Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-11-2004, 12:38 PM   #11
arados
Senior Member

Zavisi sta propustis kroz TLA 5051.
Meni sa Rode NTV bogami i ne fali bas cistine u visokim!
Probao sam i AKG 414 kroz njega provuci, isto odlican rezultat, ne bas masan kao sa Tube NTV ali 8)
STRATA sam ustekavao direkt u TLA i zvucao je

Te ostale nisam imao prilike testirati.
Sandro i Anita rade sa TLA. Neka istrce na teren sa svojim iskustvima

Usput oglas:
Artist: 750 + 680 = 1430EUR - Arados: 500 + 450 = 950?
arados is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2004, 03:18 PM   #12
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by arados
Sandro i Anita rade sa TLA. Neka istrce na teren sa svojim iskustvima
anita, arados i ja imamo istu konbinaciju. rode ntv + tla 5051. ja san ima dva takva kompleta koja san koristi za stereo tehnike, pa san jednega proda aniti.

pa, ne znan. ja san uglavnom (u 90% slucajeva) vrlo zadovoljan i vec sam o tome pisa, ali je problem sto ja u svomu studiju (i na otoku di je problem nac midi kabel a kamoli mic preamp) neman prilike usporedjivat.
prvo san ima behringer a posli njega neki tla iz indigo serije (zaboravi san koji model je bi), a nakon njega ivory 5051.
sjecan se bas da san radi jednu stvar za meri cetinic, bas kad san montira rode ntv i 5051 i da je njena reakcija bila: 'ajme, sto mi glas dobro zvuci'. :roll: sad bas radin cilu plocu za meri i na njezinemu glasu ova konbinacija radi savrseno i to je sigurno jedan od razloga zasto ona voli radit u mene. 8)

glavna 2 problema koja san primjeti je da mi mic ne moze podnit veliki pritisak na kapsulu, iako mu je spl po specifikaciji relativno visok (SPL: 130 dB), pa kad mi dodje neko sa jacim glasom ili ka snimam neku trubu i sl. snimak izgubi volumen.
jos jedna stvar koju san primjeti je da mi na nekim vokalima sibilari znaju zvucat malo neprirodno izdignuti, sto isto mislin da je do mikrofona jer je on malo umjetno 'loudnesiran'. taj problem rijesavan deeserom dosta dobro, ali sve jedno razmisljam da uzmem jos jedan mic i preamp ko alternativu rode-u i tla-u.
na raspolaganju (nesto je moje a nesto uzmen od prijateja koji drzi razglas) jos imam akg c-3000, akg d12, shure sm57 i sm58 i 3 komada sehnnheiser 421 ali nista od toga ne koristin za vokal.
Old 26-11-2004, 07:41 PM   #13
djole970
Member

djole970's Avatar

A sta mislite o TL AUDIO VCPA1?
djole970 is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2004, 08:32 PM   #14
djole970
Member

djole970's Avatar

I jos nesto koja je razlika izmedju tla 5051 i tla 5051 V2?
djole970 is offline   Reply With Quote
Old 26-11-2004, 10:39 PM   #15
Pedja
VIP Member

Pedja's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob
glavna 2 problema koja san primjeti je da mi mic ne moze podnit veliki pritisak na kapsulu, iako mu je spl po specifikaciji relativno visok (SPL: 130 dB), pa kad mi dodje neko sa jacim glasom ili ka snimam neku trubu i sl. snimak izgubi volumen.
E zato je prava stvar Neuman U87 Na zalost nemam ovaj mikrofon ali sam jednom prilikom pozajmio od prijatelja za neko snimanje i rezultati su bili odlicni..........snimao sam jednog "urlatora" i nikako nisam uspeo sa mojim AKG C4000B da napravim dobar snimak........zato je Neuman napravio pravi posao
Pedja is offline   Reply With Quote
Old 27-11-2004, 07:23 AM   #16
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by djole970
I jos nesto koja je razlika izmedju tla 5051 i tla 5051 V2?
ono 'vp' iz imena znaci 'voice processor'. vp5051 je lampaski soft knee kompresor/gate/eq, izvorno napravljen za snimanje/procesiranje vokala, ali se pokaza dobrim i za ostala konbinacije. cita san (kad san kupova svoga) da su ljudi posebno bili zadovoljni snimanjem akusticnih gitara, basa... (i ja sam zadovoljan 8) )
v2 je poboljsana verzija koja za razliku od prve ima digitalni izlaz i mogucnost kompresiranja u hard knee modu (percussion/drum, bass, brass sekcija...).
Old 01-12-2004, 01:14 AM   #17
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

PA serija TLA procesora je bar za klasu "jaca" od Ivory serije (sa kojom bar kad je 5050 u pitanju nisam mnogo zadovoljan iako mi 5051 deluje korektno). Ja u skorije vreme planiram na uzmem TLA PA1 koji je samo mic preamp (bez kompresora,limitera, deesera...) i mislim da tu nema mnogo prostora za gresku. Ionako mi se ne svidja ideja da se na samom usnimku "ogranicim" na krajnji zvuk snimka, kad vec imam toliko mogucnosti da to uradim u daljem radu kada vec postane jasno kakav ce zvuk najbolje"proci". Dakle moj savet: Dobar preamp, korektan mic tipa K2 ili sl. ,a ako ti se na usnimavanju ukaze potreba za compresorom ili limiterom, slobodno ga das na input kanalu u Cubase-u (mada ja to radim u slucajevima preke nuzde kada pevac lose kontrolise dinamiku glasa).
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2004, 08:30 AM   #18
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
PA serija TLA procesora je bar za klasu "jaca" od Ivory serije (sa kojom bar kad je 5050 u pitanju nisam mnogo zadovoljan iako mi 5051 deluje korektno). Ja u skorije vreme planiram na uzmem TLA PA1 koji je samo mic preamp (bez kompresora,limitera, deesera...) i mislim da tu nema mnogo prostora za gresku. Ionako mi se ne svidja ideja da se na samom usnimku "ogranicim" na krajnji zvuk snimka, kad vec imam toliko mogucnosti da to uradim u daljem radu kada vec postane jasno kakav ce zvuk najbolje"proci". Dakle moj savet: Dobar preamp, korektan mic tipa K2 ili sl. ,a ako ti se na usnimavanju ukaze potreba za compresorom ili limiterom, slobodno ga das na input kanalu u Cubase-u (mada ja to radim u slucajevima preke nuzde kada pevac lose kontrolise dinamiku glasa).
slazen se, mada san ja ima comp iz indigo serije i vp5051 radi bolje, ali taj moj nije bio ni pa1 ni c1, nego neki od jedne visina racka.!

ja san uze vp5051 jer mi je bila takva prilika i vrlo san zadovoljan. eq radi dosta dobro, comp isto, gate... ali usnimanju se sve svodi na koristenje samog preampa i nista vise. gate nikad u zivotu nisan ukjuci, a ne sjecan se kad san koristi eq. jedino sto ponekad koristim malo kompresora sa vrlo niskim ratiom - cisto 'za svaki slucaj'.

kad budem uzima novi preamp, uzet cu samo njega bez ista.
samo jedna stvar mene muci i neznan kako je rijesit.

recimo, uzmen neki kvalitetne goli preamp (avalon AD2022 mi je usa u najuzi izbor) koji sigurno ima visok headroom i u njega ne sumnjan. medjutim kad iz njega podjem u karticu, di moze nastat distorzija?
ja mogu stavit kompresor u pulsaru koje ce radit isto ko haerdware, ali sto se dogadja kod a/d konverzije? hoce li tu nastat izoblicenja i kako se to rijesava?

bili bilo sretno rjesenje iz AD2022 sa line out poc u vp5051 i na njemu koristit comp ili poc u neki 'neutralni' comp ili limiter?!?!
neznan
Old 01-12-2004, 04:16 PM   #19
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Ma uopste nema potrebe da se nerviras oko toga. I sam si rekao da na svom 5051 ne koristis ni limiter ni EQ, vec da najcesce koristis preamp. E, bas zbog toga ja necuda placam ono sto ne koristim vec hocu da kada dam pare, da za sve kupim samo ono sto mi treba. Ti pogotovo sa Pulsarom mozes da mu na in- u das odlican kompresor (ali ni tu ja ne bih preterivao). Treba samo voditi racuna da ti signal udje korektnim nivoom u karticu, a za sve ostalo se brines u projektu. Ti ako koristis SX ili Nuendo mozes i na njegovom in-u da mu stavis neki UAD- ov comp i limiter, bez bojazni da ce ti se nesto opteretiti procesor. Ja na zalost nemam tu mogucnost, vec uglavnom stavim blagi RVox (waves) koji mi ujedno radi i kao gate za nezeljena kasljucanja i sl. Ponekad, kada to zvuk zahteva, stavim TC copressor/Deeser na "classic" preset, s' time sto mu kompresiju stavim na 3:1 (umesto 2:1), a threshold na -10 (umesto -15). Attack i release ostavim nepromenjene. "Lampu" ukljucim ili ne ukljucim, takodje po potrebi. Do sada nisam nikada bio u situaciji da opteretim CPU i da imam sl. problema. Jedini plugin koji mi pravi problem na ulazu je effect rack iz Virtual Guitarist Electric Edition koji mi izaziva pucketanja koja lice na ASIO opterecenje. To je moguce i zbog "domace" verzije softvera koji koristim, ali je prava steta, posto ima jako lep sync deelay i tremolo. A koliko je para Avalon?
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2004, 04:23 PM   #20
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

ma ne mislin ja uopce 'tretirat' zvuk dok snimam jer mi pulsar, uad i powercore daju dovoljno alata za izivljavanje kasnije. jedino sto zelim je cist snimak bez distorzije kad mi se pjevac zaurlice.

btw: kako unaprid znas koliko ces stavit treshold, kad on ovisi o jacini signala?

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules