Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-02-2005, 01:25 PM   #21
Max
Pro Member

Quote:
Threshold, malo iznad kick-a (podrazumevam da je on najjaci) naravno.
zasto da ne zakaci kick .... dace mu prezence i punch
Quote:
Multiband kompresija u postu: NARAVNO! Max, mislim da nisi u pravu, a multiband kompresija je vec nauka za sebe i treba oko nje posvetiti mnooooooogo vremena u procesu masteringa. Benefecije: veci RMS i bolji punch (verovali ili ne)
Po cenu frekvencija .....ovo pricam kad dodjes u zonu -10 ......sto ti je verovatno vec jasno ...... veci RMA .......hhhhhmmmmm ....nisam bas uveren
Quote:
Ako imate deo u pesmi gde vokal dominira, multiband ce jako lepo posluziti da da malkice utisa delove kako bi taj vokal u svom opsegu jos bolje izasao.
Spustite vokal u miksu .....ako mozete ....dobicete daleko bolje rezultate
Quote:
Ako imate deo u pesmi gde vokal dominira, multiband ce jako lepo posluziti da da malkice utisa delove kako bi taj vokal u svom opsegu jos bolje izasao.
slazem se sa reci ....peglanje
Quote:
Reverb u postu ??? Prvi put cujem za ovo i nemam nameru da pribegavam tome... BTW. kakav ce to reverb da legne lepo u post, koliki ER, predelay i decay time ??? Bas me interesuje... Mozda i probam, ali mi stvarno ovo nema ni malo logike.
" Nemam nameru " nije bas izraz najinteligentnijih ljudi .... probaj pa vidi .....Lex 960 ima 15 ak POST reverba .... verovatno su ljudi jako glupi pa ne znaju cemu post reverb sluzi ....
Quote:
Moja preporuka: 3 do 4 dobra reverba u mixu su i vise nego dovoljna...
Ne pricam o reverbu za miks ...nego o post reverbu ....druga kategorija
Quote:
Za EQ mi tek nema smisla da se nesto dodaje ili oduzima generalnom mixu. Tu ako vec nesto ne valja i te kako ima logike da se vraca u sam mix i sredjuju stvari. EQ u masteringu ima smisla samo kod loseg mixa, kod dobrog NIKAKO. E to je meni totalna glupost.
Tako sam i ja mislio ....i napravio strasnu glupost siljeci hi hatove da bi dobio svetlocu miksa....tako da sam samo dobio neugodne hi hatove ....a onda sam saznao da se to ne radi u miksu......to je bilo pre 8 god ......
Quote:
Sto se tice analiziranja, kao sto je rekao Gianfranco: i GLEDANJE i SLUSANJE... Mono kompatibilnost, faze,
Dok pocinjete ...nemojte NIKAD da vam gledanje bude presudno ......niko nece gledati vasu muziku ........ za fazu se slazem ...mada ......
Quote:
Upalite neki analajzer i propustite kroz njega neki od warm & soft pad-ova sa Atmosphere-a. Provalicete da od 10-50hz ima signala. Sta ce vam to, to ne da gusi kick, nego ubija! dakle seci! high pass i cao.
High pass...... nikako ...odlika amaterskih mikseva.....nadjite gde vam je ffrekvencija noge..... i tu sa uzim eq skinite frekvenciju ...da oslobodite nogu .....ako je bas mutna farba ....provalite i bas frekvenciju .....high pass ....napamet ...? do 35 Hz ok ....posle nikako ...nemojte boji oduzimati karakter ....
Quote:
Smejurija! U miksu delujes na samo jedan instrument,a u multi-band-u delujes na ceo jedan frekventni opseg koji moze da obuhvata vise instrumenata odjednom koji koriste istovremeno taj opseg.
govorio sam o EQ u postu ......
Quote:
I nije u Dance ili R'n'B muzici - izgubio bi definiciju-prezentnost ritma koji zelis da ti bije "u facu".Radije bih ako cu da dodajem mastering reverb dodao ga na sve osim ritma i to u mixu.
To govori o tvom neznanju koriscenja reverba ..... za takve malo jace tehnike preporucicu ti par foruma ...... gde se opisuju bar cetiri tehnike kako da dodas reverb a da ne smoris punch i atack ....mozda je tu razlika izmedju " svetskih " i nasih produkcija

A EVO I JEDNOG MOG CITATA KOJI BIH VOLEO DA PROCITATE .... POSTO MISLIM DA NE CITATE
Quote:
Naravno da me neko ne bi pogresno shvatio .....Multiband je vrhunska stvar i nezamenjiv alat ..... ja ga upotrebljavam svakodnevno ....kad masterujem tudji materijal ...ili materijal gde vise nema ulaska u studio .....zamislite da nemamo multiband....pa onda seci frekvencije pa onda kompresor sve izoblici .....lose u jos gore .....strasno ......
uuuufffff.......

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 04:14 PM   #22
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius
Mante se ljudi rasprave, ja otvorih novu temu da bih mogao da pitam coveka nesto i eto ti ga sad... ponovo prica iz onog starog slicnog topica...
Retko ko na ovome forumu moze da kaze da sam ga pohvalio, stvarno sam stipsa na pohvalama... , ali ovo o cemu Max prica, zlata vredi...

@Probao sam reverb na masteru. Vrlo ktarak i vrlo mali. To se u mixu i ne cuje kao reverb niti utapa bilo sta (izuzev ako ga ne opanjis kao covek )... Efekt koji sam dobio je stvarno dobar. Stereo slika mi deluje vece i pesma zvuci sire, a najlepsi je stos sto mi se cini da idealno spoji glas i matricu...

E sad je sve to sitan trip i pretvara se u ono cuveno i dobro poznato tipa :

-Ne cini li ti se da...

To sam radio malopre i ipak...treba to preslusati ponovo sutra ili prekosutrao... Sada mi se cini da je TO TO!
Stavljanje reverba na masteringu je sasvim obicna stvar i nije nikakva tajna i zato me i cudi raspravljanje o tome? Ko ima Izotope Ozon, vrlo lako moze da vidi sta se u tom plugin-u stavlja na kraju, cak i kojim redosledom, i to u graph...tamo se vidi putanja kroz koju prolazi pesma, da se tako izrazim. Sam reverb je tamo i nazvan - Mastering reverb. E, sad je interesantno sto se on ne aktivira na recimo preset - cd master, ili neki drugi koji definise celu sliku...e to je zato sto u muzici postoji vise zanrova i ne moze se sve pretvoriti u jedan obrazac i zato je Gianfranco u pravu sa te strane. AC/DC sigurno ne bi bili srecni da im je neko na masteru stavljao reverb...Ali ne treba ni prevideti da je Max govorio o finom doziranju i vrlo rado bi kupio knjigu koju bi on napisao jer je zadovoljstvo citati njegove postove koji su tako napisani da ih citas bez daha!! Sto se tice pohvala, ja ih dajem svima vama - pravi momci na pravom mestu!
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 04:42 PM   #23
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

"High pass...... nikako ...odlika amaterskih mikseva.....nadjite gde vam je ffrekvencija noge..... i tu sa uzim eq skinite frekvenciju ...da oslobodite nogu .....ako je bas mutna farba ....provalite i bas frekvenciju .....high pass ....napamet ...? do 35 Hz ok ....posle nikako ...nemojte boji oduzimati karakter ...."

Sramota je ovako nesto pricati!
U dance muzici,je cesto jako bitno sa high-pass filterom odseci sve ispod recimo 200Hz,kako bi ostao skroz cist prostor za kick i bass.Ne zelimo (ni malo) da nam bilo sta muti taj region.Tipican primer je Colonia,Eifel 65,...
U nekim drugim slucajevima cemo da uradimo kako je Max rekao...
Evo jedan primer iz glave : Danni Minogue - Riva ,gde nije bitan groove Kick+bass vec se ide vise na atmosfericnost kojoj najvise doprinosi cuveni pad sa Roland JP-8000...

