Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-01-2014, 11:42 AM   #1
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Default Re: Pomo? oko izbora instrumenta

Evo par pojašnjenja prvo - moraš razumeti pozadinu ljudi koji pričaju o odredjenim instrumentima:

YAMAHA PSR - izuzev najskuplje serije (PSR 9000) spada u dečije, odnosno školske klavijature.
CASIO- kao digitalni klavir jako dobar. Osnovni synth modeli su za nijansu bolji nego Yamaha PSR.
Drugim rečima - iole profesionalni muzičar neće imati mnogo toga lepog da kaže. Ali, ti za sada to i nisi, zar ne? Medjutim, ako želiš da postaneš, mislim da ovo nije rešenje za tebe.

MIDI klavijature - evo kako to funkcioniše - laptop generiše zvukove, a klavijatura ti služi kao kontrola. Već za nekih 150-200€ možeš naći sasvim pristojne modele a što se tiče zvukova - imaš sve što tvoj laptop može da pogura - kako planiraš da kupiš nov, nije loša opcija. Danas se ionako mnogo toga od klavijatura snima direktno sa kompjutera a ne preko klavijatura. Mada, iako znam da se to radi, nikada ne bih imao hrabrosti da odem na živu svirku samo sa laptopom.
Drugim rečima - sjajan izbor ako želiš da uštediš i ako nemaš nameru da nastupaš uživo. Jedina mana je ta što nemaš ograničenja pa ćeš pre ili kasnije naleteti na problem oko organizacije radne snage kompjutera i tvojih želja.

ROLAND BK5 - jako praktičan i lagan aranžer. Bolji od osnovnih verzija KORG PA serije. Ali, nema šta da traži u rangu sa modelima koji koštaju preko 1500€.
Drugim rečima - narodnjaci tezgaroši koji moraju da imaju nestandardne zvukove i ne smeju da prestanu sa sviranjem duže od 2-3 sekunde neće imati najlepše mišljenje. Ali daleko od toga da je ova klavijatura neupotrebljiva.

I isto tako, daleko od toga da je ova klavijatura nešto što tebi treba.

Nego, natrag na temu. Ako bih se postavio u tvoju poziciju:
- početnik sam
- nemam klavijaturu
- nemam svirke ali svakako želim da se time bavim
- budžet 700€
- hoću da kupim nešto što će mi koristiti naredne 4-5 godine

Jedina nova sprava koja za te pare može da se uzme a da opravda investiciju je ROLAND Juno-Di. Ima:
- USB konekcije (i za flash memoriju i za povezivanje sa kompjuterom)
- Fabričke ritmove (zgodno za vežbanje improvizacije ili za zapis neke ideje)
- Sasvim pristojnu dirku i kontrole (izuzetno važno na duge staze)
- Izuzetnu polifoniju - 128 (na prste jedne ruke se mogu nabrojati klavijature sa većom polifonijom)
- Možeš povezati čak 16 zvukova u jedan set (jako važno da duge staze)
- PC editor - možeš praviti i organizovati zvukove preko miša i tastature
- Ima aktivnu i veliku zajednicu koja medjusobno deli zvukove.
- Izuzetno je lagan, 5.2kg (jako važno za devojke)

A možeš čak birati hoćeš li beli ili crni model Šalu na stranu, radi se o klavijaturi koja ima zvukove sa Fantoma X. Da nemam opremu koju trenutno imam mogao bih da izguram celu pop/rock svirku sa ovom klavijaturom.

I ne bih bio iskren a da ne spomenem još i ovo - ako ikako postoji opcija, kako znam i umem bih gledao da nadjem negde pozajmim još 300€ i pazarim ROLAND FA-06. Radi se o klavijaturi koja će biti dostupna tek od februara i koja pruža najbolji odnos cena-kvalitet za početnike. Radi se o novom modelu (izašao ove godine), što u prevodu znači da će mu upotrebna vrednost najsporije opadati.

Ako to dodatno ulaganje nikako nije moguće, Juno Di je i dalje sprava koju bih najtoplije preporučio svakom početniku. Kamo sreće da sam ja imao tako nešto kada sam počinjao

Last edited by wladymeer; 30-01-2014 at 11:49 AM.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2014, 07:00 PM   #2
Amarena
Junior Member

Default Re: Pomoć oko izbora instrumenta

Jao, ljudi, hvala vam puno!
Kako ja, zaboga, nikad nisam videla ovaj diiiivni Roland Juno di? Pa ja pored ovog tačno ne bih izlazila vi?e iz kuće :O Tako predobra stvar! Mislim da je to otprilike ono ?to mi treba ?to se svih opcija tiče, plus 61 dirka, poluote?ana (klavirska mi i ne treba), mnogooo zvukova (mada po ovim snimcima vidim da najvi?e forsiraju taj synth zvuk, a meni se vi?e sviđaju one gitare i bubnjevi), jo? ima i onu divnu opciju za procesiranje glasa kad se priključi mikrofon. Ne znam samo za ovo ka?njenje signala koje je @tukoje pomenuo, da li će to biti nezgodno za ve?banje. I moram dobro da razmislim o laptopu, zvučnicima itd. da ne bude posle sve preslabo za ovo. I Roland Fa-06 mi se sviđa, ba? me zanima koja će mu cena biti kad dođe kod nas, ali čisto sumnjam da će biti samo 300e skuplji, pretpostavljam da će ovi na?i da mu nakače neku astronomsku cifru...:/
Amarena is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2014, 09:06 PM   #3
Amarena
Junior Member

Default Re: Pomoć oko izbora instrumenta

Ni?ta, čekam da izađe onda i ovaj Roland FA-06, pa da ih vidim u?ivo
Amarena is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules