Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-09-2004, 07:25 AM   #11
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

i ja .. prvo bubanj pa sve ostalo .. :roll:
Old 19-09-2004, 09:16 AM   #12
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Sa obzirom da je bubanj i uopste ritam noseci deo pesme uglavnom i ja ga radim prvog ali i mislim da je tako regularnije
Old 19-09-2004, 11:17 AM   #13
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

a ja radin obrnuto. prvo bubanj, pa bas, paaaa :roll:[/quote]

Da to?no probao sam sve kombinacije ali mora se i?i prvo bubanj pa bas
?to i po nekoj logici slijedi.Ima? bolji uvid u sliku..bar ja.
Old 26-09-2004, 02:40 PM   #14
nixylive
Member

nixylive's Avatar

Kad smo vec kod bubnjeva i razlicite upotrebe u raznim pravcima muzike, primecuje se dosta kod Jarre-a, Vangelisa, Tangerine dream da oni ne koriste jako izrazene bubnjeve, vec samo da vode ritam, a negde se jedva i cuju. Sad, mozda je malo glupo pitanje, ali d ali za ovo postoji neki izraz, neka posebna tehnika ili je to sve stvar upotrebe bubnjeva.
Old 26-09-2004, 03:13 PM   #15
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by nixylive
Kad smo vec kod bubnjeva i razlicite upotrebe u raznim pravcima muzike, primecuje se dosta kod Jarre-a, Vangelisa, Tangerine dream da oni ne koriste jako izrazene bubnjeve, vec samo da vode ritam, a negde se jedva i cuju. Sad, mozda je malo glupo pitanje, ali d ali za ovo postoji neki izraz, neka posebna tehnika ili je to sve stvar upotrebe bubnjeva.
To ti je stvar mixa...
Old 26-09-2004, 05:42 PM   #16
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

nixy.. naravno da ce ritam samo da se "provlaci" kroz stvar, jer je naglasak dat na druge instrumente... Kao kad bi kod roka smanjio bubanj i bass a pojacao neki hammond npr. Zamisli kako bi to bezveze zvucalo... Stvar mixa, ko sto rece Purenjak.
kVu is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2004, 06:40 PM   #17
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Bubanj je bog i batina cijele stvari. Ako miks bubnja nije dobar, nece nista drugo dobro zvucati.

Sad cu ja na brzinu ono sto ja radim.
Noga - ozvucim sa dva mikrofona - jedan unutra kod unutarnje opne (ali ne ispred pedale!), uglavnom Sennheiser 421, drugi izvan (ali ne na samoj rupi nego sa strane, 2 cm od vanjske opne), ja imam AKG D12
Snare - dva mikrofona (SM57) - jedan gore, drugi dole
Hihat (fus) - kondenzatorski mikrofon, okomit na gornju cinelu, trazim poziciju po sluhu (ako se stavi sa strane onda hvata ipuhivanje zraka kod zatvaranja fusa, a ja to ne volim - to je dobro za rock sound)
Tomovi - na svaki tom po jedan mikrofon (prolazi SM57 ili SM58 al ima boljih)
Overhead - Dva identicna mikrofona (matched pair) - super su recimo AKG 451 ili Rode NT5. Bitno je da se ustimaju tako da su dovoljno visoko i da kad se raspaniraju lijevo-desno snare zvuci u sredini. Malo zeznuto za namjestit.

Za cijelu proceduru, da se sve postavi i ustima treba dobrih dva sata posla. Sve sto se slaze na brzinu ne ispada dobro.

U miksu se okrece faza mikrofona koji je ispod snare-a. Ja volim na unutarnju nogu staviti nekakav sub-harmonizer koji dodaje ekstra niske frekvencije. Volim ga namjestit da zvuci kao elektronski kick i to onda blendam s vanjskim mikrofonom koji dodaje onu finocu pravog bubnja.
Sve mikrofone na nozi i snare-u pustam kroz gate i poprilicnu kompresiju.
Znam potrosit i po par sati samo na miks bubnja. To kad legne, sve ide super dalje!

- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 16-01-2005, 11:51 PM   #18
File
Senior Member

evo mene isto...nakon 100 godina....imam naravno i novog iskustva(ovaj put u praksi)...ovo sa kickom ti je zanimljivo(2 majka)...ali uspio sam dobiti dobar kick i sa jednim (i to polutrash) mikrofonom, ali 2 mjese?nim prckanjem po filterima, gateovima i kompresijama...sasvim solidan sound....jedino je bubnjar bio dosta lo?, tako da ni jedan kompresor ne mo?e izjedna?iti udarce(mo?e glasno?u, ali ne i sami zvuk)...pa sam razmi?ljao da nau?im raditi sa trigerima (bar na kicku...jer on ne bi trebao imati neku dinamiku, kao sto to ima snare)...Sad mene zanima: dal postoji neki softverski triger (kao plug in za cubase...ono stavim sempl i on se "triga" sa onim sto bubnjar udari)...ako postoji...gdje?.......Btw...mikrofon za takav triger bi mogao biti i neki najjeftiniji jelda?......Imao sam i problema sa tim sto mi je na kicku probijao (javljao se i) snare i hi-hat..pa ?ak i sa jakim gateom(ne prejakim, da ne odre?e sound kicka do kraja)...tako da je to ispalo ko u nekim valovima...
....ma mislim da previ?e o?ekujem od lo?e opreme...
jedino ?to sam koristio 57 ice za snare i tomove...ovo ostalo (zajedno sa overheadima) su bili lo?iji ?urci (jeftini)....
Kad ima? bolju opremu, lak?e je radit...ali i sa lo?om se mo?e? nekako izvu? ako zna?...al ti treba puno vremena....
File is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2005, 01:56 PM   #19
Damir
Junior Member

Imam jedan VST plug-in zove se Ekitriger ili tako nesto (nisam trenutno kod kuce) skinut je sa neta i potpuno je besplatan. Istina nisam ga koristio za snimanje ali sam ga malo isprobavao i cini se da moze lepo da se podesi. U slucaju da ne mozes da ga nadjes na netu javi se pa cu da ti posaljem.
Damir is offline   Reply With Quote
Old 17-01-2005, 11:34 PM   #20
Damir
Junior Member

Ustvari zove se Ekittrigger

http://www.midiplugins.com/
Damir is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules