|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
U početko sam bio razvio identičan sistem editovanja kao u Cubase-u, a kasnije i mnogo brži jer Reaper ima fantastičan time stretch koji se vrlo lako izvodi. Imao sam diskusiju o prelasku na PT sa prijateljem koji je preko decenije na Pro Tools-u i kune se u njega za audio editing kad sam mu pokazao šta radim u Reaperu rekao mi je "Ti si budala ako napustiš Reaper za Pro Tools što se editinga tiče" Pitaj šta god te zanima i potrudiću se da pomognem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Sto se tice brzine editovanja, Reaper je tu sigurno jedan od najboljih softvera. Pogotovo ako insalirate sws ekstenziju. Recimo za bubanj je stvarno sjajan. Mozete da detektujete tranzijente ili da postavavite treshold koji otvara i zatvara na odredjenoj jacini. Onda mozete da izaberete da vam na tim mestima ili uradi slice ili doda stretch marker. Nakon toga mozete da kvantizujete i dodate krosfejdove opcijom fill gaps.
Algoritmi za stretching su vrhunski. Imao sam u poslednje vreme jedno 10tak projekata gde mi je klijent trazio da stare fank matrice sinkujem na iskucan elektronski bubanj. Znaci krenes bit po bit. Roknes marker pa pomeris i tako celu pesmu. Bez problema sam odradio sve za kratko vreme i kvalitet zvuka se 99% nije razlikovao od orginala. Orginalne komande su tako namestene da bukvalno ne moras da pomeris ruku, a ako ti ne odgovara mozes da apsolutno sve prilagodis sebi. Ono sto se na prvi pogled ne vidi u Reaperu je rezolucija kojom vizuelno prikazuje fajlove. Jako je detaljna i kada se na nju naviknes u nekim drugim softverima bude jako tesko da se radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
I da slazem se za waveform prikaz ako o tome govorimo. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Dosta minusa za reaper donosi midi editing. No ne znam kako je to u profi svrhe ali sve sto sam radio u c5 vrlo brzo sam stigao i u reaperu. Istina je da najvise vremena treba da pohvatas neke banalnosti koje jednostavno nisu tamo gdje bi kao trebale biti. Jedan primjer onaj jbni loop kad zelis razvuci midi traku da jos nesto dodas. Nikako naci dok slucanjo nisam naletio. No meni osobno bio je nedostatak sto nema nikakvih instrumenata integriranih i zato mi sad najvise odgovara mikskraft jer i tamo mogu sve isto a to je pretezno izrada midifajlova za kljave ili matrica koje sluze kao neka podloga za snimanje. .. Sto se pak prifi strane tice pricao mi kolega kako jako puno radi u reaperu koji mu je postao jednostavno....najprakticniji. No kad snima nikako, vec iskljucivo to radi u cubaseu. Naima veli da danas ljudi koji dođu malo znaju ali imaju ogromne prohtjeve. Kaze da je htio snimati u reaperu jednom ali su ga ljudi blijedo gledali kad su vidjeli taj prapovijesni izgled. Kaze tu je stao. A najzadovoljniji su ljudi kad popali sve silne lampice na raznim komponentama., neispravnim i neprikljucenim.. Ali svijetli sila ledica i to je zakon. Iako osim kompa koristi samo audio kartu. Bah.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Ima toliko tema na netu za Reaper da stvarno ne znam kako je moguce da se nekome bas ni jedna ne svidja. Skinovi mu se menjaju u sekundi, kao na winampu i ima ih koji lice i na cubase i na protools i na logic i ne znam ti vise ni ja na sta.
Evo recimo ovo je jedna od, po meni, najlepsih tema za velike monitore, mada ja koristim orginalnu jer meni nije ruzna. http://www.houseofwhitetie.com/reape...rt_default.png http://www.houseofwhitetie.com/reape...range-view.png http://www.houseofwhitetie.com/reape...ixer-view2.png Last edited by phil.milmax; 16-10-2016 at 02:20 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Sent from my ME173X using Tapatalk
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
Ili Air Xpand2
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Jos jedno pitanje za poznavatelje. Moze li se i reaperu zaobići primjerice kompresor koji je na masteru. Da pojasnim...imam referencu na jednoj traki pa sad da se ne mora svaki put iskljucivati doticni kompresor. Samo sam naveo primjer sa kompresorom. Moze biti limiter, eq ili bilo sto, ali da ne utjece na referencu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Ako sam te dobro razumeo ti bi da ti traka sa referencom zaobidje pluginove na master kanalu?
Potrebno je da na traci gde ti je referenca udjes u routing prozor, ugasis master send i dodas novi output u "Audio Hardware Outputs" u zavisnosti od toga na koje ti kanale izlazi slusanje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Da,to. Probat cu kad dođem kuci....ako se snađem
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |