Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-01-2013, 11:08 PM   #1
Mrgud
Member

Mrgud's Avatar

Default Trebaju mi pare

Neznam jeli se pricalo o ovome ,ja sam trazio ali ne vidjeh?
Ima li nacina da saznam koliko je mojih pjesama ,Ep-ova ,,itd prodato na Beatportu i ostalim prodavnicama ,volio bih da vidim deru li me labeli ?
Mrgud is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2013, 08:12 AM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Trebaju mi pare

Quote:
Originally Posted by Mrgud View Post
Neznam jeli se pricalo o ovome ,ja sam trazio ali ne vidjeh?
Ima li nacina da saznam koliko je mojih pjesama ,Ep-ova ,,itd prodato na Beatportu i ostalim prodavnicama ,volio bih da vidim deru li me labeli ?
Pa ti sam znas koliko si pesama stavio na Beatpoert? Valjda...??
Da si ih "izdavao" sam ili preko nekog online labela?
Ako je label, onda bar jednom godisnje treba da posalju neki statement (zbir koliko se prodalo...) ako to online labeli uopste rade?
Jel si bio na nekoj top-listi (Koje se prave po prodaji..)??
Veliki broj ne salje pare dok se ne nakupi bar $50 , jer im se ne isplati zbog administracije, kazu...
Ali verovatnije je da su ti se slabo prodale pesme...ljudi ocekuju mnogo od beatporta a u sustini Jako malo para tu ima za 90% ljudi..

Bilo je sa Rumskog dosta njih sa pesmama na beatportu, Ali niko nije prijavio da se obogatio! He, he, ...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 20-01-2013, 12:29 PM   #3
Mrgud
Member

Mrgud's Avatar

Znam tacno kojiko pjesama imam i koja je isla kroz koji label.Ali neznam mogu li da vjerujem tom izvjestaju koji salje label ?Bilo je i top lista ali nisam predugo stajao tamo tako da neznam sta se tu desava?Ako stojis na nekoj listi naprimjer na 20 mjestu a imas to izdanje mjesec dana,neznaci da si prodat vise od onoga koji je na 30 mjestu a njegovo izdanje je od prije nedelju dana, to je trenutno prolazno vrijeme koje ce da se mozda promijeni u korist ovoga na 30-tom mjestu u roku od nekoliko dana..Ne ocekujem bogacenje nego samo pravi uvid u stanje!Mislis da su labeli posteni i da ce odma da ti salju pare i to tacno i tacan uvid u stanje,neki sigurno i jesu..Znaci mislio sam na neki drugi nacin da saznam a da nije preko labela za koji izdavam,predpostavljam da nema ali isto da pitam ?
Ako neki label salje pare unaprijed radje nego izvjestajj o prodaji ,mislis li da to nije nimalo sumljivo ?
Mozda bi bilo bolje sacekati da se proda pa da se uzme vise,ali ko moze da ti garantuje da ce tacno da ti posalje?
Nevjerujem da bi se neki label cimao i rizikovao da ti placa unaprijed radi neke male razlike u iznosu,ponovo navodim nevjerujem da su to velike pare ali bih volio da vidim sta se tu ustvari desava?

Last edited by Mrgud; 20-01-2013 at 12:39 PM.
Old 22-01-2013, 02:22 PM   #4
UnderTheSun
Member

Druze, nema od toga nishta, zaboravi.
Mozesh jedino da imash satisfakciju lichnu zbog releasa i da radish ono shto volish, a pitanje je i dokle ce te to drzati...
Nekako kako vreme prolazi shvatam shta je dabear prichao o utroshenom vremenu, trudu, struji :P i sve ostalom, a da se nishta ne deshava...zato sam skroz i promenuo zanr.

Konkretno, imam dosta trackova na beatportu, al zarada je toliko mala da me je sramota i da spomenem cifru, radio sam sa 5-6 labela kako bi proverio dal ima neke razlike, imam i dva izdanja za Blackhole (Tiestov label) pa opet nishta...
I nemaju veze chartovi ni top liste, to je sve sranje... to samo pokazuje koliko ti je dobra promocija, a ne kol`ko ljudi kupuju pesme. Bio sam i na top50 prog trance na beatportu, chak i u top20 na audiojelly, shto je bilo smeshno poshto je prodato 30ak trakova na AJ...Takodje brdo DJeva vrtelo stvari, al to je tako smeshno koliko se pesme malo kupuju da se vishe isplati davati ih besplatno poshto je bolja promocija.

Uglavnom mozesh da smarash labele, da ti daju izvode koliko je pesama prodato, al evo uradi matematiku sam, beatport uzima 35-40% od cene pesme isto tako i iTunes, distributer (u 90% sluchajeva je to labelworx za online label) uzima 20%, ostaje tebi i labelu da podelite ostalo na pola i to josh ako je label fer i onda ti dobijesh samo 20% od te pesme koju je kupilo njih 10...

Mislim da su nadrealisti to najbolje objasnili...tako da bi odgovor na tvoje pitanje bio, Para nema, more bit bidne, ali sada nema...
Uzdravlje...

UnderTheSun is offline   Reply With Quote
Old 22-01-2013, 06:44 PM   #5
Mrgud
Member

Mrgud's Avatar

hvala DaBear i UnderTheSun na informacijama i na podijeljenim iskustvima
ali neznam jeste li pazljivo procitali pitanje,ne zanima me moze li da se zaradi od prodaje traka,znam dobro da ima para za ljude koji su popularni i u trendu sa zanrovima koji se trenutno traze i koji znaju sta i kako se radi!
Netreba sad ocekivati neke velike sume,ako to neko ocekuje onda bolje da se bavi trgovinom ili nekim kriminalom..Ja licno na muziku gledam kao na umjetnost i nikad necu da promijenim zanr jer radim ono sto volim i vjerujem da nece uskoro da mi dosadi!
Pitao sam ima li jos nacina da se provjeri koje je stvarno stanje ,koliko je prodato traka a da taj izvjestaj nije preko labela za koji su izdate ..?
Old 22-01-2013, 08:38 PM   #6
UnderTheSun
Member

Nema nachina, labeli dobijaju daily charts od svojih distributera o prodatim trakovima, tako da najbolje njih pitaj.
Ali poshto kazesh da necesh / sumnjash da te potkradaju / il sl. obrati se distributeru labela mailom da sumnjash da te podkradaju, al opet chisto sumnjam da ce podeliti takvu informaciju sa tobom.
UnderTheSun is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules