|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Member
|
![]()
Primeri sa side chain-om:
Inace s/c bas dosta koristim, bez obzira bio to s/c kompresora ili gate-a. Recimo ako mi kick zvuci slabo, bez tezine, a licno ne volim EQ, onda koristim s/c noise gate-a (sa gate-om cistim kick) i pri svakom udarcu kicka mu dodajem signal od otprilike 40 Hz, i veruj mi kick dobija sasvim novi i jaci zvuk, u svakom slucaju mnogo bolji od jedno kicka koji bi prosao kroz EQ. Ako nemam de-esser, glas ubacim u kompresor a side chain u neki EQ, sa visokim Q faktorom oko 7 kHz (manje vise) smanjim nivo (u zavisnosti od potrebe) i dobijem svoj de-esser koji perfektno radi Recimo ako zelim klasican dobos iz 80-tih, pored preteranog reverba koristim i side chain da bih uz svaki udar dobosa ubacio i roze sum, da bih dobio onaj "praskavi" zvuk dobosa. I naravno klasican primer za side chain koji si vec spomenuo, kompresija muzike kad spiker uleti, naravno sa malim delay-om na glas da kompresija ne prepadne slusaoce
![]() |
#12 |
Banned
|
![]()
Super, Vai. (ovo ?u tek morati prou?iti!)
Evo da samo dodam jedan logi?ki razlog zbog kojeg mislim da je Sidechain neizbje?an (osim ako se ne ?eli gubiti vrijeme sa beskrajnim upisivanjima automatizacija). :roll: Sasvim mi je nelogi?no da npr. bubanj bude iste snage tokom cijelog songa a puno je logi?nije da, kada ulazi glas, bubanj se sti?ava za jedan manji postotak. Sla?ete li se vi sa mnom? ?ak i u ?ivoj svirci, kada bend svira uvodnu muziku bubnjar svira ja?e, a kada udje vocal, bubnjar se (normalno) sti?a. Dinamika! Tu je SideChainer doista neophodan. Podesi? ga za koliko ?e da ti se uti?ava bubanj prilikom ulaska vokala (naravno strogo paze?i da se ne pretjera!) |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Member
|
![]()
Prvi put cujem za tako nesto. Sve zavisi od ukusa naravno, ali da se bubnjevi stisaju zbog glasa? ne znam, to mi je veoma cudno. Za sada nijednu pesmu nisam cuo gde se bubnjevi stisaju zbog glasa.
S druge strange s/c ti nece za to posluziti. Imaces problem sa dinamikom, kad god ti upadne vokal bubnjevi ce da ti se stisaju, kad god pevac prestane da peva bubnjevi ce ti se vratiti na provbitni nivo, verujem da to bas i nece zvucati najbolje. Ujedno bi morao da strpas ceo bubanj na samo jedan kanal tako da ceo bubanj reaguje na glas, ili bi morao da imas 5-10 kompresora (u zavisnosti od bubnjeva koje koristis) tako da svaka komponenta bubnja reaguje na glas, i morao da bi da izvrsis istu kompresiju. Eh sad, da strpas bubnjeve na jedan kanal, pa da ih jos podesis na pan-pot-u u skroz levu ili desnu stranu, ima bubnjevi da ti zvuce kao na albumim beatles-a ![]() U svakom slucaju ja mislim da to nije jedan od nacina da se s/c upotrebi. Poz. P.S. Nemoj da poredis live svirku sa studijskim snimanjem, ipak su to potpuno razlicite stvari, sto bi Idekius rekao "Don't mix grandmothers and frogs" ![]()
![]() |
#14 |
MAO
|
![]()
To nije rekao Ideikus nego V.Draskovic (aktuelni ministar spoljnih poslova SCG)
:oops: Meni cela ta prica oko utisavanja pesme zbog ulaska vokala ili bilo cega drugog je potpuno cudna i sumnjiva... U sustini, to se na kraju masteringa i desi cak iako si mixao tako da ceo nivo pesme raste sa pojavom vokala. Ozbiljnija primena kompresora u masteringu dovodi sama do tih varijacija, ne verujem da se to radi namerno u mixu. INace, totalno me zanima kako se podesavaju kompresori na masteringu, tojest, kako razbiti peakove? Cuo sam da su americki snimci (moderni pop/rok) ispod 0, a da recimo RAMMSTEIN konstatno kompresorom namerno ulazi u odredjen overload. I koje je tacno znacenje izraza "headroom"? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#16 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
sidechain moze bit koristan kod drugih stvari u mixu, ali ga ja bas puno ne koristin. a headroom bi bilo podrucje iznad dynamic rangea do mista di pocima distorzija.
![]() |
![]() |
#17 | |
Banned
|
![]() Quote:
Zato mislim da ima potrebe. Pogledaj malo stranu produkciju i dobro oslu?ni ?to se de?ava sa pojedinim instrumentima kada ulaze vokali. Evo ba? sam danas slu?ao Eltona D?ona, iz aviona se vidi da se odredjeni instrumenti umanjuju ulaskom vokala. To se posebno vidi na Padovima (patosima) kod nekih balada. Naravno, ni?ta tu nije NAGLO, ali je primjetno. I sve tp daje neku toplinu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Banned
|
![]() Quote:
Quote:
Evo napisao sam prethodno Eonu, a i ti poslu?aj stranu produkciju, sa pozorno??u ?to se de?ava sa pojedinim instrumentima kada ulaze vocali i ?to se de?ava u trenutku dok pjeva? "uzima vazduh". Takodjet, to se "golim okom" vidi da Merlinovim pjesmama. Pozdrav. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Member
|
![]()
Cekaj sad, pa nemoj da menjas temu. Istina je da se poneki odredjeni instrumenti stisavaju u odnosu na druge, ali to se radi automatizacijom na pojedinim delovima, a ne s/c-nom.
Ja sam govorio o stisavanju bubnjeva kad uleti vokal, to mi je dalje deluje nerealno, do sada nisam cuo ni video da je to neko radio. Ne poznajem Cubase SX3 ni Sonar 3, ali ako stavis sve elemente u jednu subgrupu, opet ih trpas sve na jedan kanal, zar ne? I daj mi jedan specifican primer, neku odredjenu pesmu queen-a, pa mozemo svi ovde zajedno da analiziramo da li je stisavanje bubnjeva postignuto sa s/c-nom ili automatizacijom. Znaci V. Draskovic je to izjavio, nisam znao, hehehehehe ![]() Poz.
![]() |
#20 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Nekako ti to cudno slusas? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
sidechain pomocu kjaerhus gca1..... | bezsmisla | Audio Produkcija - Tehnike | 24 | 25-11-2013 05:09 PM |
Sidechain pitanje | Igor | Audio Produkcija - Tehnike | 11 | 24-09-2008 11:45 PM |
Sidechain compressor | kravadinka | Audio Produkcija - Tehnike | 10 | 17-11-2006 11:41 PM |
sidechain kompresija u acidu | Blaze | Audio Produkcija - Tehnike | 5 | 19-04-2006 03:18 PM |