|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Evo par pojašnjenja prvo - moraš razumeti pozadinu ljudi koji pričaju o odredjenim instrumentima:
YAMAHA PSR - izuzev najskuplje serije (PSR 9000) spada u dečije, odnosno školske klavijature. CASIO- kao digitalni klavir jako dobar. Osnovni synth modeli su za nijansu bolji nego Yamaha PSR. Drugim rečima - iole profesionalni muzičar neće imati mnogo toga lepog da kaže. Ali, ti za sada to i nisi, zar ne? ![]() MIDI klavijature - evo kako to funkcioniše - laptop generiše zvukove, a klavijatura ti služi kao kontrola. Već za nekih 150-200€ možeš naći sasvim pristojne modele a što se tiče zvukova - imaš sve što tvoj laptop može da pogura - kako planiraš da kupiš nov, nije loša opcija. Danas se ionako mnogo toga od klavijatura snima direktno sa kompjutera a ne preko klavijatura. Mada, iako znam da se to radi, nikada ne bih imao hrabrosti da odem na živu svirku samo sa laptopom. Drugim rečima - sjajan izbor ako želiš da uštediš i ako nemaš nameru da nastupaš uživo. Jedina mana je ta što nemaš ograničenja pa ćeš pre ili kasnije naleteti na problem oko organizacije radne snage kompjutera i tvojih želja. ROLAND BK5 - jako praktičan i lagan aranžer. Bolji od osnovnih verzija KORG PA serije. Ali, nema šta da traži u rangu sa modelima koji koštaju preko 1500€. Drugim rečima - narodnjaci tezgaroši koji moraju da imaju nestandardne zvukove i ne smeju da prestanu sa sviranjem duže od 2-3 sekunde neće imati najlepše mišljenje. Ali daleko od toga da je ova klavijatura neupotrebljiva. I isto tako, daleko od toga da je ova klavijatura nešto što tebi treba. Nego, natrag na temu. Ako bih se postavio u tvoju poziciju: - početnik sam - nemam klavijaturu - nemam svirke ali svakako želim da se time bavim - budžet 700€ - hoću da kupim nešto što će mi koristiti naredne 4-5 godine Jedina nova sprava koja za te pare može da se uzme a da opravda investiciju je ROLAND Juno-Di. Ima: - USB konekcije (i za flash memoriju i za povezivanje sa kompjuterom) - Fabričke ritmove (zgodno za vežbanje improvizacije ili za zapis neke ideje) - Sasvim pristojnu dirku i kontrole (izuzetno važno na duge staze) - Izuzetnu polifoniju - 128 (na prste jedne ruke se mogu nabrojati klavijature sa većom polifonijom) - Možeš povezati čak 16 zvukova u jedan set (jako važno da duge staze) - PC editor - možeš praviti i organizovati zvukove preko miša i tastature - Ima aktivnu i veliku zajednicu koja medjusobno deli zvukove. - Izuzetno je lagan, 5.2kg (jako važno za devojke) A možeš čak birati hoćeš li beli ili crni model ![]() I ne bih bio iskren a da ne spomenem još i ovo - ako ikako postoji opcija, kako znam i umem bih gledao da nadjem negde pozajmim još 300€ i pazarim ROLAND FA-06. Radi se o klavijaturi koja će biti dostupna tek od februara i koja pruža najbolji odnos cena-kvalitet za početnike. Radi se o novom modelu (izašao ove godine), što u prevodu znači da će mu upotrebna vrednost najsporije opadati. Ako to dodatno ulaganje nikako nije moguće, Juno Di je i dalje sprava koju bih najtoplije preporučio svakom početniku. Kamo sreće da sam ja imao tako nešto kada sam počinjao ![]() Last edited by wladymeer; 30-01-2014 at 11:49 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Jao, ljudi, hvala vam puno!
![]() Kako ja, zaboga, nikad nisam videla ovaj diiiivni Roland Juno di? Pa ja pored ovog tačno ne bih izlazila vi?e iz kuće ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Ni?ta, čekam da izađe onda i ovaj Roland FA-06, pa da ih vidim u?ivo
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Oduzimanje instrumenta bendovima... | Filip_ | Razno | 5 | 25-11-2013 04:40 PM |
promjena instrumenta u sibeliusu 7 | damir23 | Audio Software | 0 | 30-09-2013 01:58 PM |
Pomoć oko izbora programa | Hadgy | Audio Produkcija - Osnove | 27 | 06-07-2011 06:06 PM |
izbor instrumenta | stefdza90 | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 13 | 26-06-2008 08:43 PM |
ZA NOVAJLIJE: Pomoć oko izbora audio opreme | kejkz | Computer Hardware | 0 | 20-02-2008 07:07 PM |