Max ,generalno suvise si iskljuciv i previse generalizujes...

"To govori o tvom neznanju koriscenja reverba ..... za takve malo jace tehnike preporucicu ti par foruma ...... gde se opisuju bar cetiri tehnike kako da dodas reverb a da ne smoris punch i atack ....mozda je tu razlika izmedju " svetskih " i nasih produkcija "

Kao prvo ,razlika izmedju nasih i svetskih produkcija je pre svega u kompozicijama i aranzmanu,... gde se vidi kako covek misli!
A reverb u postprodukciji je veruj mi najmanji problem.

Ja koristim reverb u masteringu od kada sam i poceo da ga radim.I naravno da znam sve tehnike stavljanja istog itd...
Za muziku koju radim meni se cesto ne svidja da stvar utopim u reverb imalo... itd... itd... To treba shvatiti samo kao opcionu varijantu!

Onome kome je samo to znanje o stavljanju istog falilo pa da dobije svetski smek ,svaka mu cast!
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 09:25 PM   #24
Max
Pro Member

Posalji neki snimak na net ....pa cemo da vidimo u cemu su problemi .....a ja cu da posaljem par nekih mikseva koje sam radio za edukaciju ......da pokazem nekim mojim drugarima koji su me zamolili da im na primeru objasnim kako se pravi panorama u miksu .... pa cu ih poslati ....samo moram da dobijem potvrdu .....eto da skratimo .....ovih najprotracenijih par dana....

Pozdrav
Old 08-02-2005, 09:35 PM   #25
idekius
Mason

idekius's Avatar

Max... ne kontam nesto...
Kojim redosledom treba da se ide?
Ja idem otprilike ovako:

-Kompresor
-EQ
-Limiter

Jel' to O.K. ?

SIR sam skontao da stvljas pre EQ-a...
Old 08-02-2005, 10:03 PM   #26
Max
Pro Member

Zavisi sta hoces da uradi ....i koji je kompresor ....ako je karakterni i menja zvuk onda posle ...... ako je sterilni onda pre....nemoj to da ti bude pravilo .....u Wave labu stavi i isprad i iza pa iskljucuj efekte .......

Pozdrav
Old 08-02-2005, 11:28 PM   #27
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
" Nemam nameru " nije bas izraz najinteligentnijih ljudi .... probaj pa vidi .....Lex 960 ima 15 ak POST reverba .... verovatno su ljudi jako glupi pa ne znaju cemu post reverb sluzi ....
Izvinjavam se. Ovo stvarno nisam znao. Moze li mi neko reci koja je njegova konkretna svrha i koji se parametri tu najcesce koriste? Recimo kako izgleda podesavanje jednog preseta sa lex960 ? Vestacki ili prirodni reverb ? I kakva je situacija sa impulsima, rade li posao dovoljno ?

hvala
kVu is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 11:46 PM   #28
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu

Izvinjavam se. Ovo stvarno nisam znao. Moze li mi neko reci koja je njegova konkretna svrha i koji se parametri tu najcesce koriste? Recimo kako izgleda podesavanje jednog preseta sa lex960 ? Vestacki ili prirodni reverb ? I kakva je situacija sa impulsima, rade li posao dovoljno ?

hvala
Ne pratis temu... to je vec objasnjeno...
Old 08-02-2005, 11:59 PM   #29
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Whooops.. sorry...

a da, nisam odgovorio za onaj high pass... To se ne cuje, pa zato itekako ima smisla seci te frekvencije po meni. Osim ako mozda nije poenta da vibririraju bubrezi, posto je najglasniji peak na 10hz a posle se spusta do 50-60hz ))
kVu is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2005, 12:01 AM   #30
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Povodom poziva na uporedjivanje nasih mixeva...

Meni polako pristize oprema sve do sredine marta,kada pocinjem sa ozbiljnim radom... po prvi put ne moram da saradjujem sa bilo kim itd...

Nemam u planu da saljem svoje mix-eve javno dok to ne bude i izdato.
Od tog trenutka,nikakav problem...
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules