije "samo spu?va"! (već sam objasnio ?ta je sve postavljeno) A tebi nije daleko da skoči? do coBre pa da i sam vidi? kako "spu?va" radi...

Tiki the Boyler is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2006, 11:18 AM   #22
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler
I pod jo? jednim bitnim uslovom - da ZNA? ?ta radi?! U suprotnom i tih 500EUR koje ulo?i? najče?će mo?e? da baci?!
tu se apsolutno slazem

zato i nisam stavio lovu na stol i isao raditi vec pola godine intezivno proucavam materiju i imam otprilike jos toliko prije nego zasucem rukave.

a sve koje interesira neka probaju nabaviti knjigu "master handbook of acoustics" iz McGraw Hill biblioteke....odlicno stivo.

ako ne znate gdje bi je nabavili, javite mi se na PM.

ps. tiki, spuzva je samo spuzva, ma koliko mi sutjeli o tome
ili da kazem, pjena
Old 01-02-2006, 02:59 PM   #23
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Quote:
ps. tiki, spuzva je samo spuzva, ma koliko mi sutjeli o tome
ili da kazem, pjena

Zvina, kada prvi put bude? imao priliku da radi? sa Primacousticom i slu?ao rezultate primjene - pričaćemo o tome! Ja sam imao sličan stav, dok se nisam uvjerio svojim čulima - sluha, vida, dodira i mirisa! (ku?ao nisam!)
Dakle, za razliku od svih drugih spu?vi (iliti pjena) sa kojima sam se igrao, dvije table Primacoustica koje stoje pored mene i konstatno su izlo?ene suncu, udarcima i drapanju od strane prisutnih - ni za sekundu nisu promijenile formu i funkciju!
Svi znamo da spu?va nakon nekog (na?alost veoma kratkog) vremena promijeni boju. Primacoustic NE!
Svi znamo da spu?va nakon nekog (na?alost veoma kratkog) vremena počne da se osipa i "emituje" mikročestice u vazduh.
Primacoustic NE!
Svi znamo da spu?va nakon nekog (na?alost veoma kratkog) vremena počne da smrdi!
Primacoustic NE!

Znam da zvučim kao reklama, ali ne marim puno za to! Ne ?elim mijenjati ničije mi?ljenje, ali pričam ono ?to sam u praksi iskusio!

A ?to se tiče "Master Handbook of Acoustics", već du?e vrijeme je u mojoj biblioteci!
Ali, kao ?to nikad neće? cvjećarku sa ugla (sa stravičnom voljom i ?eljom) naučiti da vr?i DNK analizu, tako mislim da je i?čitavanje tako obimnog ?tiva apsolutno besmisleno ljudima koji nemaju dobru osnovu da shvate napisano! Ne ?elim diskreditovati bilo koga, ali... bilo bi sjajno kada bismo konačno svi radili svoj posao!

Kapira??

Old 01-02-2006, 04:18 PM   #24
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler

Zvina, kada prvi put budeš imao priliku da radiš sa Primacousticom i slušao rezultate primjene - pričaćemo o tome! Ja sam imao sličan stav, dok se nisam uvjerio svojim čulima - sluha, vida, dodira i mirisa! (kušao nisam!)
Dakle, za razliku od svih drugih spužvi (iliti pjena) sa kojima sam se igrao, dvije table Primacoustica koje stoje pored mene i konstatno su izložene suncu, udarcima i drapanju od strane prisutnih - ni za sekundu nisu promijenile formu i funkciju!
Svi znamo da spužva nakon nekog (nažalost veoma kratkog) vremena promijeni boju. Primacoustic NE!
Svi znamo da spužva nakon nekog (nažalost veoma kratkog) vremena počne da se osipa i "emituje" mikročestice u vazduh.
Primacoustic NE
Svi znamo da spužva nakon nekog (nažalost veoma kratkog) vremena počne da smrdi!
[COLOR=black]Primacoustic NE
sve ok, vjerujem da su izdrzljive.

ali, daj mi reci nesto sto me strasno zanima. koliko su TESKI ovi bass trapovi koje ste nakeljili u kuteve?

Quote:

Ne želim diskreditovati bilo koga, ali... bilo bi sjajno kada bismo konačno svi radili svoj posao!

Kapiraš?
jedino ne kapiram jesi ti trgovac ili strucnjak za akustiku

sve mi nekako baca na ovo prvo, bez uvrede

nije da imam nesto protiv trgovaca, ili, da ne pomislis slucajno, protiv tvoje firme jer sam u istoj (ako se i hrvatski artist vodi pod zajednicku firmu) ostavio hrpicu novaca, i jos cu ostaviti jer su cijene konkurentne!

jedino ne volim kad mi trgovac prodaje muda pod bubrege

btw. zaboravih nesto reci, pogledaj malo fotografije i dizajne pro studija....ne znam u koliko ces naci spuzvu (pod spuzvu mislim na sve slicne proizvode, auralex, primacoustics, wavepanels itd...)...

ajd da ne se ne prepiremo bez veze, ja se povlacim iz teme posto ionako nije mjesto za ovakvu raspravu (ako su admini/moderatori voljni razdvojiti raspravu u novi topic onda bi mogli i nastaviti jer me cisto zanimaju grafovi koeficijenta absorpcije po frekvencijama).

volio bi doduse da mogu uzivo cuti to cudo tehnike i da mi dokazes da nisam u pravu

Last edited by zvincic; 01-02-2006 at 04:30 PM.
zvincic is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2006, 04:53 PM   #25
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Tiki, oprosti, mozda sam krivo za svoj slucaj upotrijebio termin "spuzva", naime ovo sto zovu "Primacoustic" i ne znam koje su mu cijene, imam tu srecu da 10-tak kilometara od mene postoji "rezaona" takve "spuzve" ( firma se zove "Izopur") koja ,istina, nije kao obicna, vec je cvrsca, nezapaljiva i gusca. Ako bolje pogledas na zidovima mojeg studia imam takvu "spuzvu" koju sam kupio na kilo (3 Eura/Kg) jer je u programu rezanja bila mala greska (zadnji val nije dobro odrezan), a naravno rezu i po narudzbi pa pretpostavljam da onaj ugao ("toblerona") na tvojoj slici ne bi trebao biti vise od 20 Eura. A sto se tice frekvencija ispod 300 Hz jos uvijek sumnjam da takvi "tobleroni" mogu odradit posao, jer po zakonu fizike bass trap (onaj sendvic od visece ploce iverice i tervola ) rezonira na niskoj frekvenciji (utvrdjeno proracunom), dok Primacoustic ,ako je univerzalan kako moze davat dobre rezultate u razlicitim volumenima prostorija? Usput, u "Izopuru" proizvode i "ljuske" od purpena koji mogu posluziti za valjkaste bas trapove. Pozdrav.
FrankoPanko is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2006, 05:01 PM   #26
Tiki the Boyler
Moderator

Tiki the Boyler's Avatar

Uz du?no po?tovanje va?e "ocvalosti" ne ?elim nastavljati ovakvu raspravu, jer počinje obilovati provokacijama, a cilj ove teme nije bio to!
Akustičke i fizičke karakteristike svih postavljenih proizvoda znate gdje mo?ete naći i ne znam za?to meni postavljate takva pitanja - tako i to mogu da shvatim kao provokaciju...

Ako vas ba? interesuje ko sam i ?ta sam - zvanično trgovac, iliti kako se to danas zove "menad?er prodaje" i nemam čega da se stidim; jer kamo sreće da nam svi trgovci imaju diplomu elektrotehničkog fakulteta. Kao ?to je ja imam!

Ali... kao ?to rekoh! Postaje besmisleno! Ja ću poku?ati ne dijeliti svoja iskustva sa vama po?to očigledno sve znate! Ako me ne?to bude interesovalo ja ću da pitam!

Na kraju, pozivam moderatora da zaključa ovu temu i ako treba da se bri?e da se bri?e... jer ja nemam vremena za besmislene rasprave!

Pozdrav!

Old 02-02-2006, 05:37 PM   #27
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo Tiki, FrankoPanko, zvincic.

Ponovo slicna prica...
"Ako neko ne misli kao ja znaci da ne misli", ili sta vec.

Zvincic, sam si rekao da se jos nisi okusao u sredjivanju akustike, i dokazivanju svojih shvatanja sta se tu desava na svojoj kozi... koliko vidim. Mozes davati savete drugima, to ti niko na svetu ne moze zabraniti, to je tvoja odluka, samo se upitaj da li je to korektno.

FrankoPanko, koliko vidim u onome sto si pisao, dok si imao "spuzvu" u studiju to ti nije valjalo, ali cini mi se da si rekao da tada nisi imao nikakve bass-trapove, ili se varam,... Kada bi to isto ponovio sa tvojim novim materijalom, odnosno pobacao sadasnje bass trapove, da li bi bilo razlike?

Tiki the Boyler, pokusaj da ne reagujes na provokacije na ovaj nacin, jer postoji jos clanova Foruma koji se uopste ne oglasavaju niti pisu na ovu temu, ali je citaju. Ostavlja ruzan utisak, za koji sam siguran da nisi imao nameru da ostavis... te ako ti nije tesko, pokusaj sam da izeditujes svoj post da bude lepsi. Ubuduce, pokusaj da ignorises stvari koje te trigeruju, jer to posle ode ko zna gde, a tema vise nema smisla...

Sto se tice same teme, sigurno bi bilo najbolje da se bolje proveri efikasnost Primacoustica. Ukljucujuci i merenja pre i posle, i subjektivni test u realnom radu, sa napisanim utiscima korisnika koji su zeleli to da probaju, na ovom Forumu. Tako nesto bi bilo mnogo korisnije nego kilometarske rasprave ovakvog tipa, koje nemaju veze sa temom.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2006, 05:50 PM   #28
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Zvincic, sam si rekao da se jos nisi okusao u sredjivanju akustike, i dokazivanju svojih shvatanja sta se tu desava na svojoj kozi... koliko vidim. Mozes davati savete drugima, to ti niko na svetu ne moze zabraniti, to je tvoja odluka, samo se upitaj da li je to korektno.
s obzirom da ne srljam glavom bez obzira vec dugo i detaljno proucavam materiju, smatram da sam kompetentan komentirati. ne vidim zasto to ne bi bilo korektno sa moje strane.

napominjem da mi nikako nije cilj vrijedjati sudionike rasprave, ni ove ni bilo koje druge.

malo mi je krivo sto je rasprava krenula u topicu u kojem joj nije mjesto al jebiga, takvi smo mi ljudi, kad krene...

uostalom, nema nista lose u dobroj raspravi.

da ima, vjerovatno se ne bi bavili muzikom i ovim poslom nego bi sjedili u naslonjacu i pleli d?empere

apeliram jos jednom da se tema razdvoji u poseban topic o Primacousticu.

hvala
Old 02-02-2006, 06:00 PM   #29
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
... vec dugo i detaljno proucavam materiju, smatram da sam kompetentan komentirati....
Hm,... isto kao kad bi dugo i detaljno proucavao teoriju muzike, a uzdrzavao se od toga da nesto i odsviras, jer eto, moras jos da ucis... ali bi, eto, rado komentarisao tudji rad...

Kada budes sredio svoju akustiku, i koliko dugo budes istrajavao na tome da sam sebe drzis u ubedjenju da ti je akustika perfektna (mnogi clanovi Foruma znaju o cemu pricam), toliko ce vredeti tvoji komentari.

U svakom poslu je tako.

Pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2006, 06:26 PM   #30
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Hm,... isto kao kad bi dugo i detaljno proucavao teoriju muzike, a uzdrzavao se od toga da nesto i odsviras, jer eto, moras jos da ucis... ali bi, eto, rado komentarisao tudji rad...
sad usporedjujemo kruske i jabuke.

glazba je umjetnost, akustika nije.

uostalom, ja glazbu ne komentiram nego slusam.

komentiram jedino produkciju

Quote:
Kada budes sredio svoju akustiku, i koliko dugo budes istrajavao na tome da sam sebe drzis u ubedjenju da ti je akustika perfektna (mnogi clanovi Foruma znaju o cemu pricam), toliko ce vredeti tvoji komentari.
cuj, ja svakom poslu kojeg se uhvatim pristupam detaljno i picajzlasto jer nemam vremena ni novaca za brzinski i fuserski pristup.
Svjestan sam cinjenice da u ovom trenutku necu moci sebi priustiti takav luskuz kao sto je "savrsena" akustika (u navodnike jer nista nije savrseno).

upravo zato zelim najbolje istraziti gdje dobivam najbolji omjer performanse/cijene. I koliko vidim, kod ovih spuzvi je prilicno los sto sam vidio tek nakon sto je tiki objavio cijene i sto sam pogledao koeficijente absorbcije (i 3 inca debela spuzva opet jako slabo radi ispod 500 Hz...)...

tako da mislim da ce moji komentari nekome ipak vrijediti, a nekom opet ne.

naravno da ce netko tko ima novaca za dizajniranje i gradnju studija od nule na ove rasprave samo kimnuti lijevom obrvom i ici na drugu stranicu.
isto kao sto ce netko kome se ne da istrazivati, proucavati satima, na kraju i vlastitim rukama graditi....reci, pa sta ovaj ovdje kenja, lijepo ja kupim spuzve za 2000 eura i rijesim si sve probleme u studiju

ima nas svakakvih.

a ja se sad stvarno povlacim iz rasprave dok se ne razdvoji u poseban topic

ostanite mi pozdravljeni
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules