|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Ivan Lekic
|
![]()
i ja .. prvo bubanj pa sve ostalo .. :roll:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Super Moderator
|
![]()
Sa obzirom da je bubanj i uopste ritam noseci deo pesme uglavnom i ja ga radim prvog ali i mislim da je tako regularnije
![]() |
#13 |
Senior Member
|
![]()
a ja radin obrnuto. prvo bubanj, pa bas, paaaa :roll:[/quote]
Da to?no probao sam sve kombinacije ali mora se i?i prvo bubanj pa bas ?to i po nekoj logici slijedi.Ima? bolji uvid u sliku..bar ja.
![]() |
#14 |
Member
|
![]()
Kad smo vec kod bubnjeva i razlicite upotrebe u raznim pravcima muzike, primecuje se dosta kod Jarre-a, Vangelisa, Tangerine dream da oni ne koriste jako izrazene bubnjeve, vec samo da vode ritam, a negde se jedva i cuju. Sad, mozda je malo glupo pitanje, ali d ali za ovo postoji neki izraz, neka posebna tehnika ili je to sve stvar upotrebe bubnjeva.
![]() |
#15 | |
Administrator
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Pro Member
|
![]()
nixy.. naravno da ce ritam samo da se "provlaci" kroz stvar, jer je naglasak dat na druge instrumente... Kao kad bi kod roka smanjio bubanj i bass a pojacao neki hammond npr. Zamisli kako bi to bezveze zvucalo... Stvar mixa, ko sto rece Purenjak.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Bubanj je bog i batina cijele stvari. Ako miks bubnja nije dobar, nece nista drugo dobro zvucati.
Sad cu ja na brzinu ono sto ja radim. Noga - ozvucim sa dva mikrofona - jedan unutra kod unutarnje opne (ali ne ispred pedale!), uglavnom Sennheiser 421, drugi izvan (ali ne na samoj rupi nego sa strane, 2 cm od vanjske opne), ja imam AKG D12 Snare - dva mikrofona (SM57) - jedan gore, drugi dole Hihat (fus) - kondenzatorski mikrofon, okomit na gornju cinelu, trazim poziciju po sluhu (ako se stavi sa strane onda hvata ipuhivanje zraka kod zatvaranja fusa, a ja to ne volim - to je dobro za rock sound) Tomovi - na svaki tom po jedan mikrofon (prolazi SM57 ili SM58 al ima boljih) Overhead - Dva identicna mikrofona (matched pair) - super su recimo AKG 451 ili Rode NT5. Bitno je da se ustimaju tako da su dovoljno visoko i da kad se raspaniraju lijevo-desno snare zvuci u sredini. Malo zeznuto za namjestit. Za cijelu proceduru, da se sve postavi i ustima treba dobrih dva sata posla. Sve sto se slaze na brzinu ne ispada dobro. U miksu se okrece faza mikrofona koji je ispod snare-a. Ja volim na unutarnju nogu staviti nekakav sub-harmonizer koji dodaje ekstra niske frekvencije. Volim ga namjestit da zvuci kao elektronski kick i to onda blendam s vanjskim mikrofonom koji dodaje onu finocu pravog bubnja. Sve mikrofone na nozi i snare-u pustam kroz gate i poprilicnu kompresiju. Znam potrosit i po par sati samo na miks bubnja. To kad legne, sve ide super dalje! ![]()
![]() |
#18 |
Senior Member
|
![]()
evo mene isto...nakon 100 godina....imam naravno i novog iskustva(ovaj put u praksi)...ovo sa kickom ti je zanimljivo(2 majka)...ali uspio sam dobiti dobar kick i sa jednim (i to polutrash) mikrofonom, ali 2 mjese?nim prckanjem po filterima, gateovima i kompresijama...sasvim solidan sound....jedino je bubnjar bio dosta lo?, tako da ni jedan kompresor ne mo?e izjedna?iti udarce(mo?e glasno?u, ali ne i sami zvuk)...pa sam razmi?ljao da nau?im raditi sa trigerima (bar na kicku...jer on ne bi trebao imati neku dinamiku, kao sto to ima snare)...Sad mene zanima: dal postoji neki softverski triger (kao plug in za cubase...ono stavim sempl i on se "triga" sa onim sto bubnjar udari)...ako postoji...gdje?.......Btw...mikrofon za takav triger bi mogao biti i neki najjeftiniji jelda?......Imao sam i problema sa tim sto mi je na kicku probijao (javljao se i) snare i hi-hat..pa ?ak i sa jakim gateom(ne prejakim, da ne odre?e sound kicka do kraja)...tako da je to ispalo ko u nekim valovima...
....ma mislim da previ?e o?ekujem od lo?e opreme... jedino ?to sam koristio 57 ice za snare i tomove...ovo ostalo (zajedno sa overheadima) su bili lo?iji ?urci (jeftini).... Kad ima? bolju opremu, lak?e je radit...ali i sa lo?om se mo?e? nekako izvu? ako zna?...al ti treba puno vremena.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Junior Member
|
![]()
Imam jedan VST plug-in zove se Ekitriger ili tako nesto (nisam trenutno kod kuce) skinut je sa neta i potpuno je besplatan. Istina nisam ga koristio za snimanje ali sam ga malo isprobavao i cini se da moze lepo da se podesi. U slucaju da ne mozes da ga nadjes na netu javi se pa cu da ti posaljem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Junior Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Snimanje bubnja | Kirdan | Dizajn i konstrukcija studija | 41 | 29-07-2008 10:42 AM |
Izrada sobe u sobi | Tuta_bugarin | Dizajn i konstrukcija studija | 9 | 25-07-2008 12:03 PM |
Izrada Balansiranih kablova | Akcija | Tutorijali | 2 | 10-05-2008 10:24 PM |
Izrada Aran?mana Na Tekst | MAČKON | Audio Produkcija - Tehnike | 4 | 12-03-2007 11:04 PM |
Izrada mastera (montiranje pjesama)..... | Goran | Audio Produkcija - Tehnike | 14 | 04-05-2004 04:03 PM |